Camping med vida vyer

Camping med vida vyer

Publicerad

Campingkollen kollar in en av Sveriges alla fina inlandscampingar. Mössebergs Camping & Stugby i Falköping visar sig har många anledningar till ett besök.

Läge - 9 poäng
På Mösseberg med Falköping nedanför och milsvid utsikt över Falbygden kan man säga att campingen har ett riktigt guldläge. Att promenera till stadens centrum tar kanske en halvtimma och något längre tillbaka, eftersom man avslutar med 100 trappsteg uppför berget.  Mitt på sträckan ligger det kända ostparadiset Falbygdens Ost och närmsta granne med campingen är kommunens friluftsområde med motionscentral, badsjö, slalombackar och markerade motions- och skidspår.

Vintertid används snökanoner till både backar och elljusspåret. På andra sidan campingen börjar det natursköna området för frisbeegolf, som också används för tävlingar.

Campingvärden Per Albinsson arrenderar anläggningen av Falköpings kommun sedan några år tillbaka.

Service - 6 poäng
Campingen är öppen året om, och på sommaren är servicegraden hög. Campingvärden flyttar själv till anläggningen och bor som gästerna i husvagn. Men utanför sommarperioden minskar servicegraden och gäster som kommer möter ofta en låst dörr och en hänvisning till ett mobiltelefonnummer. Det är en vanlig modell, att gästen själv får välja en plats och vänta med betalningen till dess campingvärden dyker upp.

Per Albinsson, som förestår Mössebergs Camping, är dock en plikttrogen telefonsvarare, och bara under vår korta pratstund en sommardag hör vi honom lämna ut telefonnummer till konkurrerande rumsuthyrare, eftersom hans eget vandrarhem är fullbelagt. Det vittnar om ett gott servicetänkande.
Mösseberg har blivit en populär vintersportplats och ju mer snö desto mer campinggäster. Men när vi besökte platsen vid ett sådant tillfälle var det bara servicehuset som fungerade som vanligt. Tömningsplatsen för husbilar var helt översnöad och butiken tom.

Standard på gemensamma anläggningen - 7 poäng
"En bedagad skönhet" är kanske ett lite nött uttryck, men känns rätt här. Det stora röda servicehuset innehåller all service ifrån reception till latrintömning, men tiden har satt sina spår. Det är kakel och klinkers i tvätt- och duschrum, men det känns ändå inte helt fräscht. Av fyra duschar på damsidan är det endast en som man kan stänga om sig. Det kostar fem kronor för en femminutersdusch. Tvättstugan är välutrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp samt strykbräda och strykjärn. Även köket innehåller mycket, såsom spis, mikro och diskplatser vid rostfria bänkar. Här är varmvattnet fritt. I anslutning till köket finns ett rum att sitta och äta i, och innanför det ytterligare ett allrum med litet bibliotek och tv.
En bra sak är att rummet för latrintömning är försett med handfat, tvål och papper.
Standard            7 poäng

Skötsel av anläggningen - 6 poäng
Vid vårt sommarbesök är gräsmattor och ytterområden välvårdade och inomhusstädningen okej. Vid vinterbesöket känns vården lite mera uppgiven. De nödvändigaste vägarna är förstås plogade men städningen lämnar en del övrigt att önska.

Handikappanpassning - 6 poäng
Campingvärden som arrenderar anläggningen av Falköpings kommun berättar att de nyligen (juli 2010) besiktigat just tillgängligheten för handikappade. När vi kommer är det faktiskt bara just handikapptoaletten som har en besvärlig tröskel att komma över. Till andra lokaler är tillgängligheten ganska bra. Toalettens larmsystem är ur funktion. Campingområdet är plant med asfalterade gångar. Det finns ett mindre skötbord på handikapptoaletten, men småbarnföräldrar får be om nyckel till denna. Här är duschen utan avgift.

Mössebergs Camping

Lekparken på campingen är välutrustad och har dessutom sittgrupper för de vuxna.

Lekplats - 7 poäng
Lekplatsen är stor på sandbotten. Utrustningen består av två gungor för små barn, gungbräda, två spiraldjur och en trevlig klätterställning med rutschkana. Dessutom finns det en liten fotbollsplan med mål och boulebana. Barnvänligt bad strax intill campingen lockar på sommaren och barnvänliga skidbackar på vintern.

Campingtomt - 8 poäng
Campingtomterna är rejält tilltagna, lättillgängliga och plana. Och när det inte är snö är gräset oftast grönt.

Säkerhet
Mössebergs Camping ligger väldigt naturskönt och några staket eller bommar finns inte. Det är helt enkelt en öppen camping som förutsätter ärliga människor. På sommarveckorna finns campingvärden för det mesta dygnet runt på anläggningen, men så är det inte resten av året. Det finns två brandsläckare utplacerade på området och husvagnarna står luftigt med vägar och brandgator som delar av. Campingen har genomgående Europakontakter som installerades för ett par år sedan. Dessa gäller för 10 ampère.
Säkerhet            6 poäng

Miljö - 5 poäng
Sophanteringen består av en ovanligt snygg sopcontainer och två glasbehållare, vilka står bakom ett plank. I övrigt finns inga direkta miljöfrämjande åtgärder gjorda. Men glassen och brödet i butiken kommer från lokala tillverkare.


Helhetsintryck - 9 poäng
En gäst som kommer hit första gången måste häpna över det fina läget. Det finns en allmän grillplats rakt över gångvägen vid campingen. Där kan du sitta i timmar och bara njuta av utsikten över staden, Ålleberg och bygden. Motionscentralen bredvid campingen har nämnts, och dit går camparna och bastar gratis. Att åka skidor eller använda de markerade lederna till jogging och promenader är förstås också gratis. En annan sak som lockar många barnfamiljer till Mösseberg är den fina djurparken och lekparkerna bredvid. De ligger 1 300 meter längre bort, utmed bergskanten.

Lekparken är otroligt välutrustad med allt vad man kan tänka sig i lekredskap. Bland djuren finns förutom vanliga husdjur även hjortar och fåglar. Bredablick heter restaurangen som är öppen dagligen, men inte på kvällarna.

            
Campingkollenss betyg
Skalan är 1-5 där 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge - 9
Service - 6
Standard - 7
Skötsel - 6
Handikappanpassning - 6
Lekplats - 7
Campingtomt - 8
Säkerhet - 6
Miljö - 5
Helhetsintryck - 9
Summa poäng: 69

Fakta
Mössebergs Camping & Stugby
Lidgatan 4
521 32 Falköping
Tel. 0515-173 49, 0707-25 64 93
Hemsida: www.mossebergscamping@telia.com
Mailadress: mossebergscamping@telia.com
Öppet hela året
GPS-Koordinater: N 58o10'33.46"  E 13o31'38.15"

(Ur H&C nr 11/2010)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs fler  betygsatta campingar här

Mössebergs Camping

Snötillgången på Mösseberg är oftast god om vintrarna.

On
Off

0 kommentarer

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1540 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 564 fristående campingplatser och 599 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842