Klassiker: Det var bättre förr – eller?

Första hyrda husvagnen, en Cavalier, drogs med en Volvo 244 GL under en tre veckors semester till Själland. Här framme vid första anhalten, Bokildegårds Camping. /// FOTO: Familjen Sjöqvist

Klassiker: Det var bättre förr – eller?

Publicerad

Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

Anders och Christine Sjöqvist, som för övrigt är föräldrar till undertecknad, inledde sin husvagnskarriär i mitten av 80-talet med en hyrd vagn. Efter två somrar med den åkte Anders ner till Dag's Husvagnscenter i Norrköping för att få lite köptips. Samtalet mynnade ut i att Dag Gustavsson, som på den tiden endast reparerade husvagnar, frågade Sjöqvistarna om de ville köpa hans familjs husvagn.

– Det blev alltså den första husvagnen Dag sålde, en Cabby 420C -71, konstaterar Anders.

– Inredningen gick i gult och orange, typiskt för 70-talet. Under hösten och vintern sydde jag ny klädsel till dynorna och nya gardiner. Allt gick i rosa, min favoritfärg som då även låg helt rätt i tiden, tillägger Christine och ler.

Middag i tidstypisk interiör och med tidstypiska frisyrer. Det är Anders som sitter till höger.

Sommaren 1987 gjorde Anders och Christine sin första resa med den upphottade Cabbyvagnen. Den gick till Danmark och varade i fyra veckor. Dragbilen: en orange Volvo 244 GL.

– AC existerade ju inte, så det blev långa och varma bilresor. Och eftersom vi hade två barn i baksätet ville vi ju inte att de skulle sitta i drag för länge heller. Lösningen blev att med jämna mellanrum räkna till tre och därefter veva ner rutorna utav bara f*n. Efter några sekunders fullständig vädring, blev det svalare. I alla fall i någon minut. Sedan var det lika varmt igen, berättar Anders.

Med Volvons B21-motor på drygt 100 häftkrafter var det inga problem att dra den lilla Cabbyn. Däremot sörplade bilskrället i sig vansinnigt mycket soppa.

– Volvon förbrukade 1,5 liter bensin per mil utan husvagn – och två liter med. Jag lämnade in bilen efter några år och undrade om bränsleförbrukningen verkligen kunde vara normal. Då visade det sig att det var något slags fabrikationsfel som inte var åtgärdat på vårt exemplar, minns Anders, som konstaterar att det endast blev marginellt bättre efter justeringen.

Niclas testar "ristet pølse med brød" för första gången. Det skulle bli många fler gånger.

Husvagnen var inte direkt fullproppad med finesser den heller. "Värmesystemet" bestod av en extern värmefläkt, till gråvattnet användes en vanlig hink och vattendunken rymde blott tio liter.

– Vattnet skulle ju räcka till allt, så det blev många vändor med dunken. I husvagnen pumpade man fram vattnet via en pedal i golvet. När vi kom tillbaka hem till radhuset minns jag att man under flera dagar fortsatte treva med foten efter den där pumpen, berättar Christine.

Det fanns en enda garderob i husvagnen och wc saknades helt. Som barn fick jag, Niclas, skända en gammal lingonsylthink av modell XL nattetid, då den fick stå till tjänst som potta.

– Men det ska du väl inte skriva?, undrar Christine, i ett försök att undanhålla den värsta "misären".

Christine tar stora steg mot diskavdelningen på Børsmose Strand Camping.

Skämt åsido var husvagnssemestrarna allt annat än misär. Resorna blev ett härligt äventyr som bara utökades med tiden. Det mest extrema exemplet var när Anders och Christine plockade ut fem veckors semester på ett bräde – och avreste på fredagen efter arbetsdagens slut och kom hem kvällen innan de skulle börja jobba igen.

– Tänk dig själv att stiga upp på måndagsmorgonen och veta att alla semesterdagar är slut och att all packning står kvar nere i hallen. Det var en bitter eftersmak. Men vi ville maximera tiden på resande fot, säger Anders.

– Han ville det, tillägger Christine. Så där gjorde vi bara en gång.

Säsongen 1988 behövde husvagnen utökas med en sovplats när lillebror Fredric kom till världen. Dag hade lösningen på detta, i form av fyra järnrör som hörde till vagnen. 

– De var avsedda för att skapa en extrasäng ovanför lilla sittgruppen. Rördelarna fästes två och två i varandra – och sedan placerade man rörändarna i fyra vägghållare. Mellan de parallella rören fästes en tygbotten, som en hängmatta fast mer spänd. Ovanpå den lade vi sedan en träskiva med en madrass ovanpå. För ett så litet barn funkade det perfekt, säger Christine.

Niclas utforskar en camping i Marielyst.

Personligen minns jag den näst intill antika brödrosten, som hade öppna hyllor på sidorna och bara rostade en sida av brödet åt gången. Effekten måste ha varit ursinnig, för brödet blev alltid kolsvart på nolltid varpå röken pyrde från monstermaskinen. Apropå rök har jag sköna minnen från dåtidens tv-rum och spelhålor. 

Dimman från cigarettrök låg tät, särskilt i spelhålorna som oftast var små och saknade fönster. Jag kunde stå i timmar och låtsasspela på arkadspelen medan texten "Insert coins" blinkade på skärmen. Cigarettröken var lika vanligt förekommande i servicehusen. Kanske mest orsakad av äldre farbröder i träskor som rakade sig med skum och visslade samtidigt. 

På den tiden var också toaletterna åtskilda med en tunn vägg som varken gick ända ner till golvet eller hela vägen upp till taket. En gång lurade pappa lillebror Fredric att han var en ovanligt högljudd gubbe, då pappa hade valt wc:n intill Fredde och visste att servicehuset i övrigt var tomt. Brorsan fick kämpa hårt för att hans fnissande inte skulle upptäckas av den "okände" stånkande farbrorn.

Strandhäng har alltid varit Anders och Christines paradgren. Här i Tannisby 1986.

– Servicehusen är en sak som verkligen har blivit bättre med tiden. Idag är de ofta riktigt fräscha med klinkergolv och toppmoderna toaletter och duschutrymmen. Det blir ett lyft för helhetsupplevelsen, säger Christine.

Tillbaka till Cabbyvagnen och dess egenheter. Backspärren krånglade ständigt på åbäket, så Anders fick därför gå ut och lägga dit en sten som frilade backspärren varje gång han skulle förflytta ekipaget bakåt. 

– Den där stenen hänger fortfarande med på resorna, fast nu som "tursten", säger Anders och ler.

Ja, för numera färdas makarna Sjöqvist i en Knaus Eifelland Holliday från 2004. Vagnen är inte mycket större än Cabbyn, men desto modernare.

Provsmakning av taxfreegodis från färjan.

– Att bara ha ett fungerande värmesystem och ett badrum gör ju hela skillnaden, liksom AC i bilen. Sedan märker man också att alla lösningar har moderniserats och gjorts smartare, även om utvecklingen förstås har tagit stora kliv framåt sedan vår nuvarande husvagn tillverkades, säger Christine.

Själva campandet då, hur är det jämfört med förr?

– Dyrare! Det är nog mycket på grund av att "allt" ska finnas på en camping numera som poolområde, barnklubb, äventyrsland, restaurang med mera. Dessutom måste man boka i förväg och får en faktura innan man ens har kommit dit. Förr kunde man dyka upp oanmäld till en camping, stanna där så länge man ville och sedan betala för vistelsen precis innan man åkte hem. Det innebar en mycket större frihet och gav större utrymme för spontanitet, säger Anders.

Så såg det ut i hallen efter de långa resorna. En gång kom familjen hem kvällen innan Anders och Christine skulle börja jobba igen.

– Fast vissa campingar jobbar fortfarande enligt den spontana modellen, även om det blir mer och mer ovanligt. Mycket har ju också blivit betydligt smidigare i och med internet och alla tekniska hjälpmedel. Ta bara en sådan sak som att vi alltid fick växla in pengar när vi skulle åka till Danmark förr. Och eftersom vi var borta så länge ville vi inte ta med oss allt på en gång. Vi fick då ha en postsparbanksbok och ta ut pengar på Posten i Danmark, förklarar Christine.

Det är inte bara de yttre omständigheterna som har förändrats, stigande ålder kan också innebära att man behöver campa på ett nytt sätt.

– Förr var syftet att vara borta så länge som möjligt och se så mycket som möjligt under tiden. Det var väl den mentaliteten som Galenskaparna raljerade över i Husvagnslåten när husvagn började bli stort på 80-talet, säger Christine och fortsätter:

På 90-talet uppgraderades dragbilen till en vinröd Volvo 740.

– Numera stannar vi lite längre på varje camping. Dels för att vi har hittat våra smultronställen men också för att vi inte har samma ork att flytta runt längre. Hur som helst har vi haft ett underbart liv med husvagnen. Under våra resor tänker vi inte på några krämpor eller vardagens bekymmer, det betyder enormt mycket.

Kan man då dra några slutsatser efter denna nostalgitripp? Kanske att det är mycket smidigare och bekvämare att campa idag – men också lite dyrare och inte alltid fullt så fritt som förr i tiden. Men det beror förstås på vem man frågar.

Fotnot: I denna artikel har vi använt ett lite udda journalistiskt grepp: Att en skribent porträtterar sina närstående. Vi föll för frestelsen i detta unika fall med tanke på familjen Sjöqvists väldokumenterade resor.

Still going strong! Anders och Christine på Vadstena Camping våren 2022. "Kärringen" (den ljusblå som hänger i fönstret alltså) är en maskot som har varit med på resorna sedan 1988.

  • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

    Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

  • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

    Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

  • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

    Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

  • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

  • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

  • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

  • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

    Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

  • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

  • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

    Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

  • Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

  • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

    Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

  • Mera prylar för fritiden

    Mera prylar för fritiden

    Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

    Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

  • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

  • Knaus historia: Från svalbo till nutid

    Knaus historia: Från svalbo till nutid

    Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

    Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

  • Enklare långresa med dieselvärme

    Enklare långresa med dieselvärme

    I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-03

  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2023-01

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

  • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206