Västkustpärla med havet som granne

Västkustpärla med havet som granne

Publicerad

Soldränkta klippor, salta bad och röda fiskebodar. Visst är det västkusten. Fullbelagda campingplatser i juli månad - det är också en del av västkusten. Men vi lyckas knipa en plats på GrebbestadFjorden. Och vi gillar läget.

Ja, vi gillar läget av flera skäl, men här gör vi det i första hand i ordets rätta bemärkelse. Campingen har ett toppenläge. I ena änden av det mysiga fiskeläget ligger campingen, nästan som i en jättestor villaträdgård. Den har ingen havsutsikt eftersom en liten långsmal bergsknalle med några sommarstugor skiljer campingen från havet. Men havet är nära, det är bara att gå ut genom entrén och gå några steg på trottoaren mot samhället, så har du den mest betagande bohuslänska syn du kan få. Havet rakt ut med en och annan klippö, fiskeskutan som puttrande stävar ut, segelbåtarna som guppar lojt, strandpromenaden kantad med röda fiskebodar, restauranger, butiker och folk. Detta är bara otroligt härligt.

GrebbestadFjorden

Längs bryggan i Grebbestad ligger rader av gästande båtar.

När vi kommer är sommaren en bit in i augusti, men havet är fortfarande varmt och solen flödar. Vi får en plats och på vår kvällspromenad ser vi att det kunde kommit ytterligare några fast vi inte trodde det. Strömmen av nya gäster har varit strid hela eftermiddagen. Receptionisten Barbro Eklund berättar att de på söndagsmorgen, någon dag tidigare, hade checkat ut 100 ekipage. Det är rörlig camping det.

Bohuslän har cirka 20 mil lång kust från Göteborg till Strömstad. Grebbestad ligger fem mil söder om Strömstad och är ett anrikt fiskeläge, där havet varit utkomsten för människor i generationer. Som turist har man många möjligheter att få delta i fiskarnas liv. Det ordnas regelbundet båtutflykter där man exempelvis kan få prova på havsfiske och spinnfiske. Men havet är bra till mycket, inte minst att bada i.

När du kommer ut från campingen har du direkt en badvik som sträcker sig in mot samhället åt ett håll och bort mot Tanumstrands konferensanläggning åt andra hållet. Det finns dykkurser, det ordnas sälsafari, det går reguljär båttrafik till Hamburgsund och det finns en jättestor gästhamn. Havet hör helt enkelt ihop med livet i Grebbestad och på campingen. Det är 1.650 personer bofasta i samhället och på sommaren växer folkmängden till cirka 17.000.

Vår campingtomt är inte mer än cirka 40 kvadratmeter, fast den räcker gott och väl åt oss. Vi har en liten husbil och man har faktiskt löst frågan med husbilsplatser mycket bra. Längs med gatan rakt igenom campingen är det asfalterade rutor i olika storlekar med små gräsplättar utanför. Man står alltså plant på asfalt men kan slå upp sitt bord och sina stolar på en mjuk gräsmatta. Vår husbilsplats är på tvären, men det finns även platser längs med gatan. Till och med en gammal inredd landsvägsbuss har fått sig en plats.

För övrigt dominerar husvagnarna, men även tältavdelningen är välbelagd vid den här tiden. Husvagnsplatserna ser rymliga ut och bland de rörliga platserna är alla plana och lättillgängliga. När det är fullbelagt hade det varit trevligt om det på det på det stora fältet funnits lite häckar eller trädridåer.

Det finns fyra servicehus och de är alla olika. Självklart får några lite längre att gå till dessa men man kan ändå inte säga att det är jättelångt. Det är hög standard i samtliga byggnader och jag skulle utan att blinka vilja ha samma städpersonal i mitt eget hem. Jag kan inte låta bli att fråga en dam som ser ut att ha sin säsongsplats mitt emot latrintömningen, om det alltid är så skinande blankt. "Ja, det är det", svarar hon.

I ett av servicehusen finns ett barnrum med dusch, toalett, och skötbord, allt anpassat för små barn. I ett annat hus hittar vi bubbelpool, relaxavdelning och bastu. Fast det sistnämnda ingår inte i campingavgiften. Man betalar 75 kronor (2006) i timman för att få njuta där. Diskmaskin ser vi i ett av de två välutrustade köken, som båda har spis, ugn och mikro.

GrebbestadFjorden

Åsa och Anders Asplund från Vänersborg är trogna gäster som tycker att framför allt läget är oslagbart på campingen. Här är de i fart med sin disk tillsammans med dottern Alma.

Låsbara elskåp med Europakontakter, brandsläckare fördelade över området och en klocka vid receptionen som når personal dygnet runt ger hög poäng för säkerheten. Och hög poäng får campingen även för sin miljö. Källsortering av sopor finns och framför allt är det städat och snyggt runt omkring olika behållare.

En enda sak får en något lägre poäng och det är lekplatsen. Det finns förvisso gungor, rutschkana och diverse olika gungredskap men det är inte en lekplats som ropar efter barn. Bättre är den stora fotbollsplanen som ligger bredvid. Det vet jag att många barnfamiljer sätter högt väde på. Det finns också boulebana, volleybollnät och dansbana i den här delen av campingen. Fast det lär vara längesedan man dansade på campingen.

Utanför receptionen ligger minigolfbanan och strax intill en butik med ett enklare utbud, där inte minst tidningen och nybakat bröd på morgonen är viktigt. När man checkar in får man en broschyr över området som är mycket informativ.


Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 där 5 är godkänt men inte mera.
Läget - 10
Service - 9
Standard på gemensamma anläggningar - 9
Handikappanpassning - 10
Skötsel - 9
Lekplats - 7
Campingtomt - 7
Säkerhet - 9
Miljö - 9
Helhet - 9
Summa poäng: 88

Fakta:
GrebbestadFjorden O10
457 95 Grebbestad
Tel. 0525-612 11
Fax 0525-143 19
E-post: info@grebbestadfjorden.com

Hemsida: www.grebbestafjorden.com

 

Antal platser: 474
Öppet: Året runt

(Ur Husvagn & Camping nr 11/2006)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler campingar här

 
GrebbestadFjorden

GrebbestadFjorden hette tidigare Grebbestad camping.

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1540 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 564 fristående campingplatser och 599 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842