Ugglarps Camping

Ugglarps Camping

Publicerad

Svedinos Bilmuseum och Ullared är givna utflyktsmål och bara landsvägen skiljer campingen från stranden. Campingpatrullen har besökt Ugglarps Camping söder om Falkenberg.

Jag går ensam på stranden, det krasar under mina skor när jag trampar på snäckor och musselskal. Vinden sliter i mitt hår och det går vita gäss på det brusande havet. Fast det är sommarlov har ingen vågat sig ner till stranden ännu.

Det hade säkert varit annorlunda om sommarvärmen infunnit sig. På andra sidan vägen, ett stenkast bort, ligger nämligen Ugglarps Camping fullproppad med campinggäster.

Bild 309772

Inga-Lill och Bengt Henriksson tillsammans med sonen Andreas.


Jag vänder tillbaka till campingen, håller mig på stigen för att inte trampa på strandängens rosa klöver, gula smörblommor och alla de andra blommorna vars namn jag inte känner. På "Strandkanten", restaurangen heter så, får jag en pratstund med Inga-Llill och Bengt Henriksson samt sonen Andreas.

 

Det var 1984 som Henrikssons tog över campingen från kommunen. De första tio åren hände inte så mycket, men sedan har förändringarna duggat tätt och framför allt de senaste fem åren.
- Minns du när du kom varje morgon och tog betalt? Du hade Therese i kärran och lille Andreas cyklande bredvid, säger Inga-Lill till maken Bengt.

Idag är det inte mycket som påminner om den gamla campingen. Lagom till midsommar stod en "dröm" färdig. Ett kombinerat service- och konferenshus. Det nya huset är förstås grått med blåa knutar som övriga hus på området och invändigt är det ursnyggt.


Här finns rikligt med duschar och toaletter, så kallade familjebadrum och ett modernt kök. Vanliga spisar med ugn, mikro och diskmaskin som fixar disken på ett par minuter ingår. En stort härligt allrum står till campinggästernas förfogande. Två rejält tilltagna svarta skinnsoffor och en tv med bra utbud av kanaler är säkert välkommet, inte minst för campingens ungdomar under regniga sommarkvällar.

I anslutning till campingen finns stugboende med drygt 100 bäddar och det nya konferenshuset gör att de under lågsäsong kan utnyttja stugorna för andra ändamål än bara semesterövernattning.

Ugglarps Camping består av två delar med ett litet grönområde emellan. Servicehuset, som beskrivs ovan, tillhör den del som ligger högst, men längst bort från havet. Här är mycket lummigt och som kompensation för avsaknaden av havsutsikt slipper du blåsten, som givetvis ofta är mer påfrestande ju närmare havet du kommer.

På nedre halvan, den som syns från landsvägen, finns två servicehus. Det ena är litet och innehåller toaletter, disk och en liten kokvrå. Det andra ligger i direkt anslutning till reception, affär och restaurang och är stort och rymligt med hög standard. Det innehåller faktiskt allt som vi förväntar oss av ett servicehus. Det står till och med två strykjärn och en strykbräda i tvättstugan. Det finns både vanliga ugnar och mikrougnar, kyl och frys och matsal med frukost-tv i köket.

Det som irriterar är att vi måste komma ihåg att ha enkronor med oss till disk och dusch. För två kronor får vi en rejäl dusch och för en krona kan vi spola varmvatten i en minut i disken (red. anm gällde sommaren 2006). Campingvärden säger att det är för att slippa kö i duschen och att avgiften i disken sannolikt kommer att försvinna.

I det senast byggda servicehuset använder gästerna magnetkort och får sedan ersätta förbrukningen i duschen. Även särskild plats för fiskrensning finns vid servicehuset vid havet och här är det fritt varmvatten . Detsamma gäller för handtvätt i tvättstugan.

Att vara rullstolsburen ser inte ute att möta några större problem. Det finns två ändamålsenliga toaletter med dusch och det är även ramp till affär, restaurang och reception. Likaså finns det två skötrum. I det nybyggda huset är det mycket fint med liten toalettstol och handfat och dusch i höjd för de små. I det lite äldre huset finns skötbord, badbalja och handfat med handdusch.

Det finns lekredskap för barn på flera ställen, men det är mest för de lite mindre barnen. Är barnen lite äldre kommer säkert fotbollsplanen, minigolfbanan, spelhallen och boulebanan till glädje.

Bild 309771

Men är bara vädret på humör så gissar jag att havet slår ut alla andra sysselsättningar. Det är långgrunt vid sandstranden, men går du ett stycke från campingen kan du gå ut på klippor och från en trappa komma direkt ut på djupt vatten.

Ugglarps Camping ligger på en sluttning och det flacka landskap som man kanske väntar sig i Halland gäller inte här, tvärsom är det både bergsknallar och skog. Trots nivåskillnaden är de flesta uppställningsplatserna jämna och tomterna är väl utmärkta. Storleken på tomterna varierar något men de flesta är rejält tilltagna. På ett trettiotal platser finns numera vatten och avlopp.

Det finns både nya och gamla elskåp. Fördelen med de nya är att de är låsbara så att inga barn kan komma åt dem. Sett ur säkerhetssynpunkt skulle det vara bättre om det endast var Europakontakter och inte som nu, blandat med vanliga jordade uttag.

Brandposter är det väl försörjt med. Någon tillsyn finns inte om natten, men det finns en telefon som går direkt till campingansvarige när receptionen är stängd. Det finns heller inte någon bom eller något stängsel.

Sophanteringen är väl genomtänkt. Här finns behållare för papper, wellpapp, aluminium och glas. Övriga sopor slängs i containers. Det är rent och snyggt vid avfallsplatserna. Tömningsplatsen för husbilar har även installation som passar husbilar med fasta latrintankar.

Till midsommar öppnar restaurangen för fullt. Två pizzabagare och två kockar intar köket och förser Strandkantens gäster med mat. Man har även vin- och ölrättigheter. Under högsäsong är det underhållning en kväll i veckan.
(Ur Husvagn & Camping nr 3-2006)

FAKTA
Ugglarps Camping & Stugby N30 ****
311 96 Heberg

Tel. 0346-438 89
Fax. 0346-438 90
Hemsida: www.ugglarp.nu

Antal platser: ca 200
Prisexempel: 195 - 340 kronor med el, beroende på säsong
Öppet: 24/4 - 6/9 2009 (stugor erbjuds året om)

Campingpatrullens betyg:
Max 10 poäng per punkt där 5 kan anses godkänt men inte mer.

Läge - 9
Service - 9
Standard - 9
Handikappanpassning - 8
Skötsel av gemensamma anläggningar - 10
Lekplats - 7
Campingtomt/uppställningsplats - 8
Säkerhet - 6
Miljö - 8

Helhetsintryck,välbefinnande/trivsel - 8
Summa poäng - 82 TOPPBETYG!

On
Off

2 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206