Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Publicerad


Örlenbadets Familjecamping ligger på en sluttning mot sjön Örlen i natursköna Fagersanna mellan Tibro och Karlsborg. Caravan Club har gjort sig kända som duktiga campingägare och Örlenbadet är en i raden av klubbens välskötta anläggningar.

Läge - 8 poäng
Campingen ligger på stranden till sjön Örlen nära den lilla byn Fagersanna, känd som en sällsynt vackert belägen plats. Det är fem kilometer till Tibro, Sveriges Möbelcentrum, och två och en halv mil till Hjo, Skövde eller Karlsborg. Campingen har en enkel minibutik, där glass utgör den viktigaste varan, men cirka 300 meter bort över en kulle ligger den allmänna badplatsen som har kiosk, servering och pizzeria. Till handelsboden i Fagersanna är det cirka

Bild 309916
tre kilometer men väljer man att promenera längs med sjön är det något kortare.

Service - 8 poäng
Campingen drivs helt av ideella krafter så när som på städningen av servicehusen. En vänlig herre tar emot vid vårt besök. Jag registrerar hur han noggrant visar kunden före mig hur man placerar sin vagn på platsen för att hålla säkerhetsavstånd till sina grannar. Min vana trogen, är jag snart tillbaka i receptionen med allehanda frågor och får utförliga svar på dem.

Standard på anläggningar - 7 poäng
Receptionen är en rödmålad byggnad med en liten veranda utanför. Den innehåller en incheckningsdisk och en enklare butik, vars varor betalas vid incheckningsdisken. Det är prydlig ordning. Det finns två servicehus, också de vackert faluröda med vita knutar. Det större

Bild 308939
innehåller fyra duschar, fem toaletter och bastu på dam respektive herrsidan. I huset finns även en välutrustad tvättstuga med plats för skötbord, kök med tre spisar och rikligt med diskplatser både inne och utanför under ett tak. Huset är fräscht och väl underhållet och utomhusdiskplatsen precis nybyggd.

Längre in på området finns ytterligare ett servicehus som har toaletter, tvätthandfat och diskplatser. Enkelt men fräscht. Ungdomslokal och dansbana ser också trevliga ut, men minigolfbanan har tjänat ut. Vi får veta att den skall tas bort inom kort. Latrintömningen är föredömlig men tömningsplatsen för husbilar är inte särskilt bra. Den består i att man får föra under en sorts dunk under bilen som man sedan får tömma på anvisad plats. Varmvatten är fritt överallt utom i duscharna, där man lägger i tre enkronor. Motivet är att spara på varmvattnet.

Handikappanpassning - 9 poäng
I stora servicehuset finns en handikapptoalett som man får låna nyckeln till i receptionen. Den är föredömligt gjord med dusch och larm. Även till reception och ungdomslokal har ramper gjorts. Generellt upplevs campingen tillgänglig för den som är rullstolsburen.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 10 poäng
Campingen drivs av Caravan Clubs Skaraborgssektion och platsen invigdes 1989. Caravan Club har nästan ett 40-tal platser runt om i landet och ett stort antal är precis som Örlenbadet öppna för allmänheten. Att äga någonting tillsammans gör att det blir många som vill se platsen väl i ordning, här är inget undantag. Det är helt otroligt prydligt precis överallt inne på området vid vårt besök, och det är städat och rent i servicehusen.

Lekplats - 7 poäng

Bild 308938

Vår närmaste granne är en studsmatta, och vår erfarenhet är att sådana kan vålla ett ihållande oväsen långt fram på kvällen. Men här har man löst problemet, studsmattan står innanför ett vackert rödmålat plank med en grind som stängs klockan nio på kvällen. Det finns fotbollsplan och boulebanor för de lite större barnen och två lekplatser för de mindre. Lekplatserna är utrustade med gungor, lekhus och sand.

Badet är barnvänligt, långgrunt med sandstrand, och ligger på bara några stegs avstånd från camparna. I ett särskilt hus finns tv och spel för barn och ungdomar, nyckel utlånas mot en deposition.

Campingtomter - 9 poäng
Campingområdet är relativt plant och tomterna rymliga. Körvägarna har kantats med låga hinder uppbyggda av gamla telefonstolpar. Små låga välansade träd pryder området och underlaget är en enda stor gräsmatta. Lättillgängliga och vackert belägna är vad man kan säga om tomterna. Dessutom är alla "gator" av återvändstyp, vilket ger mindre trafik.

Miljö - 6 poäng
Sophanteringen består i uppdelning i hushållssopor, glas, metall och grillkol. Något som höjer betyget är att sopstation liksom förvaring av redskap och extravirke på samtliga ställen snyggt gömts bakom röda plank. Elgräsklippare får endast användas av säsongboende.

Säkerhet - 7 poäng
Avstånden mellan vagnarna har redan nämnts och vi såg inte några avsteg från gällande normer. Brandposter finns ute på området. Någon grind eller inhägnad finns inte och inte heller några jourtelefoner. Ändå vågar jag påstå att campingen känns som en trygg plats att bo på. Det finns ingen väg igenom, utan man måste köra ner och vända på plats. Och campingen är mycket familjär där jag vet att man tar ett ansvar för platsen och varandra
Låsbara elskåp med automatsäkring.

Helhetsintryck - 9 poäng
Som västgöte känner jag platsen sedan tidigare, men när jag sitter på kvällen, med utsikt över en spegelblank sjö, tänker jag att detta är en drömplats att komma till när man är ute och reser och börjar se sig om efter camping för natten.

När jag går till servicehuset första morgonen möter jag flera okända människor som hälsar, inget man är van vid i Sverige. Det finns gott om stigar och mindre körvägar att promenera på. Och närheten till flera tätorter har jag nämnt. I Tibro kan man besöka Tibro Museum såväl som Möbelmuseet. Det senare har fri entre och visar den anrika möbelproduktionen i Tibro genom ett tjugotal montrar. Det finns även fabriksförsäljning av möbler och inredning. Vid vårt besök är det varmt och soligt och då är idyllen av en lantlig plats total. Det är trivsamt. Midsommarfirandet ihop med närliggande stugområde är välkänt men raden är lång av olika aktiviteter som ordnas under sommarens helger. Det är allt ifrån kräftskiva till bouleturneringar.

CAMPINGPATRULLENS BETYG
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge 8
Service 8
Standard på gemensamma anläggningar 7
Handikappanpassning 9
Skötsel 10
Lekplats 7
Campingtomter 9
Miljö 6
Säkerhet 7
Helhetsintryck 9

Summa poäng 80

Tyck till om Örlenbadet Familjecamping du också!
Till Campingkatalogen

Fakta
Örlenbadet Familjecamping, FC278
Campingvägen 8
543 94 TIBRO

Tel. 0504-222 55, Fax 0504-222 66
Hemsida: www.caravanclub.se
GPS-koordinater: 1425048/5845796

Öppet 5/4 - 17/9
Pris per dygn: 200 kronor inklusive el
Antal platser: 190

Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

On
Off

0 kommentarer

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

 • Campingkollen: Välordnat i Storuman

  Campingkollen: Välordnat i Storuman

  Björn Ferry talar varmt om Storuman i allmänhet. Vi gör detsamma om Storumans Camping. En mysig anläggning med närhet till både Blå Vägen och Inlandsvägen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-01-07 07:35

 • Camp Gielas, Arvidsjaur: Här möts turisterna i Lappland

  Camp Gielas, Arvidsjaur: Här möts turisterna i Lappland

  I Arvidsjaur möts de kända turiststråken Inlandsvägen och Silvervägen. Då kan många behöva övernattningsplats. Vi har kollat campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2021-12-09 07:11

 • Ivö Camping, Kristianstad: Färjan till svensk sommaridyll

  Ivö Camping, Kristianstad: Färjan till svensk sommaridyll

  Ivö Camping är öppen hela året, men det är på sommaren som platsen blommar upp och den svenska idyllen blir påtaglig. Vad sägs om bad, glass eller en cykeltur längs stengärdesgårdar och blommande ängar?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2021-11-15 08:29

 • Ockelbo Camping Caravan Club: Ordning i Ugglebo

  Ockelbo Camping Caravan Club: Ordning i Ugglebo

  Fram till slutet av 1800-talet hette Ockelbo Ugglebo och i den numera ganska kända orten har vi hittat en förträfflig camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2021-10-14 06:31

 • Gräsöbadens familjecamping: Sällsynt vacker

  Gräsöbadens familjecamping: Sällsynt vacker

  Gräsöbadens Familjecamping i Öregrund är verkligen sinnebilden för hur en campingplats bör se ut. Här är tomterna rymliga, raderna inte alltid raka och naturen mycket vacker. Vi har kollat faciliteterna och annan service.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2021-09-13 07:37

 • Wiggersviks camping & stugor: Salta bad och krabbfiske

  Wiggersviks camping & stugor: Salta bad och krabbfiske

  Barnen jublar på bryggan när en rejäl krabba slagit sina klor om betet och går att dra upp. Kan det bli mer Bohuslän än så? Scenen utspelar sig på Wiggersvik's Camping & Stugor, där man kan njuta av klippor och hav.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2021-08-04 07:28

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206