En blandning av sött och salt

En blandning av sött och salt

Publicerad

När vi besöker Södertälje, staden där Östersjön och Mälaren möts, tar vi samtidigt en titt på närliggande Farstanäs Hansvbad & Camping.

 

Farstanäs Havsbad & Camping är en åretruntöppen och fristående camping som ligger 11 kilometer söder om Södertälje, just där Järnafjärden gjort sig en vik in i landet. Hit har människor lockats till avkoppling sedan lång tid. Själva var vi här med husvagn i början av sjuttiotalet. När vi nu återvänder är det extra spännande att se om platsen hängt med i tiden. Som vanligt dyker vi upp oanmälda.

Läge - 8 poäng
Campingen ligger i anslutning till ett havsbad som en vacker sommardag kan generera mer än 500 bilar på parkeringsplatsen utanför campingområdet. Men campingen lever sitt liv vid sidan om med rejäla grönytor mellan camparna och badarna. Alltså är här ett bra bad och stranden har blå flagg.

Området runt campingen hör till ett naturreservat och promenaden på fem kilometer runt campingen är en upplevelse. Plötsligt står ett rådjur och ser milt på oss vid stigen. I nästa ögonblick kan vi fascineras av segelbåtarna som tyst glider förbi ute på fjärden.

Vill du exempelvis fara till Stockholm är det sju kilometer till Järna där du kan parkera gratis och ta pendeltåget som går var tjugonde minut ända till midnatt.

Bild 309232

Receptionen är öppen från morgon till kväll.

 

Service - 10 poäng
Öppettiderna är generösa med bemanning från klockan 08.00-22.00. Personalen vid vårt besök är mycket tillmötesgående. Avlyssnar även hur en rysk gäst som inte kan språk blir omhändertagen, och hur en annan gäst som talar engelska blir förstådd. Det är roligt att komma till en camping när personalen gör sitt allra bästa.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Först kommer vi till en liten gul stuga, och det är receptionshuset. Här finns en disk där vi betjänas, en sittgrupp för väntande gäster samt broschyrställ med allehanda information. Eftersom campingen är delad i två delar med grönområde och restaurangbyggnad emellan, så finns det två servicehus.

Det ena servicehuset innehåller bara toaletter och duschar så det har kompletterats med två små "kökshus" som vardera är utrustade med spis, mikro och diskplatser.

Det andra servicehuset är komplett med sanitär avdelning, kök och tvättstuga. Alla servicehus är gulmålade och fräscha. Latrintömning finns vid båda stora servicehusen. Restauranghuset är ljusgrått och innehåller förutom restaurang av det enklare slaget även butik och tv-rum. Tv-rummet är bland det trevligaste jag sett på en camping. Det har stora fönster, prydliga soffor och en hylla fylld med böcker och spel.

Handikappanpassning - 7 poäng
Har du småbarn eller något handikapp får du en kod till handkapptoaletten som finns i det servicehus som är närmast receptionen. Där finns det ett rejält skötbord och tvättbalja med handdusch.

Toaletten och handfatet är anpassat för rullstolsburna och det finns larmknappar på tre ställen. I den allmänna duschavdelningen finns såväl på herr- som på damsidan en dusch med extrabred dörr där man kan komma in med rullstol. Det är handikappramp till restaurangen och receptionen samt asfalterad väg ner till badet så när som på de sista fem metrarna till vattnet.

Bild 309233

I ett av servicehusen finns ett välutrustad kök som var rent och fräscht vid vårt besök.

 

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9 poäng
Vi kommer som sagt oanmälda och vid en tid då det är normal beläggning men det är rent och snyggt precis överallt. Till och med runt spisplattorna, som brukar vara ett ställe vi kollar på. Vid restaurangen vajar den blå flaggan som anger att man tar vattenprover varanna vecka, och att stranden städas kontinuerligt. Det är generellt en vårdad camping.

Lekplats - 8 poäng
På grönområdet vid stranden finns det klätterställning, tre olika små rutschkanor, gungor och gunghästar. Fotbollsplan, badmintonnät, tv-rum med spel, boulebana och basketkorgar är annat som kan roa de yngre. Fast mest roar nog den 350 meter långa sandstranden, bryggan med hopptorn eller möjligheten att springa på klippor.

Campingtomt/Uppställningsplats - 8 poäng
Campingområdet är helt på gräs och tomterna lättillgängliga och normalstora. Det finns även mer svåråtkomliga platser men där står det säsongsgäster. Det är totalt cirka 250 tomter men eftersom området är delat av ett grönområde och lite buskage i kanterna, så känns inte campingen särskilt stor. Elstolparna står bra placerade och har europakontakter.

Miljö - 6 poäng
Sopor sorteras i hushållsavfall, batterier och glas. Sopstationerna är mycket prydligt arrangerade och information finns om en kommunal anläggning för den som vill bli av med något annat än det som angivits. Elmätare för säsongsboende dämpar onödigt slöseri med el. Den välvårdade stranden utan skräp skonar fåglar och andra djur.

Säkerhet - 8 poäng
Campingen har bom och är delvis inhägnad. Vakt patrullerar området och finns alltid på campingen. Efter receptionstid finns jourtelefon, vars nummer finns i den broschyr man fått vid ankomsten. I denna skrift finns också väl beskrivet var brandsläckare och livbojar är placerade. Ekipagen är placerade med säkerhetsmarginaler.

Helhetsintryck/Trivsel - 9 poäng
Campingens vackra läge vid havet och med en härlig blandskog runt omkring bidrar åtminstone till vår trivsel. Om natten är det tyst och störs du i gryningen så är det förmodligen en mås som skrattar åt dig för att du sover bort en vacker del av dagen. Vi uppfattar platsen som en lugn och fridfull familjecamping. Vill man vara i ro några dagar utan bilåkning, så finns det en restaurang med café och en butik som har det du kan behöva.

Nybakat bröd säljs från klockan 8.30 på sommaren. Man säljer även tidningar. Missa framför allt inte att gå campingens egen promenadrunda som är en naturupplevelse. Hundar får inte vistas på badstranden men har en egen badvik.

Känner du för att fiska finns roddbåtar att hyra men det går även att fiska från klipporna. Det lär vara god tillgång på fisk. Då och då anordnas underhållning och midsommarfirandet sker på traditionellt sätt. Att man har nära till både Södertälje och Stockholm samt en vacker landsbygd ger pluspoäng.

Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 poäng utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8
Service - 10
Standard på gemensamma anläggningar - 7
Skötsel av gemensamma anläggningar - 9
Handikappanpassning - 7
Lekplats - 8
Campingtomt - 8
Säkerhet - 8
Miljö - 6
Helhet - 9
Summa poäng - 80 poäng

Bild 309235


FAKTA

Farstanäs Havsbad & Camping
Farsta 1:1, 153 91 Järna
Tel. 08-551 502 15
Hemsida: www.farstanashf.se

Husvagn & Camping har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

 

 

Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

3 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206