Wiggersviks Familjecamping

Wiggersviks Familjecamping

Publicerad

Ta ett djupt andetag, håll andan, andas ut. Det är så jag brukar inleda besöket på Wiggersviks Camping. Kanske är det för havsluften. Kanske är det för vyerna, de bohuslänskt oföränderliga, inte vet jag. Men nåt är det.

Jodå, vi har återvänt ett antal gånger under årens lopp till den här campingplatsen, som ligger ett par kilometer från Kungshamn, och ytterligare ett par kilometer från Smögen. Ortnamn som klingar somrigt, som förknippas med bryggstrosande och måsskri, färska räkor och solvarma berg. Båtturister i shorts och solglasögon, landturister i shorts och solglasögon. Båtfolket är de som har säkrat solglasögonen med gummisnodd om nacken. Landturisterna, campingfolket till exempel, är de andra. Det brukar aldrig slå fel.

Läge
Campingen inte bara gränsar till havsviken, den liksom famnar den på två sidor. På ena sidan sträcker piren ut sig i riktning mot badet, med husbilsplatser utmed kanten och villavagnar i bergssluttningen. På andra sidan finns platser för villavagnar nere vid strandlinjen och stugor uppe på berget. Mellan de båda "armarna" ligger gräsfältet med fler campingtomter.

Bild 309919
Badet kunde egentligen skrivas i pluralis, baden. I slutet av piren finns en saltvattenpool, mycket uppskattad eftersom den erbjuder salta bad men har censurerat bort tång och maneter. Men för allt i världen - vill man bada utan inramning går det också bra. Det är bara att kliva i från trappan på utsidan, så har man hela havet att plaska runt i. Den som föredrar släta berg och djupare vatten har tillgång till det också. Antingen fortsätter man förbi poolen ett stycke över berget, då behöver man stabila ben. Eller också tar man vägen runt berget och når klipporna från andra hållet. Oavsett vilket, belönas man med bad från klippor på västkustskt manér. En liten sandstrand finns dock, för knattar eller andra som vill ta det lite försiktigt.

Närmaste affär, utöver campingbutiken, är en stor och mycket välsorterad Coopbutik som ligger cirka en kilometer från campingen. Sedan finns, som jag nämnde tidigare, Kungshamn och Smögen inom ett par kilometers avstånd. Där är det svårt att komma på något att sakna. Lokalbussen dit går flera gånger dagligen från hållplatsen strax utanför campingen.
Läge 9 poäng

Service
Receptionen är öppen 16 timmar per dygn under högsäsong, det får kallas god service. Dessutom har vi gäster tillgång till en rad faciliteter på campingen. Nytt för i år är Kompassen, servicehuset som har bland annat har jacuzzibad, hårvård, spa där vi kan få ansiktsbehandling, massage, hand- och fotvård, och bastu med havsutsikt!

När kroppen fått sitt går det an att slå sig ner på balkongerna eller altanen och se havets skådespel från första parkett. Annars finns samlingsrum med tv som alternativ, om det passar väder eller humör bättre.

Affär finns alltså, liksom restaurang med fullständiga rättigheter där det också förekommer trubadurkvällar då och då. Vid badet finns en kiosk som har glass, dricka, kaffe och lite smått man kan vilja ha mellan doppen. Det är också kiosken som har hand om uthyrningen av roddbåtar, trampbåtar och kanoter.
Service 9 poäng

Bild 309918
Standard på gemensamma anläggningar
Det helt nybyggda servicehuset Kompassen håller mycket hög standard, med kakel på väggarna och klinker på golvet i duschar och toaletter. Familjerum finns, speciell toa och dusch för de minsta, med samma höga klass.

I tvättstugan, i Kompassens nederplan, har vi tillgång till tvättmaskiner och torktumlare, plus plats för handtvätt.

Köket är av äldre datum. Det är utrustat med det som behövs, plus diskmaskiner, som får ses som en extra tillgång. Fullt funktionellt, men av naturliga skäl inte lika tjusigt som den nybyggda delen.
Standard 8 poäng

Handikappanpassning
Handikappdusch och -toa finns på två ställen. Rummet i den äldre byggnaden har plats både för rullstol och medhjälpare, och det är lättillgängligt utifrån. Handikappduschen i det nya servicehuset har lika bra funktioner, men inte lika god tillgänglighet. Det ligger i Kompassens övre plan, och för att komma dit får man gå på utsidan runt huset, en ganska brant väg som inte är enkel med rullstol.
Handikappanpassning 7 poäng

Skötsel av gemensamma anläggningar
Vi har besökt den här platsen under för- och eftersäsong, liksom under högsäsongen när den är som högst. Visst kan det märkas i de gemensamma anläggningarna när trycket är hårt, men det hålls efter också, så att det är omskött och vårdat både ute och inne.
Skötsel 8 poäng

Bild 308942

Lekplats
Lekplatsen ligger centralt på campingen, och den är utrustad med gungor, klätterställning, traktor och bil att släppa loss fantasin med. Minigolfbanan ligger inte långt därifrån, en sorts lekplats det också kan man säga, men för alla åldrar.
Lekplats 8 poäng

Campingtomt/uppställningsplats
Området är varierat, men de flesta tomterna för korttidsgäster finns på den plana gräsytan som vetter mot viken. Lättåtkomligt, lättuppställt. Från många av platserna har man sikt över havet. Dessutom finns piren ut mot badet, som är grusbelagd och ämnad enbart för husbilar. Där är havsutsikten total, men i gengäld är det förstås fritt spelrum för alla vindar.

Sedan förgrenar sig campingområdet åt olika håll mellan bergen. Platserna där är anpassade efter naturens förutsättningar, så de kan se lite olika ut. Där bor dock i huvudsak säsongsgäster.
Campingtomt 8 poäng

Säkerhet
Som nämndes i förra ronden varierar campingtomterna, men gemensamt är att de har tillräckliga mått för att klara säkerhetsavstånden. Brandsläckare finns utplacerade på många ställen, och i campingens broschyr är det tydligt angivet var dessa finns. I broschyren finns också viktiga telefonnummer till olika samhällstjänster, liksom jourtelefon till campingvärden.
Säkerhet 8 poäng

Miljö
Vid servicehuset finns behållare för alla tänkbara sopor. Där finns också latrintömning och tömningsplats för husbilar. Det finns ytterligare en latrintömning i gaveln på det äldre servicehuset, och det kan ju spara några steg för dem som bor åt det hållet.

Varmvatten till duscharna betalas via ett kortsystem, där man laddar sitt kort med valfritt antal kronor. Det som inte har förbrukats betalas tillbaka när man checkar ut. Det uppmuntrar till sparsamhet med varmvattnet, vilket är ett bra sätt att värna miljön. Samtidigt slipper gästerna fumla med mynt och tvåliga händer, det är skönt.
Miljö 9 poäng

Helhetsintryck
Jag tuggar lite på min penna, anteckningsblocket förblir blankt en lång stund inför den här ronden. Området är ganska stort, kuperat och varierat, jag strosar runt och tittar, tittar. Kan tänka mig att perfektionisten upptäcker en eller annan detalj att peka på. Här står inte

Bild 309917
elstolparna i snörräta rader, här finns inga kantskurna gräsmattor. Men här finns något annat. Här finns havets dofter, den säregna bohuslänska miljön, ljuset. Här finns campingtomter som pyntas och vårdas ömt av säsongsgäster. Här finns campingtomter som bara är, men inte förväntar sig någonting av sina gäster. Här finns livsrum.

Så ta ett djupt andetag, håll andan, andas ut. Då åker axlarna ner från örsnibbarna. Det är den känslan som lätt infinner sig på den här campingen. Att platsen är utrustad med jacuzzibad, kaklade hygienutrymmen och en rad andra världsliga tillgångar, det är fint förstås, men det blir som extra bonus.

Som jag går där dyker Sonya Hedenbratts gamla slagdänga upp i mitt huvud: "Låt hjärtat va me". Där var det!
Helhetsintryck/välbefinnande 10 poäng

 

CAMPINGPATRULLENS BETYG
Läge 9
Service 9
Standard 8
Handikappanpassning 7
Skötsel 8
Lekplats 8
Campingtomt/uppställningsplats 8
Säkerhet 8
Miljö 9
Helhetsintryck 10

Summa poäng: 84

Vi inför bättre prisjämförelse
Nu tar vi ett steg till för att underlätta jämförelsen mellan campingplatserna som Campingpatrullen besöker.
En enkel camping med lågt pris kan vara lika prisvärd som en exklusiv anläggning med högt pris. Alltså: vad får man för pengarna?
Från och med nu kommer vi att ange pris per poäng. Då utgår vi från grundpris under högsäsong, utan el. Resultatet ger en fingervisning om svaret på den frågan.
Pris per poäng
Dygnsavgift : 245 kronor.

Testresultat: 84 poäng
Pris/poäng: 2,92 kronor/poäng


Fakta Wiggersviks Familjecamping
O19, Wiggersviks Familjecamping
Wiggersvik 5, 456 91 Kungshamn
Tel: 0523-326 35
Fax: 0523-703 81

E-post: info@wiggersvik.nu
Hemsida: www.wiggersvik.nu

Antal platser: 218 varav 198 med el
Öppet: 10/4 - 11/10
Pris: från 245 kronor per dygn under högsäsong, el 45 kronor

GPS-koordinater: GPS RT90 x: 6480030 y: 1235290
GPS WGS84 Lat: 58º 21.793' Long: 11º 16.850'


Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

Av: Ingela Svenson

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206