Campcation – vill underlätta digitala bokningar

Campcation har inte bara Sverige i siktet, utan hela Norden – här den finländska campingen Emolahti i Pyhäjärvi. INFÄLLD: Planera, boka och betala digitalt. /// FOTO: Campcation

Campcation – vill underlätta digitala bokningar

Publicerad

Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

Utvecklingen har onekligen gått i en rasande takt. Campcation lanserades i juni 2020 och knappt två år senare tog företaget in sin första investeringsrunda: 12 miljoner kronor från kända investerare.

– Kapitalet förbättrar våra möjligheter att utveckla sajten, men ger oss också rätt förutsättningar att etablera oss på den europeiska marknaden. Inledningsvis tar vi sikte på Norden. Därefter riktar vi oss mot Tyskland och Holland eftersom många som bor där semestrar i Sverige med sina campingfordon och vice versa, säger Johanna.

Campcations vd – Johanna Raga Waronen.

Campcation är alltså en bokningssida för campingar och ställplatser där användaren utöver information om själva anläggningarna också kan läsa om resmålen och dess närliggande sevärdheter. På så vis får gästen en tydligare bild av vad som väntar under den kommande semestern.

Idag är över 500 campingar i Sverige, Finland, Norge och Danmark anslutna. Tanken är att användarna på ett enkelt och säkert sätt ska kunna planera, boka och betala för sin nästa campingsemester.

Teamet som har startat Campcation är vänner sedan tidigare och kompletterar varandra väl genom sina olika yrkeserfarenheter. De ser inget problem med att utveckla en digital tjänst i en inte alltför digitaliserad bransch.

Många unga människor har sett hela världen, men kanske missat godsakerna som finns på nära avstånd.

– Fler och fler unga människor prövar på campinglivet, inte minst i och med pandemin. Och den "digitala generationen" är van vid att boka utlandssemestern online via smarta sökfunktioner och vill inte slösa tid på att googla, säger Johanna och fortsätter:

– Dessutom är det en livsstil för många campingägare att driva anläggningen; deras passion ligger i mötet med gästerna och att skapa en trevlig upplevelse för dem. Vår profession är att lyssna in marknaden och utforma olika lösningar som gör det naturligt för gästerna att planera, boka och betala för sin semester online.

Precis som Johanna och hennes kollegor förutspådde, har deras initiativ tagits emot med öppna armar.

Avkoppling vid Fjordbotn Camping vid fjorden Senja i Norge.

– I och med att många campingägare har fokuserat på kärnverksamheten snarare än på marknadsföring och digitala tjänster, har de verkligen uppskattat samarbetet med oss. Många tycker det är befriande att släppa den digitala biten, berättar Johanna.

En sak som har varit viktigt för Campcation sedan den första dagen är att erbjuda support dygnet runt – både för gäster och för campingägare.

– Vi tror att väl fungerande support är en nyckel till att skapa en schyst upplevelse. Alla i vårt team bär därför supporttelefoner för att kunna svara snabbt i livechatten och på mejlen oavsett tid på dygnet. Vi kommunicerar dessutom på såväl engelska som norska, danska och finska för att underlätta för våra utländska gäster och samarbetspartners, säger Johanna.

En av Campcations målsättningar är att öka synligheten för både kända och mindre kända campingar. Därigenom främjas semesterformen camping, menar Johanna.

Vännerna, tillika teamet som numera är Campcation.

– Jag brukar lite skämtsamt säga att dagens unga har sett hela världen, men inte sin egen bakgård. Med det sagt är det lätt att missa de små guldkornen i landet där man bor. Campcation vill vara ett verktyg för att hitta dessa guldkorn – och så klart också de mer kända destinationerna.

Förutom att ständigt lyssna in vad campingägare och gäster efterfrågar, jobbar teamet också med att skapa ett mervärde för gästerna. Det visar sig i en ny satsning som lanseras sommaren 2022.

– Gästerna kommer få en stämpel när de bor en natt på någon av alla campingar eller ställplatser som är anslutna till oss. När de samlat in tio stämplar får de en natt gratis. Vi kommer även utveckla den information som finns om varje landskap på hemsidan samt förbättra kartfunktionen. Ja, det händer mycket just nu, avslutar Johanna med ett leende.


 

CAMPCATION

Grundades 2020 av fyra entreprenörer som också är ett gäng bästa vänner som ser sig som en enda familj. I skrivande stund är det elva personer som jobbar på Campcation.
∙ Tog in sin första investeringsrunda tidigare i vår: 12 miljoner kronor från kända investerare.
∙ Har över 500 anslutna campingar i Sverige, Finland, Norge och Danmark.
∙ Siktar närmast på att etablera sig i Tyskland och Holland – därefter är målet att växa på hela den europeiska marknaden.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206