Grännastrandens Familjecamping

Grännastrandens Familjecamping

Publicerad

Vi var krångliga när vi kom. Hade bestämda åsikter om uppställningplats, och var inte villiga till förhandling. Såna gäster är påfrestande, det vet varenda receptionist. Här klarade de prövningen med både glans och bibehållet glatt humör.

Läge
Vi snirklade oss fram på genomfartsgatan i Gränna med husvagnen på släp och Grännastrandens Familjecamping som mål. Där campingskylten dök upp gjorde vi en nittiograderssväng, rullade nerför backen och var strax framme vid campinginfarten. Vättern sträcker ut sig i hela sin längd, och sätter sin unika prägel på landskapet.

Kombinationen är härlig. Ofta ställs vi campinggäster inför delikata val. Antingen söker vi oss till gröngräs, blomdoft och daggfrisk luft. Fast då kan vi glömma shopping, mysiga restaurangbesök och turistiska sevärdheter. Sånt är utom räckhåll från de flesta campingplatser ute i klorofyllen. Eller kan vi välja en central camping med gångavstånd till gågatan, museerna, nöjena och ortens specialiteter. Fast då får vi avstå gröngräsidyllen.

Grännastrandens Familjecamping ligger i skön miljö vid Vättern. Samtidigt är det en kort promenad till centrala Gränna, med sitt utbud av shopping, restauranger och sevärdheter. Halvvägs dit eller tillbaka går det bra att handla i både Ica och Konsum och mer därtill.

Att välja är att avstå, sägs det, men som gäst här behöver vi varken välja eller avstå. Här finns både och.
Läge 10 poäng

 

Service
Krånglandet när vi kom var inte för krånglandets skull, utan för att vi faktiskt hade speciella behov den här gången. Skälet var att vi reste med en testhusvagn, och då behövs det vissa förutsättningar för att testandet ska fungera så friktionsfritt som möjligt. Det berättade vi dock inte i receptionen, för vi ville i det läget checka in inkognito och inte uppge att vi kom från H&C. Till saken hör också att det var en helg när fullbelagt bara var förnamnet. Alltså var det en grannlaga uppgift hon fick, flickan i receptionen, för att tillgodose våra önskemål. Men som hon gick in för uppgiften! Hur hon bar sig åt vet vi inte, hon besparade oss besvärligheterna, men hon löste problemet. Leende dessutom! Vid våra övriga kontakter med campingens personal visade de genomgående samma servicevilja.
Service 10 poäng

 

Standard på gemensamma anläggningar
Servicehuset innehåller kök med disk- och matlagningsplatser, dusch- och tvättplatser, skötrum för barn och tvättstuga.

Bild 308987
Duscharna finns i separata bås, kök och tvättstuga innehåller de resurser som krävs. Den positiva sidan är att det ligger centralt på campingen. Den andra sidan är att de som hamnar i områdets ytterkanter får ta en ordentlig promenad över campingen med vad de nu har att bära för sitt ärende till servicehuset. På ett så pass stort område hade det varit ett plus med flera servicehus.

En liten specialitet är att området kring servicehuset är inhägnat, och bomkortet är nyckeln in. Glömmer du nyckeln i vagnen så - ja då står inte det centrala läget högt i kurs.

Skötrummet är närmast spartanskt, med en rostfri bänk med balja och duschslang, ett mjukt underlag att lägga lilla barnet på och lite plats vid sidan om till avställning för hygienpersedlarna. Basbehoven tillgodosedda enligt formulär 1A, men ingenting som får ögonbrynen att lyftas.
Standard 6 poäng

 

Handikappanpassning
Campingområdet är plant och lättframkomligt, men gångarna mellan tomtraderna är grusbelagda vilket inte är det idealiska för den som tar sig fram med rullstol. Till servicehuset är tillgängligheten god eftersom byggnaden ligger i marknivå. Haken är även här att transporten från campingtomten till servicehuset kan bli lång, beroende av var på campingen man har sin uppställningsplats.
Handikappanpassning 5 poäng

 

Skötsel av gemensamma anläggningar
Vad skötseln anbelangar finns inget att knorra över. Rent och omskött var det i servicehusets alla avdelningar de dagar vi besökte platsen. Då var det som sagt många gäster på campingen, vilket tyder på att den goda skötseln inte var en tillfällighet.

Även utomhus var det ordning och reda. Campingområdet ger ett välmående intryck, och skräp eller överfulla sopbehållare var det befriande fritt ifrån.
Skötsel 8 poäng

 

Lekplats

Bild 309929

Särskilt mycket krut var inte offrat på lekplats för barnen. Lite pliktskyldiga lekredskap, lekplatsen signalerar att den har gjorts i ordning utan djupare engagemang. Två lekplatser finns, och de är placerade i områdets båda ytterkanter. Inte så kul för den som har få år på nacken och bor någonstans mittemellan. I det här avseendet finns en god potential för förbättringar.
Lekplats 5 poäng

 

Bild 308986
Campingtomt
Området är plant, så det är enkelt att ställa campingfordonet där man vill ha det. Campingtomterna är ordnade i dubbla led på gemensam gräsmatta mellan två gångar. Det innebär att campingfordonen står så att säga "rygg mot rygg". Avskiljande buskage eller liknande finns inte, så någon "egen" skyddad vrå är inte lätt att åstadkomma. Det hade känts mer ombonat och integritetsvänligt med lite växtlighet här och var. Å andra sidan - när anstormningen inte är lika stor som vid vårt besök finns fina möjligheter till platser med både ytor och vackra vyer.

El-uttag och tv-anslutning finns till drygt 260 av de totalt 450 platserna.
Campingtomt 5 poäng

 

Säkerhet
När tomtmarken är disponerad så att vagnarna placeras "rygg mot rygg", kommer de att stå nära varandra åt det hållet.

Bild 309928
Såvida inte gräsmattan mellan gångarna är extra väl tilltagen förstås, men här har tomterna ordinär storlek. När gästtillströmningen då är särskilt stor, hamnar vagnarna nära varandra även i sidled. Det blir för trångt mellan ekipagen vid sådana tillfällen. Större tomter skulle behövas.

Elskåpen är låsta, brandsläckare finns utplacerade på flera ställen på området, och de är väl skyltade i broschyren som varje gäst får vid incheckningen. Vid receptionen finns också uppgift om hur man kommer i kontakt med personal om det behövs när receptionen är stängd.
Säkerhet 7 poäng

 

Miljö
Öppna avloppskärl existerade inte. Sophanteringen fungerade klanderfritt även när campingen var fullbelagd. Latrintömning för både fasta och lösa tankar finns i utkanten av det numrerade platsområdet.

Någon nerskräpning syntes inte till någonstans, viket visar att om något skulle råka hamna där det inte hör hemma så togs det om hand snabbt och effektivt.
Miljö 7 poäng

 

Helhetsintryck
Det sprids ett välbehag inombords när vi vistas på Grännastrandens Familjecamping. Säkert har det inte en förklaring, utan flera. Tillvaron må hispa upp oss ibland, stressen ligger på lur i vardagen, det har många fått känna på. Men Vättern ligger där den alltid har legat, orubbligt, och vittnar på något förunderligt sätt om stabilitet i en annars turbulent värld. Den väldiga sjön visar generöst sina olika ansikten för campinggästerna. Den visar bilder som varierar med ljus och väderförhållanden lika oförutsägbart växlande som humöret på en pubertetsyngling.

Badet icke att förglömma. Det ligger strax nedanför campingen, en badlagun med sandstrand och öar i tempererat vatten som gör att även badkrukor kan våga sig på ett dopp. Vill kroppen ha aktiviteter men hålla sig på torra land, är en runda på minigolfbanan att rekommendera.

Till det mer världsliga hör resurserna som står till förfogande för mina nycker, om jag skulle få några. Jourbutiken tillhandahåller det vardagliga för mitt mobila kök. Blir jag sugen på fika men inte har lust att fixa den själv, så ordnar kaféet det. Eller kanske något från kiosken. Eller gatuköket. Söker jag större utsvävningar så hittar jag det i hamnen strax utanför området, från restauranger med rättigheter till rökeriet med lokala delikatesser att äta på plats eller ta med till vagnen. Tillvaron känns enkel. Helhetsintryck 9 poäng

Campingpatrullens poäng
Läge 10
Service 10
Standard på gemensamma anläggningar 6
Handikappanpassning 5
Skötsel av gemensamma anläggningar 8
Lekplats 5
Campingtomt 5
Säkerhet 7
Miljö 7
Helhetsintryck 9
Summa poäng 72

 

Fakta
F3, Grännastrandens Familjecamping
Hamnen, 563 21 Gränna
Tel: 0390-107 06
fax: 0390-412 60

E-post: info@grannacamping.se
Hemsida: www.grannacamping.se

Antal plaster: 450 varav 262 med el och 160 med tv-anslutning
Pris per dygn: från 160 kronor under lågsäsong till 210 under högsäsong, 40 kronor för el. (2009)
Öppet: 30/4 - 30/9

 

Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206