För dig som gillar att paddla är Dalsland en fullträff. Strax norr om Bengtsfors ligger Dalslands Camping- & Kanotcentral, som har specialiserat sig på kanotuthyrning. Campingkollen besökte campingen sommaren 2007.
Läge
Sjön Ärtingen ligger spegelblank för mina ögon när jag vaknar en tidig junimorgon 2007 på Dalslands Camping- & Kanotcentral..Den mörka granskogen speglar sig i sjön, fåglarna håller morgonkonsert och en ankfamilj kommer vaggande mellan oss och grannhusvagnen.
Jag känner mig nästan rörd av stillheten, det är så vackert. Campingvärden Thanh berättade tidigare att det är 20 grader i vattnet redan, och det är för att Ärtingen är ganska långgrund vid campingen.
Läget är vår första punkt, och vackrare än så här kan det knappast bli. Det är dessutom cykel- eller gångavstånd till Bengtsfors, som både har restauranger och annan service.
Service
Thanh och hans hustru Thidi kom hit och blev campingägare för sju år sedan. De kommer från Kambodja men har varit många år i Sverige. Innan de kom hit drev de en ICA-butik i Uddevalla.
- Jag mådde inte så bra av arbetet i butiken, berättar Thanh. Det var stressigt och jag var aldrig utomhus. Att arbeta på camping passar mig fint och nu är min kulmage borta när jag ständigt får vara i farten.
Thanh och Thidi tycker ändå att tiden med affär är till nytta nu, för de vet vilka varor de skall ha i campingbutiken. Och det är verkligen en välsorterad servicebutik. På sommaren driver de även ett gatukök med servering av enklare rätter. Lite thaimat har förstås smugit sig in i menyn.
När jag kommer till incheckningen blir jag vänligt bemött och får den information jag behöver. Ett exempel är när Thanh ger tillbaka växel, då ger han mig fyra femkronor istället för en tjuga.
- Du kanske behöver dem, för det kostar fem kronor att duscha, säger han.
Man får en bra campingbroschyr vid ankomsten och där anges hur man placerar sitt fordon på en skiss. Broschyren berättar inte bara om campingen utan har också bra information om vart man vänder sig om något händer, telefonnummer till läkare, tandläkare, polis etc.
Standard på gemensamma anläggningar
Standarden på de gemensamma anläggningarna är medelmåttig. Det finns tre olika servicehus och totalt sett kan man säga att den service man behöver finns. Varje hus har toaletter, duschar och kök och i två av köken finns det ugnar och mikro. I ett av servicehusen är det en tvättstuga Dessutom finns det bastu vid sjön. Samtliga hus har som sagt några år på nacken.
Handikappanpassning
Det finns en handikappanpassad toalett som man får låna nyckel till, men i övrigt finns ingen särskild service för exempelvis rullstolsburna. Man kan inte ta sig in i affären eller receptionen med en rullstol.
Lekplats
Det finns en lekplats med en gammaldags klassisk karusell, gungbräda och en ovanlig slänggunga. Vid badet finns sand och brygga med hopptorn och trampolin. Utanför receptionen finns en minigolfbana och vi ser ett badmintonnät på ett annat ställe.
Campingtomt
Campingen är uppdelad i olika sektioner med närhet till något av de tre servicehusen. Området närmast badet och vattnet är för rörliga gäster, medan säsongsgästerna finns runt omkring. En del säsongsplatser består av terrasserade platser.
Tomterna är stora och lättillgängliga, i alla fall för de rörliga camparna. Underlaget är gräs.
Säkerhet
Det känns tryggt att bo här. Värdparet bor själva i ett hus på området och det känns föga troligt att någon okänd tar sig in om natten. Det finns brandsläckare utplacerade på fem ställen och elskåpen är av låsbar sort. Vi ser förvisso en hel del öppna skåp men det är dessvärre mer regel än undantag på svenska campingplatser.
Miljö
Det finns komplett källsortering av sopor, men också en container för allmänsopor. Städbilen är en så kallad elbil som tyst susar runt mellan husen.
Helhetsintryck
Och så slutligen vår sista punkt som är helhetsintrycket. Och då kan jag bara sammanfatta med, att vi beklagar att vi inte har tid att stanna längre. Jag skulle gärna velat paddla ut på sjön, promenera den vackra rundslingan på sju kilometer över Furnäs eller cyklat till Halmens Hus i Bengtsfors. Det får bli nästa gång.
Det skulle också varit spännande att proväta Thidis mat i restaurangen som inte hunnit öppna för säsongen vid vårt besök.
På sommaren är frukostbuffén ett populärt inslag. För bara 25 kronor kan man äta nybakade baguetter, skinka, ägg och allt det där som hör frukosten till.
- Är det inte lite väl billigt, undrar jag.
-Jo kanske, men vi vill att våra gäster skall trivas och kanske stanna några extra dagar istället, svarar Thanh.
På midsommar tycker gästerna att det är kul när Thidi tar fram friterad kyckling som komplement till sillen och potatisen.
Ja, trots sitt osvenska ursprung firas midsommar enligt konstens alla regler på campingen.
- Vi har musik och vi hittar på lekar. Och vi brukar göra tipspromenad med fina vinster, säger Thanh.
Kanotuthyrningen är själen i campingen. Det finns massor av kanoter, specialbilar, övernattningsutrustningar och instruktörer att tillgå. Man säljer också fiskekort och har postservice.
Campingpatrullens poäng
(max 10 poäng per punkt, där 5 kan anses godkänt men inte mer)
Läge 8
Service 8
Standard 5
Handikappanpassning 4
Skötsel 7
Lekplats 5
Campingtomt 7
Säkerhet 6
Miljö 6
Helhetsintryck 7
Summa poäng 63
Fakta FC 337 Dalslands Camping & Kanotcentral |
Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund
I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.
Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?
Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.
Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.
Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.
Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.
Björn Ferry talar varmt om Storuman i allmänhet. Vi gör detsamma om Storumans Camping. En mysig anläggning med närhet till både Blå Vägen och Inlandsvägen.
I Arvidsjaur möts de kända turiststråken Inlandsvägen och Silvervägen. Då kan många behöva övernattningsplats. Vi har kollat campingen.
Ivö Camping är öppen hela året, men det är på sommaren som platsen blommar upp och den svenska idyllen blir påtaglig. Vad sägs om bad, glass eller en cykeltur längs stengärdesgårdar och blommande ängar?
Fram till slutet av 1800-talet hette Ockelbo Ugglebo och i den numera ganska kända orten har vi hittat en förträfflig camping.
Gräsöbadens Familjecamping i Öregrund är verkligen sinnebilden för hur en campingplats bör se ut. Här är tomterna rymliga, raderna inte alltid raka och naturen mycket vacker. Vi har kollat faciliteterna och annan service.
Barnen jublar på bryggan när en rejäl krabba slagit sina klor om betet och går att dra upp. Kan det bli mer Bohuslän än så? Scenen utspelar sig på Wiggersvik's Camping & Stugor, där man kan njuta av klippor och hav.
Till Mariefreds Camping har människor sökt sig sedan vi campade med tält och inget annat. Denna vackert belägna plats känns som urtypen för en svensk sommarcamping.
Sotenäs kommun torde vara Sveriges mest besökta. För det är väl få som inte beträtt Smögens brygga eller njutit av de vidunderliga utsikterna i dess närhet. En av de många campingplatserna i området heter Johannesvik, ett anrikt ställe.
Sjörikt är det både norr och söder om Karlskoga och det är i norr som du hittar Lunedets Camping. En klassisk svensk camping med egen badplats.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.