Fräsch camping i skön miljö

Fräsch camping i skön miljö

Publicerad

Välmående blomplanteringar står givakt vid entrén. Utanför receptionen är det också pyntat, och fikaborden ser inbjudande ut. I fråga om vård och omsorg är Laxsjöns Camping i Dalsland ett föredöme.

Så som campingen klättrar på sluttningen blir området luftigt och varierat, och den angränsande sjön skapar atmosfär som närheten till vatten gör. Det här är et paradis för alla som som gillar att röra sig i skog och mark.

Läge – 7
På en halvö vid sydspetsen av Laxsjön i det kuperade dalsländska landskapet ligger Laxsjöns Camping & Friluftsgård. Närmaste samhällen är Dals Långed, cirka en halv mil söderut, och Billingsfors ungefär lika långt norrut. Den större orten Bengtsfors ligger dryga milen norr om campingen.

Själva campingen ligger lantligt i en avkopplande miljö, med den omedelbara närheten till Laxsjön. Vid sjön finns en kanotcentral, så möjligheterna till upptäcktsfärd på sjön är oräkneliga.

Service – 7
Det var försommar men fortfarande lågsäsong när vi var på besök. Trots det hade receptionen öppet från morgon till kväll.
I receptionen finns butik med det sortiment campingbutiker brukar hålla, men dessutom går det att köpa viss fiskeutrustning där. Vid vårt besök var sortimentet begränsat, men det hade med den tidiga tidpunkten att göra. Blir man fikasugen därinne, så är hjälpen nära. Bord att sitta vid finns både inomhus och utanför dörren.

Skötsel av anläggningar – 8
Den här ronden var, som nämndes tidigare, iögonfallande direkt vid ankomst. Frodigt gröna, välskötta gräsmattor vart vi än gick, som inte visade tecken på sviter efter den stränga vintern. Så blir de bara om de vårdas väl.
Servicehusen bar samma vittnesbörd, såväl i duschar och toaletter som övriga gemensamma utrymmen.

Standard på anläggningar – 7
Köksutrustningen består av spisar, ugnar, mikro, diskplatser och ordentligt med svängrum.
Duscharna har separata bås, så man kan duscha med bibehållen integritet. Femkronor krävs för duschen. Latrintömningen har såväl utslagsback som tvättfat för handtvätt.

Vid utsidan av servicehuset finns tanktömning för husbilar, lättåtkomlig och försedd med såväl spolvatten som dricksvatten, åtskilda och tydligt märkta.

Handikappanpassning – 4
Detta är inte campingens starka sida. Ett skäl är topografin. Campingen sträcker sig upp över en kulle, så med nödvändighet blir det backigt. Den del av området som ligger närmast vägen är ganska plant. Om jag var begränsad i min rörlighet, exempelvis i behov av rullstol, så var det där jag skulle slå mig ner.

Handikapptoalett finns, och till den leder en kort, låg ramp. Plats för rullstol finns i rummet och armstöd vid toastolen. Däremot inte dusch. Till duschrummet är det ett litet, men dock trappsteg.

Högst uppe på höjden finns ännu ett servicehus, enbart för damer, och med enklare standard. En rullstolsburen person ska inte tänka tanken att använda det. En brant trappa leder ner till toaletterna, en något mindre brant trappa leder upp till duscharna.

Lekplats – 5
Lekplatsen ligger högst uppe på kullen, utrustad med sandlåda och ett par varianter på gungor.  Tämligen spartansk, och med ett läge som gör att det blir långt för många av gästerna.
Nere vid receptionen finns studsmattor som var riktigt populära av campingens unga gäster, såg vi. Närmaste granne med dem var minigolfbanan, en fin och välordnad sådan.

P3, Laxsjöns Camping & Friluftsgård

De önskade inte så mycket mer just då, campinggästerna på höjden ovanför sjön. Det sa de när vi småpratade lite över staketet.

Campingtomt – 7
Tomterna är rejält tilltagna, det friska gräset som underlag är välgörande, och stabiliteten på det som finns under gräset uppskattas.

Att campingen ligger på en kulle innebär att det knappast blir några strikta husvagnsrader på sluttningarna.  Eftersom vägarna går på diagonalen upp för sluttningen, har man minimerat lutningen till fullt godkänd framkomlighet. Omaket man kan få, beroende på vilken tomt man väljer, är att vagnen måste pallas en del för att komma i våg. På det lägre, planare området, blir uppställningen av naturliga skäl enklare.

Säkerhet – 7
Brandsläckare finns utplacerade på området, och i broschyren man får vid ankomst är det markerat var de finns. Eftersom uppställningen blir något oregelbunden på sluttningen, i kombination med den generösa tomtstorleken, bidrar det till att avstånden mellan vagnarna uppfyller säkerheten.

Miljö – 6
Belysningen i de gemensamma utrymmena regleras med rörelsedetektorer, vilket sparar energi. Vid det stora servicehuset finns sopstationen med flera tunnor, men någon anvisad sopsortering finns inte.

P3, Laxsjöns Camping & Friluftsgård

Uppe på höjden finns pub och restaurang med fullständiga rättigheter, en tillgång vissa gånger. Vid vårt besök var den dock abonnerad, och därför inte tillgänglig för övriga gäster.

Helhetsintryck – 7
Den spontana känslan när vi kom var att detta är en anläggning som sköts med omsorg. Det intrycket kändes också bekräftat de dagar vi gästade campingen. De rika möjligheterna till friluftsliv i härlig miljö är givetvis en tillgång. Att campingen är helårsöppen skapar möjligheter för gäster att få rekreation i naturen, och samtidigt ha ett komfortabelt campingboende – oavsett årstid. Då är Laxsjöns Camping & Friluftsgård en resurs.

Campingpatrullens betyg:
Skala 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer.
Läge   7
Service  - 7
Skötsel av anläggningar -  8
Standard på anläggningar  - 7
Handikappanpassning -- 4
Lekplats -  5
Campingtomt  - 7
Säkerhet -  7
Miljö  - 6
Helhetsintryck -  7

Summa:  65

FAKTA
P3, Laxsjöns Camping & Friluftsgård, 660 10 Dals Långed.
Hemsida: www.laxsjon.se
Antal platser: 188
Pris per dygn/pris för el per dygn: 210 kr/40 kr (2010).
Öppettider: Året runt
(Ur H&C nr 8/2010)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler campingar här

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842