På alerten hela året i Ödeshög

På alerten hela året i Ödeshög

Publicerad

[b][/b][b][/b]

Det var inte för skönhetens skull vi åkte till Öninge Camping första gången. Det var för tillgängligheten. Sedan har vi återvänt i såväl soliga juli som slaskigaste februari. Ett starkt dragplåster är den goda servicen hela året.

Vi som reser under årets alla årstider har fått erfara att begreppet begränsad service kan innebära det mesta, från lite mindre utbud i butiken till att allting är stängt utom kassalådan. På Öninge Camping får vi våra behov tillgodosedda även under den tid av året när campinglivet går på sparlåga. Jessica och Niklas Svensson äger och driver campingen.

Läge - 6 poäng
Vi hade svängt av från E4:an i Ödeshög och kommit in på väg 50 i riktning mot Vadstena. Svängde snart av från 50:an och in på en smalare väg som slingrar sig fram över åkrarna. Tveksamheten satte sig i nacken, som blev längre och rörligare i sidled. Var vi verkligen på rätt spår? "Följ asfalten", hade Jessica uppmanat oss. Vissa vägavsnitt hade grusbeläggning, men genom att vi gjorde som Jessica sagt kom vi rätt redan på första försöket.
Numera finns skyltar som lotsar besökaren rätt men vägbredden är densamma, vilket innebär att möten företrädesvis bör ske på mötesplatserna.

Service - 8 poäng
Det var den här ronden jag hade i åtanke när jag inledningsvis pratade om tillgänglighet. Servicehusens samtliga faciliteter är i full tjänst - alltid. Man slipper frysa om rumpan i kylslagna toaletter, slipper huttra i dragiga duschar. Här är ombonat som hemma, oavsett årstid.
I receptionsbyggnaden finns restaurang och affär. Restaurangen har fullständiga rättigheter och en meny som sträcker sig från á la carte till pubmeny och sallader. Butiken har det mesta av det man kan tänkas behöva komplettera med under sitt besök. Under lågsäsong har dock butiken ett mindre sortiment av varor, och öppettiderna i restaurangen är begränsade.
Men eftersom Jessica och Niklas själva jobbar på campingen, är möjligheterna i viss mån flexibla.  För sällskap kan det kanske gå att fixa en middag även under lågsäsong, om det är överenskommet på förhand.
Vad vi inte är bortskämda med, är bibliotek på campingar. Nåja, bibliotek är kanske att ta i, men ett ordentligt utbud av böcker att låna finns i receptionen. Där finns också två datorer som går att låna till en rimlig peng.  

Standard på gemensamma anläggningar - 9 poäng
Servicehuset håller mycket hög klass. Väggarna är kakelklädda, det är klinker på golven i hygienutrymmen, tvättstuga och kök. Det man kan invända mot standarden i duscharna, är att de är utformade som bås på rad, utan möjlighet att stänga om sig. Ett par av duscharna har draperi, men inte alla. Det är ett medvetet val, enligt Jessica:
- Många gäster tycker att det känns mer hygieniskt utan draperi, säger hon.

Inne i kök/tvättavdelning finns två så kallade familjeduschar, med dörr att stänga. Tvättstugan har tvättmaskiner, torktumlare, en väl tilltagen rostfri bänk för handtvätt, strykbräda för att ordna även den sista finishen. Men det som är särskilt utmärkande är den härliga volymen i rummet. Här kan man rumstera med sin tvätt, utan att inkräkta på varken den egna eller andra gästers integritet. Köket följer samma princip med stora ytor. Där finns spisar, ugnar, mikro, diskplatser, till och med diskmaskin och köksmöbler att inta måltiden i.

Hunddusch och latrintömning ligger i servicehuset, medan tömning av fasta tankar sker i campingens utkant.
En extraordinär tillgång är den vedeldade bastun. Den står i direkt anslutning till den uppvärmda 25-meterspoolen, som i sin tur ligger intill reception/butik. Man har alltså en svalkande läsk eller en glass inom några stegs avstånd.  Att nyttja bastun kostar ingenting, men veden får man betala för.

Handikappanpassning - 6 poäng
Handikapptoa- och dusch finns i servicehusets gavel. Där finns den utrustning som behövs för rörelsehindrade gäster, och det krävs särskild nyckel för att komma in där. Ännu en handikapptoalett hittar vi på samma sida av servicehuset som övriga toalett- och duschutrymmen.  
Hela campingområdet är plant och lättframkomligt, trappor förekommer inte till gemensamma utrymmen. Gångarna är asfalterade runt servicehus och reception, men ute på campingen är de grusbelagda.  

Skötsel av gemensamma anläggningar - 10 poäng
Kaklet blänker, golven är smutsfria. Spontant böjer jag mig ner och tar upp en centimeterstor papperstuss som faller ner när jag river av toalettpapperet. Så välvårdat är det att man som gäst känner det naturligt att vara lika aktsam med det gemensamma här, som med det egna hemma. 

Utomhus är det lika vårdat. Det är välmående blommor i krukor, gräsmattorna är välskötta, inget skräp att finna någonstans. Skötseln är lika fläckfri som anläggningen

Lekplats - 6 poäng
Lekplatsen är placerad strax utanför poolområdet (både barnpool och en djupare  25 meterspool finns). Det innebär att den ligger lite avsides från campingområdet, med undantag för de yttersta tomterna. För lite större barn har det säkert ingen praktisk betydelse. Däremot behöver föräldrarna följa med sina mindre telningar, om de bor en bit in på området. Det blir för långt för de minsta annars. Studsmatta, hinderbana, sandlåda hör till lekplatsen.

Öninge Camping

Det finns ett särskilt område för tältare, men när trängseln inte är svår går det att få plats på husvagnstomterna också.

Campingtomt/uppställningsplats - 8 poäng
Campingtomterna är 120 kvadratmeter stora, vissa ända upp till 140 kvadratmeter. Storleken är ju i sig en trivselfaktor, eftersom den ger den privata sfär runt boendet som de flesta mår bra av. Det är inga problem att få plats med campingmöblerna, och man behöver inte viska för att bespara grannen familjepratet.
Platserna är i högsta grad lättåtkomliga. Ytan är plan och öppen, så att varken placering eller rangering av vagnen innebär några svårigheter.

En extra resurs är att det finns vatten och avlopp vid varje plats. Dessutom är elstolparna utrustade med mätare, så man behöver bara betala för den el man förbrukar.  Vårt senaste besök varade bara från ena dagen till nästa. Elkostnaden blev då 12 kronor.  Den kalla årstiden kostar det naturligtvis mer, men fördelen är att man själv kan påverka kostnaden genom att vara aktsam med förbrukningen. Det är gynnsamt både för den egna plånboken och för allas vår gemensamma miljö.

Säkerhet - 7 poäng
Säkerhetsavstånden klaras med god marginal. Brandsläckare finns i servicehuset, men inte ute på området. Elskåpen är låsta, och de är placerade så att ingen behöver dra kablar över vägen, över någon annans tomt eller liknande.

Campingvärdarna, Jessica och Niklas, bor helt nära campingen, och de kan nås på telefon även när receptionen är stängd. Uppstår det något problem så kan de alltså vara på plats på några få minuter.

Miljö - 7 poäng
Tydligt märkta tunnor för olika slags avfall står samlade strax utanför servicehuset, intill två glasigloos och en behållare för kartonger och grövre papper.Öninge Camping

Svalkande bad är skönt i sommarvärmen men kulna kvällar kan den vedeldade bastun, som syns i bakgrunden, smälla väl så högt.

Helhetsintryck - 8 poäng
Mest påtagligt när man anländer till campingen, är de öppna vyerna och den härliga rymden. Även om Vättern inte syns, så finns den på bara några hundra meters avstånd. Det som blir tydligt när man fördjupar sig lite mer, är campingvärdarnas engagemang för att ge gästerna den upplevelse de vill ha. Är det enbart avkoppling och vila man söker, så är platsen mycket väl vald. Är det aktiviteter, så finns det gott om sådana både på campingen och i närområdet.

Till de mer ovanliga hör kanske certifierad dykinstruktör vid poolen sommartid, så att både vuxna och barn kan få testa dyksporten.  Även instruktörsledd vattengympa i poolen erbjuds sommartid. Pubkvällar med trubadur eller någon annan form av samkväm förekommer lite då och då under året.

Campingen har ett lantligt läge, men i närområdet finns mycket att göra för olika smakriktningar.  Golfspelare har nära till Östad Golf. Vättern anses ha mycket fint insjöfiske, som dessutom är fritt. Utflyktsmål finns i massor i trakten, och shoppingmöjligheterna är större än man tror i lilla Ödeshög.
Det samlade intrycket är att detta är en behaglig plats att landa på, oavsett om det gäller för vilsam ledighet eller för behovet av omväxling i ny miljö. Extra plus i kanten för att den håller samma höga klass hela året.

Campingkollens poäng
Skala 1-10 där 5 är godkänt, men inte mer.
Läge - 6
Service - 8
Standard - 9
Handikappanpassning - 6
Skötsel - 10
Lekplats - 6
Campingtomt/uppställningsplats - 8
Säkerhet - 7
Miljö - 7
Helhetsintryck - 8
Summa poäng: 75


Pris per poäng
Dygnsavgift : lågsäsong 125 kronor/högsäsong 180 kronor
Testresultat: 75 poäng
Pris/poäng: lågsäsong 1:67 kronor/poäng, högsäsong 2:40 kronor/poäng

Fakta
FC162, Öninge Camping
599 91 Ödeshög

Tel: 0144-53 51 11, 070-320 62 59
E-post: campa@oninge.se
Hemsida: www.oninge.se

Antal platser: 156, alla med el, vatten och avlopp
Öppet: Året runt
Pris: lågsäsong 125 kronor per dygn/högsäsong 180 kronor per dygn. (2009)
GPS-koordinater: N=58.14.55,6, E=14.37.28,

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler campingar här

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1540 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 564 fristående campingplatser och 599 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842