Skärså Camping - inte som alla andra

Skärså Camping - inte som alla andra

Publicerad

 Det finns över tusen campingar i Sverige och de flesta följer ett givet mönster. Men det finns undantag. En sådan plats fann Campingpkollen i fiskeläget Skärså norr om Söderhamn.

Bild 309170

Skärså Camping är omgiven av helt orörd skogsnatur.


Läge - 7 poäng
Strax innan vi kommer fram till byn ser vi en anspråkslös skylt vid en skogsväg till vänster - Skärså Camping. Vi rullar vidare och strax ser vi ett rött hus mitt i skogen. På husgaveln vajar olika europeiska fasadflaggor och vi förstår genast att vi kommit rätt. Snart skall vi upptäcka att det bara är tio minuters promenad till byn.Till Skärså kommer du enklast genom att köra genom Söderhamn. Det gamla fiskeläget ligger vid havet en dryg mil norr om staden.

Bild 309171

Service - 9 poäng
I receptionen möter jag Leif "Borka" Östberg. Borka, ja, alla kallar honom så, ser ut som en stor sjöbjörn med tatuerade armar och en rejäl kroppshydda. Men hans ögon och framtoning är vänliga, sällan har jag känt mig så välkommen.
- Är det något ni undrar över, så finns jag här dygnet runt, säger Borka.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
I samma hus som receptionen finns ett hygienrum för herrar och ett för damer. Varje rum har två toaletter och två duschar (med duschslang som jag uppskattar) samt handfat. Det är rent och prydligt och på en liten lapp vid dörren finns en önskan att man skall ta av sig skorna.

 

Jag noterar att det finns eluttag vid spegeln och både tvål och papper att torka händerna på. Jag är ingen älskare av varmblåsapparater som finns även på de exklusivaste campingplatser.

Bild 309172

Snyggt och prydligt i det lilla pentryt i servicehuset.


I huset finns även ett litet pentry med kokplattor, kylskåp, mikro och diskbänk. Inget superhus med kakel och klinkers, men fräscht och funktionellt.

 

Utanför huset hittar vi tömningsplats för husbilar och även vattenslang så att dessa kan fylla på färskvatten. Tömningsplatsen för latrin och spillvatten finns i en liten bod med tre väggar.

Handikappanpassning- 4 poäng
Bredvid receptionen har det gjorts en ramp som gör att man kan komma in med rullstol till en separat handikapptoalett utan dusch.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 7 poäng
Vi vårt oväntade besök är servicehuset mycket rent och prydligt, Runt grillplatsen står det däremot en massa saker, det ser lite skräpigt ut. Får ändå en känsla av att detta hör till naturcampingens image.

Lekplats 0 poäng
Någon arrangerad lekplats finns inte. Borka menar att sådana är förknippade med regler och ett stort ansvar. Här i skogen får barnens fantasi komma till sin rätt i leken.

Bild 309173

Här kan gästerna grilla och umgås.


Campingtomter - 8 poäng
Campingen består av röjd skogsmark med bra grusvägar. Det är plant och de iordninggjorda uppställningsplatserna är väl tilltagna. Underlaget är fast och några bekymmer vid regn lär det nog inte bli.

 

Säkerhet - 7 poäng
Några bekymmer om fyrametersregler finns inte. Naturen gör att alla står en bit ifrån varann. Det är bara några få platser nära servicehuset där man står lite tätare. När jag senare frågar Borka varför han inte har några brandsläckare pekar han just på det faktum att ekipagen står så långt ifrån varann. Det är otroligt att denna enkla anläggning har låsta elskåp av bästa kvalitet. Sådana elskåp är inte ovanliga på svenska campingplatser men få ser till att hålla dem låsta. Det känns tryggt att Borka bor på platsen och om natten kan ingen köra in över bron.

Miljö - 5 poäng
Borka beklagar att han inte kan erbjuda källsortering av våra sopor, men kommunen har sagt att allt skall samlas i någon av de tre soptunnorna som är av en lite större sort.

Bild 309174

En ungt tyskt par från Fulda njuter i stora drag av stillheten på Skärså Camping.


Helhetsintryck - 7 poäng
Det porlar i en liten bäck vid ena sidan av campingen och där vid gärdesgården sitter ett tyskt par med var sin bok i solskenet. Vi växlar några ord och förstår att de njuter av friden och naturen. Strax intill står en vedkubbe med yxan sittande i, om någon skulle vilja hugga sig lite ved till att lägga på grillplatsen. Fast det finns faktiskt ganska mycket färdighuggen.

Vi tar oss en promenad till det lilla fiskeläget. Har ni aldrig varit i Skärså, så se till att ändra på det. Att stå uppe på kullen utanför Restaurang Albertina och blicka ut över havsviken är så vackert att man saknar ord.

 

Bild 309175

Full rusch på Restaurang Albertinas veranda.


Skärså by är till formen som en hästsko som lagts ut i Bottenhavet. Här finns bara röda små stugor med vita knutar och kvar står här och var ställningarna där man en gång i tiden torkade fisk. Från 37 fiskarlag återstår ett halvt berättar någon.

 

I ett stort rött hus nere vid bryggan var man specialister på att lägga in strömming, men receptet var hemligt. Så hemligt, att när innehavaren dog för 27 år sedan var det bara att lägga ner tillverkningen. Det var då Albertina föddes, restaurangen alltså. Sedan dess är Restaurang Albertina vida känd för sin goda mat och kanske ännu mer för sitt oslagbara läge.

Bild 309176

Bild 309177

Mätta och glada traskar vi runt i det lilla läget. Vi tittar in i en glashytta, och rakt över vägen träffar vi Börje Emilsson, som har slagit sig på att baka tunnbröd enligt gammalt recept. Om Börje inte är i stugan så kan man bara plocka till sig av brödförpackningarna och lägga pengarna i en burk.

Han säljer god korv också, vitlöks- eller renkorv ligger i kylskåpet. På ett par andra platser i byn ser vi kylskåp stående längs vägen. Samma princip gäller, varsågod och ta och lägg pengarna i en burk. I kylskåpen finns färsk fisk och rökt fisk.

Bild 309178

Fiskrökeriet i Skärså är välkänt. Det finns ett litet museum för den som vill titta på gamla fiskeredskap och jag tittar in i två olika hemslöjdsbutiker. Glass, korv och tunnbröd kan man förvisso leva på men någon livsmedelsbutik finns faktiskt inte närmare än i Söderhamn.

Borka har några konserver som första hjälpen om någon kommer med tomt kylskåp. Och kommer man i juli månad som vi gör, så är skogen full av blåbär, lingon och hallon.


Jag betalar 140 kronor för en plats med el och konstaterar snabbt att det är mindre än vad jag betalat på åtminstone två ställplatser på kontinenten tidigare under året. När jag frågar Borka om det kostar något extra att duscha, ser han nästan förvånad ut. Det är klart att det ingår.

Jag säger inte att Skärså Camping är värd en omväg, men helheten med det lilla fiskeläget är en del av Sverige som går rakt i hjärtat.
(Ur H&C nr 3/2008)

 

CAMPINGKOLLENS BETYG
Skalan är 1 - 5 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge 7
Service 9
Standard på gemensamma anläggningar 6
Handikappanpassning 4
Skötsel av gemensamma anläggningar 7
Lekplats 0
Campingtomt/uppställningsplats 8
Säkerhet 7
Miljö 5
Helhet 7

Summa poäng: 60

Fakta:
FC 213 Skärså Camping
Skärså 403
826 91 SÖDERHAMN
Tel. 0270-320 50
Hemsida: www.skarsacamping.se
Antal platser: 40
Pris per dygn: 220 kronor inklusive el
Öppet: 1/1-31/12

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Skärså Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

On
Off

1 kommentarer

 • Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

  Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

  En anrik och inte så stor familjecamping som har bästa läge vid Åsa Havsbad, så kan objektet för denna campingkoll enkelt beskrivas.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-27 07:18

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206