Campa i myskoxarnas land

Campa i myskoxarnas land

Publicerad

Sydöst om Funäsdalen ligger Tännäskröket. Anläggningen har goda förutsättningar att växa, utbudet är riktigt spännande både för skidåkare, skoterförare, flugfiskare, mountainbikers och för folk med lite mer konventionella fritidsvanor.

Läge: 8
Tre kilometer in på väg 311, som går mellan Tännäs och Idre ligger Tännäskröket. Anläggningen med anor sedan 1963 är öppen året runt, själva campingen med 48 platser byggdes 2008. Camparna bor ett par minuters promenad från liftar, skidbutik, restaurang och spårcentral.

Service: 6
Incheckningen sker i skidshopen vilket kan innebära lång väntetid och man får själv välja ut sin plats och därefter komma tillbaks och berätta vilken plats man valt. För erfarna campare går detta hur bra som helst men den mer ovane camparen kanske vill ha mer handfast hjälp, mer än en karta och en muntlig vägledning. Samtidigt får man, inte att förglömma, information om anläggningen i sin helhet, om backarna, skidföret i längdspåren, skoterkörning, restaurangmeny, butikens öppettider och så vidare.

Standard gemensamma anläggningar: 9
Det nybyggda servicehuset var mycket fräscht och mångsidigt med kök och sällskapsrum med stor platt-tv, duschar och skötrum för de mindre barnen. I sällskapsrummet finns en flätkorg fylld med fleecetofflor. Denna charmiga detalj hittar vi även i "spakåtan". Här finns också böcker, tidningar och lite annat smått och gott. Servicehuset har separata utrymmen för latrinservice, vattenpåfyllning och tömning.

På ett anslag hittar vi en uppmaning att kontakta ledningen för anläggningen om till exempel idéer om hur servicehuset och servicen kan bli bättre. Sympatiskt tycker vi och konstaterar samtidigt att det nog kan bli lite trångt om saligheten med fyra duschar på 48 platser. Men, det fina med dessa duschar är att de är fyra separata rum med egen ingång, handfat, dusch och toalett. Man behöver alltså aldrig stå med fötterna i någon annans duschvatten, vilket kan bli fallet med duschbås där flera delar på samma golvbrunn. Inte heller behöver man dela omklädningsrum eller spegel, vilket kan vara skönt. Vi uppskattar dessa familjeduschar!

Skötsel gemensamma anläggningar: 8
När H&C var där, en vecka före sportlovet 2010 var där behagligt korta liftköer och glest befolkade längdskidpår. Campingen var inte heller särskilt hårt belagd varför det kan vara svårt att veta hur servicebyggnaden fungerar när där är full beläggning. Ett problem som kan ställa till det var att den stora snömängden krävde renskottning framför alla dörrar, ofta. En av duschdörrarna gick nästan inte att stänga på grund av isbildning och packad snö vid dörrtröskeln.

Framkomlighet: 7
De korta genvägarna mellan terrasserna, eller rättare sagt de tre olika tomtplanerna, var som brukligt om vintern smidiga och kvicka för den vitale, men oframkomlig för barnvagnar eller rörelsehindrade. Vägarna och själva planerna var däremot fina och jämna. Plogningen sköttes utan anmärkning. Vägen från Tännäs upp till campingen är bitvis ganska brant och hal med bör inte vara något stort problem - bara man slipper stanna i motluten.

Mitt emellan anläggningens två toppar ligger husvagnsplatserna. Centralt var ordet.

Lekplats: 7
Vid vårt besök sågs inga spår av traditionella lekplatser däremot massor av spår av barnens aktiviteter i barnområdena i backen. Snölek är ju vintercampingens attraktion och här finns gott om det. Till nuvarande vintersäsong premiäröppnar man Mattes Fäbod med levande djur. Under sommaren kommer här att finnas getter, minigrisar och och gäss.

Campingtomt: 7
Man har fördelat platserna på tre större plana ytor på sluttningen nedanför Hemkröket som är en av topparna som omger anläggningen. De andra två heter Mellan- och Österkröket. Underlaget är hårt och jämnt och alla 48 platser har en egen elstolpe. Som vintercamping är det kalasbra, som sommarcamping kanske man vill ha gräs och häckar, det gives icke!

Miljö: 7
Med en utbildad miljötekniker i personalstaben är det en självklarhet med en fungerande sopsorteringsanläggning. Den är i bruk från och med säsongen 2010/2011

Säkerhet: 6
Ingen bom vid infarten men anläggningen är bemannad, från tidiga morgonen till sena kvällen, från cirka 0700 till cirka 2200. Telenummer för kontakt med jourpersonal  även på natten finns också. Brandsläckare och anvisning om hur de används finns i servicehuset och i bastun, samt i spakåtan.

En kåta i trä innehållande en relaxavdelning med bastu, pool och sköna vilstolar. Lockar svårt efter lång dag i backarna.

Helhetsintryck: 8
Campingen ligger på sydsluttningen av berget Hemkröket. Här har det åkts utförskidor sedan 1963. Den nya campingen är ett led i att göra platsen ännu mer populär och attraktiv. Stugor att hyra eller till och med köpa finns också, och en fortsatt utbyggnad är planerad.

Här finns också lägenheter, skidshop, restaurang, spakåta, vedeldad bastu och oändliga längdskidspår (300 kilometer). Här finns tre fjäll, varav Österkröket är hemvist för en flock myskoxar. Guidade turer dit ordnas regelbundet. Med ett varierat utbud av backar, allt från snälla barnbackar till avancerad offpiståkning med eller utan guide, känns det som om utbudet kan passa de flesta. På sommaren kan man i stället ägna sig åt till exempel mountainbiking utför fjället, vandring, sportfiske eller myskoxspaning. Det är fantasin som begränsar aktiviteterna snarare än anläggningen.

Vill man så kan man bada bastu i bastutunnan som står i närheten av servicehuset. Själva bastun är gratis men ved får man ordna själv eller köpa i receptionen/skidshopen. Däremot är det inte gratis att hyra in sig i "spakåtan", med vedkamin och bubbelpool. Där kan man efter en dag i skidspåren eller backarna koppla av i bastun poolen eller relaxavdelningen.

Till anläggningen hör också restaurang Alvas Kök med fullständiga rättigheter. I övrigt fanns TV-spel att hyra, härjedalska lokalproducerade matvaror, här finns ständigt brinnande brasa för korvgrillning eller bara för att värma sig vid, och här finns en stor sydvänd veranda utanför restaurangen.

Tännäskröket är mycket välanpassat för dem som har skoter, anläggningen är ansluten till 450 kilometer skoterleder.

Fakta Tännäskrökets Camping:
Karl Johans väg 1, 840 94 Tännes
Tel: Anläggningen 0684-24000, bokning 08- 747 7891
Hemsida: www.tannaskroket.se
Öppet: Hela året
Pris: Se hemsida för aktuella priser.
GPS: lat 62.414 long 12.7135

Campingkollen poäng
Skala 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera
Läge - 8
Service - 6
Standard gemensamma anläggningar - 9
Skötsel gemensamma anläggingar - 8
Framkomlighet - 7
Lekplats - 7
Campingtomter - 7
Miljö - 7
Säkerhet - 6
Helhetsintryck - 8
Totalt: 73 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:

Läs om fler campingar här

På Österkröket kan man få syn på myskoxar. De kan även ses i hägn på Myskoxcentrum i Tännäs.

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1540 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 564 fristående campingplatser och 599 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842