Sundsörns Gårds Camping

Sundsörns Gårds Camping

Publicerad

År 2004 invigdes Sundsörns Gårds Camping vid Vänern i Mariestads kommun. Nu är platsen inne på sin femte säsong och campingpatrullen har tagit pulsen.

Läge: 7 poäng
Vid E20 norr om Mariestad står det skyltat till Torsö. Torsö är inte bara känd för att vara Vänerns största ö utan också för sin vackra kilometerlånga bro som förbinder ön med fastlandet. Bron byggdes 1994 och före dess hade här gått gula landsvägsfärjor. En privat kostnadsbelagd färja går dock mellan Torsö och Brommö, som ligger ännu längre ut i Vänern.
Sundsörns Gårds camping ligger vid brofästet på fastlandet.
Det är familjen Abrahamsson som driver anläggningen, och familjen består av tre syskon med familjer. Fadern som ägde Sundsörns gård drömde om en camping vid jön, men han hann bara att se den första terrassen färdig innan han hastigt dog i alltför tidig ålder. Som campare skänker man campingens idégivare en tacksam tanke. Den vackra slänten mot Vänern, kringgärdad av lövträd, kunde inte ha använts för bättre ändamål.
Bild 309318
Service: 8 poäng
Vi brofästet ligger restaurang Brygghuset med storslagen utsikt. I anslutning till restaurangen finns campingreceptionen och även en servicebutik med livsmedel och tidningar. När man checkat in får man köra tillbaka 150 meter på landsvägen och fara in på en liten väg på andra sidan. Den informationen får vi av personalen i butiken och restaurangen.

Bild 309317

Standard på gemensamma anläggningar: 8 poäng
Receptionen ligger som nämnts i restaurangbyggnaden Brygghuset. Far man sedan ner på campingen kommer man allra först till det röda servicehuset som liksom vakar över fritidsfordonen som slagit läger på grässlänten ovanför vattnet. Det är ett mönstergillt hus med duschar, toaletter, tvättstuga och kök i högsta klass. I köket finns spis, ugn och micro och i tvättstugan står en tvättmaskin, strykbräda och en tvättställning. Kakel och klinkers överallt.
Det vi saknar är en servicestation för husbilar, det vill säga en brunn där det är tillåtet att släppa ut avloppsvattnet och en färskvattenslang i dess närhet. För övrig latrintömning är det väl sörjt.

Handikappanpassning: 8 poäng
För rullstolsburna finns en stor rymlig toalett med dusch och larmsystem. Det är en perfekt ramp att ta sig upp på och detsamma gäller vid Restaurang Brygghuset och butiken.

Skötsel av gemensamma anläggningar: 9 poäng
Det märks inte att campingen använts i fyra år. Platsen för källsortering ser så fräsch ut att man skulle kunna tro att den var nyanlagd. Detsamma gäller servicehuset, glänsande rent och välvårdat. I duschavdelningen får man ta av sig skorna redan innanför dörren.
Ute på campingen är det mycket välvårdat och vi ser varken skräp eller bråte.

Lekplats: 7 poäng
Badstranden är ungefär lika bred som campingen och består av ett härligt grönt område mellan första husvagnsraden och vattnet. Här finns plats för en jättestor "sandlåda", gungredskap, klätterställning och linbana för alla barn. Boulebanor och fotbollsplan likaså. Badet är barnvänligt med sandbotten.

Bild 309316

Campingtomt/uppställningsplats: 9 poäng
Vi har nog aldrig sett så stora uppställningsplatser tidigare. Alla har 120 kvadratmeter till sitt förfogande och alla platser är försedda med låsta elskåp som endast gäller för godkänd elkabel. I varje eluttag finns en 10 Amperes automatsäkring och en jordfelsbrytare. Säsongsplatserna är även försedda med vatten och avlopp.

Säkerhet: 8 poäng
Låsbara elskåp med jordfelsbrytare som endast får användas med godkänd elkabel. Stora tomter genererar rejäla avstånd mellan husvagnar och husbilar. Det är absolut förbjudet att köra bil inne på campingområdet efter en viss tid. Allmänheten som vill bada vid campingen får parkera ett stycke bort, vilket minimerar antalet bilar som rör sig vid campingen.

Miljö: 9 poäng
För att använda spisen med ugn får man aktivera den med en pollett som kostar fem kronor.

Bild 309315
Även i duschen gäller sådana polletter. När jag checkar in får jag fyra polletter gratis.

- Pollettsystemet handlar mer om miljötänkande än om inkomster, säger Helena Abrahamsson.

Eftersom campingens badstrand är öppen för alla, kunde det innebära hårt tryck på servicehusets duschar om det var fritt fram. Huset är dock öppet och något nyckelsystem förekommer inte.

Campingen har komplett källsortering och för säsongsgäster ingår elavläsare och betalning sker efter förbrukning, vilket bidrar till att hålla elförbrukningen nere. För dygnsgäster gäller fast pris. Solceller på servicehusets tak ingår också i miljötänkandet. Mer än hälften av energin till uppvärmning av hus och vatten kommer från solen.

Trivsel: 8 poäng
När vi står på stranden ser vi åt ena hållet Mariestad med sin domkyrka tvärs över fjärden och åt andra hållet den mäktiga bron. Jag förstår att detta är en camping som många valt att "ladda sina batterier" på.

Vänern en fri fiskesjö, och vid fiskeläget Laxhall, som ligger vid sundet mellan Brommö och Torsö, pratar vi med fiskare som angör bryggan. Jodå, de har både lax och gös i lasten. Vid Laxhall ligger även en fiskebåt som ägs av yrkesfiskare som bland annat förser den mysiga hamnkrogen med fisk. Vid Laxhalls Restaurang och Hamnkrog kan man även köpa rökt sik på sommaren.

En härlig sysselsättning är att vandra på Brommö. Där finns väl utmärkta vandringsleder. Men du måste kolla på campingen när färjan går, för det är inte särskilt ofta. En annan poplär aktivitet är att göra en utflykt till Lyrestad och Norrkvarn vid Göta Kanal som bara ligger ett par mil bort. Vid båda slussområdena har en massa kringarrangemang vuxit upp såsom hantverksbodar, kaffestugor och så vidare.

Mariestad är också en härlig sommarstad och charmiga "gamla stan" har stadsvandringar regelbundet. Turistbyrån ligger i hamnen och kan ge fler tips. På vardagar går det regelbundna bussturer till Mariestad med hållplats precis utanför campingreceptionen.

Bild 309314

CAMPINGPATRULLENS BETYG
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge 7
Service 8
Standard på gemensamma anläggningar 8
Handikappanpassning 8
Skötsel av gemensamma anläggningar 9
Lekplats 7
Campingtomt/Uppställningsplats 9
Säkerhet 8
Miljö 9
Trivsel 8
Summa poäng 81

Campingfakta:
FC85 Sundsörns Gårds Camping
Sundsörns Gård, Sundsören
542 92 Mariestad
Antal platser med el: 60
Pris per dygn: 150 kronor + 25 för el.
Öppet: 1/5 - 30/9.

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842