Fixa extra lastutrymme bakom bilen

Lådor som fästs på särskilda armar som bultas i karossen (i detta fall i gångjärnen till bakdörrarna) räknas inte som last utan som en del av fordonet.

Fixa extra lastutrymme bakom bilen

Publicerad

Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

Att montera aluminiumlådor eller hårda låsningsbara plastboxar på utsidan av husbilen är ett utmärkt sätt för att få med sig sådan utrustning som inte ryms på insidan eller som man helst inte vill förvara invändigt.

Det kan vara skrymmande kajaker och cyklar eller elverk och bränsle som med fördel förvaras utvändigt. Dessutom kan en extra låda på bakdörren vara en ypperlig plats för att få med sig grillen, kol och kanske några vedträn till lägerelden.

Men kan man packa hur mycket som helst utan att riskera överlast? Husvagn & Camping kontaktade Ingela Sundin på Transport-styrelsen. 

– I princip finns det inga begränsningar för vad man kan och får fästa på utsidan av bilen så länge monteringen följer de lagar och förordningar som finns, säger Ingela Sundin. Det innebär att man kan fästa utrustning på utsidan så länge den inte skymmer lampor och registreringsskylt eller något vasst sticker ut från bilens normala former.

Det är bara tyskar som åker med bilar som ser ut så här. Men lasten är godkänd och ägaren får med sig betydligt mer än den som vill ha allting på insidan.

– Utrustningen får heller inte utgöra någon fara för medtrafikanter, alltså inga vassa hörn eller utrustning där cyklister eller fotgängare kan fastna. Vikt- och storleksmässigt finns det däremot inga begränsningar så länge lådorna inte väger mer än att man klarar bilens totalvikt eller att de sticker ut och gör bilen bredare än normalt.

– Redan idag har Sverige en generös syn på fordonsbredd. Medan 255 cm är en vanlig breddpreferens på kontinenten får man framföra fordon som är 260 cm breda i Sverige utan tillstånd eller särskild markering. 

Dessutom skiljer man på utrustning som är fordonsmonterad, alltså bultad eller fäst på annat sätt i
karossen och sådan utrustning som räknas som last och därmed är tillfälligt fäst på husbilen. All sådan last ska förankras för att klara 80 procent av lastvikten framåt, 50 procent av lastvikten åt sidorna och
50 procent av lastvikten bakåt.

Vädertätade aluminiumlådor i olika storlekar passar utmärkt för montering på tak, bakdörrar eller sidor. Tänk på att fordonet inklusive lådor inte får vara bredare än 260 cm. Däremot finns det inga regler för längd- eller maxhöjder.

Tänk på att fast monterad utrustning kan innebära att man måste registreringsbesiktiga om bilen för att fastställa nya uppgifter, exempelvis längd, tjänstevikt och lastvikt. 

Bästa sättet för att hitta inspiration och komma i kontakt med möjliga leverantörer är att ge sig ut på nätet för att leta utrustning. Medan tyskarna tycks tillverka det mesta på egen hand och dessutom 
använda en mängd militärt överskott finns det en uppsjö av påbyggare i USA som bygger husbilar med smått fantastiska förvaringslösningar både inoch utvändigt.

Tyska Hymer erbjuder numera ett bra modulsystem som kallas för Backrack+ vilket är ett monteringssystem för bakdörrarna där man fäster cyklar, lådor eller reservhjul med särskilda fästanordningar.

Kim Zweigberg har byggt egna förvaringslösningar på bakdörrarna.

Genom att montera Backrack+ på båda bakdörrarna kan man resa med fyra cyklar, alternativt ett par lådor av varierande storlek och ett eller två reservhjul och ändå kunna öppna bakdörrarna utan att behöva lasta av. Även Thule har flera fina lösningar för tak-, bakdörrs- och dragkroksmontering.

Kim Zweigberg från Mora i Dalarna har byggt om en Mercedes Sprinter 316 till en riktig äventyrsmaskin. Bortsett från fyrhjulsdrift, höjningssats och fordonsmonterad tryckluft har Kim även byggt smarta förvaringslösningar på bakdörrarna som han har bultat i respektive dörrs gångjärn. Till sin hjälp har han haft stålrör, aluminiumprofiler och en klassisk uppfinnaranda. 

– Jag gillar att tänka ut olika lösningar som går att tillverka på egen hand. Så här i efterhand är hela familjen supernöjd med bilen som vi använder året om, både för skid- och cykelturer och klassiska campingturer på sommaren, säger Kim Zweigberg.

En låda i durkplåt är lämplig om det inte finns några viktbegränsningar, men sämre om du har bristfällig lastkapacitet rent viktmässigt.

Att skaffa militära lådor av olika slag är ett prisvärt sätt att komma över lådor billigt. Det finns flera svenska företag som säljer militärt överskott där Floby Överskottslager förmodligen är det mest välsorterade.

Nackdelen med svenska militära lådor är att de oftast är tillverkade i plywood med stålkanter eller någon annan väderkänslig yta som inte lämpar sig för långvarig väderexponering. Även relativt billiga lådor i durkplåt från någon av de svenska byggvaruhusen kan vara en bra lösning, men de är i sin tur tunga och inte alltid vattentäta.

Däremot är vädertätade aluminiumlådor eller regn- och vattentäta plastlådor i portföljmodell, alltså stora hårda plastlådor med snäpplock och möjlighet att låsa lådorna en lyckad lösning för den som är i behov av extra utrymme. Det viktiga med utvändigt monterade lådor är att dessa går att montera stöldsäkert och dessutom går att låsa.

På Floby Överskottslager finns ett stort utbud av militära lådor.

FAKTA

Kolla runt på nätet efter svenska leverantörer som erbjuder olika lådor som lämpar sig för montering utanpå en husbil. Exempelvis säljer Wibe Ladders fina aluminiumlådor www.wibeladders.se/products/other-products/aluminium-case liksom danska Alu-Box alubox.com Svenska Nordic Case är välsorterade när det kommer till vädertätade plast- och aluminiumlådor från bland annat Peli och Zarges. www.nordicase.se/sv/
För militärt överskott www.flobyoverskottslager.se
Hymers monteringslösning: www.hymer.com/se/sv/service/originaldelar-och-tillbehor/backrack

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206