Ordlista för campare – från A till Ö

Gasolkoffert. Ett av många oumbärliga ord i vår ordlista för campare.

Ordlista för campare – från A till Ö

Publicerad

Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

A

AC: Aircondition som kan finnas i såväl bil- som bodel. Kylning som ger ett behagligt klimat.

AdBlue: Vätska som använd i fordon som har avgasreningssystem med SCR-teknik. AdBlue är till för att minska dieselmotorernas utsläpp.

AES: Automatic Energy Selection. Systemet känner automatiskt av vilken energikälla (gasol/el) som används till kylskåp/frys.

Airbag: Krockkudde som skyddar förare och passagerare vid eventuell kollision.

Alde: Svenskt företag som bygger vattenburna värmesystem.

Alkovbil: Husbil med påbyggnad ovanför hytten, vanligtvis inredd som sovplats, så kallad sovalkov.

AKS

AKS: Stabilitetskoppling på insidan av kulhandsken som klämmer åt dragkulan så hårt att det blir trögt att svänga.

A-mått: Anger vilken storlek förtältet ska ha. Måttet gäller skenan som går från vagnens ena nedre hörn, över hela husvagnssidan och ner till det andra nedre hörnet. Längden på skenan, plus avståndet till marken, både fram och bak är det mått som kallas A-mått.

ASR: Antispinnreglering är ett elektrohydrauliskt, aktivt säkerhetssystem som förhindrar att hjulen slirar (kallas allmänt antispinn). 

ATC: Automatic Trailer Control. Om vagnen börjar wobbla känner en sensor av det och en elmotor drar till bromsen. Effekten blir att ekipaget stabiliseras och farten minskar.

ATC.

B

B-kort: Körkort som ger innehavaren tillstånd att framföra personbil med maxvikten 3,5 ton.

Barnkammarmodell: Husvagn eller husbil med en planlösning som lämpar sig för barnfamiljer, och därmed är utrustad med våningssängar.

Bodel: Den del av husbilen som används för boendet, alltså den påbyggda delen på husbilen.

B96: Ett körkort med utökad B-behörighet (B96). För att ta detta krävs ett körprov. Med B96 får föraren framföra bil och släp med en sammanlagd totalvikt på max 4 250 kg.

C

Camper: En bostadsinredd och avtagbar modul (husvagn utan hjul) som vid körning spänns fast på en pickup. 

Campingkatalogen: Ges ut av Husvagn & Camping en gång om året. Innehåller förteckning över ställ-, camping- samt rastplatser över hela Sverige. 

Camping Card International: Ett internationellt campingkort, tjänar som ditt "pass" när du besöker utländska campingplatser. 3 100 campingplatser i 40 olika länder lämnar rabatt till de gäster som har CCI.

Chassi: Underredet som husvagnar och husbilar bygger på. För husbilen ingår även motor och växellåda i chassiet.

D

Delintegrerad: Husbil som är byggd på transportbilschassi, där originalhytten är bibehållen. Ibland dock modifierad, exempelvis med isolering och speciella hyttstolar som är vändbara och kan integreras med bodelen.

Dinett: Sittgrupp med två soffor och ett bord mellan dem. En möbelkonstruktion som oftast är bäddbar.

Drottningsäng: Även kallad queenbed, vilket är en dubbelsäng som är mittplacerad – ofta med garderober på vardera sidor.

Dubbelgolv.

Dubbelgolv: Ett i vissa fall bra lastutrymme mellan inner- och yttergolvet som är uppvärmt med hjälp av antingen vattenburen eller fläktburen värme. 

DuoControl: Gastrycksregulator. Två gasolflaskor kan anslutas i campingfordonet och systemet kopplar automatisk över till den andra gasolflaskan när den första är tom.  

E

Elpatron: Tillbehör till värmepannan som gör det möjligt att få värme via el. 

ESP: Electronic Stability Program är ett system i en personbil eller annat fordon som bidrar till stabilitet, väghållning och säkerhet genom att bland annat hjälpa dess förare att undvika sladd. En annan benämning är antisladdsystem.

F

Fix ´n´go: Servicekit vid punktering som omfattar tryckpump och tillfälligt tätningsmedel.

Fransk bädd: En dubbelsäng som är placerad i ett hörn. 

Friktionskoppling: Ett annat namn för stabilitetskoppling.

Frontkök: När köksavdelningen är placerad allra längst fram i husvagnen. 

Förtält: Tält som monteras intill husvagnen, husbilen eller campern, och blir som ett uterum. Finns i många olika modeller.

G

Gasol: Den gas som vanligtvis används i fritidsfordon för uppvärmning och vid matlagning. Består av butan och propan. Butan används i varmare länder och förgasas inte vid minusgrader.

Gasolkoffert.

Gasolkoffert: Utrymme närmast dragstången där gasflaskorna har sin plats. I husvagnar finns den som separat utrymme, där flaskorna delar plats med exempelvis hjulklossar och stödbensvev. Husbilar har ofta ett utvändigt skåp avsett endast för gasolflaskorna.

GFK: Förstärkt glasfiberkaross som är till för att bland annat skydda mot hagelskurar. Brukar finnas på tak, bakgavel och underrede.

GPS: Global Positioning System. Ett satellitnavigeringssystem som hjälper oss att hitta rätt adress. Har slagit ut de gamla hederliga kartböckerna.

Gråvatten: Avloppsvatten från bad, disk och tvätt. Inte populärt att man tömmer rakt ut på marken.

H

Halvintegrerad: Se "Delintegrerad". 

Helintegrerad: Hela bodelen är byggd av husbilstillverkaren, det vill säga även hytten.

Hill Holder: Ett säkerhetssystem som hindrar fordonet från att rulla bakåt vid start i uppförsbacke.

HRF: Den samlade organisationen för svenska företag som är kopplade till mobilt boende – Husvagnsbranschens Riksförbund.

I

Instegsgarderob: Plats för ytterkläder i direkt anslutning till entrédörren.

Instegsmodell: Husvagnar och husbilar som vänder sig till förstagångsköpare. Vanligtvis med lite enklare utrustning och lägre pris. 

J

Jalusiskåp: Förekommer ofta istället för traditionell skåplucka, då jalusin sparar utrymme. Även jalusidörr används, exempelvis till hygienutrymmet.

K

Konvektor: Element som värms upp när uppvärmt vatten passerar.

Kultryck: Den vikt med vilken husvagnens kulhandske trycker på dragbilens dragkula. Mellan 70 och 80 kg är vanligen det bästa kultrycket, men det kan variera mellan olika bilmodeller.

Lastlucka.

L

Lastlucka: Sitter på fordonets kaross. Från denna kan man nå packning från utsidan, och i många fall även insidan. 

Lastvikt: Skillnaden mellan tjänstevikt och totalvikt, det vill säga den last som fordonet tillåts ha.

LED: Light Emitting Diode består av små högintensiva lysdioder istället för glödtrådar. Är både mer miljövänliga och prisvärda jämfört med de gamla glödlamporna.

Luftspalter: Mellanrum mellan skåpets innerkant och vägg så att luftvägarna inte stängs av och kondens kan bildas. 

Långbäddar: Enkelbäddar placerade utefter väggarna i vagnens eller husbilens längdriktning.

Långliggare: Se "Säsongscampare".

Manöverpanel.

M

Manöverpanel: Där finns reglage för många, ibland alla, funktioner i campingfordonet samlade på ett ställe. Kan se varierande ut i olika fabrikat.

Markis: En utfällbar tygskärm i takhöjd ovanför dörr och fönster som främst fungerar som sol- eller regnskydd. I 99 fall av 100 vevas dessa ut.

Max släpvagnsvikt: Den maximala vikt bilen får dra. 

Mover: Sitter monterad i chassit vid husvagnens hjul. Regleras med en fjärrkontroll så att du kan styra husvagnen till platsen där den ska stå.

Myggnät: Smart funktion för att kunna ha fönster och entrédörr öppna utan att släppa in flygfän.

N

Naturcamping: Ofta större naturområde med plats för campingfordon. Vanligast är enkel service, som vatten och toaletter, men det kan variera från plats till plats. Naturcamping förekommer mest i de norra landskapen, och ska inte förväxlas med …

Naturistcamping: Där gästerna med fördel campar nakna.

O

O-ringen: Är en orienteringstävling, men även en packning som finns mellan gasolflaskan och reduceringsventilen. Kolla att den är tät.

P

P11: Bokstaven avser gasen, propan, och siffran antalet kilo gas som flaskan innehåller.

Plåtis: Allmänt uttryck för bostadsinredda skåpbilar – husbils-industrins kanske mest mångsidiga fordon.

Pop-up-tak: Uppfällbart tak i så kallade plåtisar. Skapar både en extrasäng, mer utrymme och en stor portion äventyrskänsla. 

Påskjutsbroms: Fungerar som så att när kulhandsken trycks ihop (när bilen bromsar) överförs rörelsen (via en bromsstång) till hjulens bromsbackar som pressas mot bromstrumman.

Q

Queenbed: Se drottningsäng.

R

Rastplats: Trafikverkets ordnade platser för rast och vila utmed vägnätet. Avgiftsfria. Vissa rastplatser finns också med annan huvudman.

Ståhöjd.

S

Sanervätska: Speciell vätska som används för att bryta ner exkrementerna i toalettbehållaren, samtidigt som den ska motverka dålig lukt. Kan också förekomma i tablettform.

SCR: Är bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare.

Slangbrottsventil: En anordning som stänger av gasolflödet om slangen går av eller lossnar. Känner inte av småläckage.

Slide out: Mobila väggar som gör campingfordonet än mer rymligt. Ovanligt i Europa men i USA är dessa mer en regel än undantag. 

Soft close: Skåpluckor som stänger sig själva – mjukt och behagligt. 

Spillvatten: Se gråvatten.

Stalldörr: Delad entrédörr – uppskattas av småbarnsfamiljer och hundägare.

Stand by: Fristående tält som är anpassade för åretruntbruk.

Ståhöjd: Avståndet mellan golv och tak i själva bodelen i husvagnen eller husbilen. I vissa husbilar kan måtten även variera för enskilda modeller då en del av dem har golv med nivåskillnader. 

Ställplats: Ordet är en direktöversättning av tyska "Stellplatz". De kan vara ägda/drivna av kommuner, av privata markägare eller av en organisation eller förening. Oftast ett alternativ till att övernatta på campingplats och de ligger i huvudsak nära en stadskärna eller vid en småbåtshamn. Olika
nivåer av service förekommer som toalett, vatten, latrintömning och så vidare.

Ställplats.

Säsongscampare: Personer som valt att ställa upp sin husvagn (mer sällan husbil) på en plats, och låta den stå där under hela säsongen.

T

Tallriksfjädrar: Ett sängkomfortsystem som finns under bäddmadrassen. Kan ha olika namn beroende på tillverkare, men funktionen är densamma.

Tec Tower: Kylskåpsmodul med separat frys och gasolugn i samma stapel.

Tjänstevikt: Tjänstevikten är den sammanlagda vikten av fordonet i normalt, fullt driftfärdigt skick inkluderat verktyg och reservhjul som hör till fordonet, bränsle, smörjolja, vatten och föraren.

Torrboll: Kalciumklorid i en behållare som drar åt sig kondens och fukt. Rekommenderas när fordonet ska vinterförvaras.

Totalvikt: Fordonets tjänstevikt plus maximalt tillåten lastvikt.

Truma: Bygger fläktburna värmesystem.

Tältvagn: Släpvagn som när den parkerats går att fälla upp och ut med väggar av (tält)tyg.

U-sittgrupp.

U

U-sittgrupp: Soffan sträcker sig i en obruten linje från ena långväggen, mot gavelväggen och mot andra långväggen. Hela soffan bildar på så vis ett U. Kallas ibland också för "rundsittgrupp".

Utedusch: Precis som det låter – en funktion som vissa varumärken har så att man kan duscha i det fria. 

V

Vanlife: Nytt trendigt ord som står för livsstil på hjul – oftast i små campingfordon, så kallade plåtisar.

Villavagn: Bostad som visserligen står på hjul men knappast är dragbar för en familjebil. Orsaken är storleken och vikten, samtidigt som just storleken är fördelen jämfört med husvagn.

Vinteranpassning: Utrustning för värme, vatten, isolering och avlopp som gör fordonet komfortabelt även vid vintercamping.

W

Wobbling: Ett annat namn på det som sker när ekipaget kommer i självsvängning. 

X

XPS: Typ av isolering som har hög hållfasthet och används i konstruktioner där kraven på styrka är mycket höga.

Y

Ytskikt: Beskriver vad karossytan är gjord av, till exempel kulhamrad aluminium eller glasfiber.

Z

Zugwagen: Tyska för dragbil.

Å

Året runt-öppen camping: Är inte alltid som det låter. Men även om det inte finns folk i receptionen på campingen brukar det finnas ett telefonnummer eller en anordning som gör att man kommer åt en campingtomt, och in i servicehus, året runt.

Ä

Ägarbevis: I registreringsbeviset står det vem som är ägare till fordonet. Kolla det innan du betalar om du köper begagnat privat.

Ö

Överlast: Lasten är tyngre än fordonets högsta tillåtna lastvikt.

Övervintrare: Personer som på hösten reser ner till sydligare länder, oftast med husbil, stannar där under den kalla årstiden och återvänder när våren kommer till Sverige och Norden.

Överhäng: Längden från bakaxelns centrum till karossens avslutande bakdel. För långt överhäng kan ge instabilitet, kort överhäng ger stabilare vägegenskaper.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206