Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

FOTO: Getty Images

Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

Publicerad

Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

Den tekniska utvecklingen gällande mobilt bredband går rasande snabbt. Det kommer ständigt ny utrustning och varje ny generation prylar levererar bättre bild, ljud och alla tänkbara typer av data-överföring.

Många nya bilar levereras redan från början uppkopplade mot nätet. Då laddas nya kartor och annan information automatiskt ner till fordonet navigationsprogram. Genom samma förbindelse kan bilen ständigt vara i kontakt med assistansservice. Den kan själv slå larm om det inträffar en olycka.

Liknande funktioner är idag tillgängliga för en del fritidsfordon. Vanligast är uppkoppling via mottagare i fordonet och appar för mobiltelefoner. Då kan du till exempel slå på värmen, kolla vatten- och gasolnivåer och mycket annat. Har du larm kommunicerar det nästan alltid via din mobil. Begreppet mobilt bredband står egentligen bara för snabb, trådlös överföring av data som innehåller till exempel, text, bild, tv-sändningar, film och så vidare.

I ett sådant nät är en router central. Den ser till att telefoner, datorer och liknande utrustning som finns i närheten snabbt har tillgång till nödvändig information – trådlöst.

Den första routern vi testade har fungerat riktigt bra under flera år, men krävde omstart då och då vilket försvårades av att den monterades bakom en täckpanel.

Men det finns egentligen ingen speciell beteckning för en router som är trådlös även på mottagarsidan. Tidigare förekom bärbar eller portabel som beskrivning, men då handlade det oftast om små bärbara och laddningsbara dosor för några få användare.

Nu finns det betydligt mer avancerad utrustning på tåg och bussar. Den sitter fast monterad, med strömförsörjning från fordonet, och med kapacitet för ett stort antal användare samtidigt. Från den här kategorin har man sedan utvecklat routrar som är direkt anpassade för behoven i husvagnar och husbilar.

De enklaste varianterna har två–fyra antenner som monteras inne i fordonet. Men en av systemets svaga länkar är att de flesta fritidsfordon har ytterväggar och tak med aluminiumplåt utvändigt. Ett praktiskt material, men förhållandevis svårt att tränga igenom för mobildata.

Lösningen heter extern, rundstrålande antenn. Det finns åtskilliga varianter, en hel del av dem anpassade till specifik användning eftersom de ofta utvecklats för professionella behov. Dessutom passar inte alla antenner till alla routrar.

Låter det komplicerat? Det enkla svaret är att för att få en funktionell lösning måste du antingen själv vara väl insatt i datauppkoppling och överföring eller känna till en handlare/installatör som är ordentligt påläst.

Den nya routern, som har kraftigt förbättrade prestanda, sitter fast med kardborrband på sidoväggen i ett överskåp. Det gör den lättillgänglig oavsett vad som behöver åtgärdas.

Med lite tur blir en sådan lösning både bra och förhållandevis billig. En kvalitets-router av det här slaget kostar 2 000–3 000 kronor, en rundstrålande antenn kan du få för kring tusenlappen.

Sedan behöver du ett SIM-kort för att ansluta till nätet. Om du har ett telefonabonnemang med fri surf och kan få ett extra kort blir den kostnaden låg, men det finns väldigt många varianter här.

Så länge du bara reser i Sverige är det förhållandevis enkelt att hitta en ekonomiskt vettig lösning. Det blir svårare om du tänker tillbringa vinterhalvåret neråt Medelhavet. Även SIM-kort med fri surf brukar ha begränsningar vid uppkoppling utomlands.

Vi har testat en betydligt enklare variant, en paketlösning från wifi.se. Där ingår router, extern antenn och dessutom ett förberett abonnemang som fungerar i hela Europa. Den här lösningen är en kraftig uppgradering av det system som wifi.se levererade tidigare.

Till att börja med har routern rejält förbättrade prestanda. I det här fallet är den baserad på modeller som normalt används i bland annat bussar. Det betyder att den dels har kapacitet för många anslutningar, dels är robust och pålitlig.

Den rundstrålande mimo-antenn som ingår i wifi.se-paketet klarar 2G, 3G, 4G och 5G.

I den miljön måste en router både klara att ständigt vara utsatt för skakningar och vibrationer samtidigt som omgivningstemperaturen kan variera extremt mycket. Precis som i en husvagn eller husbil. Till detta kommer att routrarna automatiskt väljer den bästa signalen om du har både 4G-nätet och wifi tillgängligt. Finns det ett trådbundet nätverk där du är kan du även koppla in dig på det. Men hur bra routern än är gäller det att hämta in datasignalerna till den.

Den tekniskt enklaste lösningen är att använda antenner som monteras på väggarna inne i fordonet. De räcker till skapligt – under förutsättning att det är god mobiltäckning där du står. Men signalen försvagas av väggarna. Invändiga antenner ger, enligt vår erfarenhet, lite bättre överföringshastighet än om du bara har en mobiltelefon, men det stora lyftet kommer med en bra antenn på taket.

Det är vanskligt att göra direkta jämförelser mellan olika slag av uppkopplingar mot nätet eftersom många yttre faktorer också kan påverka resultatet.

I anslutning till ett HymerCenter i Örebro monterade den här anläggningen gjorde vi en mätning före och efter via Bredbandskollen.se. Skillnaden blev hisnande! Hastigheten mångfaldigades och blev fullt jämförbar med fiberuppkopplingen hemma på kontoret.

En antenn på taket ger mycket bättre kontakt för mobilt bredband och underlättar wifi-samtal. Men det är viktigt att den monteras fackmannamässigt och är ordentligt tätad, så inte fukt kan tränga in i fordonet.

Men det finns en hel del reservationer mot det resultatet. Först och främst är det knappast en genomsnittlig miljö att testa i. Större städer har generellt mobilnät med bra täckning. Lite senare har vi dock använt anläggningen flitigt i Grövelsjöfjällen, på platser där det kan vara svårt att hitta mottagning för vanliga mobiltelefoner, till och med utomhus.

Trots det har vi streamat Netflix och andra kanaler med acceptabel kvalitet. Även detta beror antagligen på att den externa antennen på taket fungerar bättre som mottagare än telefoner som befinner sig en–två meter närmare marken.

När det gäller den här paketlösningen tyder en snabb scanning på nätet på att kunderna tilltalas av att man slipper extra avgifter.

I grundpriset ingår all hårdvara som behövs samt ett abonnemang med den surfmängd man tror sig behöva. Den surf som ingår gäller i ett helt år och i alla länder i EU och EES-området, det vill säga i hela Europa. Routerpaketen med extern antenn finns från 5 595 kronor upp till 10 495 kronor. Den viktigaste skillnaden är då vilken surfmängd som ingår, från 100 till 1 000 GB.

Det går åt ungefär 1 GB/tim för att kolla på film med acceptabel upplösning så 1 000 GB räcker länge. Mer information hittar du på wifi.se.

FAKTA BREDBAND

• Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker att med hög hastighet överföra data i ett kommunikationsnät. Man kan få tillgång till bredband via telefonledning, kabel-tv, mobilnät, elnät, fiberledning, radiolänk eller satellit.

VILKEN HASTIGHET

• För att streama film behöver ditt nät klara 5–6 Mbit/sek (megabit per sekund). Om någon samtidigt läser tidningen, skypar eller streamar musik krävs ytterligare 1,5 Mbit/sek.
• Det betyder egentligen att 10 Mbit/sek räcker, men de minsta bredbandsabonnemangen brukar idag ge 25–35 Mbit/sek.
• Internetleverantörer anger max-hastigheten för dataöverföringen, men när data överförs till olika enheter som datorer och mobiltelefoner minskar hastigheten. Därför bör du lägga till 10–15 Mbit/sek när du beräknar vad du behöver.

 • Behövs bygglov för standbytält?

  Behövs bygglov för standbytält?

  Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

 • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

 • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

 • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

 • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

  Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

 • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

 • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

 • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

 • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

 • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

 • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

  Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

 • Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

 • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

  Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206