Äkta svensk idyll i Karlskrona

Äkta svensk idyll i Karlskrona

Publicerad

Längst ut på Sturkö, en av alla öar i Karlskronas skärgård, ligger Sturkö Camping. Precis där vägen tar slut. Kommer du hit när sommaren är som bäst, så väntar inte bara en bra camping, utan en äkta svensk idyll.  

Läge - 8 poäng
Sturkö betyder "den stora ön" och är också den största i detta skärgårdslandskap.
Kommer du i ihåg den ryska ubåten U 137 som gick på grund 1981? Det var utanför Sturkö som detta hände, och då sattes ön på kartan som aldrig förr. Sturkö Camping har nog inte berörts så mycket av händelsen, för folk kommer hit av andra skäl. Vacker natur, bra bad och bara en halvtimmas bilväg från Karlskrona. Dessutom är ön omgiven av en fantastisk skärgård.

Service - 9 poäng  
Vi fick ett synnerligen gott mottagande när vi helt anonyma checkade in på campingen. När vi sedan vid flera tillfällen stack in huvudet i receptionen för att fråga om saker, så gällde samma bemötande. Som vanligt berättade vi först vid avresan att H&C:s "campingpatrull" besökt platsen.

Standard på gemensamma lokaler - 8 poäng
Receptionen ligger inrymd i en stuga direkt när man kör in på campingen. Mitt emot ligger ett långsmalt gult trähus med tre ingångar. Och via dessa når man restaurangen, butiken och grillköket. Det är mycket trivsamt inrett med attribut som hör havet till.
Servicehusen ligger i ena kanten av campingen och de innehåller rikligt med duschar och toaletter. Husen är inte så nya men har kontinuerligt genomgått upprustning. Överallt är det kakel och klinkers som gäller. Två små röda stugor har inretts till kök med spis, mikro, diskbänk och sittgrupp i vardera. Det finns dessutom ytterligare ett diskrum och där finns förutom rostfria diskbänkar, även en diskmaskin att användas fritt. I tvättstugan är det två tvättmaskiner, två torktumlare, strykbräda och till och med mangel.
Det finns även plats att rensa fisk på.

Handikappanpassning - 7 poäng
Vid huset med restaurang, butik och grillkök är tillgängligheten god via särskilt gjorda ramper. Det finns en handikapptoalett med dusch och tvättfat och här är det lätt att ta sig in.
Det finns också ett särskilt skötrum för barn med skötbord, badho och handdusch.

Skötsel - 10 poäng
Vi har faktiskt besökt Sturkö Camping vid två tillfällen och det är en fröjd att se en sådan välskött anläggning. Det är välstädat inne som ute.


Sturkö Camping

Vid campingens badplats finns en lekplats för de större barnen.

Lekplats - 7 poäng
De små barnen har fått en egen lekplats en bit in på campingen medan de större barnen har en på stranden vid havet. Säkert ligger det en omtanke i den placeringen, det är oroligt att vara vid vattnet med små barn. På båda ställena är det nyinköpta lekredskap. Det finns även tillgång till fotbollsplan, tv-rum och minigolf. Barnvänligt bad.

Campingtomt/uppställningsplats - 8 poäng
Några av tomterna är lite sluttande, men samtliga är på grönt gräs och ett stort antal låga häckar ger fina ridåer mellan platserna. Generellt är platserna väl tilltagna. Eluttagen i direkt anslutning till platserna.

Säkerhet - 8 poäng
Vid vårt ena besök är det nästan fullbelagt, men avstånden till grannen ser ut att hållas. I broschyren som vi fått vid ankomsten finns de fyra brandposterna väl utmärkta. Här står också angivet var nödtelefonen finns. Jourpersonal finns alltid att tillgå. En bom som håller objudna gäster borta finns vid infarten, och det förekommer ingen genomfartstrafik. Tjuvar kan förstås angöra campingen från havet, men jag tror nog det finns ögon som ser sådant.

Miljö - 7 poäng
Solceller på ett av servicehusen bidrar med en del energi, och lampor som känner av när man kommer in i husen är en annan åtgärd. Här är komplett sopsortering i en inhägnad plats, rent och snyggt runt omkring.
I restaurangen gäller till stor del lokalproducerade råvaror.

Sturkö Camping

Vatten- och parkgolf kallas minigolfanläggningen som är placerad bakom campingens huvudbyggnad.

Helhet - 9 poäng
Sturkö Camping ligger mycket naturskönt med god tillgång till natur att promenera och cykla i. Det är inte långt till en rad sevärdheter och framför allt inte till världsarvsstaden Karlskrona. Du har tillgång till restaurang, butik och grillkök. Det finns ett litet bibliotek och man har dansbana såväl som scen. En av grillplatserna ligger vid en nyanlagd samlingsplats där japanska miniträd planterats och där även ett jätteschackspel står till förfogande. Vill du hyra en roddbåt går det bra. Det finns en minigolfbana och en boulebana. Hundarna har fått sin egen strand.  


Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8
Service - 9
Standard - 8
Skötsel - 10
Handikappanpassning - 7
Lekplats - 7
Campingtomt - 8
Miljö - 7
Säkerhet - 8
Helhetsintryck - 9
Summa poäng - 81 poäng


Fakta
Sturkö Camping, K17
Idrottsvägen 4
370 43 Sturkö

Tel. 0455-424 82
Hemsida: www.sturkocamping.com
Öppet 24/4-30/8

Campingkollen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206