Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

Man lägger ett tunt lager rostskyddsmedel på hela underredet.

Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

Publicerad

I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

Det fastnar lätt smuts och salt bakom plastkåpor och skydd.

Det räcker att titta in i hjulhusen för att upptäcka att husbilen rostar betydligt fortare än vad man kan tro. Plastkåporna skyddar visserligen en del och förbättrar i vissa fall bränsleekonomin, men blir också en grogrund för angrepp om man inte behandlar bilen i tid.

Dessutom bidrar kåporna till att smuts och salt blir liggande i svåråtkomliga utrymmen, där det inte är lätt att tvätta rent, och därmed kan skadliga ämnen komma åt underredets oskyddade metall.   

– Tidigare rostskyddsbehandlades flertalet bilar som såldes på den skandinaviska marknaden, men numera gör man inte det och många fordon rullar på svenska vägar helt utan något skydd, säger Dan Karlsson, vd på Dacar som driver Dinitrol Center i Huskvarna.

Husbilen tvättas och får sedan torka.

För att vara helt säkra på att vår plåtis, en Pilote Van 600 S från 2019 inte börjar korrodera har vi beställt en rostskyddsbehandling i Huskvarna, en av landets få anläggningar som har takhöjd
nog för att kunna ta emot en husbil. Underredsbehandlingen är planerad till tre dagar och vi passar på att upptäcka Jönköping och Huskvarna under tiden.

Första dagen rengörs bilen, andra dagen behandlas den och tredje dagen avlägsnas maskeringar och olika skydd som förhindrar att medlen tar sig in i elektronik, bromsar eller vatten- och avloppstankar. Sist av allt får den en noggrann utvändig tvätt och polering.

Plastinnerskärmarna i hjulhusen har skyddat bra mot rostangrepp, men har samtidigt gjort det svårt att kunna spola bort smuts och saltavlagringar.

– Nu är den i princip som ny, säger den tekniska chefen Johan Richard när jag lägger mig på knä för att titta in under husbilen där jag ser att den fått en skyddande yta undertill och dessutom extra breda plastinnerskärmar i hjulhusen som kompletterar originalkåporna.

Med ett förebyggande rostskydd mellan metall och plastkåpor behövs ingen efterbehandling förrän efter tre år. Den måste göras för att man ska vara säker på att stenskott och slitage inte kommer att begränsa behandlingens egenskaper.

I valet mellan olika rostskyddssystem bestämde vi oss för att testa ACAR Akustik som är en relativt ny produkt som kombinerar rostskydd med en ljudreducerande funktion vilket kan behövas i bullriga husbilar.

Innerskärmarna rengörs och behandlas med ACAR Acoustics P2.

Fordonet får först en skyddande tunn film som fungerar som en slags primer och behandlas därefter med ACAR Acoustics. I tester på en Volvo V90 med 19-tumshjul har detta dämpat ljudnivån med 2–2,5 dB (A), decibel med avvägningsfilter (A) som tar hänsyn till örats känslighet för olika frekvenser och sådana ljud som påverkar oss omedvetet.

Det låter inte särskilt mycket och skillnaden kan vanligtvis inte uppfattas med blotta örat, men är ett ohörbart buller som kan leda till trötthet, huvudvärk, illamående, koncentrationsstörningar och en störd sömn.

Helt enkelt ett lågfrekvent buller som är så tröttande att det rent av skulle vara en av orsakerna till många oförklarliga singelolyckor. Det mänskliga örat kan uppfatta ljud mellan 20 och 20 000 hertz, där de lågfrekventa ljuden varierar mellan 20 och 315 hertz.

Anpassning av nya bredare innerskärmar som sluter an mot originalskärmarna.

Vilka vi hör beror på vilken frekvens ljudet har. Ett ljud med låg frekvens måste nämligen ha en högre styrka än ett ljud med hög frekvens för att det mänskliga örat ska uppfatta det som hörbart. Vi hoppas alltså kunna dämpa bullernivån av lågfrekventa ljud och samtidigt minska risken för rostangrepp på en husbil som vi planerar att kunna använda i åtskilliga år framöver. 

När det kommer till rostskydd testar man olika preparat i en saltvattensprejkammare där ren metall som behandlats med aktuellt rostskyddsmedel sprejas med en 35-gradig femprocentig saltvattenlösning 24 timmar om dygnet. Många produkter klarar omkring 700 timmar, medan andra klarar uppemot 2 000 timmar.

Som jämförelse har behandlingen som vi valt klarat 7 000 timmar vilket tyder på att den kommer att skydda husbilen från rost under lång tid. Nu väntar vi bara på att allt ska härda; det tar omkring tre veckor innan ljudreduceringen av infraljud och lågfrekvent buller är som bäst. 

Efter att ha lagt ett tunt lager rostskyddsmedel på hela underredet (stora bilden i början av reportaget) behandlas husbilen med ljuddämpande akustik.

Underredet täcks numera av rostskyddsmedel som minimerar risken för korrosion.

FAKTA

I flera år har tidningen Vi Bilägare kontrollerat rostskyddet på samtliga bilar som tidningen testat, men det saknas data för husbilar.
Däremot visar testerna på omfattande brister hos nytillverkade bilar där många modeller får betyget ”måste omgående rostskyddsbehandlas” trots att fordonet är helt nytt. Ett stort antal av dem kommer från Asien, men även europeiska modellerna behöver rostskyddsbehandlas inom fyra–fem års tid.
Behandlingen med ACAR Akustik och nya innerskärmar kostar omkring 21 000 kronor för en plåtis. Du kan läsa mer på www.acar.se. Man kan också välja att underredsbehandla husbilen med andra varumärken. Tectyl är ett känt sådant liksom Noxudol som funnits på marknaden i decennier.

  • Behövs bygglov för standbytält?

    Behövs bygglov för standbytält?

    Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

  • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

  • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

    Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

  • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

    Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

  • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

  • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

  • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

  • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

    Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

  • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

  • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

  • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

    Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

  • Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

  • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

    Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

  • Mera prylar för fritiden

    Mera prylar för fritiden

    Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

    Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

  • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

    Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-04

  • Husvagn & Camping 2023-03

  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2023-01

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206