Hennans Camping

Hennans Camping

Publicerad

Vi var ute på campingturné och hade besökt både stort och smått. För tillfället var vi intrycksmätta, och hade inga andra ambitioner än att hitta boplats för natten. Målet var inte bestämt, bara riktningen.

Men plötsligt låg den bara där, Hennans Camping, strax intill vägen, med sjön som närmaste granne. För tillfället badande i den gula kvällssolen, med den väldiga vattenspegeln framför som en väldesignad teaterkuliss.

Alldeles vid stranden, anspråkslös till det yttre och gör inget större väsen av sig. Ändå är den här campingen hela byns angelägenhet.

Spontant, som om ratten vred sig själv, svängde vi snabbt skarpt vänster. Vagnen följde efter som en lycklig hundvalp mot sovkorgen efter motionspromenaden. Vi var framme och här var målet för natten.

Läge - 7 poäng
Campingen ligger vid riksväg 83 mellan Ljusdal och Ramsjö. Campingtomterna sträcker sig ända ner mot Hennans strand, så de som hamnar i främsta ledet har vidunderliga vyer att vila blicken på.

Sjön är tre mil lång, och omgärdad av förvillande väna, skogklädda kullar. Utsikten växlar med vädret, för Hennan kan se lika bister ut i blåst som den kan spegla det guldgula ljuset i solnedgången.

Service - 8 poäng
Det var tidigt på säsongen, campingen hade precis öppnat, så ungdomarna som sommarjobbade hade ännu inte hunnit bli varma i kläderna vid vårt besök. Nya och ovana måste alla få vara, men villigheten till service var otvetydig. Det var engagerade ungdomar som tog emot oss och visade oss tillrätta, med en härligt glad och gästvänlig attityd.

Bild 309662

Trots att ruljangsen inte hade dragit igång riktigt än och ingenting var förberett, fixade tjejerna uppdraget galant. De trollade fram smörgåsar med köttbullar och mimosasalld, prydde anrättningen med en liten ostrulle, och strax stod mackor, snyggt dekorerade med fräscha grönsaker, på bordet. Nya och ovana, visst, men inte rådlösa. Det är service det.

Kiosk finns, och receptionen har ett litet utbud av det campinggäster kan vilja kompletteringshandla. För mer omfattande inköp får man åka till Ljusdal, som är närmaste större samhälle.

Tillmötesgåendet på campingen var föredömligt, men tillgången till affärer och annan samhällsservice är obefintlig på platsen. Poängen i ronden "service" får därför hamna emellan toppbetyg och precis godkänt.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
Duschar och toaletter håller mycket hög klass, med klinker på golvet och kakelklädda väggar.

Bild 309661

Även bastu finns till gästernas förfogande och den håller lika hög klass som toalett- och duschutrymmet.


Köket har samma ytmaterial som övriga serviceutrymmen, och diskbänkarna är av blänkande rostfritt. Fräscht! Den som gillar att diska utomhus kan göra det också. Där är standarden av naturliga skäl enklare, men fullt funktionell. Tvättstugan följer mönstret för de invändiga serviceutrymmena.
Bild 309660

Köket i servicehuset är fräscht inrett med såväl kakel som klinker.

 

Handikappanpassning - 7 poäng
Handikapptoalett och -dusch nås via en gjuten ramp med ringa lutning. Utrymmet i hygienrummet är tillräckligt för både rullstol och medhjälpare. Larmknapp finns både vid wc-stolen och vid dörren, båda några decimeter upp från golvet.

I samma rum finns skötplatsen för barn. En enkel bänk och ett tvättställ finns att tillgå, plus naturligtvis duschen.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9 poäng
Det var inte många gäster på plats vid vårt besök, vilket hängde ihop med att vi var tidigt ute. Vi besökte campingen i början av juni. Midsommarhelgen är liksom den inofficiella starthelgen för Hennans Camping, även om den formellt öppnar ett par veckor tidigare.

Alltså blev det inga större påfrestningar på de gemensamma anläggningarna vid vårt besök. Men var vi än tittade, både ute och inne, såg det lika omvårdat och prydligt ut som när man själv väntar gäster och vill ta emot med det finaste man har.

Bild 309659

Kikki Hedberg


Kikki Hedberg är kassör i Hennans Byaråd, och hon ger lite bakgrund.
- Campingen ägs av Hennans Byaråd, som är en ekonomisk förening där hela byns boende är medlemmar. Alltså ligger det i allas intresse att vår camping ska vårdas med kärlek, så att gästerna trivs och vill komma tillbaka.

 

- Ungdomarna som jobbar här om somrarna är från trakten, och för dem är det naturligtvis mycket värdefullt med de tillfällen till sommarjobb som campingen ger. På så vis är alla angelägna om att ge gästerna så positiva intryck som möjligt, förklarar Kikki.

Miljö - 5 poäng
Container för sopor finns vid servicehuset, men några andra speciella arrangemang med miljön i åtanke sågs inte till vid vårt besök.

Lekplats - 5 poäng
Det finns en gungställning och hur mycket sand som helst. Hela strandkanten är en enda lång sandlåda.

Bild 309658

Badet i sig är förstås en lekplats av rang, med bryggor och sin barnvänliga, långgrunda strand. Vid receptionen finns dessutom en minigolfbana.

Bild 309657

Campingtomter - 6 poäng
Campingtomterna är ordentligt tilltagna, och avgränsas på ett naturligt sätt av tallskogen. Du placerar ditt ekipage så som det är lämpligast, med hänsyn till naturens villkor. Området är plant, och ur den aspekten lätt att ställa upp vagn och bil på.
Bild 309656

Det kan vara lite trixigt att tråckla sig in mellan trädstammarna på vissa ställen. Fördelen - eller nackdelen om man så vill - är att trädkronorna ger skugga över området.

 

Det finns också ett mer öppet område, men där står i huvudsak gäster som har fast plats för säsongen.

Säkerhet - 4 poäng
Eftersom tomterna följer de förutsättningar naturen ger, blir det med automatik avstånd som med råge tillfredsställer kraven på säkerhet. Men det kunde på sina ställen bli tämligen långt att dra elkabeln, beroende på hur man ställt upp sin vagn på tomten. Brandsläckare fanns inte, vilket drar ner betyget.

Helhetsintryck - 8 poäng
Beläggningen var minimal när vi besökte campingen, och aktiviteter av arrangerat slag fanns inte just då. Avkoppling och rekreation i den natursköna omgivningen var den främsta tillgången tidigt på försäsongen. Fiske exempelvis, som är populärt i den långa sjön Hennan, enligt Kikki Hedberg. Men det kan också vara annat ljud i skällan, berättade hon.

- Det är till midsommar som allt drar igång. På midsommarafton är det barnen som står i centrum. Då ordnas det med dans kring midsommarstången, och det är traktoråkning för alla som vill.

Midsommardagen är det de vuxnas tur. Då är det pubkväll i caféet vid receptionen. Sedan är det musikkvällar alla torsdagar hela sommaren, och det är oerhört uppskattade evenemang. Då strömmar både campinggäster och ortsbor hit! Vid de tillfällena märks det synnerligen väl att campingen engagerar hela byn, berättar Kikki.

Hon får så varmt tonfall när hon talar om campingen, att man skulle kunna tro det var hennes egen hjärteangelägenhet. Hon ler igenkännande när vi påtalar det.
- Vi var några stycken här ute och skurade och fejade inför säsongsstarten. Möra i kroppen, smutsiga och svettiga, kunde man tro att hemmet och duschen var det som hägrade mest efter avslutat jobb. Men inte - vi slog oss ner och inväntade solnedgången innan vi gav oss av hemåt. För får man se solnedgången över Hennan, då försvinner tröttheten. Då mår man bara bra! berättar Kikki.

Vi fick också se solnedgången - och vi instämmer.

Bild 309655

Avkoppling och rekreation i den natursköna omgivningen är den främsta tillgången tidigt på försäsongen.

 

Fakta Hennans Camping
FC 100, Hennans Camping
Hennan, 820 46 Ramsjö
Tel: 0651-601 39
Antal platser/varav med el: 50/40
Pris per dygn: 125 kronor plus 25 kronor för el (2008)
Öppet: 1/6 - 31/8

Campingkollens betyg
Läge: 7
Service: 8
Standard på gemensamma anläggningar: 8
Handikappanpassning: 7
Skötsel: 9
Miljö: 5
Lekplats: 5
Campingtomter/uppställningsplatser: 6
Säkerhet: 4
Helhetsintryck: 8

Summa poäng: 67

Fler campingar som fått besök av Campingpatrullen - klicka här!

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206