Enklare långresa med dieselvärme

Enklare långresa med dieselvärme

Publicerad

I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

Diesel finns alltid tillgänglig och det blir inga komplicerade fyllningar av gasflaskor på långresor utomlands. Flera tillverkare har dieselpannor som tillval på nya husbilar, men det kan också vara ett alternativ om en gasolpanna måste bytas ut. Även om dieselvärme oftast är ett tillval finns det tillverkare av plåtisarna som har dieselpannor som standard – ofta i kombination med kompressorkylskåp. Då behövs det bara en liten gasoltub till köket.

Bland självbyggarna dominerar olika varianter av dieselvärmare sedan länge. Intresset är stort för billiga Kinatillverkade värmare, som finns i många varianter. Det förekommer också att framför allt husbilsägare kompletterar sin befintliga anläggning med sådana om de fricampar mycket vintertid. 

Värmare som använder fordonets bränsle har en lång historia. På 1960-talet satt det en Eberspächer i många VW-Bubblor. Det var skönt när den fungerade, men driften var inte problemfri. När de små, bränslesnåla dieselmotorerna utvecklades visade det sig snabbt att de var extremt energieffektiva.

De använde helt enkelt bränslet med så hög verkningsgrad att motorerna hade svårt att komma upp i arbetstemperatur vid kyla. För att alltid hålla motor och kylvatten tillräckligt varmt finns det numera ofta små dieselvärmare i både personbilar och nyttofordon.

Ofta är de termostatstyrda, så föraren märker inte av dem. Samtidigt är de bara anpassade för att hålla motorn varm och har sällan kapacitet över för att till exempel värma bodelen i en husbil.

I större fordon med luftburna dieselvärmare är det möjligt att koppla i fler brännare om behovet är stort. Värmen distribueras med grova slangar till reglerbara munstycken. /// ILLUSTRATION: Webasto.

Under senare år har Truma, Webasto och en rad andra tillverkare tagit fram dieselvärmare som är skräddarsydda för fritidsfordon. En sådan anläggning ger inte bara värme utan då ingår också någon form av varmvattenberedare. Enklare värmare ger just värme, men varmt vatten till dusch och disk får du fixa på något annat sätt.

Husvagnar och husbilar kan ha två olika typer av värmeanläggningar, luft- eller vattenburen värme. Det gäller oavsett om pannorna eldas med gas eller fordonsbränsle. Oberoende system och bränsle fungerar själva förbränningen i pannan på ungefär samma sätt.

Den som idag har ett luftburet system kan ganska enkelt byta till en dieselpanna. Truma har just introducerat en helt ny dieselpanna med eltillsats, som är jämförbar med en gasolpanna vad gäller både effekt och storlek.

Andra typer av dieselvärmare kan ganska enkelt installeras i ett luftburet system, men då gäller det att vara klar över att en rad funktioner i Trumas system är kopplade till just den pannan. Du kan behöva hitta speciallösningar för såväl varmvattenberedare som termostater och styrning.

Webasto Termo Top Evo finns som en speciell husbilsmodell. Den ger upp till 5 kW och kan dels fungera som motorvärmare, dels värma hytten via ordinarie defroster i bilen, men också kopplas ihop med bodelen genom en värmeväxlare och då fungera som komplement eller reservvärme.

Det känns säkert lockande att välja någon av de Kinatillverkade dieselvärmarna. Prisskillnaden kan handla om 10 000 kronor eller mer, men då saknas ofta såväl garantier som tester, certifikat och säkra uppgifter om prestanda.

Ljudnivån är en akilleshäl för många av de kinesiska dieselvärmarna. Det handlar dels om deras ljuddämpare, dels om högljudda bränslepumpar. I det här fallet är det inte heller någon direkt skillnad mellan värmare för luft eller vatten. Förbränningen sker på samma sätt: Bränslet pumpas in i värmaren från fordonets tank eller från en dunk som bara innehåller diesel till värmaren.

Pumparna arbetar på samma sätt och resultatet blir ett tickande ljud som startar så fort värmaren ska tända. Gasolanläggningar behöver ingen pump till bränslet. Gasolen i tuben förvaras under högt tryck och blir då flytande – så fort du öppnar ventilen strömmar gasen ut automatiskt.

På nätet vimlar det av kreativa lösningar för att dämpa pumpljudet, vilket tyder på att många tycker att det är väldigt störande. Det handlar bland annat om att se till att pumpen inte skruvas fast direkt i chassit och att placera den så långt som möjligt från avdelningen för nattbruk.

Under höstens mässor presenterade Truma en helt ny värmeanläggning som använder diesel som bränsle. Den har alla mått och prestanda gemensamt med företagets gasolpannor och finns som tillval från och med 2023 års modeller av husbilar och husvagnar.

Flera tyska facktidningar har testat moderna dieselvärmare, både de billigare kinesiska och produkter från Truma, Webasto, Eberspächer och Autoterm som utvecklats speciellt för fritidsfordon. Här är den sistnämndas värmare ofta en klar favorit. Den är robust men lätt, tillförlitlig, effektiv och bränslesnål, enligt testresultaten. Det har gjort den populär både som extravärmare och bland självbyggarna. Andra jämförande tester har försökt bedöma om det finns viktiga skillnader mellan de europeiska och de kinesiska värmarna. 

Den allvarligaste kritiken riktas mot garantier och certifiering. De kinesiska dieselvärmarna har generellt inte gått igenom de prövningar som krävs för att monteras i fritidsfordon, vilket betyder att det förmodligen är svårt att få företag i branschen att utföra installationer.

Även om dieseldrivna värmare framför allt används som motorvärmare väljer många husbilsägare som åker året runt att komplettera bilen med till exempel Webasto Termo Tom C. Via kylvattnet fungerar den dels som motorvärmare, dels kan den ge kontinuerlig värme via husbilens defroster. 

En annan fördel med detta system är att värmaren har kapacitet att värma hela husbilen även om ordinarie vattenbaserade gasolvärme lägger av – under förutsättning att det finns en värmeväxlare installerad.

FAKTA

VÄRME I FRITIDSFORDON

Värmepannor i husvagnar och husbilar fungerar i princip på samma sätt oavsett bränsle. Via fläktar och ventiler leds bränsle och luft till ett munstycke och antänds. Förbränningen sker i ett slutet rör och avgaserna leds bort från fordonet. Pannan styrs via en manöverpanel. 


LUFTBUREN VÄRME

Luft passerar pannan med hjälp av en fläkt. Väl uppvärmd sprids den i fordonet via kraftiga rör. Munstycken vid utloppen gör det möjligt att fördela värmen jämnt i bodelen.


VATTENBUREN VÄRME

Uppvärmningen sker via konvektorer placerade längs väggarna i bodelen, men även genom golvvärme, handdukstorkar med mera. Glykolblandat vatten cirkulerar i ett slutet system och värms upp när det passerar pannan. En cirkulationspump håller igång vattnet.

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

 • Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

  Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

  År 1991 sprack drömmarna för väldigt många människor. Då rasade börsen, räntorna steg till extrema nivåer och högt belånade fastigheter tappade stora delar av sitt värde. Idag finns risken att vi står inför ett liknande läge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-06 07:48

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206