Lugnt och skönt på Sveriges östkust

Lugnt och skönt på Sveriges östkust

Publicerad

Det började bli kväll när vi kom. Solen släppte iväg dagens sista strålar, och målade slänten mot vattnet i varmt orange. Ölandsbron syntes, på avstånd men tydligt. Så var vårt första möte med helårsöppna Kalmar Camping-Rafshagsudden.

Läge - 8
Campingen har ett fantastiskt fint läge vid havet, med sikt mot vattnet från varje tomt.  När mörkret sänker sig blir lamporna på Ölandsbron som ett lite avlägset pärlband över det svarta vattnet.
Campingområdet ligger på slänter åt två håll, omgivna av vatten på båda sidor. Gles tallskog ger variation åt området, skapar naturliga avgränsningar mellan tomterna, och ger naturligtvis viss skugga när solen står som högst.
Den ligger en bit från allfarvägen, eller cirka 4-5 kilometer från E22:an. Cirka en mil söder om campingen ligger Kalmar, där ju allt finns ifråga om shopping, restauranger och nöjen.

Service - 7
Tillgänglighet är servicens A och O när man reser under lågsäsong, och tillgängligheten här var föredömlig. Vi kom oanmälda, som vanligt när vi gör Campingpatrull-reportage, och som sagt lite framåt kvällskvisten. På receptionens dörr satt ett anslag med telefonnummer till campingvärden. Han svarade bums, och gav oss information på telefon så att vi utan problem fick tillgång till det vi behövde. Nästa morgon fanns han på plats, så vi fick träffa honom personligen och göra upp betalning och sånt.
Under sommaren är butiken i receptionen välsorterad, men under lågsäsong är sortimentet lågförsett.
- Men behöver ni något så brukar vi kunna fixa det. Vanetta, hustrun, kommer på förmiddagen, och är det något ni saknar så kan hon köpa med sig det, lovar Pär-Åke Nilsson, campingvärden.

Standard på gemensamma anläggningar - 5
Att servicehusen har några år på nacken är tydligt, och de är på sina ställen ganska slitna. Däremot är det oklanderligt rent och fräscht vart vi än kommer. I köket finns spis med ugn, mikro, kyl, frys och diskplats. Intill köket finns ett matrum med flera bord.
- Det är avsett för våra tältgäster, men naturligtvis kan vilken gäst som helst använda det om de vill, uppger Pär-Åke.
I en utbyggnad intill finns ett sommardiskrum. Det är inte uppvärmt, så under lågsäsong används det knappast. Men sommartid är det mycket populärt, enligt Pär-Åke. Det är inte svårt att förstå. Med fönster över de fem diskplatserna får man full koll ut på campingområdet, plus glimtar av havet mellan tallarna, samtidigt som man står med händerna i diskbaljan.
- Här brukar karlarna samlas efter middagen, och göra diskandet till en social umgängesstund, berättar han.
En dusch och två toaletter finns i samma byggnad, och i byggnaden intill finns ytterligare duschar och toaletter.  Duscharna har myntautomater. I servicehuset finns också tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare, vask för handtvätt, strykbord och arbetsbänk. 20 kronor är priset per tvätt. Latrintömning och sopstation finns i anslutning till servicehuset.

Handikappanpassning - 5
Handikapptoalett med dusch finns, men det är inget stort utrymme. En svagt sluttande asfaltgång leder fram till
handikapptoan.
Det krävs kodlås för att komma in, och orsaken är förstås att det inte ska användas av gäster som kan nyttja de gemensamma utrymmena utan problem.
Området är hyfsat plant, även om sidosluttningarna av naturliga skäl har viss lutning. Det bör ändå inte vara några större bekymmer för en rörelsehindrad person att ta sig fram på campingen.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 8
Prydligt och vårdat utan att vara pedantiskt, så var den genomgående känslan. I diskrummet stod en vackert blommande pelargon, som inte hade haft denna livsglädje om den inte varit ompysslad med omsorg och kärlek. Här och var ser vi amplar utomhus, med blommor som med ålderns rätt kunde gått i pension så långt fram på hösten som när vi var där.
När vi nosade runt i övriga gemensamma utrymmen fick vi samma intryck av omvårdnad. En del campingplatser låter städning och skötsel gå lite på sparlåga när säsongen gör det. Så var det inte här.
- Jag vet inte hur det kommer sig, men alla våra gäster är väldigt aktsamma, säger Pär- Åke.
- Titta här, fortsätter han, och visar på lite prydnader på en hylla i köket, ingenting försvinner, ingenting har blivit sönderslaget så länge vi har haft campingen, inget klotter har vi haft någonstans. Då är det roligt för oss att hålla ordning och göra det fint!

Lekplats - 7

Gungor, sandlådor, rutschbana, lekstuga, hoppkuddar och minigolf, det är utrustning som kan ge barnen sysselsättning. Och så finns badet förstås, och stranden, det lockar naturligtvis till sig smågästerna under den varma säsongen.

Campingtomt/uppställningsplats - 7
Tomterna är i huvudsak som naturen har skapat dem. Lite snett och lite vint här och var, och varsamt tillrättalagt så att uppställningen ändå inte är besvärlig. Att få upp förtält eller ställa ut campingmöbler möter inga hinder, kunde vi se.
- Det här är en camping, ingen resort, poängterar Pär-Åke.

Säkerhet - 8
Tomterna är stora, just för att naturen har fått styra detaljplanen. Med automatik blir avstånden mellan ekipagen tillräckligt stora.
Brandsläckare finns utplacerade på området, och återfinns även i servicehuset.
Telefonnummer till värdfamiljen finns anslaget vi receptionen, för den händelse man behöver komma i kontakt med dem nattetid.

Miljö - 7
Miljöstationen för sopor finns vid ena gaveln till den stora servicebyggnaden, med både container och tunnor för sopsortering.

Helhetsintryck/välbefinnande - 8
Vid vårt besök hade hösten kommit en god bit på väg och ett lugn hade lagt sig över campingen, som det brukar på vinteröppna platser som inte ligger i anslutning till skidanläggningar eller andra aktiviteter.
Vi strosade runt på området, och konstaterade att där finns grillplats och dansbana, badplats med både sandstrand och bryggor. Badtunnebastu är en lite mer udda tillgång. Under högsäsong finns servering och butik, och man kan beställa färska frallor och wienerbröd. Även om vårt besök inföll under lågsäsong, var det inte svårt att se att det här är skönt att vara under de mer utevänliga säsongerna.
Närheten till Kalmar är däremot en fördel som inte påverkas av årstiden. Museer, Kalmar slott, butiker och restauranger – en tur dit har något att ge de flesta.
Vi gjorde en lov runt campingen den morgonen vi skulle fara därifrån. Vattnet låg stilla, den lågt stående morgonsolen målade de gulnande bladen i gyllene färger.
- Hit får vi komma tillbaka när nya löv har spruckit ut, sa vi.

Fakta
Kalmar Camping Rafshagsudden, H73
Rafshagen 430, 380 31 Läckeby
Hemsida: www.kalmarcamping.se
Antal platser: 140
Pris per dygn, pris för el per dygn: lågsäsong från 140 kr/högsäsong från 185 kr, el 40 kr (2009)
Öppettider: året runt
Kort vägbeskrivning: Från E22 en mil nor om Kalmar, avfart Fagerhult, följ skyltning mot Rafshagen

On
Off

8 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206