Camping i genuin dalamiljö

Camping i genuin dalamiljö

Publicerad

Röda timrade loftstugor, hängbjörkar med sina vita stammar och Siljans djupblå vatten. Låter det lockande? Det tyckte Campingpatrullen och begav sig till Västanviksbadets Camping, i utkanten av Leksand.

Läge - 9 poäng
I Leksand, vid Siljans sydvästra strand, hittar vi Västanviksbadets camping. Den ligger längs den berömda turistvägen mot Sollerön cirka fyra kilometer utanför samhället. Denna väg inbjuder varken till promenader eller cykling, då den är smal och hårt trafikerad. Men du behöver dock inte gå så långt för att komma till en promenadslinga. Siljansbygden tillhör Sveriges hetaste turistmål.

Bild 309685

Västanviksbadets Camping ligger vackert vid Siljans sydvästra strand.

 

Serivce - 9 poäng

Bild 309684

Servicen blir lätt att poängsätta. Jag kommer som ny och okänd campinggäst och får ett varmt och korrekt mottagande. Här har de som policy att gästen parkerar och får en karta över lediga platser. När vi valt plats kommer vi tillbaka och skriver in oss.

Eftersom jag skickar ut maken för att fatta detta beslut får jag för en stund vara åskådare till receptionsarbetet. Samma vänliga framtoning och samma tålmodiga beskrivning av platsen ges till flera gäster. Väl inskrivna får vi ett blad där det står välkommen och så vårt namn följt av de regler som gäller. Bra information.

Standard gemensamma anläggningar - 7 poäng
Västanviksbadets Camping är en gammal anläggning och de röda servicelängorna likaså. Men vi kan se att de rustats upp allt eftersom. Duscharna har fått kakel och duschslangarna är rostfria. Det finns en tvättstuga med plats för handtvätt, och tvättmaskin och torktumlare. Vår toalett tömmer vi bakom ett plank och här finns också en brunn för tömning av husbilstankar.

I köket finns flera diskplatser, ugn, mikro och kokplattor. Det är egentligen en välutrustad plats även om den är sliten. En riktigt bra sak är att man slipper mynt och polletter i duschen.

Bild 309683

I de röda gamla servicelängorna finns bland annat kök och tvättstuga.

 

Handikappanpassning - 1 poäng
Det finns ingen toalett som är särskilt anpassad för rullstolsburna. Däremot finns det ett skötrum med en större tvättbalja för bebisar, duschslang och skötbord.

Skötsel - 7 poäng
Att sätta rättvist betyg har gett många lärare magsår, och så kändes det inför punkten om skötsel. Ute på området är det mycket välvårdat, men små detaljer inomhus gör att betyget ändå stannar på sju.

Bild 309682

Lekplats - 5 poäng
Lekplatsen är minimal, bestående av gungor och en pytteliten rutschkana. Men det finns massor av sand att bygga sandslott i, och dessutom finns en fin bollplan i kanten av campingen.

Campingtomt - 6 poäng
Eftersom campingen ligger på en slänt ner mot sjön är det ofrånkomligt att några platser lutar något. Men det är terrasserat. Några platser kan vara lite svårare att komma in på, men fördelen är att alla själva får välja sin plats.

Bild 309681

Campingtomterna är generellt ganska små och underlaget är hårt och täckt av gräs.

 

Säkerhet - 4 poäng
Säkerhet är viktigt, och när vi kommer under högsäsong händer något som gör att vi får ge knappt godkänt. Ekipagen på ett område står för tätt. Vi har en knapp meter till vår närmaste granne. Men brandposter med brandsläckare finns utplacerade enligt konstens alla regler.

När det gäller eluttagen finns det mer att önska. Sladdar måste dras hit och dit och dessutom är skåpen av äldre modell med stickpropp. Men vi sover lugnt om natten. Bommen är nedfälld och campingvärden inom räckhåll.

Miljö - 5 poäng
Om miljön är inte så mycket att säga. Några särskilda arrangemang har inte gjorts utöver en glasbehållare. Men det är ett plus att folk får parkera och till fots välja ut en plats när de kommer. Och sopstationen är på bra avstånd.

 

Helhetsintryck - 8 poäng
Vi kommer en vardagseftermiddag i början av augusti och finner att det är mycket campare i farten. Västanviksbadets Camping är som klippt ur en katalog med bilder över svenska idyller.

Bild 309680

Det är sannolikt den fina badplatsen som varit orsak till att campingen anlagts här en gång.


Stranden bidrar till trivseln och det gör även storstugan som ligger vid stranden. Här kan du se på tv och spela dart eller biljard. På terrassen står en grill. Det finns även en liten restaurang i en av de rödmålade stugorna där du kan fika eller äta en god middag.

 

Två roddbåtar, en kanot och två kajaker kan hyras. Visst låter det pittoreskt att ta en roddtur över viken in till Leksands centrum! På vardagarna stannar Leksandsbussen precis utanför campingen om du inte är road av att ro. Annat du kan roa dig med är en väl underhållen minigolfanläggning och en riktig boulebana.

Merparten av platserna på den här campingen är rörliga, vilket kanske inte är så konstigt med hänsyn till läget. Trakten runt Siljan är full av turistorter och sevärdheter. Bara några hundra meter bort från campingen ligger den kända Jobsboden, som gör handtryckta textilier. De flesta sevärdheterna är så kända att de inte behöver nämnas, men en sak som kanske inte hunnit bli lika bekant är Sommarland Leksand som under 2000-talet vuxit fram som ett av Dalarnas populäraste besöksmål.

Förra sommaren var expansionen särskilt stor, då fick de bland annat en 140 meter lång berg- och dalbana, ett 24 meter högt pariserhjul, flera karuseller, soluppvärmd djuppool, lekavdelningen "Bäverhyddan", och ett fem meter högt "flytande isberg".

 

CAMPINGPATRULLENS BETYG:
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8

Service - 9

Standard på gemensamma anläggningar - 7

Handikappanpassning - 1

Skötsel - 7

Lekplats - 5

Campingtomt/uppställningsplats6

Säkerhet - 4

Miljö - 5

Helhetsintryck - 8

Summa poäng - 60

 

Fakta:
FC 346 Västanviksbadets Camping Leksand

Västanvik, Siljansnäsvägen 130
793 92 Leksand

Tel. 0247-342 01
E-post: vbc@swipnet.se
Hemsida: www.västanviksbadetscamping.se

Antal platser/varav med el: 110/70
Pris per dygn 115-160 kronor, el 45 kronor
Öppet: 1 april - 6 oktober
GPS-koordinater: N=60 43873

E=14 57392

On
Off

0 kommentarer

 • Malung Camping – mötesplatsen

  Malung Camping – mötesplatsen

  I Malung möts E45 och riksväg 66 men allra mest är orten en mötesplats för människor. Dansbandsveckan och Skinnarspelen är vida kända men hit kommer man också för att gå på marknad, fira en riktig Dalamidsommar eller delta i visfestival. Vi har emellertid kollat hur det är att bo på campingen..

  Campingkollen Catharina Höglund, 2023-01-31 07:53

 • Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

  Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

  En anrik och inte så stor familjecamping som har bästa läge vid Åsa Havsbad, så kan objektet för denna campingkoll enkelt beskrivas.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-27 07:18

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206