Skön vintersport i södra Sverige

Skön vintersport i södra Sverige

Publicerad

Campingpatrullen packar skidor och pjäxor och beger sig till Isaberg i småländska Hestra. Här, mitt i centrala Sydsverige, finns både camping och skidanläggning.

Det var midvinter. Himlen var svart, men snön lystes upp runt vagnarna av flammande eldar. Campinggrannar syntes i samspråk runt brasorna, trädgårdsmöblerna stod ute, kamouflerade i fleecefiltar och fällar av fårskinn.
Ljuvliga dofter från grillarna spred sig över campingen.

Bild 309742


Dragplåstret vintertid är givetvis skidåkningen. Husvagnsplatserna ligger direkt nedanför backarna, och de som bor närmast har bara några stavtag till de två liftar som leder upp till resten av systemet. De som bor längst bort får ta fler stavtag, men skidor räcker fortfarande som fortskaffningsmedel.

- Men här finns något att göra hela året, berättar Birgitta och Kent Andersson, som bor på campingen för 26:e året.
Vårarna är underbara, tycker de, bland annat tack vare närheten till Store Mosse, som är känd för sitt rika fågelliv.
- Då packar vi ryggsäcken med fika, och tar en heldag i naturen. Det är ljuvligt, berättar de.

På andra sidan vägen ligger en sjö som sommartid ger möjligheter till både bad och fiske, och om höstarna är det fina möjligheter till bär- och svampplockning i omgivningarna. ·
- Fast man måste inte vara aktiv för att trivas, fyller Lena och Bengt Sundén i. Det räcker att bara visats i den här miljön för att man ska må bra.

Bemötandet i receptionen var sympatiskt. Däremot brast det i informationen. Vi hittade ingen handikapptoalett- eller dusch i campingens servicehus, trots att symbolen finns i campingkatalogen. I receptionen fick vi beskedet att det inte fanns någon sådan dusch.

Senare, när vi kontrollerade saken närmare, fick vi veta att handikappservicen finns i centralbyggnaden, där reception, restaurang och butik finns. Den informationen borde framgått någonstans, eller åtminstone att receptionisten hade kunnat ge det beskedet när vi frågade.

Butikens service var inte vad man kunde förvänta sig, tycker jag. Såväl campingkatalogen som broschyrer och hemsida uppger att det finns servicebutik vid campingen, men sortimentet var överraskande litet vid vårt besök. Öka utbudet eller ändra information, tycker vi.

Campingköket innehåller spis och ugn, mikro och diskplatser, alltså precis det som behövs. Tvättstugan följer samma mönster, med skillnaden att den är avgiftsbelagd. 40 kronor kostar det att låna den i två timmar (2006).

Duschrummen har separata bås, vart och ett med myntautomat. Myntkrav i duscharna medför ofta strul, men vid vårt besök fungerade det friktionsfritt. Kostnaden på ett par, tre kronor är försumbar. Men den som har behov av handikappdusch måste alltså ta sig till centralbyggnaden, en sträcka på ett par hundra meter.

Det gör att rörelsehindrade personer får det extra obekvämt, i synnerhet vintertid med snömodd och halka. ·Skötrum för barn finns på baksidan av servicehuset. Inne i damernas duschrum - men inte i herrarnas - finns ett enkelt skötbord.

Platsen för tanktömning är lättåtkomlig, men bättre svängrum vid utslagsplatsen för latrin hade underlättat hanteringen. Skötsel av de gemensamma anläggningarna får godkänt. ·

Vid vintercamping ställs andra krav på tomterna än övrig tid på året, eftersom snö och halka försvårar uppställningen. Här var det inga större besvärligheter. Den lilla lutning som finns på vissa platser var hanterbar även i vinterväglag. Tomterna har tillräcklig storlek ur säkerhetssynpunkt, och brandsläckare finns på servicehusets framsida.

Så här års är det aktiviteter i backar och spår som erbjuder den bästa lekplatsen - för både stora och små campare. Men vanlig lekplats finns också inne på campingen, plus ett lite större område med studsmatta, gungor och klätterredskap mellan campingen och centralanläggningen.

Bild 309741

Atmosfären på Isaberg Camping är trivsam och mysig.Närheten till restaurang som även erbjuder avhämtningsmeny får plus i kanten, det ökar komforten de gånger vi vill slippa laga mat. Helhetsintrycket blir att den som vill idka vintersport i södra Sverige kan finna ett litet mysigt resmål på Isaberg, med reservation för missarna som jag har nämnt ovan.

 

(Ur Husvagn & Camping 2/2006)

FAKTA
Isabergs Camping och Fritidsby, F21, 330 27 Hestra
E-post: info@isaberg.com
Telefon: 0370-33 57 00
Hemsida: www.isaberg.com

Antal platser: 86, varav 72 platser med uttag för el och tv.
Pris per dygn: 195 kronor, plus 50 kronor för el och tv fram till 4 april 2009.
Pris längre vistelse: 3 000 kronor/månad samt 7000 kronor för säsongsplats 081128-090406.
Öppettider: året runt.
Vägbeskrivning: Vid väg 26 cirka sex mil sydväst om Jönköping.
Gps: Lat 5726212 Long 1337453

Övrigt
Skidanläggningen har åtta nerfarter i svårighetsgrad från svart till grönt, samt 8 liftar. Belysning i samtliga backar. Skidshop finns där du kan hyra eller köpa utrustning.

För längdskidåkning finns 18,5 kilometer preparerade spår i omgivningen.

Angränsande Algutstorpasjön ger möjligheter till skridskoåkning och vinterfiske. Fiskekort, kartor och fiskeutrustning finns att köpa i receptionen.

Campingpatrullens betyg

Skalan är 1-10, och 5 utgör godkänt men inte mer

Läge - 7

Service - 5

Standard på gemensamma anläggningar - 6

Handikappanpassning - 1

Skötsel av gemensamma anläggningar - 5

Lekplats - 6

Campingtomt/uppställningsplats - 6

Säkerhet - 6

Miljö - 7

Helhetsintryck - 7

Summa poäng: 56

Fler campingar som fått besök av Campingpatrullen.

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206