Rar, svensk campingidyll i Gnosjö

Rar, svensk campingidyll i Gnosjö

Publicerad

En tredjedel av Välornas Camping omsluts av sjön Hären, resten av mörk småländsk granskog. Inne på campingområdet sticker små röda hus upp lite här och var. Vi har hittat sinnebilden av den svenska campingidyllen.

Välornas Camping utanför det småländska samhället Gnosjö drivs av Caravan Club of Sweden, CC. Campingen tillhör Smålandssektionen som har fyra av anläggningar att sköta av Caravan Clubs 40-talet platser runt om i landet. Välornas Camping är öppen hela året och du behöver inte vara medlem i CC för att vara gäst här.

Läge - 7 poäng
Redan i inledningen har du förstått att denna camping ligger mycket naturskönt. Badplats med sandstrand och bryggor ligger praktiskt taget inne på campingen. Det är fyra kilometer till Gnosjö samhälle och därmed lika långt till mataffär. Vill du shoppa loss ordentligt far du antingen de cirka tre milen till Värnamo eller kanske till Ullared drygt åtta mil åt sydväst. Skogens skafferi har du på andra sidan landsvägen och på hösten syns flitiga svampplockare.

Service - 10 poäng
Jag vågar påstå att en anläggning som drivs av Caravan Club alltid är lika trevlig att komma till, det är något personligt över klubbens platser. Kanske har det att göra med att det i huvudsak handlar om personal som frivilligt arbetar på sin fritid för att de tycker det är kul. På Välorna är det inget undantag. Gästerna som står före mig i receptionen får ett förstklassigt mottagande som slutar med att en man följer med till uppställningsplatsen de kommit överens om. Detsamma gäller när det blir min tur. Den vänlige campingvärden går med ut på campingen och är oss behjälplig tills han ser att vi kommit i ordning. Campingen är bemannad dygnet runt alla årets dagar.

Standard på anläggningarna - 6 poäng
Receptionen ser ut som en timrad lekstuga och är den första av de röda stugorna som du kommer till. Toaletterna ligger i en av de röda byggnaderna som ligger mitt på området. I detta hus finns även latrintömning. Huset har varit med ett tag och är lite slitet, men städningen går inte att anmärka på. Det finns tvål och papper på toaletterna. Vid badplatsen ligger en lite större rödmålad länga och här har man en stor samlingslokal med bibliotek, kök, tvättstuga och duschrum. Det är mycket prydligt överallt och i duscharna är det kakel på väggen och klinkers på golvet. I köket finns tre diskplatser vid rostfria bänkar, tillgång till mikro, vanlig ugn och kokplattor och även sittplats för tältcampare. Tvättstugan har försetts med tvättmaskin, torktumlare, strykjärn och här finns även skötbord för bebisar. Campingens stolthet är en nybyggd grillstuga med plats för 15 personer samtidigt. Ungdomarna har sitt eget lilla krypin i "Råttboet" som ligger vid sjökanten. Tömningsplats för fasta tankar finns inte.

Skötsel av anläggningar - 9 poäng
Jag har redan nämnt att campingen sköts av en klubb och när det gäller städningen, så är den uppdelad så att varje säsongsgäst har ansvaret ett veckoslut per säsong. Självklart vill ingen vara den som städade slarvigt, vilket också märks. Det finns en personlig prägel överallt, blommor i krukor, gardiner i storstugan, skinnfällar i grillstugan etc. Man hjälps åt att vårda platsen helt enkelt.

Campingtomt - 8 poäng
Det handlar om ett plant område som har formen av ett ägg. Detta gör att man står på snedden på många tomter och det ser trevligt ut. Det är lätt att nå platserna som är väl tilltagna. Låsta elskåp med 16 ampère. Nästan alla har sjöutsikt. Hade vi fått önska skulle det gärna fått vara låga häckridåer.

Miljö - 6 poäng
Välornas camping är inte en jättecamping men detta till trots har de en mycket fin sopanläggning. Prydligt belägen lite "bakom" står behållare för papper, glas, well, och övriga sopor. Dessutom finns tunnor för Pet-flaskor och plåtburkar som det är pant på. Slänger du något i dessa tunnor ger du en slant i campingens ungdomsverksamhet.

Handikappanpassning - 2 poäng
Det finns en toalett som är tillgänglig för rullstolar, men dessvärre finns igen dusch här. I övrigt har inga åtgärder gjorts någonstans för att underlätta för rullstolar eller barnvagnar.

Lekplats - 6 poäng
Det finns en lekplats för de mindre barnen där gungor, klätterställning och rutschkana målats i glada färger. För de större barnen gäller egna "klubblokalen" med TV och spel. Man kan bada, fiska och grilla korv. Det finns också en boulebana.

Säkerhet - 6 poäng
Bra avstånd mellan ekipagen. Låsta elskåp. Brandsläckaren finns i mitten av anläggningen, så att den snabbt nås av alla. Bemanning dygnet runt.

Helhetsintryck - 8 poäng
Detta är en campingidyll. Här kan du se sjön från i princip varje plats. Du behöver inte trängas med en massa badgäster på stranden, du kan sola vid din husvagn och ta stegen till vattnet när du behöver svalka. Eller varför inte börja och sluta dagen med en simtur. Det finns båt och kanot att hyra om du vill ta en tur på sjön. Precis som på andra CC-platser är man mån om gemenskapen och det ordnas flitigt med grillkvällar, knytkalas i storstugan och andra festligheter. Men du väljer förstås själv om du vill delta. I skogen på andra sidan vägen tar en promenadslinga om 2,5 kilometer sin början. Längs med den sitter även bingobrickor permanent om du vill pröva lyckan. Tillgången på bär och svamp är stor i skogarna runtomkring. Här säljs också fiskekort och campingvärden är en god ambassadör för trakten, för den som vill ha tips på sevärdheter och sysselsättning.

Att göra i närheten:
Bara en mil bort ligger nöjesparken High Chaparral, Hillerstorp, som är riktigt kul för både unga och gamla. En annan förströelse som jag kan rekommendera är Store Mosse Nationalpark som också ligger utanför Hillestorp. Det är en fin upplevelse att vandra på mossen som gjorts i ordning med träspångar och stigar för besökare. Här finns även naturum. Glöm inte picknicken.
På vintern har du 20 minuters bilväg till slalombackar och skidspår vid Isaberg i Hestra. Tre 18-håls golfbanor med mindre än en halvtimmas bilväg.

I Gnosjö finns simhall med 25-metersbassäng, barnbassänger, bastu och bubbelpool. Simhallen ligger i Töllstorpshallen som även har café och restaurang. Töllstorps Industrimuseum är något du inte får missa. I en vacker ådal med porlande vatten och snurrande vattenhjul får du ta del av metallduksvävning, tillverkning av musfällor, metalltrådsdragning och mycket annat. Även Hylténs Industsrimuseum är härlig påminnelse om Gnosjöandan och den tiden då uppfinningsrika smålänningar satte Gnosjö på kartan.
Allra mest vill jag peka på den vänliga atmosfären!
  
Campingpatrullens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge - 7
Service - 10
Standard - 6
Skötsel - 9
Campingtomter - 8
Miljö - 6
Handikappanpassning - 2
Lekplats - 6
Säkerhet - 6
Helhet - 8
Summa poäng - 68

Fakta
Välornas Camping, FC39
Box 87
335 22 Gnosjö
Telefon: 0370-32 50 57
Fax. 0370-32 51 57
Hemsida: www.caravanclub.se
Öppet hela året
Pris: 210 kronor inklusive el (fem enkronor för dusch)
Läge: 3 km söder Gnosjö. Från vägen mot Aderstorp,
tag av mot Bredaryd – Målskog. Följ skyltning.
GPS: Longitud 13.72815   Latitud 57.31818

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs mer

On
Off

4 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206