Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

Fredrik Gurung är bodelstekniker på Forsbergs Fritidscenter i Linköping. Här visar han hur elcentralen kan se ut på ett riktigt lyxigt fordon, i detta fall en Niesmann+Bischoff Flair 920 EK.

Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

Publicerad

Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

Låt oss börja med det relativt enkla. Om ditt fritidsfordon är kopplat till en elstolpe drivs klimatsystemet och kylskåpet direkt av stolpens 230 V. Övriga funktioner går på 12 V via batteriet, men detta laddas alltså samtidigt via elstolpen.

– Undantaget är direktimporterade tyska husvagnar, som saknar batteri, säger Fredrik Gurung, som är bodelstekniker på Forsbergs Fritidscenter. Dessa är utrustade med en transformator som omvandlar 230 V från elstolpen och därmed förser ditt fordon med 12 V direkt. I Sverige bygger vi om dessa husvagnar så att de utrustas med batteri, och kommer de från en importör görs detta redan på fabriken.

Med det sagt vet vi i stora drag hur elanvändningen ser ut vid elstolpen. Hur fungerar det då under färd, om exempelvis kylskåpet och bodelsbelysningen är igång?

– Båda går på 12 V, men energikällan kan skifta för kylskåpet beroende på dess inställningar. Vi rekommenderar alltid autoläget. Då kan skåpet växla mellan energikällorna och välja den som är mest lämplig för tillfället. Under färd är det 12 V via bilbatteriet, säger Fredrik och tillägger:

I fritidsfordonets manöverpanel kan du se batteristatus. Här visas den på en separat display i en Hobby Optima On Tour T65. HÖGER: Vissa modeller är utrustade med en huvudströmbrytare som stryper all elanvändning – även minnesfunktioner.

– I nyare husvagnar och husbilar laddas bodelsbatteriet under färd. Husvagnsägare bör dock kolla upp så att bilens släpvagnskontakt är fullkopplad, alltså att alla de 13 polerna på kontakten är aktiva. Tyvärr är det väldigt vanligt att de inte är det – trots att ägaren tror det. Och då laddas ju inte batteriet medan man kör. Vid installation av dragkrok är det därför jätteviktigt att be om att få släpvagnskontakten fullkopplad. Man kan även få en befintlig kontakt fullkopplad i efterhand på en bilverkstad, det är ett enkelt ingrepp.

Ovanstående gäller alltså för dragbilar av årsmodell runt 2008 och framåt, då den 13-poliga släpvagnskontakten började ersätta den 7-poliga. Nu har vi nått fram till den mest kritiska punkten för elanvändning, nämligen när fritidsfordonet står still och inte är kopplat till en elstolpe.

– Då är det gasol och batteri som är tillgängliga energikällor. Vanligtvis körs klimatsystemet, kylen, spisen och eventuellt ugnen på gasol. Resten går på batteri. Eftersom vissa komponenter drar ordentligt med ström gäller det att veta vilka dessa är – och samtidigt hålla koll på batteristatusen, förklarar Fredrik.

Kör med fördel kylskåpet i autoläge, så prioriteras den för tillfället smartaste energikällan.

Så, vilka funktioner är det då som drar mest el?

– Vanligtvis tv, inverter, kaffebryggare, vattenkokare – och belysning om man inte har LED. Externa produkter likt kaffebryggare och dylikt brukar vara försedda med en dekal som upplyser om effekten. Ett tips är att köpa sådana prylar avsedda för 12 V. De drar nämligen mindre ström än de som är avsedda för 230 V. Ett annat tips är att byta ut belysning och tv till LED, det sparar man mycket el på, säger Fredrik.

Något som inte så många känner till är att moderna fordon drar en hel del ström även då de inte används. Fredrik förklarar:

Fordonsbatteriets placering varierar beroende på tillverkare. I Fiatbilar började man placera batteriet i förarhyttens golv cirka 2006; en lösning som fortfarande står sig.

– Nyare fritidsfordon har så mycket minnesfunktioner i bodelspanelen – och dessa drar el även i standbyläge. På vissa modeller finns det en huvudströmbrytare som stänger av allt och därmed stryper energianvändningen helt. Men det är ganska ovanligt att en sådan finns. Därför gäller det att kolla batteristatusen ibland, även om fordonet inte används. Man kan inte utgå ifrån att batteriet är fulladdat om man lämnade det så senast.

Till den som funderar på att campa utan att vara beroende av elstolpe, vill Fredrik rekommendera att investera i ett extra bodelsbatteri och montera en solcellspanel på taket.

– När man har två bodelsbatterier är det viktigt att de har samma kapacitet och är av samma fabrikat. Helst ska de vara lika gamla också. Hur stor kapacitet ett batteri har bestäms av dess amperetimmar (Ah). Ju fler amperetimmar batteriet har, desto längre räcker varje laddning. Det är solpanelens effekt (watt/W) och solens strålar som avgör hur snabbt batterierna kan laddas upp. Ju högre antal watt och ju starkare solsken, desto snabbare laddning, säger Fredrik.

En vanlig placering av bodelsbatteriet i husbilar är under passagerarsätet. Det kan dock sitta "lite var som helst" enligt Fredrik. HÖGER: Ett litiumbatteri kan nästan tömmas helt på ström, går snabbt att ladda upp och låter dig veta allt om den interna statusen via en app. Dock ska man vara medveten om att de kostar en slant beroende på vad man behöver för utrustning utöver batteriet. Spannet ligger mellan 13 000 kronor och 27 000 kronor monterat och klart.

Till sist: Hur håller man koll på hur mycket spänning batteriet eller batterierna har kvar?

– I moderna fritidsfordon finns ofta en display som visar batteri-status. Om man inte har en sådan kan man installera en shunt på batteriets eller batteriernas minuspol. Shunten läser av hur mycket ström som passerar in i och ut ur batteribanken och förmedlar det till en display, säger Fredrik och tillägger:

– Om man är beredd att investera några tusenlappar kan jag verkligen rekommendera ett litiumbatteri. Dessa har blåtand så att du kan se batteristatus direkt i din telefon via en app. Dessutom kan litiumbatterier, till skillnad mot konventionella batterier, användas ända tills de i stort sett är helt tömda på ström. De laddas också upp betydligt snabbare via bilens generator och via 230 V, förutsatt att man har installerat en bra laddare. Nackdelen är att både litiumbatterierna och laddarna är ganska dyra.

Tillbehör som gör campinglivet utan el-stolpe enklare. Från vänster ses laddare för litiumbatteri, regulator för solcellspanel samt DC-DC-laddare som monteras mellan husbilars bilbatteri och bodelsbatteri så att det sistnämnda får optimal laddning under färd. I annat fall prioriteras bilens batteri, i alla fall på modeller äldre än 2022.

VISSTE DU ATT...

...bilens stereo i regel tar ström från bilens batteri, som även har till uppgift att starta motorn? Sena nätter med dunka-dunka på campingen kan alltså få en bitter eftersmak om musiken spelas från bilstereon. Ett alternativ är att koppla om bilstereon så att dess elanvändning går via bodelsbatteriet.

  • Behövs bygglov för standbytält?

    Behövs bygglov för standbytält?

    Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

  • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

  • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

    Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

  • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

    Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

  • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

    Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

  • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

  • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

  • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

    Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

  • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

  • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

  • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

    Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

  • Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

  • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

    Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

  • Mera prylar för fritiden

    Mera prylar för fritiden

    Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

    Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

  • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-04

  • Husvagn & Camping 2023-03

  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2023-01

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206