Soldränkta klippor, salta bad och röda fiskebodar. Visst är det västkusten. Fullbelagda campingplatser i juli månad - det är också en del av västkusten. Men vi lyckas knipa en plats på GrebbestadFjorden. Och vi gillar läget.
Ja, vi gillar läget av flera skäl, men här gör vi det i första hand i ordets rätta bemärkelse. Campingen har ett toppenläge. I ena änden av det mysiga fiskeläget ligger campingen, nästan som i en jättestor villaträdgård. Den har ingen havsutsikt eftersom en liten långsmal bergsknalle med några sommarstugor skiljer campingen från havet. Men havet är nära, det är bara att gå ut genom entrén och gå några steg på trottoaren mot samhället, så har du den mest betagande bohuslänska syn du kan få. Havet rakt ut med en och annan klippö, fiskeskutan som puttrande stävar ut, segelbåtarna som guppar lojt, strandpromenaden kantad med röda fiskebodar, restauranger, butiker och folk. Detta är bara otroligt härligt.
När vi kommer är sommaren en bit in i augusti, men havet är fortfarande varmt och solen flödar. Vi får en plats och på vår kvällspromenad ser vi att det kunde kommit ytterligare några fast vi inte trodde det. Strömmen av nya gäster har varit strid hela eftermiddagen. Receptionisten Barbro Eklund berättar att de på söndagsmorgen, någon dag tidigare, hade checkat ut 100 ekipage. Det är rörlig camping det.
Bohuslän har cirka 20 mil lång kust från Göteborg till Strömstad. Grebbestad ligger fem mil söder om Strömstad och är ett anrikt fiskeläge, där havet varit utkomsten för människor i generationer. Som turist har man många möjligheter att få delta i fiskarnas liv. Det ordnas regelbundet båtutflykter där man exempelvis kan få prova på havsfiske och spinnfiske. Men havet är bra till mycket, inte minst att bada i.
När du kommer ut från campingen har du direkt en badvik som sträcker sig in mot samhället åt ett håll och bort mot Tanumstrands konferensanläggning åt andra hållet. Det finns dykkurser, det ordnas sälsafari, det går reguljär båttrafik till Hamburgsund och det finns en jättestor gästhamn. Havet hör helt enkelt ihop med livet i Grebbestad och på campingen. Det är 1.650 personer bofasta i samhället och på sommaren växer folkmängden till cirka 17.000.
Vår campingtomt är inte mer än cirka 40 kvadratmeter, fast den räcker gott och väl åt oss. Vi har en liten husbil och man har faktiskt löst frågan med husbilsplatser mycket bra. Längs med gatan rakt igenom campingen är det asfalterade rutor i olika storlekar med små gräsplättar utanför. Man står alltså plant på asfalt men kan slå upp sitt bord och sina stolar på en mjuk gräsmatta. Vår husbilsplats är på tvären, men det finns även platser längs med gatan. Till och med en gammal inredd landsvägsbuss har fått sig en plats.
För övrigt dominerar husvagnarna, men även tältavdelningen är välbelagd vid den här tiden. Husvagnsplatserna ser rymliga ut och bland de rörliga platserna är alla plana och lättillgängliga. När det är fullbelagt hade det varit trevligt om det på det på det stora fältet funnits lite häckar eller trädridåer.
Det finns fyra servicehus och de är alla olika. Självklart får några lite längre att gå till dessa men man kan ändå inte säga att det är jättelångt. Det är hög standard i samtliga byggnader och jag skulle utan att blinka vilja ha samma städpersonal i mitt eget hem. Jag kan inte låta bli att fråga en dam som ser ut att ha sin säsongsplats mitt emot latrintömningen, om det alltid är så skinande blankt. "Ja, det är det", svarar hon.
I ett av servicehusen finns ett barnrum med dusch, toalett, och skötbord, allt anpassat för små barn. I ett annat hus hittar vi bubbelpool, relaxavdelning och bastu. Fast det sistnämnda ingår inte i campingavgiften. Man betalar 75 kronor (2006) i timman för att få njuta där. Diskmaskin ser vi i ett av de två välutrustade köken, som båda har spis, ugn och mikro.
Åsa och Anders Asplund från Vänersborg är trogna gäster som tycker att framför allt läget är oslagbart på campingen. Här är de i fart med sin disk tillsammans med dottern Alma.
Låsbara elskåp med Europakontakter, brandsläckare fördelade över området och en klocka vid receptionen som når personal dygnet runt ger hög poäng för säkerheten. Och hög poäng får campingen även för sin miljö. Källsortering av sopor finns och framför allt är det städat och snyggt runt omkring olika behållare.
En enda sak får en något lägre poäng och det är lekplatsen. Det finns förvisso gungor, rutschkana och diverse olika gungredskap men det är inte en lekplats som ropar efter barn. Bättre är den stora fotbollsplanen som ligger bredvid. Det vet jag att många barnfamiljer sätter högt väde på. Det finns också boulebana, volleybollnät och dansbana i den här delen av campingen. Fast det lär vara längesedan man dansade på campingen.
Utanför receptionen ligger minigolfbanan och strax intill en butik med ett enklare utbud, där inte minst tidningen och nybakat bröd på morgonen är viktigt. När man checkar in får man en broschyr över området som är mycket informativ.
Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 där 5 är godkänt men inte mera.
Läget - 10
Service - 9
Standard på gemensamma anläggningar - 9
Handikappanpassning - 10
Skötsel - 9
Lekplats - 7
Campingtomt - 7
Säkerhet - 9
Miljö - 9
Helhet - 9
Summa poäng: 88
Fakta:
GrebbestadFjorden O10
457 95 Grebbestad
Tel. 0525-612 11
Fax 0525-143 19
E-post: info@grebbestadfjorden.com
Hemsida: www.grebbestafjorden.com
Antal platser: 474
Öppet: Året runt
(Ur Husvagn & Camping nr 11/2006)
Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler campingar här
Ängsö är känt för sin nationalpark, sitt slott, sin anrika golfbana och en alldeles utmärkt camping med familjevänliga badplatser.
Eriksöre tillhör en av Sveriges äldsta campingplatser. Numera har du som gäst utsikt mot Ölandsbron. Men så var det inte från början, för då fick man ta färjan från Kalmar. Arrangemangen för hundar och långgrunt bad är kanske det som lockar allra mest.
Läckö Slott Camping, bara namnet klingar något extra och det visar sig vara en liten oas vid Vänern. En naturskön plats alldeles bredvid det anrika Läckö slott.
En nyfångad lax till middagen kan bli verklighet på Kroksjöns Fiskecamping i Västergötland. En anspråkslös men fridfull camping mitt i naturen.
Malingsbo Camping ligger mitt i naturen. Här kan du finna ro för både kropp och själ och ta för dig av naturens skafferi.
Många minns säkert Fläsians Camping vid havet i Sundsvall. Numera är namnet Nordic Camping Sundsvall. Vi har kollat anläggningen i den nya regin.
Broschyren säger fyrstjärnig och en så kallad resort. Det är upp till bevis för Skotteksgården Camping & Stugby i Ulricehamn.
Ulricehamn är en vintersportort och på sommaren evigt känd som Knallebygdens centrum för inköp av kläder och textilier. Detta har genererat flera campingplatser. Mest centralt ligger Prångens Camping.
På halvön Stenö har Söderhamnsborna badat i alla tider och på sommaren är campingen vid havsbadet fullbelagd när kvällen kommer.
Vid Vänerns strand i en herrgårdsträdgård. Ja, så kan du campa om du far till Kristinehamn. Vi tar oss dit för att göra en "koll" av denna nygamla anläggning.
Trots sitt läge i en av de bohusländska turistmetropolerna har Seläters Camping bevarat sin image som den lugna tysta familjecampingen.
En utmärkt övernattningscamping längs Inlandsvägen. Men Norrlands största kanotcenter kan också vara en anledning till besöket på Lits Camping & Kanot.
En läsare tyckte att ska skriva om små campingar, och visst, det gör vi gärna. Här kommer ett utlåtande om en mindre anläggning, som ligger utanför Hässleholm.
Ja, den lilla staden Torshälla är kanske inte vår största turistmetropol, men få är de platser som inte har något spännande för sina besökare. Mälarbadens Camping fick bli vår bas när vi utforskade staden och det blev förstås en "campingkoll".
Så nära hav och strand och många lekplatser bör betyda en optimal sommarplats för barnfamiljer. När vi besöker Hansagårds Camping en solig vårdag kan vi ana den puls som råder här sommartid.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.