En blandning av sött och salt

En blandning av sött och salt

Publicerad

När vi besöker Södertälje, staden där Östersjön och Mälaren möts, tar vi samtidigt en titt på närliggande Farstanäs Hansvbad & Camping.

 

Farstanäs Havsbad & Camping är en åretruntöppen och fristående camping som ligger 11 kilometer söder om Södertälje, just där Järnafjärden gjort sig en vik in i landet. Hit har människor lockats till avkoppling sedan lång tid. Själva var vi här med husvagn i början av sjuttiotalet. När vi nu återvänder är det extra spännande att se om platsen hängt med i tiden. Som vanligt dyker vi upp oanmälda.

Läge - 8 poäng
Campingen ligger i anslutning till ett havsbad som en vacker sommardag kan generera mer än 500 bilar på parkeringsplatsen utanför campingområdet. Men campingen lever sitt liv vid sidan om med rejäla grönytor mellan camparna och badarna. Alltså är här ett bra bad och stranden har blå flagg.

Området runt campingen hör till ett naturreservat och promenaden på fem kilometer runt campingen är en upplevelse. Plötsligt står ett rådjur och ser milt på oss vid stigen. I nästa ögonblick kan vi fascineras av segelbåtarna som tyst glider förbi ute på fjärden.

Vill du exempelvis fara till Stockholm är det sju kilometer till Järna där du kan parkera gratis och ta pendeltåget som går var tjugonde minut ända till midnatt.

Bild 309232

Receptionen är öppen från morgon till kväll.

 

Service - 10 poäng
Öppettiderna är generösa med bemanning från klockan 08.00-22.00. Personalen vid vårt besök är mycket tillmötesgående. Avlyssnar även hur en rysk gäst som inte kan språk blir omhändertagen, och hur en annan gäst som talar engelska blir förstådd. Det är roligt att komma till en camping när personalen gör sitt allra bästa.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Först kommer vi till en liten gul stuga, och det är receptionshuset. Här finns en disk där vi betjänas, en sittgrupp för väntande gäster samt broschyrställ med allehanda information. Eftersom campingen är delad i två delar med grönområde och restaurangbyggnad emellan, så finns det två servicehus.

Det ena servicehuset innehåller bara toaletter och duschar så det har kompletterats med två små "kökshus" som vardera är utrustade med spis, mikro och diskplatser.

Det andra servicehuset är komplett med sanitär avdelning, kök och tvättstuga. Alla servicehus är gulmålade och fräscha. Latrintömning finns vid båda stora servicehusen. Restauranghuset är ljusgrått och innehåller förutom restaurang av det enklare slaget även butik och tv-rum. Tv-rummet är bland det trevligaste jag sett på en camping. Det har stora fönster, prydliga soffor och en hylla fylld med böcker och spel.

Handikappanpassning - 7 poäng
Har du småbarn eller något handikapp får du en kod till handkapptoaletten som finns i det servicehus som är närmast receptionen. Där finns det ett rejält skötbord och tvättbalja med handdusch.

Toaletten och handfatet är anpassat för rullstolsburna och det finns larmknappar på tre ställen. I den allmänna duschavdelningen finns såväl på herr- som på damsidan en dusch med extrabred dörr där man kan komma in med rullstol. Det är handikappramp till restaurangen och receptionen samt asfalterad väg ner till badet så när som på de sista fem metrarna till vattnet.

Bild 309233

I ett av servicehusen finns ett välutrustad kök som var rent och fräscht vid vårt besök.

 

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9 poäng
Vi kommer som sagt oanmälda och vid en tid då det är normal beläggning men det är rent och snyggt precis överallt. Till och med runt spisplattorna, som brukar vara ett ställe vi kollar på. Vid restaurangen vajar den blå flaggan som anger att man tar vattenprover varanna vecka, och att stranden städas kontinuerligt. Det är generellt en vårdad camping.

Lekplats - 8 poäng
På grönområdet vid stranden finns det klätterställning, tre olika små rutschkanor, gungor och gunghästar. Fotbollsplan, badmintonnät, tv-rum med spel, boulebana och basketkorgar är annat som kan roa de yngre. Fast mest roar nog den 350 meter långa sandstranden, bryggan med hopptorn eller möjligheten att springa på klippor.

Campingtomt/Uppställningsplats - 8 poäng
Campingområdet är helt på gräs och tomterna lättillgängliga och normalstora. Det finns även mer svåråtkomliga platser men där står det säsongsgäster. Det är totalt cirka 250 tomter men eftersom området är delat av ett grönområde och lite buskage i kanterna, så känns inte campingen särskilt stor. Elstolparna står bra placerade och har europakontakter.

Miljö - 6 poäng
Sopor sorteras i hushållsavfall, batterier och glas. Sopstationerna är mycket prydligt arrangerade och information finns om en kommunal anläggning för den som vill bli av med något annat än det som angivits. Elmätare för säsongsboende dämpar onödigt slöseri med el. Den välvårdade stranden utan skräp skonar fåglar och andra djur.

Säkerhet - 8 poäng
Campingen har bom och är delvis inhägnad. Vakt patrullerar området och finns alltid på campingen. Efter receptionstid finns jourtelefon, vars nummer finns i den broschyr man fått vid ankomsten. I denna skrift finns också väl beskrivet var brandsläckare och livbojar är placerade. Ekipagen är placerade med säkerhetsmarginaler.

Helhetsintryck/Trivsel - 9 poäng
Campingens vackra läge vid havet och med en härlig blandskog runt omkring bidrar åtminstone till vår trivsel. Om natten är det tyst och störs du i gryningen så är det förmodligen en mås som skrattar åt dig för att du sover bort en vacker del av dagen. Vi uppfattar platsen som en lugn och fridfull familjecamping. Vill man vara i ro några dagar utan bilåkning, så finns det en restaurang med café och en butik som har det du kan behöva.

Nybakat bröd säljs från klockan 8.30 på sommaren. Man säljer även tidningar. Missa framför allt inte att gå campingens egen promenadrunda som är en naturupplevelse. Hundar får inte vistas på badstranden men har en egen badvik.

Känner du för att fiska finns roddbåtar att hyra men det går även att fiska från klipporna. Det lär vara god tillgång på fisk. Då och då anordnas underhållning och midsommarfirandet sker på traditionellt sätt. Att man har nära till både Södertälje och Stockholm samt en vacker landsbygd ger pluspoäng.

Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 poäng utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8
Service - 10
Standard på gemensamma anläggningar - 7
Skötsel av gemensamma anläggningar - 9
Handikappanpassning - 7
Lekplats - 8
Campingtomt - 8
Säkerhet - 8
Miljö - 6
Helhet - 9
Summa poäng - 80 poäng

Bild 309235


FAKTA

Farstanäs Havsbad & Camping
Farsta 1:1, 153 91 Järna
Tel. 08-551 502 15
Hemsida: www.farstanashf.se

Husvagn & Camping har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

 

 

Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

3 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842