För dig som gillar att paddla är Dalsland en fullträff. Strax norr om Bengtsfors ligger Dalslands Camping- & Kanotcentral, som har specialiserat sig på kanotuthyrning. Campingkollen besökte campingen sommaren 2007.
Läge
Sjön Ärtingen ligger spegelblank för mina ögon när jag vaknar en tidig junimorgon 2007 på Dalslands Camping- & Kanotcentral..Den mörka granskogen speglar sig i sjön, fåglarna håller morgonkonsert och en ankfamilj kommer vaggande mellan oss och grannhusvagnen.
Jag känner mig nästan rörd av stillheten, det är så vackert. Campingvärden Thanh berättade tidigare att det är 20 grader i vattnet redan, och det är för att Ärtingen är ganska långgrund vid campingen.
Läget är vår första punkt, och vackrare än så här kan det knappast bli. Det är dessutom cykel- eller gångavstånd till Bengtsfors, som både har restauranger och annan service.
Service
Thanh och hans hustru Thidi kom hit och blev campingägare för sju år sedan. De kommer från Kambodja men har varit många år i Sverige. Innan de kom hit drev de en ICA-butik i Uddevalla.
- Jag mådde inte så bra av arbetet i butiken, berättar Thanh. Det var stressigt och jag var aldrig utomhus. Att arbeta på camping passar mig fint och nu är min kulmage borta när jag ständigt får vara i farten.
Thanh och Thidi tycker ändå att tiden med affär är till nytta nu, för de vet vilka varor de skall ha i campingbutiken. Och det är verkligen en välsorterad servicebutik. På sommaren driver de även ett gatukök med servering av enklare rätter. Lite thaimat har förstås smugit sig in i menyn.
När jag kommer till incheckningen blir jag vänligt bemött och får den information jag behöver. Ett exempel är när Thanh ger tillbaka växel, då ger han mig fyra femkronor istället för en tjuga.
- Du kanske behöver dem, för det kostar fem kronor att duscha, säger han.
Man får en bra campingbroschyr vid ankomsten och där anges hur man placerar sitt fordon på en skiss. Broschyren berättar inte bara om campingen utan har också bra information om vart man vänder sig om något händer, telefonnummer till läkare, tandläkare, polis etc.
Standard på gemensamma anläggningar
Standarden på de gemensamma anläggningarna är medelmåttig. Det finns tre olika servicehus och totalt sett kan man säga att den service man behöver finns. Varje hus har toaletter, duschar och kök och i två av köken finns det ugnar och mikro. I ett av servicehusen är det en tvättstuga Dessutom finns det bastu vid sjön. Samtliga hus har som sagt några år på nacken.
Handikappanpassning
Det finns en handikappanpassad toalett som man får låna nyckel till, men i övrigt finns ingen särskild service för exempelvis rullstolsburna. Man kan inte ta sig in i affären eller receptionen med en rullstol.
Lekplats
Det finns en lekplats med en gammaldags klassisk karusell, gungbräda och en ovanlig slänggunga. Vid badet finns sand och brygga med hopptorn och trampolin. Utanför receptionen finns en minigolfbana och vi ser ett badmintonnät på ett annat ställe.
Campingtomt
Campingen är uppdelad i olika sektioner med närhet till något av de tre servicehusen. Området närmast badet och vattnet är för rörliga gäster, medan säsongsgästerna finns runt omkring. En del säsongsplatser består av terrasserade platser.
Tomterna är stora och lättillgängliga, i alla fall för de rörliga camparna. Underlaget är gräs.
Säkerhet
Det känns tryggt att bo här. Värdparet bor själva i ett hus på området och det känns föga troligt att någon okänd tar sig in om natten. Det finns brandsläckare utplacerade på fem ställen och elskåpen är av låsbar sort. Vi ser förvisso en hel del öppna skåp men det är dessvärre mer regel än undantag på svenska campingplatser.
Miljö
Det finns komplett källsortering av sopor, men också en container för allmänsopor. Städbilen är en så kallad elbil som tyst susar runt mellan husen.
Helhetsintryck
Och så slutligen vår sista punkt som är helhetsintrycket. Och då kan jag bara sammanfatta med, att vi beklagar att vi inte har tid att stanna längre. Jag skulle gärna velat paddla ut på sjön, promenera den vackra rundslingan på sju kilometer över Furnäs eller cyklat till Halmens Hus i Bengtsfors. Det får bli nästa gång.
Det skulle också varit spännande att proväta Thidis mat i restaurangen som inte hunnit öppna för säsongen vid vårt besök.
På sommaren är frukostbuffén ett populärt inslag. För bara 25 kronor kan man äta nybakade baguetter, skinka, ägg och allt det där som hör frukosten till.
- Är det inte lite väl billigt, undrar jag.
-Jo kanske, men vi vill att våra gäster skall trivas och kanske stanna några extra dagar istället, svarar Thanh.
På midsommar tycker gästerna att det är kul när Thidi tar fram friterad kyckling som komplement till sillen och potatisen.
Ja, trots sitt osvenska ursprung firas midsommar enligt konstens alla regler på campingen.
- Vi har musik och vi hittar på lekar. Och vi brukar göra tipspromenad med fina vinster, säger Thanh.
Kanotuthyrningen är själen i campingen. Det finns massor av kanoter, specialbilar, övernattningsutrustningar och instruktörer att tillgå. Man säljer också fiskekort och har postservice.
Campingpatrullens poäng
(max 10 poäng per punkt, där 5 kan anses godkänt men inte mer)
Läge 8
Service 8
Standard 5
Handikappanpassning 4
Skötsel 7
Lekplats 5
Campingtomt 7
Säkerhet 6
Miljö 6
Helhetsintryck 7
Summa poäng 63
Fakta FC 337 Dalslands Camping & Kanotcentral |
Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund
Ängsö är känt för sin nationalpark, sitt slott, sin anrika golfbana och en alldeles utmärkt camping med familjevänliga badplatser.
Eriksöre tillhör en av Sveriges äldsta campingplatser. Numera har du som gäst utsikt mot Ölandsbron. Men så var det inte från början, för då fick man ta färjan från Kalmar. Arrangemangen för hundar och långgrunt bad är kanske det som lockar allra mest.
Läckö Slott Camping, bara namnet klingar något extra och det visar sig vara en liten oas vid Vänern. En naturskön plats alldeles bredvid det anrika Läckö slott.
En nyfångad lax till middagen kan bli verklighet på Kroksjöns Fiskecamping i Västergötland. En anspråkslös men fridfull camping mitt i naturen.
Malingsbo Camping ligger mitt i naturen. Här kan du finna ro för både kropp och själ och ta för dig av naturens skafferi.
Många minns säkert Fläsians Camping vid havet i Sundsvall. Numera är namnet Nordic Camping Sundsvall. Vi har kollat anläggningen i den nya regin.
Broschyren säger fyrstjärnig och en så kallad resort. Det är upp till bevis för Skotteksgården Camping & Stugby i Ulricehamn.
Ulricehamn är en vintersportort och på sommaren evigt känd som Knallebygdens centrum för inköp av kläder och textilier. Detta har genererat flera campingplatser. Mest centralt ligger Prångens Camping.
På halvön Stenö har Söderhamnsborna badat i alla tider och på sommaren är campingen vid havsbadet fullbelagd när kvällen kommer.
Vid Vänerns strand i en herrgårdsträdgård. Ja, så kan du campa om du far till Kristinehamn. Vi tar oss dit för att göra en "koll" av denna nygamla anläggning.
Trots sitt läge i en av de bohusländska turistmetropolerna har Seläters Camping bevarat sin image som den lugna tysta familjecampingen.
En utmärkt övernattningscamping längs Inlandsvägen. Men Norrlands största kanotcenter kan också vara en anledning till besöket på Lits Camping & Kanot.
En läsare tyckte att ska skriva om små campingar, och visst, det gör vi gärna. Här kommer ett utlåtande om en mindre anläggning, som ligger utanför Hässleholm.
Ja, den lilla staden Torshälla är kanske inte vår största turistmetropol, men få är de platser som inte har något spännande för sina besökare. Mälarbadens Camping fick bli vår bas när vi utforskade staden och det blev förstås en "campingkoll".
Så nära hav och strand och många lekplatser bör betyda en optimal sommarplats för barnfamiljer. När vi besöker Hansagårds Camping en solig vårdag kan vi ana den puls som råder här sommartid.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.