Lugnt och skönt på Sveriges östkust

Publicerad: 2010-08-25   Uppdaterad: 2010-08-25

Det började bli kväll när vi kom. Solen släppte iväg dagens sista strålar, och målade slänten mot vattnet i varmt orange. Ölandsbron syntes, på avstånd men tydligt. Så var vårt första möte med helårsöppna Kalmar Camping-Rafshagsudden. Läge – 8Campingen har ett fantastiskt fint läge vid havet, med sikt mot vattnet från varje tomt.  När mörkret...

Det började bli kväll när vi kom. Solen släppte iväg dagens sista strålar, och målade slänten mot vattnet i varmt orange. Ölandsbron syntes, på avstånd men tydligt. Så var vårt första möte med helårsöppna Kalmar Camping-Rafshagsudden.

Läge – 8
Campingen har ett fantastiskt fint läge vid havet, med sikt mot vattnet från varje tomt.  När mörkret sänker sig blir lamporna på Ölandsbron som ett lite avlägset pärlband över det svarta vattnet.
Campingområdet ligger på slänter åt två håll, omgivna av vatten på båda sidor. Gles tallskog ger variation åt området, skapar naturliga avgränsningar mellan tomterna, och ger naturligtvis viss skugga när solen står som högst.
Den ligger en bit från allfarvägen, eller cirka 4-5 kilometer från E22:an. Cirka en mil söder om campingen ligger Kalmar, där ju allt finns ifråga om shopping, restauranger och nöjen.

Service – 7
Tillgänglighet är servicens A och O när man reser under lågsäsong, och tillgängligheten här var föredömlig. Vi kom oanmälda, som vanligt när vi gör Campingpatrull-reportage, och som sagt lite framåt kvällskvisten. På receptionens dörr satt ett anslag med telefonnummer till campingvärden. Han svarade bums, och gav oss information på telefon så att vi utan problem fick tillgång till det vi behövde. Nästa morgon fanns han på plats, så vi fick träffa honom personligen och göra upp betalning och sånt.
Under sommaren är butiken i receptionen välsorterad, men under lågsäsong är sortimentet lågförsett.
– Men behöver ni något så brukar vi kunna fixa det. Vanetta, hustrun, kommer på förmiddagen, och är det något ni saknar så kan hon köpa med sig det, lovar Pär-Åke Nilsson, campingvärden.

Standard på gemensamma anläggningar – 5
Att servicehusen har några år på nacken är tydligt, och de är på sina ställen ganska slitna. Däremot är det oklanderligt rent och fräscht vart vi än kommer. I köket finns spis med ugn, mikro, kyl, frys och diskplats. Intill köket finns ett matrum med flera bord.
– Det är avsett för våra tältgäster, men naturligtvis kan vilken gäst som helst använda det om de vill, uppger Pär-Åke.
I en utbyggnad intill finns ett sommardiskrum. Det är inte uppvärmt, så under lågsäsong används det knappast. Men sommartid är det mycket populärt, enligt Pär-Åke. Det är inte svårt att förstå. Med fönster över de fem diskplatserna får man full koll ut på campingområdet, plus glimtar av havet mellan tallarna, samtidigt som man står med händerna i diskbaljan.
– Här brukar karlarna samlas efter middagen, och göra diskandet till en social umgängesstund, berättar han.
En dusch och två toaletter finns i samma byggnad, och i byggnaden intill finns ytterligare duschar och toaletter.  Duscharna har myntautomater. I servicehuset finns också tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare, vask för handtvätt, strykbord och arbetsbänk. 20 kronor är priset per tvätt. Latrintömning och sopstation finns i anslutning till servicehuset.

Handikappanpassning – 5
Handikapptoalett med dusch finns, men det är inget stort utrymme. En svagt sluttande asfaltgång leder fram till
handikapptoan.
Det krävs kodlås för att komma in, och orsaken är förstås att det inte ska användas av gäster som kan nyttja de gemensamma utrymmena utan problem.
Området är hyfsat plant, även om sidosluttningarna av naturliga skäl har viss lutning. Det bör ändå inte vara några större bekymmer för en rörelsehindrad person att ta sig fram på campingen.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 8
Prydligt och vårdat utan att vara pedantiskt, så var den genomgående känslan. I diskrummet stod en vackert blommande pelargon, som inte hade haft denna livsglädje om den inte varit ompysslad med omsorg och kärlek. Här och var ser vi amplar utomhus, med blommor som med ålderns rätt kunde gått i pension så långt fram på hösten som när vi var där.
När vi nosade runt i övriga gemensamma utrymmen fick vi samma intryck av omvårdnad. En del campingplatser låter städning och skötsel gå lite på sparlåga när säsongen gör det. Så var det inte här.
– Jag vet inte hur det kommer sig, men alla våra gäster är väldigt aktsamma, säger Pär- Åke.
– Titta här, fortsätter han, och visar på lite prydnader på en hylla i köket, ingenting försvinner, ingenting har blivit sönderslaget så länge vi har haft campingen, inget klotter har vi haft någonstans. Då är det roligt för oss att hålla ordning och göra det fint!

Lekplats – 7

Gungor, sandlådor, rutschbana, lekstuga, hoppkuddar och minigolf, det är utrustning som kan ge barnen sysselsättning. Och så finns badet förstås, och stranden, det lockar naturligtvis till sig smågästerna under den varma säsongen.

Campingtomt/uppställningsplats – 7
Tomterna är i huvudsak som naturen har skapat dem. Lite snett och lite vint här och var, och varsamt tillrättalagt så att uppställningen ändå inte är besvärlig. Att få upp förtält eller ställa ut campingmöbler möter inga hinder, kunde vi se.
– Det här är en camping, ingen resort, poängterar Pär-Åke.

Säkerhet – 8
Tomterna är stora, just för att naturen har fått styra detaljplanen. Med automatik blir avstånden mellan ekipagen tillräckligt stora.
Brandsläckare finns utplacerade på området, och återfinns även i servicehuset.
Telefonnummer till värdfamiljen finns anslaget vi receptionen, för den händelse man behöver komma i kontakt med dem nattetid.

Miljö – 7
Miljöstationen för sopor finns vid ena gaveln till den stora servicebyggnaden, med både container och tunnor för sopsortering.

Helhetsintryck/välbefinnande – 8
Vid vårt besök hade hösten kommit en god bit på väg och ett lugn hade lagt sig över campingen, som det brukar på vinteröppna platser som inte ligger i anslutning till skidanläggningar eller andra aktiviteter.
Vi strosade runt på området, och konstaterade att där finns grillplats och dansbana, badplats med både sandstrand och bryggor. Badtunnebastu är en lite mer udda tillgång. Under högsäsong finns servering och butik, och man kan beställa färska frallor och wienerbröd. Även om vårt besök inföll under lågsäsong, var det inte svårt att se att det här är skönt att vara under de mer utevänliga säsongerna.
Närheten till Kalmar är däremot en fördel som inte påverkas av årstiden. Museer, Kalmar slott, butiker och restauranger – en tur dit har något att ge de flesta.
Vi gjorde en lov runt campingen den morgonen vi skulle fara därifrån. Vattnet låg stilla, den lågt stående morgonsolen målade de gulnande bladen i gyllene färger.
– Hit får vi komma tillbaka när nya löv har spruckit ut, sa vi.

Fakta
Kalmar Camping Rafshagsudden, H73
Rafshagen 430, 380 31 Läckeby
Hemsida: www.kalmarcamping.se
Antal platser: 140
Pris per dygn, pris för el per dygn: lågsäsong från 140 kr/högsäsong från 185 kr, el 40 kr (2009)
Öppettider: året runt
Kort vägbeskrivning: Från E22 en mil nor om Kalmar, avfart Fagerhult, följ skyltning mot Rafshagen

Rulla till toppen