Abbas - inte bara sill och musik

Abbas - inte bara sill och musik

Publicerad

Naturen och stillheten eller äventyr och en rad idrottsaktiviteter. Eller kanske bådadera. Du har möjligheten att välja om du campar hos Abbas i Torsby i norra Värmland. En vanlig svensk campingidyll med en speciell nisch.

Efter en resa längs Frykensjöarnas västra strand och vidare, skumpar vi fram genom skogen den sista biten fram till Abbas Stugby & Camping. Det kändes som om vi var på väg rakt ut i vildmarken. Så plötsligt dyker den första röda stugan upp - och det är campingens reception.

Den är obemannad denna pingstafton, men när ajg skall till att slå telefonnumret som står på dörren kommer en fryntlig gäst och säger: "Det är bara att ta sig en plats, grabbarna kommer om en stund." Nu blickar vi ner över den allra raraste lilla campingplats. Bland björkarna på stranden till sjön Brocken står ett antal husvagnar och husbilar och vi sällar oss till dem.

Bild 310139

Från stugbyn har du en fin utsikt över campingen och sjön.

 

-Minns du att det stod i Campingkatalogen att det är Värmlands finaste camping? Säger jag till maken.
Det är säkert många campingplatser i det här landskapet som kan säga samma sak, men ett är säkert, här är obeskrivligt vackert. Campingen befinner sig nästan som på en halvö i sjön och vart vi är vänder blicken så ser vi gröna mjuka granskogskullar på andra sidan. Här ryms ett hundratal ekipage och det är nog inte någon gäst som inte kan ta del av den betagande utsikten.

Bild 310138

Bröderna Harold och Lenaerth Abbas i cykelbutiken.


Det lär finnas få platser som man kan uppleva total tystnad på, men korta stunder är jag övertygad om att detta är en sådan. Bara fåglarna står för ljuden. Det är inte svårt att förstå att bröderna Harold och Lenaerth Abbas från Holland fann vad de sökte när de kom till den här campingen.

 

Då, 2001, var den i ruffigt skick men den var till salu och grabbarna såg möjligheterna.
- Jag arbetade på en revisionsbyrå i Holland. Varje vår när solen kom undrade jag vad det var för mening med livet att sitta därinne, berättar Harold.
- Det första vi fick göra var att rusta uthyrningsstugorna, säger Lenaerth. Sängarna var i så dåligt skick att man fick ont i ryggen bara av att titta på dem.

År 2003 blev det nya servicehuset färdigt. Det är ett lågt 210 kvadratmeter stort timrat hus. När vi kommer in får vi byta om till några av gästtofflorna på hyllan. Det finns en herr- och en damavdelning med väl tilltaget antal duschar och toaletter. Och på varje sida finns även en barntoalett.

Det är ett gediget hus inrett med kakel och klinkers. Varmvattnet är fritt i alla kranar. Duscharna är rymliga och det finns krokar och bänk. Jag saknar bara en tvålkopp i duschen och möjligen en duschslang då vattnet endast kommer ovanifrån, men det kommer rikligt. Fri bastu finns på varje avdelning.

När jag kommer in i köket kan jag inte låta bli att le, så typiskt kontinentalt. Här finns bra diskplatser, avfallstunna och papper. På en bänk står tre välpolerade dubbelkokplattor. Ingen mikro och ingen ugn. Och precis så är det om du reser exempelvis i Holland. Inte ens den lyxigaste camping tillhandahåller ugnar av något slag. Däremot är oftast tvättstugorna välutrustade och det är den också här.

Det finns tvättmaskiner, torktumlare, tvättho och ett stort torkrum. Det finns också en matsal inredd med furubord och blåmålade stolar och en soffgrupp. Mycket fräscht.

I servicehuset ryms även latrintömning, som är exemplariskt rent. Lite konstigt att vattenslangen för sköljning sitter utanför dörren, men det finns dörrhållare så att man kan ställa upp dörren medan man gör bestyren. Utanför finns en brunn där husbilar kan tömma gråvatten, men det är en nödlösning, säger Harold Abbas.

Bild 309084

Upp till servicehuset är det en liten sluttande grusväg och man får nog vara stark i armarna om man på egen hand skulle dra sig upp med en rullstol, men med lite hjälp är det säkert inga problem. Till servicehuset finns en perfekt ramp, men när man väl kommer till dörren behöver den rullstolsburne åter hjälp, för tröskeln är inte riktigt plan och dörren går väldigt trögt. Sedan finns det handikapptoalett med dusch och härinne har man även placerat ett skötbord.

På lekplatsen finns en rutschkana, lekstuga, gungor, gungbräde, linbana och en liten spiralhäst. Det är i första hand en lekplats för de mindre barnen. Bredvid ligger en förfallen minigolfbana som i väntan på renovering är gratis att spela på. Vill du bygga sandslott så finns det sand närmast sjökanten och vi noterar sandbotten en bra bit ut i sjön. Bra bad, hör vi sedan några campinggäster bekräfta.

Bild 310137

Tove Kirkelund från Norge.


En av dem är Tove Kirkelund från Norge. Hon har med sin familj varit här i sju år på helsäsong.
-Vi stortrivs verkligen. På vintern tar vi skidorna och far ut över sjön och på sommaren är det bad och fiske som gäller. Pojkarna från Holland är duktiga, men vi säsongsgäster måste förstå att de kommer från ett annat land med en annan kultur, säger hon. De har förresten god mat i restaurangen som är öppen på sommaren.

 

I vårt betyg om säkerhet ingår flera saker. Elen är en och här kan vi inte ge något högt betyg. Gamla elplintar med vanliga proppar dominerar.
-Det skall bli nya överallt, hittills har vi köpt in 16 stycken och i dessa kan man även läsa av sin elförbrukning, berättar Harold.

Brandsläckare ser vi inte över huvud taget. Något som vi sedan förstår beror på okunskap. Ägarna menar att inte ens försäkringsbolaget har berättat att det är sådant man har på svenska campingplatser. Säkerhetsavstånden är vid vårt besök helt utan anmärkning. Vi sover lugnt om natten, fast personalen har farit hem. Vi tror att den sociala kontrollen är precis lika värdefull och det finns bara en väg in på campingen som sedan omges av stugbyn, sjön och ett staket.
- På sommaren bor jag i en av de mindre uthyrningsstugorna och då finns jag till för gästerna dygnet runt, säger Harold.

Bröderna Abbas har förvandlat campingen på många sätt. Deras gemensamma intresse för mountainbike har blivit campingens speciella nisch. Här finns allt för mountainbikeåkare med specialleder, guidade turer, försäljning och uthyrning av utrustning och cyklar.
(Ur Husvagn & Camping nr 7/2007)

Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1- 5 där 5 utgör godkänt men inte mer.

Läge - 7

Service - 8

Standard på gemensamma anläggningar - 9

Handikappanpassning- 4

Skötsel av gemensamma anläggningar - 8

Lekplats - 5

Campingtomt - 8

Säkerhet - 5

Miljö - 5

Trivsel - 8

Summa poäng - 67

Fakta Abbas Stugby & Camping, FC 198
Adress: Nötön 1, 685 94 Torsby
Tel. 0560-31 038
Hemsida: www.abbasstugby.se
Campingkatalogen: www.husvagnochcamping.se/campingkatalogen

Antal platser: 100 varav 75 med el.
Öppen: 1/1 - 31/12

 

Campingpatrullen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

Av: Catharina Högluns Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206