Vanlife: Hänga med andra

Burning Van på Kinnekulle är en av Sveriges största vanlifeträff. /// FOTO: Niklas Kämpargård

Vanlife: Hänga med andra

Publicerad

Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

Med knappt 110 000 husbilar och flera tusen ombyggda campervans borde det finnas en och annan likasinnad att dela upplevelser med på hemmaplan. Kanske inte nödvändigtvis på en campingplats eller ställplats, men åtminstone digitalt för att utbyta erfarenheter och tips.

– Vi reser nästan alltid ensamma, men uppskattar ett rikt digitalt liv på sociala medier. Vi hittar nya ställen att besöka och får förslag på trevliga ställplatser, säger Mikael Lindberg som i femton års tid åkt husbil tillsammans med hustrun Lisa. Varje vinter packar de plåtisen och rullar neråt Medelhavet för att vara hemma igen strax innan sommaren.

Ring så spelar vi skapar gemensamma minnen på morgonkvisten.

Ett bra sätt för att hitta folk att hänga med brukar vara att närma sig människor som gillar samma sak om du själv. Få människor är nämligen avvisande mot beröm och de flesta verkar uppskatta att prata om djur, resor, bilar eller vad som helst. Att vara nyfiken alltså. 

 – Vi reser nästan alltid med en katt och vår trebenta hund som uppmuntrar till samtal, säger Niclas Johansson vars ombyggda Renault Master från 2013 är en riktig snackis. Ett första samtal leder till ett andra, man övernattar på samma plats och åker vidare för att stöta på varandra på nytt vid en ny lägereld några dagar senare.

Ytterligare en idé är att åka på vanlifeträffar, alltså bilträffar där majoriteten av besökarna byggt om en vanlig skåpbil till en husbil. Där snackar man om allt från byggtrix till resmål och övernattningstips.

Med nachos över öppen eld gör du succé. HÖGER: Att dela intresse med den du möter gör sällskapet enklare. Som i det här fallet fascinationen för att kunna göra upp en eld med basala kunskaper.

– Jag brukar kalla vanlifegänget för min stora familj. Var annars kan man få hjälp med att laga en punktering, svetsa en rostig balk eller bara snacka resor och upplevelser i timmar, säger Malin Wollberg som numera bor i Skottland, men tagit husbilen med sig till vanlife-träffen Burning Van i stenbrottet på Kinnekulle.

Att bli en del av gemenskapen på en större husbils- eller vanlife-träff kan kännas utmanande. Ofta sitter människor som redan känner varandra tillsammans och de flesta parkerar nära dem man träffat förut.

Att vara ny på en sådan träff kan kännas svårt, eller rentav övermäktigt, men den som bara vågar närma sig gemenskapen blir snabbt insläppt i gänget. Bästa tipset är att börja småprata med någon i utkanten av det stora sällskapet eller visa intresse för någons bil. Då dröjer det inte länge innan man blir en del av gemenskapen.

Att kunna spela gitarr eller bjuda på matmagi gör naturligtvis inte saken sämre. Ett bra tips är att poppa popcorn eller värma nachos över öppen eld och bjuda laget runt. Men det kräver såklart mod och en vilja att ta plats.

Matilda och Niclas har träffat Peter och Pia Hallor och Moa Warnqvist på olika vanlifeträffar och hänger numera också på hemmaplan.

– Kommentera gärna inlägg på Facebook redan innan träffen (ofta finns det ett Facebookevent kopplat till en särskild träff). Då har man kontakt med människor som ska dit och kan kanske till och med slå följe med andra från samma område, säger Isabel Waite, på Vanlife Sverige som är med och arrangerar Burning Van på Kinnekulle. 

– Vi åker inte särskilt ofta på träffar, men är med i många Facebookgrupper där vi tar del av andras reseupplevelser från en särskild region dit vi planerar att åka. Vi fricampar mest, men det händer att vi då och då faktiskt stöter samman med någon vi träffat digitalt på sociala medier, säger i sin tur Bo Pettersson som är inne på sin sjätte husbil tillsammans med hustrun Ulla.

Varje år reser de neråt Iberiska halvön kombinerat med en tur till Lappland. Tjugofem gånger har Bo och Ulla tagit husbilen till Norge så de har gott om historier att återberätta. 

Åk till platser som lockar andra likt dig själv. Ulf Skarin driver Kåseberga HideOut i Skåne

– Det finns så otroligt mycket att se och även om man inte åker tillsammans med andra träffar man nästan alltid andra resenärer att tillbringa kvällen med, säger Bo Pettersson som inte är med i någon särskild husbilsförening utan träffar vänner spontant längs vägarna. Bjud gärna ställplatsgrannen på en kopp kaffe. Det är ett ypperligt sätt att skapa gemenskap. 

Att fricampa ute i naturen är ett bra sätt att hitta likasinnade, men många vittnar om att de sällan möter andra svenskar avlägsna platser vid en sjö. Istället är det tyskar, holländare och danskar som uppskattar det enskilda läget och helst vill ha platsen för sig själva. 

– Vi träffar rätt ofta tyskar när vi övernattar vid sidan av allfartsvägarna, men upplever att många gärna vill vara för sig själva, vilket kan vara lätt att förstå om man lämnar en större stad för att njuta av svensk enskildhet, avslutar Niclas Johansson som inte har några problem med att folk är olika. Vissa gillar att snacka, medan andra helst sitter ensamma och njuter av stillheten.

Bo och Ulla Pettersson har rest till södra Europa även under pandemin.

FAKTA

Det finns flera Facebookgrupper online där du kan få tips på allt från träffar till smarta utrustnings- och reparationstrix. Vanlife Sverige är en av de mest aktiva www.facebook.com/groups/753246798182041.
Även Vi med plåtisar i van-segmentet är en bra inspirationskälla: www.facebook.com/groups/753246798182041

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206