Skön vintersport i södra Sverige

Skön vintersport i södra Sverige

Publicerad

Campingpatrullen packar skidor och pjäxor och beger sig till Isaberg i småländska Hestra. Här, mitt i centrala Sydsverige, finns både camping och skidanläggning.

Det var midvinter. Himlen var svart, men snön lystes upp runt vagnarna av flammande eldar. Campinggrannar syntes i samspråk runt brasorna, trädgårdsmöblerna stod ute, kamouflerade i fleecefiltar och fällar av fårskinn.
Ljuvliga dofter från grillarna spred sig över campingen.

Bild 309742


Dragplåstret vintertid är givetvis skidåkningen. Husvagnsplatserna ligger direkt nedanför backarna, och de som bor närmast har bara några stavtag till de två liftar som leder upp till resten av systemet. De som bor längst bort får ta fler stavtag, men skidor räcker fortfarande som fortskaffningsmedel.

- Men här finns något att göra hela året, berättar Birgitta och Kent Andersson, som bor på campingen för 26:e året.
Vårarna är underbara, tycker de, bland annat tack vare närheten till Store Mosse, som är känd för sitt rika fågelliv.
- Då packar vi ryggsäcken med fika, och tar en heldag i naturen. Det är ljuvligt, berättar de.

På andra sidan vägen ligger en sjö som sommartid ger möjligheter till både bad och fiske, och om höstarna är det fina möjligheter till bär- och svampplockning i omgivningarna. ·
- Fast man måste inte vara aktiv för att trivas, fyller Lena och Bengt Sundén i. Det räcker att bara visats i den här miljön för att man ska må bra.

Bemötandet i receptionen var sympatiskt. Däremot brast det i informationen. Vi hittade ingen handikapptoalett- eller dusch i campingens servicehus, trots att symbolen finns i campingkatalogen. I receptionen fick vi beskedet att det inte fanns någon sådan dusch.

Senare, när vi kontrollerade saken närmare, fick vi veta att handikappservicen finns i centralbyggnaden, där reception, restaurang och butik finns. Den informationen borde framgått någonstans, eller åtminstone att receptionisten hade kunnat ge det beskedet när vi frågade.

Butikens service var inte vad man kunde förvänta sig, tycker jag. Såväl campingkatalogen som broschyrer och hemsida uppger att det finns servicebutik vid campingen, men sortimentet var överraskande litet vid vårt besök. Öka utbudet eller ändra information, tycker vi.

Campingköket innehåller spis och ugn, mikro och diskplatser, alltså precis det som behövs. Tvättstugan följer samma mönster, med skillnaden att den är avgiftsbelagd. 40 kronor kostar det att låna den i två timmar (2006).

Duschrummen har separata bås, vart och ett med myntautomat. Myntkrav i duscharna medför ofta strul, men vid vårt besök fungerade det friktionsfritt. Kostnaden på ett par, tre kronor är försumbar. Men den som har behov av handikappdusch måste alltså ta sig till centralbyggnaden, en sträcka på ett par hundra meter.

Det gör att rörelsehindrade personer får det extra obekvämt, i synnerhet vintertid med snömodd och halka. ·Skötrum för barn finns på baksidan av servicehuset. Inne i damernas duschrum - men inte i herrarnas - finns ett enkelt skötbord.

Platsen för tanktömning är lättåtkomlig, men bättre svängrum vid utslagsplatsen för latrin hade underlättat hanteringen. Skötsel av de gemensamma anläggningarna får godkänt. ·

Vid vintercamping ställs andra krav på tomterna än övrig tid på året, eftersom snö och halka försvårar uppställningen. Här var det inga större besvärligheter. Den lilla lutning som finns på vissa platser var hanterbar även i vinterväglag. Tomterna har tillräcklig storlek ur säkerhetssynpunkt, och brandsläckare finns på servicehusets framsida.

Så här års är det aktiviteter i backar och spår som erbjuder den bästa lekplatsen - för både stora och små campare. Men vanlig lekplats finns också inne på campingen, plus ett lite större område med studsmatta, gungor och klätterredskap mellan campingen och centralanläggningen.

Bild 309741

Atmosfären på Isaberg Camping är trivsam och mysig.Närheten till restaurang som även erbjuder avhämtningsmeny får plus i kanten, det ökar komforten de gånger vi vill slippa laga mat. Helhetsintrycket blir att den som vill idka vintersport i södra Sverige kan finna ett litet mysigt resmål på Isaberg, med reservation för missarna som jag har nämnt ovan.

 

(Ur Husvagn & Camping 2/2006)

FAKTA
Isabergs Camping och Fritidsby, F21, 330 27 Hestra
E-post: info@isaberg.com
Telefon: 0370-33 57 00
Hemsida: www.isaberg.com

Antal platser: 86, varav 72 platser med uttag för el och tv.
Pris per dygn: 195 kronor, plus 50 kronor för el och tv fram till 4 april 2009.
Pris längre vistelse: 3 000 kronor/månad samt 7000 kronor för säsongsplats 081128-090406.
Öppettider: året runt.
Vägbeskrivning: Vid väg 26 cirka sex mil sydväst om Jönköping.
Gps: Lat 5726212 Long 1337453

Övrigt
Skidanläggningen har åtta nerfarter i svårighetsgrad från svart till grönt, samt 8 liftar. Belysning i samtliga backar. Skidshop finns där du kan hyra eller köpa utrustning.

För längdskidåkning finns 18,5 kilometer preparerade spår i omgivningen.

Angränsande Algutstorpasjön ger möjligheter till skridskoåkning och vinterfiske. Fiskekort, kartor och fiskeutrustning finns att köpa i receptionen.

Campingpatrullens betyg

Skalan är 1-10, och 5 utgör godkänt men inte mer

Läge - 7

Service - 5

Standard på gemensamma anläggningar - 6

Handikappanpassning - 1

Skötsel av gemensamma anläggningar - 5

Lekplats - 6

Campingtomt/uppställningsplats - 6

Säkerhet - 6

Miljö - 7

Helhetsintryck - 7

Summa poäng: 56

Fler campingar som fått besök av Campingpatrullen.

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842