Njutningsfyllt i midsommartid

Njutningsfyllt i midsommartid

Publicerad

"Ja det var  en kväll i juni, då när sommarn är som bäst…" Lasse Berghagens underbara melodi dök utan förvarning upp i huvudet när vi i skymningen passerade infarten. "Det var sommar, det var glädje och de dansade och sjöng" nynnade jag efter midsommar på Mora Parkens Camping & Stugby.

Midsommar i Dalarna klingar lika tidsanpassat lokalpatriotiskt som surströmmingspremiär i Norrland i augusti och hummerfiske på västkusten i september. Surströmming har vi prövat, eller nåja, varit i närheten av. Hummer har vi stiftat närmare bekantskap med, det har vår närstående hummerfiskare sett till. Midsommar har vi firat på camping år ut och år in i decennier, men aldrig i Dalarna. Det var dags att göra något åt det. Därför styrde vi husvagnsresan till Mora Parkens Camping & Stugby lagom till midsommarhelgen. Det ångrade vi inte.

Bild 308931

Moras bebyggelse ligger så nära att du kan promenera in till stan.


Läge 8 poäng
Det känns som man rundar centrala stan när man följer skyltarna till campingen, men det beror bara på en kringgående manöver. När man väl kommer på plats finner man att campingen ligger på bara några minuters promenad till självaste gågatan. Att den också gränsar till Österdalälven betyder att man har tillgång till både stadsmiljö och fin natur, bara att välja efter väder och humör för dagen.

 

Ja, stadsstrosandet är inte så väderberoende förstås. Är det regnigt och trist kan en liten shoppingrunda pigga upp, är det sol och sommarvarmt funkar det fint att sitta på en bänk på gågatan, äta glass och titta på folk.

För de badsugna finns också resurser. En barnvänlig sandstrand finns som i en liten lagun, och en grillplats avslutar det långa sandrevet som sträcker sig ut i älven. En härlig miljö!

Bild 309901

Receptionen är gemensam för både camping- och hotellgäster.

 

Service 9 poäng
Receptionen är gemensam för hotellet och campingen. Proffsiga receptionister tog emot oss med en så frimodig attityd att vi hade vågat ställa vilka frågor som helst. Nu hade vi inga udda spörsmål på lager, utan höll oss strikt till de vanliga incheckningsrutinerna. Däremot hade flickan bakom disken en fråga till oss, en som vi aldrig tidigare fått i en campingreception:

- Vill ni ha frukost levererad till vagnen?
Jojomensan, det går allt för sig det! Hotellfrukost. Man beställer den i receptionen, sedan kan man slappna av och veta att frukosten serveras vid vagnen följande morgon.

Till service får också räknas campingbutiken, som har ett brett sortiment av det campinggäster kan behöva. Även Tingsnässtugan får ingå i avdelning service. Under sommaren erbjuder den mat och dryck - för den händelse man blivit bortskämd med frukostkorgen och vill bli serverad andra mål också.

Standard på anläggningar 7 poäng
Den här ronden är inte lika lättbedömd som de tidigare, eftersom arbete pågick med en systematisk renovering av servicehusen. Ett av dem, vid tennishallen, är helt nybyggt, modernt och superfräscht. Ett har renoverats i vinter, bland annat med fjärrvärme, och ett står på tur för renovering. Det betyder att standarden varierade en del, beroende på vilket av servicehusen vi anlitade.

Separata duschbås, inga mynt, bra varmvatten, så var det dock överallt. Betyget blir godkänt med marginal, som dessutom kommer att öka i takt med att de planerade renoveringarna blir avslutade.

Handikappanpassning 6 poäng
Servicehuset vid tennishallen har en föredömligt välutrustad handikapptoalett och -dusch. De äldre servicehusen, som kallas Småstugorna och Butiken har också handikapptoalett och dusch. Småstugorna väntar på renovering, men Butiken är klar invändigt. Trappsteget till huset, som fanns vid vårt besök, är nu ersatt av en ramp, berättar campingföreståndaren Rolf Hansson.

Eftersom campingområdet är stort, kan det bli ganska lång transport till handikapptoaletten, beroende på var man har sin campingtomt. Området är plant, och i den meningen lättframkomligt. Flera vägar inne på campingen har dock grusbeläggning, vilket kan göra det trögt att ta sig fram med rullstol.

Skötsel av anläggningar 10 poäng
Skötseln var exemplarisk. Vi hade ömsom sol, ömsom regn som stundtals härsknade till ordentligt och brast ut i kraftiga åskskurar. Alla som har varit med om störtregn på campingplatser vet att sådant kan orsaka en hel del sörja på vägar och campingtomter, en sölighet som ofta följer med in i de gemensamma utrymmena.

Eftersom vi besökte campingen under midsommarhelgen var det också mycket folk på campingen, vilket inte precis gör det lättare för personalen att hålla snyggt och prydligt i servicehusen. Trots de här ogynnsamma förutsättningarna, var det föredömligt välvårdat vart vi än kom.

Bild 308930

Mora Parkens Camping har två lekplatser för de yngre gästerna.

 

Lekplats 6 poäng
En lekplats var under uppförande när vi var där, så de avslutande markarbetena var inte riktigt färdiga. Men gungor och klätterställning fanns på plats, och sanden därunder var på inget sätt störande för småttingarna, kan man väl säga. En lekplats till har färdigställts sedan dess, och ytterligare en minigolfbana.

Bild 309900

Campingområdet är varierat och det finns både öppna och mer lummiga tomter att välja mellan.

Campingtomt/uppställningsplats 8 poäng
Som nämndes tidigare är området stort, med generösa gräsytor som ger mycket luft och välgörande rymd åt platsen. Campingtomterna ligger som i grupper, där vissa av dem ligger öppet och fritt, medan andra har mer lummighet i sin närhet. Plant och lättuppställt är det i varje fall vilken plats man än kommer till.

 

Säkerhet 7 poäng
Majoriteten av tomterna är tillräckligt stora för att säkerhetsavstånden ska kunna hållas, men det fanns också ställen där vagnarna hade placerats i tätaste laget. Brandsläckare finns utplacerade på flera ställen. Vid incheckningen fick vi en utförlig broschyr, som bland annat innehöll en karta över campingorådet. Där framgår också tydligt var man hittar brandsläckarna.

Dessutom finns viktiga telefonnummer i broschyren, som till vårdcentralen, tandläkare, veterinär, polis, taxi, bilbärgare, till campingreceptionen och förstås SOS-numret 112.

Miljö 8 poäng
Fullt utrustade miljöstationer finns utplacerade på flera ställen på campingen. I anslutning till ett par av dem finns också tanktömning för husbilar, och latrintömning finns på ytterligare ett par ställen. Välvårdat och omskött var det, inget skräp på marken, inga bortglömda hörn som inte tålde att visas upp.

Bild 309899

Helhetsintryck/välbefinnande 10 poäng
I husvagns- och husbilstester nyttjar vi begreppet "användarvänlig", och den benämningen poppade upp i tankarna upprepade gånger under de dagar vi gästade campingen. Man slår ner sina bopålar för ett tag, sedan finns det massor att använda sig av som tillfällig besökare. Servicen som hör själva boendet till är redan inräknat, så det jag menar är istället allt annat man har tillgång till. Simhall, en båthamn med olika vattenaktiviteter, båtuthyrning, kajakpaddling under guidade turer, fiske "put and take" en mycket fin strandpromenad, à la carte-restaurang, enklare servering och pub, bland mycket annat.

Vill man lämna campingen, så når man centrala Mora inom loppet av bara några minuter, med det varierade utbud som finns där ifråga om både sevärdheter, shopping och allehanda aktiviteter. Att campingen är helårsöppen är också en faktor som bidrar till begreppet användarvänlig.

Midsommar på camping i Dalarna har ibland stått att läsa om i dagspressen, och inte alltid då i så smickrande ordalag. Vi firade vår midsommar på Mora Parkens Camping & Stugby, och helhetsintrycket av de dagarna kan sammanfattas i Lasse Berghagens strof som jag nynnade även när vi lämnade platsen: "Det var sommar det var glädje och de dansade och sjöng".
(Ur H&C nr 6/2009)

 

Campingkollens betyg:
Läge - 9 poäng
Service - 9 poäng
Standard på anläggningar - 7 poäng
Handikappanpassning - 6 poäng
Skötsel av anläggningar - 10 poäng
Lekplats - 6 poäng
Campingtomt/uppställningsplats - 8 poäng
Säkerhet - 7 poäng
Miljö - 8 poäng
Helhetsintryck/välbefinnande - 10 poäng
Summa poäng - 80

Tyck till om Mora Parkens Camping du också!
Till Campingkatalogen

Fakta
Mora Parkens Camping & Stugby
Parkvägen 1
Box 294
792 25 Mora

Tel: 0250-276 00
Fax: 0250-276 01
E-post: info@moraparken.se
Hemsida: www.moraparken.se

Antal plaster: 500, varav 250 med el
Öppet: året runt
GPS-koordinater: N=61 00 619, E=14 31 501

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206