Campingpatrullen packar skidor och pjäxor och beger sig till Isaberg i småländska Hestra. Här, mitt i centrala Sydsverige, finns både camping och skidanläggning.
Det var midvinter. Himlen var svart, men snön lystes upp runt vagnarna av flammande eldar. Campinggrannar syntes i samspråk runt brasorna, trädgårdsmöblerna stod ute, kamouflerade i fleecefiltar och fällar av fårskinn.
Ljuvliga dofter från grillarna spred sig över campingen.
- Men här finns något att göra hela året, berättar Birgitta och Kent Andersson, som bor på campingen för 26:e året.
Vårarna är underbara, tycker de, bland annat tack vare närheten till Store Mosse, som är känd för sitt rika fågelliv.
- Då packar vi ryggsäcken med fika, och tar en heldag i naturen. Det är ljuvligt, berättar de.
På andra sidan vägen ligger en sjö som sommartid ger möjligheter till både bad och fiske, och om höstarna är det fina möjligheter till bär- och svampplockning i omgivningarna. ·
- Fast man måste inte vara aktiv för att trivas, fyller Lena och Bengt Sundén i. Det räcker att bara visats i den här miljön för att man ska må bra.
Bemötandet i receptionen var sympatiskt. Däremot brast det i informationen. Vi hittade ingen handikapptoalett- eller dusch i campingens servicehus, trots att symbolen finns i campingkatalogen. I receptionen fick vi beskedet att det inte fanns någon sådan dusch.
Senare, när vi kontrollerade saken närmare, fick vi veta att handikappservicen finns i centralbyggnaden, där reception, restaurang och butik finns. Den informationen borde framgått någonstans, eller åtminstone att receptionisten hade kunnat ge det beskedet när vi frågade.
Butikens service var inte vad man kunde förvänta sig, tycker jag. Såväl campingkatalogen som broschyrer och hemsida uppger att det finns servicebutik vid campingen, men sortimentet var överraskande litet vid vårt besök. Öka utbudet eller ändra information, tycker vi.
Campingköket innehåller spis och ugn, mikro och diskplatser, alltså precis det som behövs. Tvättstugan följer samma mönster, med skillnaden att den är avgiftsbelagd. 40 kronor kostar det att låna den i två timmar (2006).
Duschrummen har separata bås, vart och ett med myntautomat. Myntkrav i duscharna medför ofta strul, men vid vårt besök fungerade det friktionsfritt. Kostnaden på ett par, tre kronor är försumbar. Men den som har behov av handikappdusch måste alltså ta sig till centralbyggnaden, en sträcka på ett par hundra meter.
Det gör att rörelsehindrade personer får det extra obekvämt, i synnerhet vintertid med snömodd och halka. ·Skötrum för barn finns på baksidan av servicehuset. Inne i damernas duschrum - men inte i herrarnas - finns ett enkelt skötbord.
Platsen för tanktömning är lättåtkomlig, men bättre svängrum vid utslagsplatsen för latrin hade underlättat hanteringen. Skötsel av de gemensamma anläggningarna får godkänt. ·
Vid vintercamping ställs andra krav på tomterna än övrig tid på året, eftersom snö och halka försvårar uppställningen. Här var det inga större besvärligheter. Den lilla lutning som finns på vissa platser var hanterbar även i vinterväglag. Tomterna har tillräcklig storlek ur säkerhetssynpunkt, och brandsläckare finns på servicehusets framsida.
Så här års är det aktiviteter i backar och spår som erbjuder den bästa lekplatsen - för både stora och små campare. Men vanlig lekplats finns också inne på campingen, plus ett lite större område med studsmatta, gungor och klätterredskap mellan campingen och centralanläggningen.
(Ur Husvagn & Camping 2/2006)
FAKTA
Isabergs Camping och Fritidsby, F21, 330 27 Hestra
E-post: info@isaberg.com
Telefon: 0370-33 57 00
Hemsida: www.isaberg.com
Antal platser: 86, varav 72 platser med uttag för el och tv.
Pris per dygn: 195 kronor, plus 50 kronor för el och tv fram till 4 april 2009.
Pris längre vistelse: 3 000 kronor/månad samt 7000 kronor för säsongsplats 081128-090406.
Öppettider: året runt.
Vägbeskrivning: Vid väg 26 cirka sex mil sydväst om Jönköping.
Gps: Lat 5726212 Long 1337453
Övrigt
Skidanläggningen har åtta nerfarter i svårighetsgrad från svart till grönt, samt 8 liftar. Belysning i samtliga backar. Skidshop finns där du kan hyra eller köpa utrustning.
För längdskidåkning finns 18,5 kilometer preparerade spår i omgivningen.
Angränsande Algutstorpasjön ger möjligheter till skridskoåkning och vinterfiske. Fiskekort, kartor och fiskeutrustning finns att köpa i receptionen.
Campingpatrullens betyg
Skalan är 1-10, och 5 utgör godkänt men inte mer
Läge - 7
Service - 5
Standard på gemensamma anläggningar - 6
Handikappanpassning - 1
Skötsel av gemensamma anläggningar - 5
Lekplats - 6
Campingtomt/uppställningsplats - 6
Säkerhet - 6
Miljö - 7
Helhetsintryck - 7
Summa poäng: 56
Fler campingar som fått besök av Campingpatrullen.
Eriksöre tillhör en av Sveriges äldsta campingplatser. Numera har du som gäst utsikt mot Ölandsbron. Men så var det inte från början, för då fick man ta färjan från Kalmar. Arrangemangen för hundar och långgrunt bad är kanske det som lockar allra mest.
Läckö Slott Camping, bara namnet klingar något extra och det visar sig vara en liten oas vid Vänern. En naturskön plats alldeles bredvid det anrika Läckö slott.
En nyfångad lax till middagen kan bli verklighet på Kroksjöns Fiskecamping i Västergötland. En anspråkslös men fridfull camping mitt i naturen.
Malingsbo Camping ligger mitt i naturen. Här kan du finna ro för både kropp och själ och ta för dig av naturens skafferi.
Många minns säkert Fläsians Camping vid havet i Sundsvall. Numera är namnet Nordic Camping Sundsvall. Vi har kollat anläggningen i den nya regin.
Broschyren säger fyrstjärnig och en så kallad resort. Det är upp till bevis för Skotteksgården Camping & Stugby i Ulricehamn.
Ulricehamn är en vintersportort och på sommaren evigt känd som Knallebygdens centrum för inköp av kläder och textilier. Detta har genererat flera campingplatser. Mest centralt ligger Prångens Camping.
På halvön Stenö har Söderhamnsborna badat i alla tider och på sommaren är campingen vid havsbadet fullbelagd när kvällen kommer.
Vid Vänerns strand i en herrgårdsträdgård. Ja, så kan du campa om du far till Kristinehamn. Vi tar oss dit för att göra en "koll" av denna nygamla anläggning.
Trots sitt läge i en av de bohusländska turistmetropolerna har Seläters Camping bevarat sin image som den lugna tysta familjecampingen.
En utmärkt övernattningscamping längs Inlandsvägen. Men Norrlands största kanotcenter kan också vara en anledning till besöket på Lits Camping & Kanot.
En läsare tyckte att ska skriva om små campingar, och visst, det gör vi gärna. Här kommer ett utlåtande om en mindre anläggning, som ligger utanför Hässleholm.
Ja, den lilla staden Torshälla är kanske inte vår största turistmetropol, men få är de platser som inte har något spännande för sina besökare. Mälarbadens Camping fick bli vår bas när vi utforskade staden och det blev förstås en "campingkoll".
Så nära hav och strand och många lekplatser bör betyda en optimal sommarplats för barnfamiljer. När vi besöker Hansagårds Camping en solig vårdag kan vi ana den puls som råder här sommartid.
Synden i Mölle. Det var så den skånska badorten blev känd för mer än ett sekel sedan. Vi for till Mölle-Höganäs Camping för att kolla platsen och ta reda på det där om synden.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.