Äkta svensk idyll i Karlskrona

Äkta svensk idyll i Karlskrona

Publicerad

Längst ut på Sturkö, en av alla öar i Karlskronas skärgård, ligger Sturkö Camping. Precis där vägen tar slut. Kommer du hit när sommaren är som bäst, så väntar inte bara en bra camping, utan en äkta svensk idyll.  

Läge - 8 poäng
Sturkö betyder "den stora ön" och är också den största i detta skärgårdslandskap.
Kommer du i ihåg den ryska ubåten U 137 som gick på grund 1981? Det var utanför Sturkö som detta hände, och då sattes ön på kartan som aldrig förr. Sturkö Camping har nog inte berörts så mycket av händelsen, för folk kommer hit av andra skäl. Vacker natur, bra bad och bara en halvtimmas bilväg från Karlskrona. Dessutom är ön omgiven av en fantastisk skärgård.

Service - 9 poäng  
Vi fick ett synnerligen gott mottagande när vi helt anonyma checkade in på campingen. När vi sedan vid flera tillfällen stack in huvudet i receptionen för att fråga om saker, så gällde samma bemötande. Som vanligt berättade vi först vid avresan att H&C:s "campingpatrull" besökt platsen.

Standard på gemensamma lokaler - 8 poäng
Receptionen ligger inrymd i en stuga direkt när man kör in på campingen. Mitt emot ligger ett långsmalt gult trähus med tre ingångar. Och via dessa når man restaurangen, butiken och grillköket. Det är mycket trivsamt inrett med attribut som hör havet till.
Servicehusen ligger i ena kanten av campingen och de innehåller rikligt med duschar och toaletter. Husen är inte så nya men har kontinuerligt genomgått upprustning. Överallt är det kakel och klinkers som gäller. Två små röda stugor har inretts till kök med spis, mikro, diskbänk och sittgrupp i vardera. Det finns dessutom ytterligare ett diskrum och där finns förutom rostfria diskbänkar, även en diskmaskin att användas fritt. I tvättstugan är det två tvättmaskiner, två torktumlare, strykbräda och till och med mangel.
Det finns även plats att rensa fisk på.

Handikappanpassning - 7 poäng
Vid huset med restaurang, butik och grillkök är tillgängligheten god via särskilt gjorda ramper. Det finns en handikapptoalett med dusch och tvättfat och här är det lätt att ta sig in.
Det finns också ett särskilt skötrum för barn med skötbord, badho och handdusch.

Skötsel - 10 poäng
Vi har faktiskt besökt Sturkö Camping vid två tillfällen och det är en fröjd att se en sådan välskött anläggning. Det är välstädat inne som ute.


Sturkö Camping

Vid campingens badplats finns en lekplats för de större barnen.

Lekplats - 7 poäng
De små barnen har fått en egen lekplats en bit in på campingen medan de större barnen har en på stranden vid havet. Säkert ligger det en omtanke i den placeringen, det är oroligt att vara vid vattnet med små barn. På båda ställena är det nyinköpta lekredskap. Det finns även tillgång till fotbollsplan, tv-rum och minigolf. Barnvänligt bad.

Campingtomt/uppställningsplats - 8 poäng
Några av tomterna är lite sluttande, men samtliga är på grönt gräs och ett stort antal låga häckar ger fina ridåer mellan platserna. Generellt är platserna väl tilltagna. Eluttagen i direkt anslutning till platserna.

Säkerhet - 8 poäng
Vid vårt ena besök är det nästan fullbelagt, men avstånden till grannen ser ut att hållas. I broschyren som vi fått vid ankomsten finns de fyra brandposterna väl utmärkta. Här står också angivet var nödtelefonen finns. Jourpersonal finns alltid att tillgå. En bom som håller objudna gäster borta finns vid infarten, och det förekommer ingen genomfartstrafik. Tjuvar kan förstås angöra campingen från havet, men jag tror nog det finns ögon som ser sådant.

Miljö - 7 poäng
Solceller på ett av servicehusen bidrar med en del energi, och lampor som känner av när man kommer in i husen är en annan åtgärd. Här är komplett sopsortering i en inhägnad plats, rent och snyggt runt omkring.
I restaurangen gäller till stor del lokalproducerade råvaror.

Sturkö Camping

Vatten- och parkgolf kallas minigolfanläggningen som är placerad bakom campingens huvudbyggnad.

Helhet - 9 poäng
Sturkö Camping ligger mycket naturskönt med god tillgång till natur att promenera och cykla i. Det är inte långt till en rad sevärdheter och framför allt inte till världsarvsstaden Karlskrona. Du har tillgång till restaurang, butik och grillkök. Det finns ett litet bibliotek och man har dansbana såväl som scen. En av grillplatserna ligger vid en nyanlagd samlingsplats där japanska miniträd planterats och där även ett jätteschackspel står till förfogande. Vill du hyra en roddbåt går det bra. Det finns en minigolfbana och en boulebana. Hundarna har fått sin egen strand.  


Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8
Service - 9
Standard - 8
Skötsel - 10
Handikappanpassning - 7
Lekplats - 7
Campingtomt - 8
Miljö - 7
Säkerhet - 8
Helhetsintryck - 9
Summa poäng - 81 poäng


Fakta
Sturkö Camping, K17
Idrottsvägen 4
370 43 Sturkö

Tel. 0455-424 82
Hemsida: www.sturkocamping.com
Öppet 24/4-30/8

Campingkollen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

On
Off

1 kommentarer

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1540 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 564 fristående campingplatser och 599 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842