Säfsen Alpin Vintercamping

Säfsen Alpin Vintercamping

Publicerad

Den här campingen i södra Dalarna har ett riktigt guldläge. Det är en stor camping mitt i backen och här finns ett varierat utbud för alla typer av skidåkare.

En dag i mars slog Campingkollen till för att på sedvanligt sätt utvärdera kvaliteten på en campinganläggning. Säfsen Alpin är en vintercamping och vår poängsättning på punkter som läge och helhetsintryck utgår förstås helt utifrån camparens möjligheter till vintersport.

Vi kommer från Filipstad och just när vi passerar Filipstad vet vi att det ska vara sex mil kvar. Hade vi kört över Ludvika hade situationen varit densamma, sex mil kvar. Och hade vi mot förmodan kommit via Vansbro, så hade även det betytt, sex mil till Säfsen.

Bild 309614

Vackert och bra läge
Säfsen Alpin ligger i utkanten av samhället Fredriksberg och det är väl skyltat. Det är först när vi kommer in på området som vi är tveksamma om vart vi som campare skall ta vägen. Jo, vi ser husvagnarna, men det klassiska mönstret med en entré och en reception finns inte här. Men så ser vi en stor plan där vi förstår att mer rörliga gäster hör hemma, och vi parkerar där.

Receptionen hittar vi i skidshoppen.
Campingen ligger på sluttningen vid sidan om liftanläggningen. Man skulle kunna säga att den består av fem terrasser och kontentan av det är att det är en mycket vackert gjord anläggning.
På kvällen är det rena sagovärlden, då lyktor, julgransbelysningar och nygjorda snölyktor alla sprider sitt sken. Nu talar jag om den del som bebos av säsongsgäster. Lars-Åke träffar någon i diskrummet som har bott på Säfsen i 16 år, och det är lätt att förstå att folk vill komma tillbaka.

Funktionellt men inte handikappanpassat
Det finns tre rödmålade servicehus som i första hand är till för campinggästerna. Längst upp i backen ligger "tvåan". Det är inrett innan kakel och klinkers var en självklarhet även på en camping. Alltså är inomhusstandarden enkel med våtrumsmattor, men det är helt och rent. Tre duschar och tre toaletter på damsidan och likadant för herrar. Dessutom finns det bastu och ett rejält tilltaget omklädningsrum utanför den. Det är funktionellt och ganska mysigt.

I det här huset finns också ett kök med två diskplatser, spis och mikro samt ett rum där du tömmer toaletter och spillvatten. "Ettan" ligger mitt på campingen och ser i princip likadant ut, fast istället för bastu finns här en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare. Har man varit med om att få magsjuka barn på vintersemestern vet man hur välkommet det är med en tvättmaskin även om det bara handlar om en kortresa. Innanför tvättstugan finns ett torkrum för blöta pjäxor och skidkläder.

"Trean" är det servicehus som ligger närmast oss som är rörliga gäster. Här finns toaletter men inga duschar. Däremot är det ett bra kök med två diskplatser, två mikrougnar och riktig spis med ugn. I det här huset är det även ett rum för tömning av toaletter och spillvatten och så är det en stor vallningsbod. Det kan synas obekvämt att det inte finns någon dusch riktigt nära men vi upplevde inte att det var jobbigt att gå till hus nummer ett ovanför oss.

Dessutom finns det duschar och toaletter i bottenplanet på Värdshuset. Här är det jättefint med kakel och klinkers. Dessa är dock bara tillgängliga när liftanläggningen är öppen (till kl 21.00 tisdag och torsdag). Campingens tre servicehus är öppna dygnet runt utan några krångligheter med kort och nycklar. Det enda som vi tycker är trist är att det skall vara enkronor i såväl duschar som för varmt vatten till disken.

För campingens del är handikappanpassningen inte bra. Däremot finns det möjlighet för rullstolsburna att med lite hjälp besöka de nybyggda toaletterna vid Värdshuset.

Säkerhet och miljö
Säkerhet är en del av vårt poängprotokoll. Som nämnts fanns ingen port eller bom in till området och inte heller någon annan inhägnad. Du bor helt enkelt mitt i skogen, men det kändes verkligen inte otryggt. Anläggningschefen Perra Hansson säger att han aldrig hört talas om att någon förlorat något på campingen.

Det är rikligt med brandposter, det vill säga väl synliga brandsläckare. Elskåpen är låsbara och utrustade för vanliga stickproppar. Säsongsgäster betalar el efter förbrukning och det finns en centralanläggning som gör att man kan ringa före ankomst, så är elen påslagen.

På tal om trygg om natten måste jag få säga att en sådan total tystnad som rådde vid vårt besök är det sällan jag har upplevt. Säkert hälsosamt.

Sophanteringen är bra och realistisk. Det finns containers för grovsopor medan det finns specialtunnor för glas, plåtburkar och batterier. Någon plats att tömma husbilstankar finns inte, men Perra Hansson säger att det lätt skulle kunna åtgärdas i framtiden.

Skidåkning för alla
Campingen tjänar er som älskar vintern och vintersport. Och det är lätt att trivas i Säfsen som i motsats till stora skidanläggningar är överskådligt. Det är lätt för en familj att hålla samman. Liftsystemet ligger vid foten av Solberget, som är 495 meter högt.

Bild 309613

Säfsen är ett populärt vinterresmål bland barnfamiljerna.


Det finns exempelvis en grön nedfart som är 1 600 meter lång och det finns en tvärbrant svart pist från toppen, som utmanar de allra skickligaste åkarna. flesta.
Bild 309612

Längdåkningsmöjligheterna är fantastiska. Totalt finns det 11,5 mil skidspår i olika längder. Två man arbetar kontinuerligt från Luciahelgen i december till påsk med att hålla spåren i gott skick. Och de är verkligen välpreparerade och gratis, vilket inte längre är en självklarhet. Det finns även elljusspår.

 

Säfsen Alpin är samlingsnamnet för campingen, liftanläggningen, stugbyn och restaurang Hyttan. Men vid campingen finns bara liftanläggningen och spårcentralen, sedan är det två kilometers promenad till stugbyn och restaurangen. Stugbyn har cirka 1 500 bäddar och här är även en liten handelsbod.

Bild 309611

Grillad korv smakar aldrig så gott som när man har åkt skidor.

 

Vilken service har campingen?
Jo, precis som vid traditionella skidanläggningar finns här en skidshop med kläder, skidutrustningar och tillbehör, samt uthyrning av skidor. Värdshuset har restaurang, cafeteria och bar. Det finns en värmestuga som på kvällstid gärna får användas av campinggästerna. Du kanske vill gå samman och ha lite knytis eller så vill barnen ha någonstans att leka inomhus.

På fredagskvällen knackade en dam på vår dörr och frågade om vi ville beställa nybakat bröd från bagaren till morgonen därpå. Vi förstod snabbt att det var tradition med den här servicen på lördagsmorgnar.

Vilda djur på nära håll
Vi hade önskat att vi mött en varg när vi var ute i skogen, men tyvärr hade vi inte den turen. Det är nämligen inte alls så ovanligt att vargen syns i omgivningarna eller till och med promenerar över campingen. En kväll i veckan kan man följa med guider på "Vargnatt i Säfsen". Det handlar om en vildmarksupplevelse och möjlighet att höra vargarna yla.

Andra guideturer är "vintervandring i vinterskogen" och "vinterfiske". I dessa ingår transport med fyrtaktsskotrar. Guideturerna ingår i det veckoprogram som rullar hela vintern. En röd tråd i programmet är naturupplevelser. De skogklädda bergen runt omkring och de över 300 istäckta sjöarna och tjärnen ger förutsättningar för både människor och djur. Här folk sett både järv och lo, och det är ingen slump att älgen syns i Säfsens logotype.

Bild 309610

Camilla Andersson och dottern Linnea från Kristinehamn tar en paus i Filuriland.

 (Ur H&C 1/2008)

Campingkollens poäng (max 10 poäng per punkt, där 5 anses godkänt men inte mer)

Läge - 8
Service - 5
Standard på gemensamma anläggningar - 6
Handikappanpassning - 1
Skötsel av gemensamma anläggningar - 8
Lekplats - 7
Campingtomt/uppställningsplats - 8
Säkerhet - 6
Miljö - 7
Helhetsintryck/Välbefinnande - 8
Summa poäng: 64

FAKTA
FC319 Säfsen Alpin Vintercamping
Solbergsvägen
770 10 Fredriksberg
Tel.0591-77 55 00 fax 0591-77 55 05

Info: www.safsen.se

Antal platser: 215 elplatser

Fler vintercampingar som Campingpatrullen besökt

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206