Knaus historia: Från svalbo till nutid

När Knaus firade 50-årsjubileum 2011 gjorde man det bland annat med att ny-lansera gamla klassiska ”svalboet”. Husvagnen som allt en gång i tiden började med. 150 replikavagnar tillverkades. /// FOTO: Knaus

Knaus historia: Från svalbo till nutid

Publicerad

Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

Arkitekten och ingenjören Helmut Knaus (född 1920) grundade företaget 1960, då med bas i Marktbreit som är en stad i Landkreis Kitzingen. Att ha en alldeles egen vägskylt uppkallad efter sig tyder på en framgångssaga utan dess like. Givetvis finns den i Jandelsbrunn.

Flygbild över fabriken i Marktbreit som visar att Knaus producerade en hel del husvagnar redan under tidigt 1960-tal.

1961 års stora händelse. Inte bara för de närmast involverade, utan även för presskåren och allmänheten – modellen Schwalbennest (Svalboet) lanserades.

Samtidigt som ikoniska Südwind lanserades vid mässan i Essen 1962 kom även Monsun. Serien hängde med i många år och som en liten anekdot hette den Monsun Luxus alternativt Super-Luxus 1978. Då profilerades modellerna i broschyrer tillsammans med kameler i den egyptiska staden Luxor (även känd som Konungarnas dal). En annan kul notering från den tiden var namnen på Knaus vagnsortiment: Passat, Opal, Rubin, Brillant, Diamant och givetvis Südwind.

Så här kunde en reklambroschyr se ut 1965. Givetvis handlar det om att hela familjen kan ha det lugnt och skönt när man har en Knaus Südwind att bo i.

Året var 1970 och för Knaus betydde det inte enbart ett nytt decennium – utan även en ny era. Då byggdes och invigdes nämligen den nya fabriken i Jandelsbrunn. Dåtidens populära personbilar: VW-Bubbla, Ford Taunus, Renault "Laban" och en Fiat står parkerade intill entrén.

Det är sällan eller aldrig som någonting är så bra att det inte går att göra det ännu bättre. 1985 bestämde man sig för att modernisera logotypen med svalor som flyger uppåt (positivt) istället för nedåt (negativt).

Den må se gammalmodig ut, men så lanserades den också så tidigt som 1987–1988. Knaus första husbil kom att heta The Traveller. Omedelbart fick den utmärkelsen "Motorhome of The Year" av den tyska tidningen Promo.

1996 var det dags för ett rejält kliv framåt inom husbilstillverkningen. På ritbordet hamnade Knaus första helintegrerade modell – Travel-Liner – som omgående blev en monumental succé.

Husvagnsmodellen Svalboet vägde bara 260 kg och kunde som synes hakas på dragkroken till även tämligen motorsvaga dragbilar – som här en VW-Bubbla. Av bakgrunden att döma kunde man tydligen även ta sig till många olika platser i Europa och ändå ha "hemmet" med sig.

Alkover, halv- och helintegrerade på repertoaren. 2003 blev Knaus kompletta inom husbilssegmentet då deras första vanmodell rullade ut från fabriken.

År 2004 togs nästa stora steg i utvecklingen då Knaus, inom husbilsserien Sun TI, applicerade ett stort panoramafönster på karossen. Ni må tro att det gick hem hos husbilscamparna.

För att bli ännu effektivare och samtidigt kunna bemöta den lavinartade ökningen av intresset för campingfordon byggde Knaus 2018 en ny produktionsanläggning i Jandelsbrunn.

En ikon som knappt har någon historisk motsvarighet inom husvagnsindustrin är serien Südwind som kom 1962 och som gjorde omedelbar succé med dunder och brak. Än idag existerar Südwind i allra högsta grad som en av de mest ledande inom husvagnsbranschen – alla varumärken på marknaden inkluderade.

Då, när Svalboet kom, var det en kompakt, komfortabel och lätt husvagn vars prislapp låg på 2 750 D-mark (lite drygt 15 000 kronor). I nutid är den ett åtråvärt samlarobjekt som många entusiaster har överst på sin önskelista.

Tourer Cuv lanserades hösten 2022 som en av de stora nyheterna inför modellår 2023. Håll med om att Knaus har tagit ut svängarna rejält.

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

 • Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

  Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

  År 1991 sprack drömmarna för väldigt många människor. Då rasade börsen, räntorna steg till extrema nivåer och högt belånade fastigheter tappade stora delar av sitt värde. Idag finns risken att vi står inför ett liknande läge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-06 07:48

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206