Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

Publicerad

Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

I Tyskland svarar plåtissegmentet för cirka 50 procent av all husbilsförsäljning. I Sverige är motsvarande siffra runt 20 procent – än så länge. Men intresset växer stadigt, vilket framför allt beror på bilarnas nätta, smidiga format och framkomlighet i trafiken. De är också betydligt enklare att parkera och bränslesnålare jämfört med stora husbilar. 

Nu är det förstås inte rättvist att jämföra en plåtis med en större plastis när det gäller elegans, utrymme och komfort, även om allt det där ryms i det kompakta formatet.

Trafiksäkerheten är också ett argument som talar till plåtisarnas fördel, eftersom de i sin grundkonstruktion är robusta skåp- och transportbilar. Efter ombyggnad till campingsegmentet finns de ursprungliga förstärkningsbalkarna och krockskydden kvar, vilket gör dem mer motståndskraftiga vid en kollision jämfört med påbyggnadsbilar som delvis är tillverkade av annat material.

Andra plus i kanten är flexibiliteten och mångsidigheten samt snålare bränsledrift. Framtiden ser ljus ut för plåtisarna, eftersom hybrid- och eldrift nu kommer i allt raskare takt inom den lättare transportsektorn.

Idag finns redan så kallade campingbilar som drivs enbart på el. Vi lär få se mer av detta på de stora husbilsmässorna framöver, var så säker!

Men först en tillbakablick, det vill säga innan plåtisen slog rot. Att inreda skåpbilar som man kan bo och leva i kommer ursprungligen från USA. Detta spred sig sedan vidare till Australien och Europa.

Fenomenet blev snart en livsstil – Vanlife – och populariserades med hippiekulturen (under 1960- och 70-talen). Många minns säkerligen VW-bussen, The Beach Boys, surfing, rockfestivalen Woodstock med mera. Där någonstans började också husbilseran – och fröet var sått till dagens fabriksbyggda plåtisar, där tillverkaren Westfalia var en av pionjärerna.

I dag är Vanlife inte längre något hippt och trendigt, utan snarare en norm, eller en livsstil om man så vill.

I samma takt som fordonsindustrin levererar och branschmärkena bygger om och spottar ut
plåtisar på löpande band växer också antalet hemmabyggen, vars uppfinningsrikedom och kreativitet är av varierande kvalitet. 

Resultatet är emellertid ofta funktionellt och praktiskt. Det finns även helt fantastiska hemmabyggen som till och med slår branschens serietillverkade med hästlängder.

Plåtisar byggs i huvudsak på Fiat Ducato, Citroën Jumper, Peugeot Boxer, Ford Transit, Renault Traffic, MAN med flera vars chassilängder (beroende av tillverkare, kort eller lång hjulbas) varierar från 5,40 till 6,40 meter.

I det större chassiformatet (runt 6,80 meter) tillverkas de gärna på MB Sprinter, VW Crafter, MAN och Iveco. Campingbilarna (runt 5 meter), ofta med pop-up-tak, har i sin tur VW T6, MB Vito, Ford Transit Custom, Renault Traffic, Citroën Jumpy (för att nämna de allra vanligaste) som grund.

Dessutom finns minicampers (på vanligt personbilschassi) typ VW Caddy, Ford Transit Connect med flera. Dessa är ofta utrustade med pop-up-tak. Formatet är populärt på sina håll, inte minst på de brittiska öarna, men än så länge är intresset klent i Sverige.

Vilken modell ska man välja? Frågan är förstås omöjlig att svara på. Utbudet är så stort. Alltefter behov och användningsområde, format, material, inredning, design, kvalitet, komfort, förvaring, värmesystem, drift et cetera. Beroende på modell och utrustning kan bilen fungera både till vardag och fritid – vilket i sig är ett tungt argument för köp. 

Kan plåtisen användas året runt? Jodå! Vissa märken är naturligtvis bättre vinteranpassade när det gäller isolering, värmekomfort och ventilation än genomsnittet. Ett flertal tillverkare har frostskyddad färsk- och avlopps-tank, isolerat golv, ramfönster och dieselvärmare (typ Webasto) med ställbara konvektorer. 

För dig som ska vintercampa är tipset (oavsett plåtismärke och utrustning) ett termotäcke att fästa på bilens vindruta. Täcket sparar energi, håller kylan ute och minskar kondens inne i fordonet. Med ett par varma innetofflor på fossingarna klarar man sig länge och väl i den vinterbistra nordiska arkipelagen.

FAKTA

Plåtis/van/campers: Inredda skåp-och transportbilar
Längd: Oftast 540–640 centimeter
Vikt: Max 3,5 ton
Planlösning: Vanligtvis traditionell med rak tvåsittssoffa, soffbord, vändbara framstolar, köks-enhet intill skjutdörren, toa/dusch, sovrum bak med stuv- och förvaring. (Finns även modeller med annan planlösning: fransk säng, våningssängar, pop-up-tak)
Värme: Luftburen gasol + el alternativt dieselvärmare
Pris: Cirka 600 000–1 000 000 kr (beroende på modell och utrustning)

ATT TÄNKA PÅ

• Vilken storlek på plåtis man föredrar är en smaksak. Det finns för- och nackdelar inom varje grupp inom segmentet.
• Störst utbud finns inom standardformatet, 599–636 centimeter, men den kortare varianten (540 centimeter) växer alltmer i popularitet.
• Det större formatet (680 centimeter) innebär lite mer lyx och utrymme, likt en husbil.
• De smidiga renodlade campingbilarna, typ VW California, MB Marco Polo med flera har enklare inredning och i regel pop-up-tak, men saknar toalett (om man nu inte nöjer sig med potta potti) – vilket också gäller minicampers (byggda på vanligt person-bilschassi).
• Utöver behov och användningsområde spelar pris och vinterduglighet också in. Hybrid-isering och elektrifiering av bilarna inom det nätta segmentet är en annan aspekt att ta hänsyn till inför valet av plåtis.

  • Behövs bygglov för standbytält?

    Behövs bygglov för standbytält?

    Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

  • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

  • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

    Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

  • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

    Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

  • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

  • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

  • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

  • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

    Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

  • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

  • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

  • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

    Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

  • Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

  • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

    Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

  • Mera prylar för fritiden

    Mera prylar för fritiden

    Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

    Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

  • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-04

  • Husvagn & Camping 2023-03

  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2023-01

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206