Gustavsvik Camping och stugby

Gustavsvik Camping och stugby

Publicerad

Är Sveriges första femstjärniga camping verkligen värda sina fem stjärnor? Campingpatrullen reste till Örebro en vårdag i maj 2007 och tog reda på saken.

Under hela 1970-talet tillbringade vi alltid några dagar om våren på Gustavsviks Camping. Jag minns än hur barnen tjoade när vi tvättade dem i iskallt vatten i en utomhusränna. Trettio år senare är situationen annorlunda. Naturen är densamma, fast björkarna och tallarna på kullen har vuxit sig högre.

Bild 309621

Hundar är mer än välkomna. I ett av servicehusen finns ett kaklat hundbad med fön där hunden kan torkas.


Men inne på campingen har två nya servicehus vuxit upp och det är inte ofta som vi besöker så genuint genomtänkta serviceanläggningar. Här finns verkligen det lilla extra.

 

Ta bara en sådan sak som duschen, där det istället för ett solkigt duschdraperi är en glasdörr. Dessutom finns det både handduschslang och en knapp att trycka på, så att vattnet kommer ovanifrån. Varmvattnet ingår givetvis i campingavgiften. Pricken över iet är att det står en liten handskrapa på golvet.

För första gången i mitt långa campingliv kan jag gå ut ur duschen och lämna den i det skick som jag vill möta den. Vem kan skrapa bort vatten på duschväggarna med en jätteskrapa med lång skaft som brukar stå i de flesta servicehus. Ja, det är som att bo på hotell.

Jag tittar in bakom dörren med en skötrumssymbol på, och här är kontrasten till mina minnen från 1970-talet stor. En liten dusch och en liten toalett anpassade för en liten människa. Och en bänk med handfat där du kan bada din lilla baby och byta på den.

Det var 1996 som det ena servicehuset byggdes och det andra renoverades till samma skick. Det enda som skiljer dem åt är att det finns tvättstuga i det ena huset. Och vilken tvättstuga! En påkostad historia där tvättmaskinerna till och med har låsbara glasdörrar framför sig. I båda servicehusen finns kök med matplats.

Jag kan inte komma på något som fattas i dessa lyxutrustade kök. Det finns spisar med glashällar och ugnar, mikrougnar, diskplatser och diskmaskiner. Allt är gratis att använda.

Är du rullstolsburen eller av annan anledning vill använda handikapptoaletten så lånar du nyckel i receptionen. Det är även dusch på handikapptoaletten.

Bild 309620

Lekparkerna på campingen är inhägnade och har försetts med mjukt underlag.


Det var en solig dag i maj månad som vi oanmälda tog in på Gustavsviks Camping. Närkes femstjärniga anläggning skulle synas med campingpatrullens ögon. Campinglivet har lärt oss att stjärnorna inte alltid är liktydiga med hög standard och fräschör, men den här gången måste vi dock säga att vi funnit en optimal plats. Det kan knappast bli mer välvårdat och tillrättalagt för en campare än här.

 

För det första är kartan som vi fick vid ankomsten alldeles utmärkt. Här är det lätt att se vart vi exempelvis skall ta vägen med våra sopor, var butiken finns och så vidare.

På tal om sopor så råder komplett avfallssortering och tunnorna är prydligt placerade bakom vitmålade plank. Sedan finns det även mindre plank som döljer en tunna för allmänna soppåsar.

Bild 309619

Vid spolplattan har vi fri tillgång till högtryckstvätt och bildammsugare.


Sådant plank omger även den stora spolplattan som tillåter gratis biltvätt.Latrintömning sker i en separat byggnad som är kliniskt ren, välvädrad och med tillgång till handtvätt. Servicen för husbilar som vill tömma tankar eller fylla på vatten är också utformad efter konstens alla regler.

 

Mina minnens gamla vattenrännor är som sagt borta, men platsen finns kvar och är idag något som fått namnet "Gallerian" på campingen. Här finns en servicebutik, en sommarrestaurang, grillkiosk, lekrum med leksaker, tv-rum, dataspel, telefon och ett internetrum.

Bild 309618

Håkan Fredell och Kim Lake från Skövde trivs bra på Gustavsvik Camping.


Restaurangen har inte öppnat för säsongen vid vårt besök, men när den gör det den 9i början på juni är det lätt att föreställa sig att den kan vara mysig att besöka. Enkla träbänkar men charmig atmosfär och fullständiga rättigheter.

 


Säkerhet är en viktig sak för en camping. Gustavsviks Camping är omgiven av ett ordinärt staket. Varje gäst får en nyckel till bommen där man kör in och ut. Dygnet runt finns det personal.

När det gäller säkerhetsavstånd så finns tomterna utmärkta och det finns även en skiss i nämnda broschyr om hur du ska parkera. I receptionen säger de dock att gästen själv får ta ansvar för att han eller hon inte ställer sig för tätt och att de tagit fasta på att det faktiskt inte är lag utan en rekommendation med säkerhetsavstånden. Det finns gott om lättillgängliga brandsläckare ute på området.

Som helhet är det lätt att parkera på campingtomterna, men det kan vara bra att ha några brädor i kofferten för det finns små nivåskillnader på en del platser. Det finns uppställningsplatser med vanliga eluttag, med eluttag för europakontakter, med vatten och avlopp och tv-anslutning. Allt efter plånbok och önskemål.

När vi kommer i maj är gräset grönt som på den finaste golfbana. Något som givetvis kan ändra sig om sommaren blir torr och varm. Golfbanegräs hela sommaren är det dock på 18-hålsbanan som ligger på gångavstånd från campingen.

Bild 309617

Äventyrsminigolfbanan på Gustavsvik är något extra och Örebro slott i miniatyr finns förstås med.


Vill man hellre spela minigolf har campingen en äventyrsbana som sannolikt är en av de finaste du kan hitta i Sverige. Här kan du gå in i "Örebro Slott" och här står "Svampen" bredvid miljöer hämtade från "Wadköping".

 

Granne med campingen ligger ett stort badområde med utomhuspooler, badsjö, fiskesjö och ett stort äventyrsbad inomhus. Campinggästerna har fri entré till pooler och vattenrutschbanor utomhus.

Bild 309616

 

Campingpatrullens poäng:
(Max 10 poäng per punkt, där 5 kan anses godkänt men inte mer.)

Läge - 8

Service - 9

Standard på gemensamma anläggningar - 10

Handikappanpassning - 10

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9

Lekplats - 8

Campingtomt/uppställningsplats - 9

Säkerhet - 8

Miljö - 9

Helhetsintryck - 9

Totalpoäng - 89 (Toppbetyg!)*

 

Fakta:
Gustavsvik Camping & Stugby
Sommarrovägen
702 30 Örebro
Telefon 019-19 69 50 Fax 019-19 69 61

E-postadress:camping@gustavsvik.se
Hemsida: www.gustavsvik.se

Öppet: 25/4 - 2/11 (2008)
Pris högsäsong: Från 340 kronor inklusive el
Antal tomter: 720 varav 488 med el

Läs om fler campingplatser som campingpatrullen besökt.

* Campingpatrullen delar ut ett fint diplom till alla campngar som uppnår 80 poäng eller högre.

On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206