Vanlife: Hänga med andra

Publicerad: 2022-11-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

Med knappt 110 000 husbilar och flera tusen ombyggda campervans borde det finnas en och annan likasinnad att dela upplevelser med på hemmaplan. Kanske inte nödvändigtvis på en campingplats eller ställplats, men åtminstone digitalt för att utbyta erfarenheter och tips.

– Vi reser nästan alltid ensamma, men uppskattar ett rikt digitalt liv på sociala medier. Vi hittar nya ställen att besöka och får förslag på trevliga ställplatser, säger Mikael Lindberg som i femton års tid åkt husbil tillsammans med hustrun Lisa. Varje vinter packar de plåtisen och rullar neråt Medelhavet för att vara hemma igen strax innan sommaren.

Vanlife: Hänga med andra
Ring så spelar vi skapar gemensamma minnen på morgonkvisten.

Ett bra sätt för att hitta folk att hänga med brukar vara att närma sig människor som gillar samma sak om du själv. Få människor är nämligen avvisande mot beröm och de flesta verkar uppskatta att prata om djur, resor, bilar eller vad som helst. Att vara nyfiken alltså. 

 – Vi reser nästan alltid med en katt och vår trebenta hund som uppmuntrar till samtal, säger Niclas Johansson vars ombyggda Renault Master från 2013 är en riktig snackis. Ett första samtal leder till ett andra, man övernattar på samma plats och åker vidare för att stöta på varandra på nytt vid en ny lägereld några dagar senare.

Ytterligare en idé är att åka på vanlifeträffar, alltså bilträffar där majoriteten av besökarna byggt om en vanlig skåpbil till en husbil. Där snackar man om allt från byggtrix till resmål och övernattningstips.

Vanlife: Hänga med andra
Med nachos över öppen eld gör du succé. HÖGER: Att dela intresse med den du möter gör sällskapet enklare. Som i det här fallet fascinationen för att kunna göra upp en eld med basala kunskaper.

– Jag brukar kalla vanlifegänget för min stora familj. Var annars kan man få hjälp med att laga en punktering, svetsa en rostig balk eller bara snacka resor och upplevelser i timmar, säger Malin Wollberg som numera bor i Skottland, men tagit husbilen med sig till vanlife-träffen Burning Van i stenbrottet på Kinnekulle.

Att bli en del av gemenskapen på en större husbils- eller vanlife-träff kan kännas utmanande. Ofta sitter människor som redan känner varandra tillsammans och de flesta parkerar nära dem man träffat förut.

Att vara ny på en sådan träff kan kännas svårt, eller rentav övermäktigt, men den som bara vågar närma sig gemenskapen blir snabbt insläppt i gänget. Bästa tipset är att börja småprata med någon i utkanten av det stora sällskapet eller visa intresse för någons bil. Då dröjer det inte länge innan man blir en del av gemenskapen.

Att kunna spela gitarr eller bjuda på matmagi gör naturligtvis inte saken sämre. Ett bra tips är att poppa popcorn eller värma nachos över öppen eld och bjuda laget runt. Men det kräver såklart mod och en vilja att ta plats.

Vanlife: Hänga med andra
Matilda och Niclas har träffat Peter och Pia Hallor och Moa Warnqvist på olika vanlifeträffar och hänger numera också på hemmaplan.

– Kommentera gärna inlägg på Facebook redan innan träffen (ofta finns det ett Facebookevent kopplat till en särskild träff). Då har man kontakt med människor som ska dit och kan kanske till och med slå följe med andra från samma område, säger Isabel Waite, på Vanlife Sverige som är med och arrangerar Burning Van på Kinnekulle. 

– Vi åker inte särskilt ofta på träffar, men är med i många Facebookgrupper där vi tar del av andras reseupplevelser från en särskild region dit vi planerar att åka. Vi fricampar mest, men det händer att vi då och då faktiskt stöter samman med någon vi träffat digitalt på sociala medier, säger i sin tur Bo Pettersson som är inne på sin sjätte husbil tillsammans med hustrun Ulla.

Varje år reser de neråt Iberiska halvön kombinerat med en tur till Lappland. Tjugofem gånger har Bo och Ulla tagit husbilen till Norge så de har gott om historier att återberätta. 

Vanlife: Hänga med andra
Åk till platser som lockar andra likt dig själv. Ulf Skarin driver Kåseberga HideOut i Skåne

– Det finns så otroligt mycket att se och även om man inte åker tillsammans med andra träffar man nästan alltid andra resenärer att tillbringa kvällen med, säger Bo Pettersson som inte är med i någon särskild husbilsförening utan träffar vänner spontant längs vägarna. Bjud gärna ställplatsgrannen på en kopp kaffe. Det är ett ypperligt sätt att skapa gemenskap. 

Att fricampa ute i naturen är ett bra sätt att hitta likasinnade, men många vittnar om att de sällan möter andra svenskar avlägsna platser vid en sjö. Istället är det tyskar, holländare och danskar som uppskattar det enskilda läget och helst vill ha platsen för sig själva. 

– Vi träffar rätt ofta tyskar när vi övernattar vid sidan av allfartsvägarna, men upplever att många gärna vill vara för sig själva, vilket kan vara lätt att förstå om man lämnar en större stad för att njuta av svensk enskildhet, avslutar Niclas Johansson som inte har några problem med att folk är olika. Vissa gillar att snacka, medan andra helst sitter ensamma och njuter av stillheten.

Vanlife: Hänga med andra
Bo och Ulla Pettersson har rest till södra Europa även under pandemin.

FAKTA

Det finns flera Facebookgrupper online där du kan få tips på allt från träffar till smarta utrustnings- och reparationstrix. Vanlife Sverige är en av de mest aktiva www.facebook.com/groups/753246798182041.
Även Vi med plåtisar i van-segmentet är en bra inspirationskälla: www.facebook.com/groups/753246798182041

Rulla till toppen