Ordlista för campare – från A till Ö

Publicerad: 2022-10-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

A

AC: Aircondition som kan finnas i såväl bil- som bodel. Kylning som ger ett behagligt klimat.

AdBlue: Vätska som använd i fordon som har avgasreningssystem med SCR-teknik. AdBlue är till för att minska dieselmotorernas utsläpp.

AES: Automatic Energy Selection. Systemet känner automatiskt av vilken energikälla (gasol/el) som används till kylskåp/frys.

Airbag: Krockkudde som skyddar förare och passagerare vid eventuell kollision.

Alde: Svenskt företag som bygger vattenburna värmesystem.

Alkovbil: Husbil med påbyggnad ovanför hytten, vanligtvis inredd som sovplats, så kallad sovalkov.

Ordlista för campare – från A till Ö
AKS

AKS: Stabilitetskoppling på insidan av kulhandsken som klämmer åt dragkulan så hårt att det blir trögt att svänga.

A-mått: Anger vilken storlek förtältet ska ha. Måttet gäller skenan som går från vagnens ena nedre hörn, över hela husvagnssidan och ner till det andra nedre hörnet. Längden på skenan, plus avståndet till marken, både fram och bak är det mått som kallas A-mått.

ASR: Antispinnreglering är ett elektrohydrauliskt, aktivt säkerhetssystem som förhindrar att hjulen slirar (kallas allmänt antispinn). 

ATC: Automatic Trailer Control. Om vagnen börjar wobbla känner en sensor av det och en elmotor drar till bromsen. Effekten blir att ekipaget stabiliseras och farten minskar.

Ordlista för campare – från A till Ö
ATC.

B

B-kort: Körkort som ger innehavaren tillstånd att framföra personbil med maxvikten 3,5 ton.

Barnkammarmodell: Husvagn eller husbil med en planlösning som lämpar sig för barnfamiljer, och därmed är utrustad med våningssängar.

Bodel: Den del av husbilen som används för boendet, alltså den påbyggda delen på husbilen.

B96: Ett körkort med utökad B-behörighet (B96). För att ta detta krävs ett körprov. Med B96 får föraren framföra bil och släp med en sammanlagd totalvikt på max 4 250 kg.

C

Camper: En bostadsinredd och avtagbar modul (husvagn utan hjul) som vid körning spänns fast på en pickup. 

Campingkatalogen: Ges ut av Husvagn & Camping en gång om året. Innehåller förteckning över ställ-, camping- samt rastplatser över hela Sverige. 

Camping Card International: Ett internationellt campingkort, tjänar som ditt ”pass” när du besöker utländska campingplatser. 3 100 campingplatser i 40 olika länder lämnar rabatt till de gäster som har CCI.

Chassi: Underredet som husvagnar och husbilar bygger på. För husbilen ingår även motor och växellåda i chassiet.

D

Delintegrerad: Husbil som är byggd på transportbilschassi, där originalhytten är bibehållen. Ibland dock modifierad, exempelvis med isolering och speciella hyttstolar som är vändbara och kan integreras med bodelen.

Dinett: Sittgrupp med två soffor och ett bord mellan dem. En möbelkonstruktion som oftast är bäddbar.

Drottningsäng: Även kallad queenbed, vilket är en dubbelsäng som är mittplacerad – ofta med garderober på vardera sidor.

Ordlista för campare – från A till Ö
Dubbelgolv.

Dubbelgolv: Ett i vissa fall bra lastutrymme mellan inner- och yttergolvet som är uppvärmt med hjälp av antingen vattenburen eller fläktburen värme. 

DuoControl: Gastrycksregulator. Två gasolflaskor kan anslutas i campingfordonet och systemet kopplar automatisk över till den andra gasolflaskan när den första är tom.  

E

Elpatron: Tillbehör till värmepannan som gör det möjligt att få värme via el. 

ESP: Electronic Stability Program är ett system i en personbil eller annat fordon som bidrar till stabilitet, väghållning och säkerhet genom att bland annat hjälpa dess förare att undvika sladd. En annan benämning är antisladdsystem.

F

Fix ´n´go: Servicekit vid punktering som omfattar tryckpump och tillfälligt tätningsmedel.

Fransk bädd: En dubbelsäng som är placerad i ett hörn. 

Friktionskoppling: Ett annat namn för stabilitetskoppling.

Frontkök: När köksavdelningen är placerad allra längst fram i husvagnen. 

Förtält: Tält som monteras intill husvagnen, husbilen eller campern, och blir som ett uterum. Finns i många olika modeller.

G

Gasol: Den gas som vanligtvis används i fritidsfordon för uppvärmning och vid matlagning. Består av butan och propan. Butan används i varmare länder och förgasas inte vid minusgrader.

Ordlista för campare – från A till Ö
Gasolkoffert.

Gasolkoffert: Utrymme närmast dragstången där gasflaskorna har sin plats. I husvagnar finns den som separat utrymme, där flaskorna delar plats med exempelvis hjulklossar och stödbensvev. Husbilar har ofta ett utvändigt skåp avsett endast för gasolflaskorna.

GFK: Förstärkt glasfiberkaross som är till för att bland annat skydda mot hagelskurar. Brukar finnas på tak, bakgavel och underrede.

GPS: Global Positioning System. Ett satellitnavigeringssystem som hjälper oss att hitta rätt adress. Har slagit ut de gamla hederliga kartböckerna.

Gråvatten: Avloppsvatten från bad, disk och tvätt. Inte populärt att man tömmer rakt ut på marken.

H

Halvintegrerad: Se ”Delintegrerad”. 

Helintegrerad: Hela bodelen är byggd av husbilstillverkaren, det vill säga även hytten.

Hill Holder: Ett säkerhetssystem som hindrar fordonet från att rulla bakåt vid start i uppförsbacke.

HRF: Den samlade organisationen för svenska företag som är kopplade till mobilt boende – Husvagnsbranschens Riksförbund.

I

Instegsgarderob: Plats för ytterkläder i direkt anslutning till entrédörren.

Instegsmodell: Husvagnar och husbilar som vänder sig till förstagångsköpare. Vanligtvis med lite enklare utrustning och lägre pris. 

J

Jalusiskåp: Förekommer ofta istället för traditionell skåplucka, då jalusin sparar utrymme. Även jalusidörr används, exempelvis till hygienutrymmet.

K

Konvektor: Element som värms upp när uppvärmt vatten passerar.

Kultryck: Den vikt med vilken husvagnens kulhandske trycker på dragbilens dragkula. Mellan 70 och 80 kg är vanligen det bästa kultrycket, men det kan variera mellan olika bilmodeller.

Ordlista för campare – från A till Ö
Lastlucka.

L

Lastlucka: Sitter på fordonets kaross. Från denna kan man nå packning från utsidan, och i många fall även insidan. 

Lastvikt: Skillnaden mellan tjänstevikt och totalvikt, det vill säga den last som fordonet tillåts ha.

LED: Light Emitting Diode består av små högintensiva lysdioder istället för glödtrådar. Är både mer miljövänliga och prisvärda jämfört med de gamla glödlamporna.

Luftspalter: Mellanrum mellan skåpets innerkant och vägg så att luftvägarna inte stängs av och kondens kan bildas. 

Långbäddar: Enkelbäddar placerade utefter väggarna i vagnens eller husbilens längdriktning.

Långliggare: Se ”Säsongscampare”.

Ordlista för campare – från A till Ö
Manöverpanel.

M

Manöverpanel: Där finns reglage för många, ibland alla, funktioner i campingfordonet samlade på ett ställe. Kan se varierande ut i olika fabrikat.

Markis: En utfällbar tygskärm i takhöjd ovanför dörr och fönster som främst fungerar som sol- eller regnskydd. I 99 fall av 100 vevas dessa ut.

Max släpvagnsvikt: Den maximala vikt bilen får dra. 

Mover: Sitter monterad i chassit vid husvagnens hjul. Regleras med en fjärrkontroll så att du kan styra husvagnen till platsen där den ska stå.

Myggnät: Smart funktion för att kunna ha fönster och entrédörr öppna utan att släppa in flygfän.

N

Naturcamping: Ofta större naturområde med plats för campingfordon. Vanligast är enkel service, som vatten och toaletter, men det kan variera från plats till plats. Naturcamping förekommer mest i de norra landskapen, och ska inte förväxlas med …

Naturistcamping: Där gästerna med fördel campar nakna.

O

O-ringen: Är en orienteringstävling, men även en packning som finns mellan gasolflaskan och reduceringsventilen. Kolla att den är tät.

P

P11: Bokstaven avser gasen, propan, och siffran antalet kilo gas som flaskan innehåller.

Plåtis: Allmänt uttryck för bostadsinredda skåpbilar – husbils-industrins kanske mest mångsidiga fordon.

Pop-up-tak: Uppfällbart tak i så kallade plåtisar. Skapar både en extrasäng, mer utrymme och en stor portion äventyrskänsla. 

Påskjutsbroms: Fungerar som så att när kulhandsken trycks ihop (när bilen bromsar) överförs rörelsen (via en bromsstång) till hjulens bromsbackar som pressas mot bromstrumman.

Q

Queenbed: Se drottningsäng.

R

Rastplats: Trafikverkets ordnade platser för rast och vila utmed vägnätet. Avgiftsfria. Vissa rastplatser finns också med annan huvudman.

Ordlista för campare – från A till Ö
Ståhöjd.

S

Sanervätska: Speciell vätska som används för att bryta ner exkrementerna i toalettbehållaren, samtidigt som den ska motverka dålig lukt. Kan också förekomma i tablettform.

SCR: Är bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare.

Slangbrottsventil: En anordning som stänger av gasolflödet om slangen går av eller lossnar. Känner inte av småläckage.

Slide out: Mobila väggar som gör campingfordonet än mer rymligt. Ovanligt i Europa men i USA är dessa mer en regel än undantag. 

Soft close: Skåpluckor som stänger sig själva – mjukt och behagligt. 

Spillvatten: Se gråvatten.

Stalldörr: Delad entrédörr – uppskattas av småbarnsfamiljer och hundägare.

Stand by: Fristående tält som är anpassade för åretruntbruk.

Ståhöjd: Avståndet mellan golv och tak i själva bodelen i husvagnen eller husbilen. I vissa husbilar kan måtten även variera för enskilda modeller då en del av dem har golv med nivåskillnader. 

Ställplats: Ordet är en direktöversättning av tyska ”Stellplatz”. De kan vara ägda/drivna av kommuner, av privata markägare eller av en organisation eller förening. Oftast ett alternativ till att övernatta på campingplats och de ligger i huvudsak nära en stadskärna eller vid en småbåtshamn. Olika
nivåer av service förekommer som toalett, vatten, latrintömning och så vidare.

Ordlista för campare – från A till Ö
Ställplats.

Säsongscampare: Personer som valt att ställa upp sin husvagn (mer sällan husbil) på en plats, och låta den stå där under hela säsongen.

T

Tallriksfjädrar: Ett sängkomfortsystem som finns under bäddmadrassen. Kan ha olika namn beroende på tillverkare, men funktionen är densamma.

Tec Tower: Kylskåpsmodul med separat frys och gasolugn i samma stapel.

Tjänstevikt: Tjänstevikten är den sammanlagda vikten av fordonet i normalt, fullt driftfärdigt skick inkluderat verktyg och reservhjul som hör till fordonet, bränsle, smörjolja, vatten och föraren.

Torrboll: Kalciumklorid i en behållare som drar åt sig kondens och fukt. Rekommenderas när fordonet ska vinterförvaras.

Totalvikt: Fordonets tjänstevikt plus maximalt tillåten lastvikt.

Truma: Bygger fläktburna värmesystem.

Tältvagn: Släpvagn som när den parkerats går att fälla upp och ut med väggar av (tält)tyg.

Ordlista för campare – från A till Ö
U-sittgrupp.

U

U-sittgrupp: Soffan sträcker sig i en obruten linje från ena långväggen, mot gavelväggen och mot andra långväggen. Hela soffan bildar på så vis ett U. Kallas ibland också för ”rundsittgrupp”.

Utedusch: Precis som det låter – en funktion som vissa varumärken har så att man kan duscha i det fria. 

V

Vanlife: Nytt trendigt ord som står för livsstil på hjul – oftast i små campingfordon, så kallade plåtisar.

Villavagn: Bostad som visserligen står på hjul men knappast är dragbar för en familjebil. Orsaken är storleken och vikten, samtidigt som just storleken är fördelen jämfört med husvagn.

Vinteranpassning: Utrustning för värme, vatten, isolering och avlopp som gör fordonet komfortabelt även vid vintercamping.

W

Wobbling: Ett annat namn på det som sker när ekipaget kommer i självsvängning. 

X

XPS: Typ av isolering som har hög hållfasthet och används i konstruktioner där kraven på styrka är mycket höga.

Y

Ytskikt: Beskriver vad karossytan är gjord av, till exempel kulhamrad aluminium eller glasfiber.

Z

Zugwagen: Tyska för dragbil.

Å

Året runt-öppen camping: Är inte alltid som det låter. Men även om det inte finns folk i receptionen på campingen brukar det finnas ett telefonnummer eller en anordning som gör att man kommer åt en campingtomt, och in i servicehus, året runt.

Ä

Ägarbevis: I registreringsbeviset står det vem som är ägare till fordonet. Kolla det innan du betalar om du köper begagnat privat.

Ö

Överlast: Lasten är tyngre än fordonets högsta tillåtna lastvikt.

Övervintrare: Personer som på hösten reser ner till sydligare länder, oftast med husbil, stannar där under den kalla årstiden och återvänder när våren kommer till Sverige och Norden.

Överhäng: Längden från bakaxelns centrum till karossens avslutande bakdel. För långt överhäng kan ge instabilitet, kort överhäng ger stabilare vägegenskaper.

Rulla till toppen