Campa i myskoxarnas land

Campa i myskoxarnas land

Publicerad

Sydöst om Funäsdalen ligger Tännäskröket. Anläggningen har goda förutsättningar att växa, utbudet är riktigt spännande både för skidåkare, skoterförare, flugfiskare, mountainbikers och för folk med lite mer konventionella fritidsvanor.

Läge: 8
Tre kilometer in på väg 311, som går mellan Tännäs och Idre ligger Tännäskröket. Anläggningen med anor sedan 1963 är öppen året runt, själva campingen med 48 platser byggdes 2008. Camparna bor ett par minuters promenad från liftar, skidbutik, restaurang och spårcentral.

Service: 6
Incheckningen sker i skidshopen vilket kan innebära lång väntetid och man får själv välja ut sin plats och därefter komma tillbaks och berätta vilken plats man valt. För erfarna campare går detta hur bra som helst men den mer ovane camparen kanske vill ha mer handfast hjälp, mer än en karta och en muntlig vägledning. Samtidigt får man, inte att förglömma, information om anläggningen i sin helhet, om backarna, skidföret i längdspåren, skoterkörning, restaurangmeny, butikens öppettider och så vidare.

Standard gemensamma anläggningar: 9
Det nybyggda servicehuset var mycket fräscht och mångsidigt med kök och sällskapsrum med stor platt-tv, duschar och skötrum för de mindre barnen. I sällskapsrummet finns en flätkorg fylld med fleecetofflor. Denna charmiga detalj hittar vi även i "spakåtan". Här finns också böcker, tidningar och lite annat smått och gott. Servicehuset har separata utrymmen för latrinservice, vattenpåfyllning och tömning.

På ett anslag hittar vi en uppmaning att kontakta ledningen för anläggningen om till exempel idéer om hur servicehuset och servicen kan bli bättre. Sympatiskt tycker vi och konstaterar samtidigt att det nog kan bli lite trångt om saligheten med fyra duschar på 48 platser. Men, det fina med dessa duschar är att de är fyra separata rum med egen ingång, handfat, dusch och toalett. Man behöver alltså aldrig stå med fötterna i någon annans duschvatten, vilket kan bli fallet med duschbås där flera delar på samma golvbrunn. Inte heller behöver man dela omklädningsrum eller spegel, vilket kan vara skönt. Vi uppskattar dessa familjeduschar!

Skötsel gemensamma anläggningar: 8
När H&C var där, en vecka före sportlovet 2010 var där behagligt korta liftköer och glest befolkade längdskidpår. Campingen var inte heller särskilt hårt belagd varför det kan vara svårt att veta hur servicebyggnaden fungerar när där är full beläggning. Ett problem som kan ställa till det var att den stora snömängden krävde renskottning framför alla dörrar, ofta. En av duschdörrarna gick nästan inte att stänga på grund av isbildning och packad snö vid dörrtröskeln.

Framkomlighet: 7
De korta genvägarna mellan terrasserna, eller rättare sagt de tre olika tomtplanerna, var som brukligt om vintern smidiga och kvicka för den vitale, men oframkomlig för barnvagnar eller rörelsehindrade. Vägarna och själva planerna var däremot fina och jämna. Plogningen sköttes utan anmärkning. Vägen från Tännäs upp till campingen är bitvis ganska brant och hal med bör inte vara något stort problem - bara man slipper stanna i motluten.

Mitt emellan anläggningens två toppar ligger husvagnsplatserna. Centralt var ordet.

Lekplats: 7
Vid vårt besök sågs inga spår av traditionella lekplatser däremot massor av spår av barnens aktiviteter i barnområdena i backen. Snölek är ju vintercampingens attraktion och här finns gott om det. Till nuvarande vintersäsong premiäröppnar man Mattes Fäbod med levande djur. Under sommaren kommer här att finnas getter, minigrisar och och gäss.

Campingtomt: 7
Man har fördelat platserna på tre större plana ytor på sluttningen nedanför Hemkröket som är en av topparna som omger anläggningen. De andra två heter Mellan- och Österkröket. Underlaget är hårt och jämnt och alla 48 platser har en egen elstolpe. Som vintercamping är det kalasbra, som sommarcamping kanske man vill ha gräs och häckar, det gives icke!

Miljö: 7
Med en utbildad miljötekniker i personalstaben är det en självklarhet med en fungerande sopsorteringsanläggning. Den är i bruk från och med säsongen 2010/2011

Säkerhet: 6
Ingen bom vid infarten men anläggningen är bemannad, från tidiga morgonen till sena kvällen, från cirka 0700 till cirka 2200. Telenummer för kontakt med jourpersonal  även på natten finns också. Brandsläckare och anvisning om hur de används finns i servicehuset och i bastun, samt i spakåtan.

En kåta i trä innehållande en relaxavdelning med bastu, pool och sköna vilstolar. Lockar svårt efter lång dag i backarna.

Helhetsintryck: 8
Campingen ligger på sydsluttningen av berget Hemkröket. Här har det åkts utförskidor sedan 1963. Den nya campingen är ett led i att göra platsen ännu mer populär och attraktiv. Stugor att hyra eller till och med köpa finns också, och en fortsatt utbyggnad är planerad.

Här finns också lägenheter, skidshop, restaurang, spakåta, vedeldad bastu och oändliga längdskidspår (300 kilometer). Här finns tre fjäll, varav Österkröket är hemvist för en flock myskoxar. Guidade turer dit ordnas regelbundet. Med ett varierat utbud av backar, allt från snälla barnbackar till avancerad offpiståkning med eller utan guide, känns det som om utbudet kan passa de flesta. På sommaren kan man i stället ägna sig åt till exempel mountainbiking utför fjället, vandring, sportfiske eller myskoxspaning. Det är fantasin som begränsar aktiviteterna snarare än anläggningen.

Vill man så kan man bada bastu i bastutunnan som står i närheten av servicehuset. Själva bastun är gratis men ved får man ordna själv eller köpa i receptionen/skidshopen. Däremot är det inte gratis att hyra in sig i "spakåtan", med vedkamin och bubbelpool. Där kan man efter en dag i skidspåren eller backarna koppla av i bastun poolen eller relaxavdelningen.

Till anläggningen hör också restaurang Alvas Kök med fullständiga rättigheter. I övrigt fanns TV-spel att hyra, härjedalska lokalproducerade matvaror, här finns ständigt brinnande brasa för korvgrillning eller bara för att värma sig vid, och här finns en stor sydvänd veranda utanför restaurangen.

Tännäskröket är mycket välanpassat för dem som har skoter, anläggningen är ansluten till 450 kilometer skoterleder.

Fakta Tännäskrökets Camping:
Karl Johans väg 1, 840 94 Tännes
Tel: Anläggningen 0684-24000, bokning 08- 747 7891
Hemsida: www.tannaskroket.se
Öppet: Hela året
Pris: Se hemsida för aktuella priser.
GPS: lat 62.414 long 12.7135

Campingkollen poäng
Skala 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera
Läge - 8
Service - 6
Standard gemensamma anläggningar - 9
Skötsel gemensamma anläggingar - 8
Framkomlighet - 7
Lekplats - 7
Campingtomter - 7
Miljö - 7
Säkerhet - 6
Helhetsintryck - 8
Totalt: 73 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:

Läs om fler campingar här

På Österkröket kan man få syn på myskoxar. De kan även ses i hägn på Myskoxcentrum i Tännäs.

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206