Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Publicerad


Örlenbadets Familjecamping ligger på en sluttning mot sjön Örlen i natursköna Fagersanna mellan Tibro och Karlsborg. Caravan Club har gjort sig kända som duktiga campingägare och Örlenbadet är en i raden av klubbens välskötta anläggningar.

Läge - 8 poäng
Campingen ligger på stranden till sjön Örlen nära den lilla byn Fagersanna, känd som en sällsynt vackert belägen plats. Det är fem kilometer till Tibro, Sveriges Möbelcentrum, och två och en halv mil till Hjo, Skövde eller Karlsborg. Campingen har en enkel minibutik, där glass utgör den viktigaste varan, men cirka 300 meter bort över en kulle ligger den allmänna badplatsen som har kiosk, servering och pizzeria. Till handelsboden i Fagersanna är det cirka

Bild 309916
tre kilometer men väljer man att promenera längs med sjön är det något kortare.

Service - 8 poäng
Campingen drivs helt av ideella krafter så när som på städningen av servicehusen. En vänlig herre tar emot vid vårt besök. Jag registrerar hur han noggrant visar kunden före mig hur man placerar sin vagn på platsen för att hålla säkerhetsavstånd till sina grannar. Min vana trogen, är jag snart tillbaka i receptionen med allehanda frågor och får utförliga svar på dem.

Standard på anläggningar - 7 poäng
Receptionen är en rödmålad byggnad med en liten veranda utanför. Den innehåller en incheckningsdisk och en enklare butik, vars varor betalas vid incheckningsdisken. Det är prydlig ordning. Det finns två servicehus, också de vackert faluröda med vita knutar. Det större

Bild 308939
innehåller fyra duschar, fem toaletter och bastu på dam respektive herrsidan. I huset finns även en välutrustad tvättstuga med plats för skötbord, kök med tre spisar och rikligt med diskplatser både inne och utanför under ett tak. Huset är fräscht och väl underhållet och utomhusdiskplatsen precis nybyggd.

Längre in på området finns ytterligare ett servicehus som har toaletter, tvätthandfat och diskplatser. Enkelt men fräscht. Ungdomslokal och dansbana ser också trevliga ut, men minigolfbanan har tjänat ut. Vi får veta att den skall tas bort inom kort. Latrintömningen är föredömlig men tömningsplatsen för husbilar är inte särskilt bra. Den består i att man får föra under en sorts dunk under bilen som man sedan får tömma på anvisad plats. Varmvatten är fritt överallt utom i duscharna, där man lägger i tre enkronor. Motivet är att spara på varmvattnet.

Handikappanpassning - 9 poäng
I stora servicehuset finns en handikapptoalett som man får låna nyckeln till i receptionen. Den är föredömligt gjord med dusch och larm. Även till reception och ungdomslokal har ramper gjorts. Generellt upplevs campingen tillgänglig för den som är rullstolsburen.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 10 poäng
Campingen drivs av Caravan Clubs Skaraborgssektion och platsen invigdes 1989. Caravan Club har nästan ett 40-tal platser runt om i landet och ett stort antal är precis som Örlenbadet öppna för allmänheten. Att äga någonting tillsammans gör att det blir många som vill se platsen väl i ordning, här är inget undantag. Det är helt otroligt prydligt precis överallt inne på området vid vårt besök, och det är städat och rent i servicehusen.

Lekplats - 7 poäng

Bild 308938

Vår närmaste granne är en studsmatta, och vår erfarenhet är att sådana kan vålla ett ihållande oväsen långt fram på kvällen. Men här har man löst problemet, studsmattan står innanför ett vackert rödmålat plank med en grind som stängs klockan nio på kvällen. Det finns fotbollsplan och boulebanor för de lite större barnen och två lekplatser för de mindre. Lekplatserna är utrustade med gungor, lekhus och sand.

Badet är barnvänligt, långgrunt med sandstrand, och ligger på bara några stegs avstånd från camparna. I ett särskilt hus finns tv och spel för barn och ungdomar, nyckel utlånas mot en deposition.

Campingtomter - 9 poäng
Campingområdet är relativt plant och tomterna rymliga. Körvägarna har kantats med låga hinder uppbyggda av gamla telefonstolpar. Små låga välansade träd pryder området och underlaget är en enda stor gräsmatta. Lättillgängliga och vackert belägna är vad man kan säga om tomterna. Dessutom är alla "gator" av återvändstyp, vilket ger mindre trafik.

Miljö - 6 poäng
Sophanteringen består i uppdelning i hushållssopor, glas, metall och grillkol. Något som höjer betyget är att sopstation liksom förvaring av redskap och extravirke på samtliga ställen snyggt gömts bakom röda plank. Elgräsklippare får endast användas av säsongboende.

Säkerhet - 7 poäng
Avstånden mellan vagnarna har redan nämnts och vi såg inte några avsteg från gällande normer. Brandposter finns ute på området. Någon grind eller inhägnad finns inte och inte heller några jourtelefoner. Ändå vågar jag påstå att campingen känns som en trygg plats att bo på. Det finns ingen väg igenom, utan man måste köra ner och vända på plats. Och campingen är mycket familjär där jag vet att man tar ett ansvar för platsen och varandra
Låsbara elskåp med automatsäkring.

Helhetsintryck - 9 poäng
Som västgöte känner jag platsen sedan tidigare, men när jag sitter på kvällen, med utsikt över en spegelblank sjö, tänker jag att detta är en drömplats att komma till när man är ute och reser och börjar se sig om efter camping för natten.

När jag går till servicehuset första morgonen möter jag flera okända människor som hälsar, inget man är van vid i Sverige. Det finns gott om stigar och mindre körvägar att promenera på. Och närheten till flera tätorter har jag nämnt. I Tibro kan man besöka Tibro Museum såväl som Möbelmuseet. Det senare har fri entre och visar den anrika möbelproduktionen i Tibro genom ett tjugotal montrar. Det finns även fabriksförsäljning av möbler och inredning. Vid vårt besök är det varmt och soligt och då är idyllen av en lantlig plats total. Det är trivsamt. Midsommarfirandet ihop med närliggande stugområde är välkänt men raden är lång av olika aktiviteter som ordnas under sommarens helger. Det är allt ifrån kräftskiva till bouleturneringar.

CAMPINGPATRULLENS BETYG
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge 8
Service 8
Standard på gemensamma anläggningar 7
Handikappanpassning 9
Skötsel 10
Lekplats 7
Campingtomter 9
Miljö 6
Säkerhet 7
Helhetsintryck 9

Summa poäng 80

Tyck till om Örlenbadet Familjecamping du också!
Till Campingkatalogen

Fakta
Örlenbadet Familjecamping, FC278
Campingvägen 8
543 94 TIBRO

Tel. 0504-222 55, Fax 0504-222 66
Hemsida: www.caravanclub.se
GPS-koordinater: 1425048/5845796

Öppet 5/4 - 17/9
Pris per dygn: 200 kronor inklusive el
Antal platser: 190

Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842