Härligt havsbad vid Trälebergskilen

Härligt havsbad vid Trälebergskilen

Publicerad

Det bästa med Trellybystrands Camping är det fina havsbadet. Mjukt grönt gräs under fötterna på stranden och i vattnet grund sandbotten. Hopptorn för de modiga och som alltid i Bohuslän - massor av härliga klippor.

Det här är en typisk svensk camping vid kusten, som är öppen fyra månader på sommaren. Servicebyggnaderna andas 1970-tal men fyller sin funktion. Visst växer det upp moderna mönsteranläggningar som satsar på längre säsong, men Trellebystrand är nog fortfarande rätt klassisk.

Läge - 7 poäng
Vid den havsstrand som kallas Trälebergskilen, fem kilometer norr om Lysekils centrum, ligger Trellybystrands Camping. Campingdelen för de rörliga gästerna består i huvudsak av en stor grön äng omsluten av fullvuxna gröna lövträd. Men bakom trädridån längs ena sidan döljer sig havet och en fantastiskt fin badplats. Campingen är långsmal och på den inre delen där det bor mest säsongsgäster finns även platser med havsutsikt för korttidsgäster.

Det är skyltad cykelväg till centrum och det går stadsbussar fem gånger om dagen i varje riktning på högsäsong. Lysekil är en trevlig sommarstad som erbjuder ett flertal båtutflykter. Dessutom är det bara tre mil till Nordens Ark, en annorlunda djurpark för alla åldrar.

Service - 8 poäng
Bemötandet vid ankomsten är klanderfritt. Vi springer dessutom och ställer diverse frågor innan vi berättar om vårt ärende som campingpatrull. Varje gång får vi vänliga svar. När jag inte fått varmvatten i duschen läggs en femkrona på disken utan diskussion.

Trellebystrands Camping

Det här servicehuset känns nyrenoverat och erbjuder duschar, toaletter, tvättstuga, kök och samvarorum.

Standard på anläggningar - 7 poäng
Receptionen finns på gaveln i ett stort brunt hus, som tidigare tycks ha haft både kiosk och servering, Nu är det en traditionell mindre campingbutik i anslutning till receptionen samt korvförsäljning i en kiosk strax intill. Servicebyggnaderna är gulmålade och i princip två till antalet. De är liksom till- och ombyggda. Det handlar inte om någon lyx men här finns allt det som hör till. Rikligt med duschar som kräver femkronor för att ge varmvatten. Rikligt med tvättfat, där det varma vattnet dock är gratis. Köken är välutrustade med mikro, spisar med ugn och och gott om diskplatser vid rostfria bänkar. I tvättstugorna står tvättmaskiner och torktumlare och på ett ställe finns en strykbräda. Ett av husen, det som ligger närmast receptionen, är lite äldre och på sina ställen slitet, medan det andra längre in på campingen ser ganska nyrustat ut.
Det finns tömningsplats för husbilar men den fungerar bäst om man har en liten förlängningsslang.

Skötsel av anläggningar - 6 poäng
När vi kommer i midsommarveckan är gräsmattorna välklippta och befriade från skräp. I urnor och blomlådor har nyss planterats sommarplantor. Servicehusen är lite sjaskiga första kvällen, men vid första morgonbesöket skiner tvättställen och speglarna och vi ser spåren efter städarnas verk.

Handikappanpassning - 5 poäng
Det finns handikapptoalett med dusch i båda servicehusen, men in till det som ligger längst in på campingen är det en brant backe, följt av en hög tröskel och säkert svårt att ta sig över med rullstol utan hjälp.
Skötrummet för barn är riktigt fint iordninggjort med handdusch och barnbalja.
Handikappanpassning        5 poäng
        
Lekplats - 7 poäng
För barnen finns det gungor, gungbräda och sand på ett ställe. På ett annat har man gjort en trappa upp för en naturlig slänt och sedan placerat en rutschkana bredvid. På stranden är ett område för bollsport. En 70 meter lång vattenrutschbana, som mynnar ut i en 6 x 8 meter stor pool, är gratis för incheckade gäster. Dessutom finns det hopptorn och badbrygga vid havet.

Trellebystrands Camping

Det här området är för rörliga gäster och lugger närmast receptionen.

Campingtomt - 8 poäng
Tomterna är plana, rymliga och lättillgängliga. Underlaget är gräs. Elskåpen har placerats praktiskt. Området är omgivet av vacker natur men inne på själva campingen är det sparsamt med buskar. Vattenposter lite här och var.

Säkerhet - 8 poäng
Vi ser ingen som står för nära grannen vid vårt besök, och i den informativa campingbroschyren står tydligt skrivet om vikten av att hålla avstånd. I nämnda broschyr finns även placeringen av de sju brandsläckarna inritade.
Det är inte särskilt lätt för objudna gäster att ta sig in på campingen, om man inte kommer med båt förstås. Bom med kodlås hindrar och det finns ingen genomfart. Ansvarig personal bor i anslutning till campingen.

Miljö - 4 poäng
Det står sopcontainer på två ställen på campingen, men någon trevlig avskärmning har man inte. Det finns även två glasåtervinningsbehållare. I övrigt ser vi inte några direkta åtgärder som kan tillskrivas miljöarbetet. Vid latrintömningen finns varken papper eller handtvätt.

Helhetsintryck - 7 poäng
Trellebystrands Camping kan inte skryta med toppbetyg, men precis som i skolan säger inte betygen allt. Om den här campingen kan sägas:
•    Att den är mycket fridfull och familjevänlig.
•    Att havsbadet håller hög klass. Utcheckning klockan 15.00 ett plus.
•    Att alla de fina korstygnstavlorna i servicehusen ger en hemtrevlig känsla.
•    Att nybakat bröd från Thores Bageri smakar bättre än "bake of" på morgonen.
•    Att det finns möjlighet att ansluta till trådlöst Internet.
•    Att smultronen längs cykelvägen smakade gott.
•    Att det är en oas att landa i när man besökt de mera turistintensiva platserna i omgivningen.
•    Att minigolfbanan är billig att spela på.
•    Att det var synd att de vackrast belägna platserna var säsongsplatser.
•    Att inbyggda containers och uppfräschning av golven i det äldre servicehuset borde haft förtur framför de stugor man höll på att bygga vid vårt besök.
•    Att det är tråkigt att mötas av en fallfärdig villavagn vid infarten.


Campingkollens betyg
Skala 1-10, där 5 utgör godkänt men inte mer.

Läge - 7
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 6
Handikappanpassning - 5
Lekmöjligheter - 7
Tomter - 8
Säkerhet - 8
Miljö - 4
Helhetsintryck - 7
Summa poäng: 67 poäng Fakta:
FC408, Trellebystrands Familjecamping
Träleberg 340
453 92 Lysekil

Tel. 0523-121 83
Hemsida: www.trellebystrand.se

Antal platser: 270 varav 240 med el
Öppet:t 30/4 – 31/8
GPS-koordinater: N=58.3059   E=11.4615
Pris (2010): 250 kronor för två personer i valfritt ekipage, inklusive el.

Campingpatrullen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs om fler campingar som vi har besökt här 

 
Trellebystarnd

De röda bodarna vid Fiskehamnen säljer havets läckerheter i olika former. Ät meddetsamma eller ta med hem.

On
Off

3 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206