Varning för vattenläcka!

Vatten på fel ställe är en larmsignal. Kontrollera alltid var det kommer från.

Varning för vattenläcka!

Publicerad

Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

Fuktskador är synnerligen vanliga i både husvagnar och husbilar. Trots omfattande garantier från tillverkare och försäljare gäller problemet även en del nya fordon.

När det handlar om äldre husbilar och husvagnar är fuktskador väldigt, väldigt vanliga. Det är både dyrt och komplicerat att reparera en fuktskada, men ju tidigare man upptäcker den desto bättre är det.

Nya fritidsfordon har ofta omfattande årliga kontrollprogram som avslöjar om fukt trängt in någonstans. Med kontrollerna följer normalt garantier från tillverkarna. Enkelt uttryckt: Fukttesta en gång per år så står tillverkaren i bästa fall för reparationen om en skada uppstår. Samtidigt innehåller det finstilta i garantivillkoren ibland undantag och krav som gör att det ändå är bäst om du själv håller koll.

Det glänser lite mellan toakassetten och sidostycket. Fram med skruvmejseln.

När det plötsligt sipprar fram vatten vid entrédörren på vår fyra år gamla husbil ökar pulsen dramatiskt. Vad är fel? Vad är det för vatten?

För att över huvud taget kunna felsöka behöver du förstå lite om hur just ditt fordon är konstruerat. Du behöver veta om färskvattenpumpen startar automatiskt när trycket sjunker i vattensystemet eller om det är en strömbrytare som startar pumpen när du öppnar vattenkranen. Du behöver också veta om du har luft- eller vattenburen värme. 

I vårt fall trängde vattnet fram under en vägg vid kylskåpet. Min första tanke var att det skulle kunna vara kondensvatten som vi upptäckt, speciellt eftersom bilen lutade ganska kraftigt vid upptäckten.

Källan upptäckt. Om avloppsröret någonsin varit fast har det i vart fall lossnat helt nu. Det finns tydliga spår av tvål och tandkräm där avloppsröret släppt. HÖGER: Det gamla röret är stelt och har en kraftig beläggning invändigt. Jag bestämmer mig direkt för att byta avloppet hela vägen från handfatet.

På vår husbil finns det två sätt att kontrollera golvet under kylskåpet: dels via luftgallret från utsidan av bilen, men även genom att lossa väggen under skåpet. 

Nu ökade förvirringen. Det syntes ingenting bakom skåpet, men det var vatten på hela golvet under det. Golvet var blött, men det var omöjligt att spåra ursprunget.

Vi hittade inga vattenrör och smaktestet avslöjade att det inte var värmesystemet som börjat läcka. Fukta ett finger med vattnet och håll den mot tungspetsen, glykolblandat vatten har en karaktäristisk sötma. Desperationen steg.

Nya rör och rensat vattenlås ger extra bonus. Nu rinner vattnet snabbare ur handfatet.

Många moderna husbilar har så kallade tekniska dubbelgolv. Under det synbara golvet finns då ett yttergolv och mellan dem installeras en stor del av de elledningar och rör av olika slag som finns i fordonen.

Det finns alltid små inspektionsluckor på strategiska platser i innergolvet. De ligger över rörskarvar, fördelningsventiler med mera som det är viktigt att tekniker kan komma åt. Nu undersökte vi alla luckor kring läckan, men inte heller här fanns det spår av vatten.

Sista chansen var toaletten. Den ligger visserligen 1,5 meter bakom den synbara läckan, men vi tänkte att det ändå skulle kunna vara källan eftersom det finns vattenledningar till både handfat och toalett.

Ofta finns det strategiskt placerade inspektionsluckor i golvet. Kolla där då och då så minskar risken för att du blir överraskad av läckor i vatten- och avloppssystemen.

Inifrån syntes ingenting! Golvet var kruttorrt och en provspolning avslöjade inget fel på vattentrycket, som skulle kunna avslöja en läcka. Först när vi lyfte ut toakassetten och skruvade loss täckskivorna runt den hittades orsaken: det som läckte fram under kylskåpet var inte färskvatten utan avloppsvatten från handfatet.

Den spiralförstärkta avloppsslangen hängde lös och allt vatten från handtvätt och tandborstning hade runnit ut på golvet. Läckan var gammal, men eftersom volymerna varit små hade vatten som runnit ut dunstat innan det trängde in i husbilen – tills den lutade så mycket att vi upptäckte felet.

På vår bil går avloppet från handfatet in i väggen, ner vid sidan av kassetten. Där sitter det ett vattenlås. Några decimeter längre ner är det meningen att avloppsröret ska sitta fasttryckt på en anslutning till avloppstanken.

Nya slangar, vattenlåset flyttat till en åtkomlig plats och – framför allt – slangklämmor överallt. Nu är systemet tätt igen.

Det var minst ett par centimeter kvar till anslutningen och det fanns inte ett spår av att det någonsin funnits en slangklämma monterad där. Enligt tillverkaren ska det inte behövas, trots att det, enligt leverantören finns risk att slangen "krymper" med tiden. I vårt fall slutade det med att jag köpte en bit ny avloppsslang, i stället för att diskutera eventuell reklamation. 

Vi medger att det kan vara lite knepigt att byta ut en avloppsslang. Det var extremt trångt och inte konstruerat för underhållsjobb av det här slaget.

När vi ändå höll på tog vi loss vattenlåset och kunde konstatera att det var på tiden. Avlagringar av tvål och annat hade nästan täppt igen flödet genom både rör och vattenlås. När vattenlåset skruvades fast igen flyttade vi det dessutom så det är lättare att komma åt nästa gång. Och det sitter rejäla slangklämmor överallt där det behövs.


 

FAKTA OM VATTENSYSTEMET

Alla moderna husvagnar och husbilar har inbyggda system för färsk- och spillvatten. Storleken skiljer kraftigt, från cirka 200 liter färskvatten och nästan lika stora spillvattentankar på stora husbilar ner till några tiotal liter tank för vatten på en del husvagnar. Äldre husvagnar saknar oftast spillvattentank. Disk- och tvättvatten rinner ut genom ett rör någonstans under vagnen. 


Vattnet till kranar kommer via en tryck- eller en sugpump. Den första känner av tryckfall i systemet när du öppnar en kran och startar då automatiskt. Sugpumpen styrs av strömbrytare i alla vattenkranar. Det hörs ofta ett svagt klick när du öppnar kranen och sedan börjar vattnet rinna.


Sugpumparna är både små och billiga och många har en extra med sig som reserv. 


KONTROLLERA

• Skölj och rengör systemet.
• Kontrollera anslutningarna.
• Checka alla slangar. Det är viktigt att avlopps- och varmvattenslangar inte ligger i spänn. Hett vatten kan då leda till att det blir veck på slangen.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206