HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

Även om det ekar tomt hos vissa handlare finns det samtidigt en mängd nya och begagnade fordon på sina håll. Här exempelvis delar av maskinparken hos Autohallen i Karlstad.

HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

Publicerad

Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

– De flesta av våra kunder påverkas inte så mycket av sämre tider, säger Joakim Norberg, vd för Autohallen, en av Sveriges största generalagenter tillika återförsäljare av husbilar. 

Flera handlare som Husvagn & Camping pratat med delar hans optimism. I dagsläget har några banker varnat för att utlåningsräntorna kan stiga till uppåt tio procent på vissa lån nästa år.

Det handlar om en hisnande ökning jämfört med de låga räntor vi haft de senaste åren. Samtidigt är det blygsamma nivåer jämfört med vad det kostade att låna pengar under 1980-talet, när räntan var betydligt högre – exempelvis på bostadslån.

Konkret betyder naturligtvis höjd ränta att det blir betydligt dyrare att köpa sällanköpsprodukter som exempelvis en ny husbil – för den som måste låna pengar till affären. Men det är just här som många husbilsköpare skiljer sig från kunder i andra branscher. Även om det är allt fler yngre familjer som investerar i nya husbilar är den stora majoriteten av köparna människor som inte behöver låna så mycket. I vart fall inte på det traditionella sättet.

Branschens kundbas består till största delen av lite äldre par med stabil ekonomi. 

Många har besparingar, eller har just sålt fritidshus eller båtar och behöver inte låna pengar alls. Andra i samma ålder äger ett hus som nästan är utan lån. Det är väldigt många som i det läget väljer att höja lånet på huset och betala husbilen eller husvagnen med det. I det fallet blir räntan den lägsta möjliga.

Joakim Norberg, vd för Autohallen, ser väldigt ljust på framtiden för försäljningen av husbilar.

Det är också möjligt att låna till hela köpesumman för den som har en fastighet med lånemarginaler. Traditionellt krävs minst 20 procent i egen insats om husvagns- eller husbilsköpet ska finansieras genom handlarnas bankkontakter.

– Men det betyder inte att finansiering genom återförsäljaren är ett sämre alternativ, tycker Joakim Norberg. Kostnaden för ett sådant lån är marginellt högre. Om man till exempel köper en begagnad hus-
bil för 500 000 kr och betalar 20 procent kontant återstår ett lån på 400 000 kr. Idag har räntan för en sådan affär ökat med en procent, vilket motsvarar lite över 300 kronor per månad, en ytterst liten höjning. 

Det är ungefär en tredjedel av kunderna som finansierar sitt köp av fritidsfordon, enligt Joakim.

– Det finns fördelar att göra en sådan affär jämfört med att till exempel låna på huset, speciellt som det blir så liten skillnad ekonomiskt, tycker Joakim. Låneutrymmet på huset kan behövas om det blir dags att renovera badrummet, byta tak eller måla om.

De senaste åren har det varit brist på framför allt nya husbilar. Många företag rapporterar extremt långa leveranstider för de mest populära fordonen.

Husbil Stockholm på Kistamässan blir lite av en värdemätare på husbilsmarknaden inför nästa säsong. 2023 sker denna 30 mars–2 april.

 – Det finns dock gott om prisvärda begagnade husbilar, säger Joakim. Autohallen har både köpt in begagnade fordon, men satsar även på förmedlingsförsäljning.

Den sistnämnda delen av verksamheten växer kraftigt. För kunden blir det tydliga fördelar när en etablerad handlare sköter affären. De kan ordna finansiering och dessutom lämna garantier som är ungefär detsamma som vid normal begagnatförsäljning hos företaget. 2022 är lite av ett förlorat år för branschen. Oron i omvärlden och bristen på nya fordon har legat som mörka moln över verksamheten.

– Men jag är övertygad om att det vänder redan under nästa år, säger Joakim. En första avcheckning på vart det är på väg får vi på Husbil Stockholm på Kistamässan 30 mars–2 april. 

I år har allt fler tillverkare bytt chassin från Fiat till Ford, Mercedes, Citroën och VW. Det betyder att tillgången på nya fordon snabbt förbättras.

– Till 2024 tror jag att vi är tillbaka på normala leveranstider och då är jag övertygad om att det kommer en ny högkonjunktur för husbilarna, avslutar Joakim.

FAKTA OM RÄNTAN

• I skrivande stund, i mitten av februari 2023, ligger Riksbankens styrränta på 3,0 procent. Den utgör bas när bankerna räknar fram sin utlåningsränta. Affärsbankerna vill ha en marginal på ytterligare några procent för att också tjäna pengar på affären. Men exakt hur hög räntan slutligen blir beror på både vad du lånar pengar till och vem du är. Det lönar sig ofta att jämföra olika alternativ.

 • Behövs bygglov för standbytält?

  Behövs bygglov för standbytält?

  Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

 • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

 • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

 • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

 • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

  Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

 • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

 • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

 • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

 • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

 • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

 • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

  Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

 • Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

 • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

  Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206