First Camp-gruppen är en ny turist- och boendekedja som driver flera campinganläggningar i Sverige. En av dessa är First Camp Tylösand. H&C:s campingpatrull besökte campingen sommaren 2007.
Campingkollens poäng
(Betyg 1-10, där 10 är toppnivå och 5 är godkänt, men inte mer)
Läge: Betyg 10
Det är lätt att ge högsta poäng för läget. First Camp Tylösand ligger alldeles på stranden till Sveriges kanske bästa badstrand. Det sägs att det kan komma 50.000 badgäster till Tylösand en fin sommardag.
Service: Betyg 7
Det är även nära till handikappanpassat havsbad, som finns utmed den kända leden "Prins Bertils stig" som går mellan Halmstad och Tylösand.
Samma flicka svarar vänligt på frågor om campingen till en telefonkund, som uppenbarligen har mycket på hjärtat. Kanske är det bättre bemanning under högsäsong för det är det inte vid vårt besök.
En bra sak är broschyren och kartan över campingen som vi får vid incheckningen. På kartan finns allt väl markerat såsom vattenposter, latrintömning, sopor med mera.
Standard på gemensamma anläggningar: Betyg 8
Det finns flera servicehus, alla rödmålade med vita knutar. Som helhet kan man säga att de ligger väl till för de flesta, men att det som alltid blir någon plats som får lite längre avstånd. Vi ger servicehusen ett gott betyg, allt man kan behöva finns.
Det mesta har några år på nacken och det är exempelvis inte kakel på väggarna i duschen men det är rent och helt. De fyra servicehusen varierar något innehållsmässigt men tillsammans erbjuder de mycket. En sådan sak som familjebadrum, havsutsikt från tältcamparnas matsal och duschslangar istället för "toppsil" höjer betyget. I tre av de fyra servicehusen finns diskmaskin.
Receptionen är helt nybyggd och ljus och trevlig att komma in i. En bra sak vid inkörning på campingen är att man har kortläsaren till bommen i två höjder, en för husbilar och en för vanliga bilar. Utomhusdusch på vägen från stranden är en annan bra sak.
Handikappanpassning: Betyg 8
Det är väl tänkt för rullstolsburna. Det finns handikapptoalett med dusch och larmsystem. Det är lätt att komma in i den nya receptionen eller handla i kiosk eller butik. Campinggatorna är asfalterade. Stigen till havet har delvis trätrall.
Skötsel av gemensamma anläggningar: Betyg 6
Städpatrullen far runt i en elbil och det ser fräscht ut i vilket hus vi än tittar in i. Även nästa dag är det välstädat vid duschar och toaletter. Men sopcontainern närmast oss svämmar över, detta trots att det inte är högsäsong.
Elen vid toalettbordet där jag skall föna mitt hår är ur funktion och en pratsam dam bredvid upplyser om att felet påpekats för ett par dagar sedan, medan att inget har gjorts. Småsaker kanske, men för campingpatrullens oförberedda besök gäller betyget under den tid vi bebor anläggningen.
Lekplats: Betyg 8
En helt ny lekavdelning för de allra minsta barnen är utrustad med "mjukt golv". Det finns även inomhuslokal där lekledare under högsäsong erbjuder olika aktiviteter.
Campingtomt: Betyg 9
Tomterna är väl markerade med numren skrivna i sten längs de asfalterade vägarna. Urvalet av standard på platserna är stort. Storleken på plats varierar från 70-90 kvadratmeter och upp till 100 kvadratmeter.
Det är låsbara elskåp på samtliga platser och man kan välja 6 eller 10 ampere. TV-uttag finns till alla platser och ett betydande antal har försetts med vatten och avlopp. Prisbilden varierar efter tomternas kvalitet.
Säkerhet: Betyg 9
Det är låsbara elskåp på samtliga platser. Vi ser inte några husvagnar som står för tätt vid vårt besök. Det finns rikligt med brandsläckare ute på campingen och dessa finns även markerade på den karta varje besökare får.
I välkomstfoldern ligger även telefonnummer till SOS, polis, läkare, tandläkare och sjukvårdsupplysning. Vid receptionen finns en nödtelefon, samt utrymningsplats vid brand. Ingen kommer in på området med bil som inte har bomkort och på högsäsong patrullerar nattvakter på campingen.
Miljö: Betyg 7
Att gästen själv betalar sin förbrukning av varmvatten i duschen torde stimulera till att man inte står längre än nödvändigt i duschen. Och att man får trycka på en knapp för att få varmvatten i disken gör det omöjligt att ha kranen slösaktigt rinnande.
Små tysta elbilar, som personalen färdas i, bidrar också till en bra miljö. Brännbart avfall slängs i containers och tidningar, glas, petflaskor, metall och batterier i särskilda behållare. Askkoppar utanför servicehusen skonar marken från en massa cigarettfimpar.
Helhetsintryck: Betyg 9
Här ger vi nästan högsta poäng, och när vi gör det tar vi inte bara campingen i beaktande utan hela kommunen med alla sina möjligheter till aktiviteter. Högst smäller förstås för det fina havsbadet vid campingen.
Vi kan också nämnas att det finns en riktigt fin äventyrsminigolf, en cafeteria, kiosk med grillkök och en välsorterad servicebutik inne på området. Vill du se dig om kan vi rekommendera ett besök på Halmstads Turistbyrå. Den ligger i slottet mitt i centrum vid Nissan.
Kör ni Gamla Tylösandsvägen in mot centrum kommer ni strax att se Halmstad Äventyrsland som är en ny nöjespark för barnfamiljer. Men det finns mycket mer, och kom ihåg att Halmstad är ovanligt bra anpassad för handikappade att vistas i.
Summa poäng: 81
FAKTA:
N25 First Camp Tylösand/Halmstad & Stugby
Kungsvägen 3
302 70 Halmstad
Tel. 035-305 10
Fax. 035-327 78
E-post: tylösand@firstcamp.se
Hemsida: www.firstcamp.se/tylosand
I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.
Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?
Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.
Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.
Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.
Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.
Björn Ferry talar varmt om Storuman i allmänhet. Vi gör detsamma om Storumans Camping. En mysig anläggning med närhet till både Blå Vägen och Inlandsvägen.
I Arvidsjaur möts de kända turiststråken Inlandsvägen och Silvervägen. Då kan många behöva övernattningsplats. Vi har kollat campingen.
Ivö Camping är öppen hela året, men det är på sommaren som platsen blommar upp och den svenska idyllen blir påtaglig. Vad sägs om bad, glass eller en cykeltur längs stengärdesgårdar och blommande ängar?
Fram till slutet av 1800-talet hette Ockelbo Ugglebo och i den numera ganska kända orten har vi hittat en förträfflig camping.
Gräsöbadens Familjecamping i Öregrund är verkligen sinnebilden för hur en campingplats bör se ut. Här är tomterna rymliga, raderna inte alltid raka och naturen mycket vacker. Vi har kollat faciliteterna och annan service.
Barnen jublar på bryggan när en rejäl krabba slagit sina klor om betet och går att dra upp. Kan det bli mer Bohuslän än så? Scenen utspelar sig på Wiggersvik's Camping & Stugor, där man kan njuta av klippor och hav.
Till Mariefreds Camping har människor sökt sig sedan vi campade med tält och inget annat. Denna vackert belägna plats känns som urtypen för en svensk sommarcamping.
Sotenäs kommun torde vara Sveriges mest besökta. För det är väl få som inte beträtt Smögens brygga eller njutit av de vidunderliga utsikterna i dess närhet. En av de många campingplatserna i området heter Johannesvik, ett anrikt ställe.
Sjörikt är det både norr och söder om Karlskoga och det är i norr som du hittar Lunedets Camping. En klassisk svensk camping med egen badplats.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.