Fräsch camping i skön miljö

Fräsch camping i skön miljö

Publicerad

Välmående blomplanteringar står givakt vid entrén. Utanför receptionen är det också pyntat, och fikaborden ser inbjudande ut. I fråga om vård och omsorg är Laxsjöns Camping i Dalsland ett föredöme.

Så som campingen klättrar på sluttningen blir området luftigt och varierat, och den angränsande sjön skapar atmosfär som närheten till vatten gör. Det här är et paradis för alla som som gillar att röra sig i skog och mark.

Läge – 7
På en halvö vid sydspetsen av Laxsjön i det kuperade dalsländska landskapet ligger Laxsjöns Camping & Friluftsgård. Närmaste samhällen är Dals Långed, cirka en halv mil söderut, och Billingsfors ungefär lika långt norrut. Den större orten Bengtsfors ligger dryga milen norr om campingen.

Själva campingen ligger lantligt i en avkopplande miljö, med den omedelbara närheten till Laxsjön. Vid sjön finns en kanotcentral, så möjligheterna till upptäcktsfärd på sjön är oräkneliga.

Service – 7
Det var försommar men fortfarande lågsäsong när vi var på besök. Trots det hade receptionen öppet från morgon till kväll.
I receptionen finns butik med det sortiment campingbutiker brukar hålla, men dessutom går det att köpa viss fiskeutrustning där. Vid vårt besök var sortimentet begränsat, men det hade med den tidiga tidpunkten att göra. Blir man fikasugen därinne, så är hjälpen nära. Bord att sitta vid finns både inomhus och utanför dörren.

Skötsel av anläggningar – 8
Den här ronden var, som nämndes tidigare, iögonfallande direkt vid ankomst. Frodigt gröna, välskötta gräsmattor vart vi än gick, som inte visade tecken på sviter efter den stränga vintern. Så blir de bara om de vårdas väl.
Servicehusen bar samma vittnesbörd, såväl i duschar och toaletter som övriga gemensamma utrymmen.

Standard på anläggningar – 7
Köksutrustningen består av spisar, ugnar, mikro, diskplatser och ordentligt med svängrum.
Duscharna har separata bås, så man kan duscha med bibehållen integritet. Femkronor krävs för duschen. Latrintömningen har såväl utslagsback som tvättfat för handtvätt.

Vid utsidan av servicehuset finns tanktömning för husbilar, lättåtkomlig och försedd med såväl spolvatten som dricksvatten, åtskilda och tydligt märkta.

Handikappanpassning – 4
Detta är inte campingens starka sida. Ett skäl är topografin. Campingen sträcker sig upp över en kulle, så med nödvändighet blir det backigt. Den del av området som ligger närmast vägen är ganska plant. Om jag var begränsad i min rörlighet, exempelvis i behov av rullstol, så var det där jag skulle slå mig ner.

Handikapptoalett finns, och till den leder en kort, låg ramp. Plats för rullstol finns i rummet och armstöd vid toastolen. Däremot inte dusch. Till duschrummet är det ett litet, men dock trappsteg.

Högst uppe på höjden finns ännu ett servicehus, enbart för damer, och med enklare standard. En rullstolsburen person ska inte tänka tanken att använda det. En brant trappa leder ner till toaletterna, en något mindre brant trappa leder upp till duscharna.

Lekplats – 5
Lekplatsen ligger högst uppe på kullen, utrustad med sandlåda och ett par varianter på gungor.  Tämligen spartansk, och med ett läge som gör att det blir långt för många av gästerna.
Nere vid receptionen finns studsmattor som var riktigt populära av campingens unga gäster, såg vi. Närmaste granne med dem var minigolfbanan, en fin och välordnad sådan.

P3, Laxsjöns Camping & Friluftsgård

De önskade inte så mycket mer just då, campinggästerna på höjden ovanför sjön. Det sa de när vi småpratade lite över staketet.

Campingtomt – 7
Tomterna är rejält tilltagna, det friska gräset som underlag är välgörande, och stabiliteten på det som finns under gräset uppskattas.

Att campingen ligger på en kulle innebär att det knappast blir några strikta husvagnsrader på sluttningarna.  Eftersom vägarna går på diagonalen upp för sluttningen, har man minimerat lutningen till fullt godkänd framkomlighet. Omaket man kan få, beroende på vilken tomt man väljer, är att vagnen måste pallas en del för att komma i våg. På det lägre, planare området, blir uppställningen av naturliga skäl enklare.

Säkerhet – 7
Brandsläckare finns utplacerade på området, och i broschyren man får vid ankomst är det markerat var de finns. Eftersom uppställningen blir något oregelbunden på sluttningen, i kombination med den generösa tomtstorleken, bidrar det till att avstånden mellan vagnarna uppfyller säkerheten.

Miljö – 6
Belysningen i de gemensamma utrymmena regleras med rörelsedetektorer, vilket sparar energi. Vid det stora servicehuset finns sopstationen med flera tunnor, men någon anvisad sopsortering finns inte.

P3, Laxsjöns Camping & Friluftsgård

Uppe på höjden finns pub och restaurang med fullständiga rättigheter, en tillgång vissa gånger. Vid vårt besök var den dock abonnerad, och därför inte tillgänglig för övriga gäster.

Helhetsintryck – 7
Den spontana känslan när vi kom var att detta är en anläggning som sköts med omsorg. Det intrycket kändes också bekräftat de dagar vi gästade campingen. De rika möjligheterna till friluftsliv i härlig miljö är givetvis en tillgång. Att campingen är helårsöppen skapar möjligheter för gäster att få rekreation i naturen, och samtidigt ha ett komfortabelt campingboende – oavsett årstid. Då är Laxsjöns Camping & Friluftsgård en resurs.

Campingpatrullens betyg:
Skala 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer.
Läge   7
Service  - 7
Skötsel av anläggningar -  8
Standard på anläggningar  - 7
Handikappanpassning -- 4
Lekplats -  5
Campingtomt  - 7
Säkerhet -  7
Miljö  - 6
Helhetsintryck -  7

Summa:  65

FAKTA
P3, Laxsjöns Camping & Friluftsgård, 660 10 Dals Långed.
Hemsida: www.laxsjon.se
Antal platser: 188
Pris per dygn/pris för el per dygn: 210 kr/40 kr (2010).
Öppettider: Året runt
(Ur H&C nr 8/2010)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler campingar här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206