Wiggersviks Familjecamping

Publicerad: 2009-07-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Ta ett djupt andetag, håll andan, andas ut. Det är så jag brukar inleda besöket på Wiggersviks Camping. Kanske är det för havsluften. Kanske är det för vyerna, de bohuslänskt oföränderliga, inte vet jag. Men nåt är det. Jodå, vi har återvänt ett antal gånger under årens lopp till den här campingplatsen, som ligger ett...

Ta ett djupt andetag, håll andan, andas ut. Det är så jag brukar inleda besöket på Wiggersviks Camping. Kanske är det för havsluften. Kanske är det för vyerna, de bohuslänskt oföränderliga, inte vet jag. Men nåt är det.

Jodå, vi har återvänt ett antal gånger under årens lopp till den här campingplatsen, som ligger ett par kilometer från Kungshamn, och ytterligare ett par kilometer från Smögen. Ortnamn som klingar somrigt, som förknippas med bryggstrosande och måsskri, färska räkor och solvarma berg. Båtturister i shorts och solglasögon, landturister i shorts och solglasögon. Båtfolket är de som har säkrat solglasögonen med gummisnodd om nacken. Landturisterna, campingfolket till exempel, är de andra. Det brukar aldrig slå fel.

Läge
Campingen inte bara gränsar till havsviken, den liksom famnar den på två sidor. På ena sidan sträcker piren ut sig i riktning mot badet, med husbilsplatser utmed kanten och villavagnar i bergssluttningen. På andra sidan finns platser för villavagnar nere vid strandlinjen och stugor uppe på berget. Mellan de båda ”armarna” ligger gräsfältet med fler campingtomter.

Wiggersviks Familjecamping

Badet kunde egentligen skrivas i pluralis, baden. I slutet av piren finns en saltvattenpool, mycket uppskattad eftersom den erbjuder salta bad men har censurerat bort tång och maneter. Men för allt i världen – vill man bada utan inramning går det också bra. Det är bara att kliva i från trappan på utsidan, så har man hela havet att plaska runt i. Den som föredrar släta berg och djupare vatten har tillgång till det också. Antingen fortsätter man förbi poolen ett stycke över berget, då behöver man stabila ben. Eller också tar man vägen runt berget och når klipporna från andra hållet. Oavsett vilket, belönas man med bad från klippor på västkustskt manér. En liten sandstrand finns dock, för knattar eller andra som vill ta det lite försiktigt.

Närmaste affär, utöver campingbutiken, är en stor och mycket välsorterad Coopbutik som ligger cirka en kilometer från campingen. Sedan finns, som jag nämnde tidigare, Kungshamn och Smögen inom ett par kilometers avstånd. Där är det svårt att komma på något att sakna. Lokalbussen dit går flera gånger dagligen från hållplatsen strax utanför campingen.
Läge 9 poäng

Service
Receptionen är öppen 16 timmar per dygn under högsäsong, det får kallas god service. Dessutom har vi gäster tillgång till en rad faciliteter på campingen. Nytt för i år är Kompassen, servicehuset som har bland annat har jacuzzibad, hårvård, spa där vi kan få ansiktsbehandling, massage, hand- och fotvård, och bastu med havsutsikt!

När kroppen fått sitt går det an att slå sig ner på balkongerna eller altanen och se havets skådespel från första parkett. Annars finns samlingsrum med tv som alternativ, om det passar väder eller humör bättre.

Affär finns alltså, liksom restaurang med fullständiga rättigheter där det också förekommer trubadurkvällar då och då. Vid badet finns en kiosk som har glass, dricka, kaffe och lite smått man kan vilja ha mellan doppen. Det är också kiosken som har hand om uthyrningen av roddbåtar, trampbåtar och kanoter.
Service 9 poäng

Wiggersviks Familjecamping

Standard på gemensamma anläggningar
Det helt nybyggda servicehuset Kompassen håller mycket hög standard, med kakel på väggarna och klinker på golvet i duschar och toaletter. Familjerum finns, speciell toa och dusch för de minsta, med samma höga klass.

I tvättstugan, i Kompassens nederplan, har vi tillgång till tvättmaskiner och torktumlare, plus plats för handtvätt.

Köket är av äldre datum. Det är utrustat med det som behövs, plus diskmaskiner, som får ses som en extra tillgång. Fullt funktionellt, men av naturliga skäl inte lika tjusigt som den nybyggda delen.
Standard 8 poäng

Handikappanpassning
Handikappdusch och -toa finns på två ställen. Rummet i den äldre byggnaden har plats både för rullstol och medhjälpare, och det är lättillgängligt utifrån. Handikappduschen i det nya servicehuset har lika bra funktioner, men inte lika god tillgänglighet. Det ligger i Kompassens övre plan, och för att komma dit får man gå på utsidan runt huset, en ganska brant väg som inte är enkel med rullstol.
Handikappanpassning 7 poäng

Skötsel av gemensamma anläggningar
Vi har besökt den här platsen under för- och eftersäsong, liksom under högsäsongen när den är som högst. Visst kan det märkas i de gemensamma anläggningarna när trycket är hårt, men det hålls efter också, så att det är omskött och vårdat både ute och inne.
Skötsel 8 poäng

Wiggersviks Familjecamping

Lekplats
Lekplatsen ligger centralt på campingen, och den är utrustad med gungor, klätterställning, traktor och bil att släppa loss fantasin med. Minigolfbanan ligger inte långt därifrån, en sorts lekplats det också kan man säga, men för alla åldrar.
Lekplats 8 poäng

Campingtomt/uppställningsplats
Området är varierat, men de flesta tomterna för korttidsgäster finns på den plana gräsytan som vetter mot viken. Lättåtkomligt, lättuppställt. Från många av platserna har man sikt över havet. Dessutom finns piren ut mot badet, som är grusbelagd och ämnad enbart för husbilar. Där är havsutsikten total, men i gengäld är det förstås fritt spelrum för alla vindar.

Sedan förgrenar sig campingområdet åt olika håll mellan bergen. Platserna där är anpassade efter naturens förutsättningar, så de kan se lite olika ut. Där bor dock i huvudsak säsongsgäster.
Campingtomt 8 poäng

Säkerhet
Som nämndes i förra ronden varierar campingtomterna, men gemensamt är att de har tillräckliga mått för att klara säkerhetsavstånden. Brandsläckare finns utplacerade på många ställen, och i campingens broschyr är det tydligt angivet var dessa finns. I broschyren finns också viktiga telefonnummer till olika samhällstjänster, liksom jourtelefon till campingvärden.
Säkerhet 8 poäng

Miljö
Vid servicehuset finns behållare för alla tänkbara sopor. Där finns också latrintömning och tömningsplats för husbilar. Det finns ytterligare en latrintömning i gaveln på det äldre servicehuset, och det kan ju spara några steg för dem som bor åt det hållet.

Varmvatten till duscharna betalas via ett kortsystem, där man laddar sitt kort med valfritt antal kronor. Det som inte har förbrukats betalas tillbaka när man checkar ut. Det uppmuntrar till sparsamhet med varmvattnet, vilket är ett bra sätt att värna miljön. Samtidigt slipper gästerna fumla med mynt och tvåliga händer, det är skönt.
Miljö 9 poäng

Helhetsintryck
Jag tuggar lite på min penna, anteckningsblocket förblir blankt en lång stund inför den här ronden. Området är ganska stort, kuperat och varierat, jag strosar runt och tittar, tittar. Kan tänka mig att perfektionisten upptäcker en eller annan detalj att peka på. Här står inte

Wiggersviks Familjecamping

elstolparna i snörräta rader, här finns inga kantskurna gräsmattor. Men här finns något annat. Här finns havets dofter, den säregna bohuslänska miljön, ljuset. Här finns campingtomter som pyntas och vårdas ömt av säsongsgäster. Här finns campingtomter som bara är, men inte förväntar sig någonting av sina gäster. Här finns livsrum.

Så ta ett djupt andetag, håll andan, andas ut. Då åker axlarna ner från örsnibbarna. Det är den känslan som lätt infinner sig på den här campingen. Att platsen är utrustad med jacuzzibad, kaklade hygienutrymmen och en rad andra världsliga tillgångar, det är fint förstås, men det blir som extra bonus.

Som jag går där dyker Sonya Hedenbratts gamla slagdänga upp i mitt huvud: ”Låt hjärtat va me”. Där var det!
Helhetsintryck/välbefinnande 10 poäng

 

CAMPINGPATRULLENS BETYG
Läge 9
Service 9
Standard 8
Handikappanpassning 7
Skötsel 8
Lekplats 8
Campingtomt/uppställningsplats 8
Säkerhet 8
Miljö 9
Helhetsintryck 10

Summa poäng: 84

Vi inför bättre prisjämförelse
Nu tar vi ett steg till för att underlätta jämförelsen mellan campingplatserna som Campingpatrullen besöker.
En enkel camping med lågt pris kan vara lika prisvärd som en exklusiv anläggning med högt pris. Alltså: vad får man för pengarna?
Från och med nu kommer vi att ange pris per poäng. Då utgår vi från grundpris under högsäsong, utan el. Resultatet ger en fingervisning om svaret på den frågan.
Pris per poäng
Dygnsavgift : 245 kronor.

Testresultat: 84 poäng
Pris/poäng: 2,92 kronor/poäng

Fakta Wiggersviks Familjecamping
O19, Wiggersviks Familjecamping
Wiggersvik 5, 456 91 Kungshamn
Tel: 0523-326 35
Fax: 0523-703 81

E-post: info@wiggersvik.nu
Hemsida: www.wiggersvik.nu

Antal platser: 218 varav 198 med el
Öppet: 10/4 – 11/10
Pris: från 245 kronor per dygn under högsäsong, el 45 kronor

GPS-koordinater: GPS RT90 x: 6480030 y: 1235290
GPS WGS84 Lat: 58º 21.793′ Long: 11º 16.850′

Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

Av: Ingela Svenson

Wiggersviks Familjecamping
Wiggersviks Familjecamping
Wiggersviks Familjecamping

Wiggersviks Familjecamping
Wiggersviks Familjecamping
Wiggersviks Familjecamping

Rulla till toppen