Njutningsfyllt i midsommartid

Njutningsfyllt i midsommartid

Publicerad

"Ja det var  en kväll i juni, då när sommarn är som bäst…" Lasse Berghagens underbara melodi dök utan förvarning upp i huvudet när vi i skymningen passerade infarten. "Det var sommar, det var glädje och de dansade och sjöng" nynnade jag efter midsommar på Mora Parkens Camping & Stugby.

Midsommar i Dalarna klingar lika tidsanpassat lokalpatriotiskt som surströmmingspremiär i Norrland i augusti och hummerfiske på västkusten i september. Surströmming har vi prövat, eller nåja, varit i närheten av. Hummer har vi stiftat närmare bekantskap med, det har vår närstående hummerfiskare sett till. Midsommar har vi firat på camping år ut och år in i decennier, men aldrig i Dalarna. Det var dags att göra något åt det. Därför styrde vi husvagnsresan till Mora Parkens Camping & Stugby lagom till midsommarhelgen. Det ångrade vi inte.

Bild 308931

Moras bebyggelse ligger så nära att du kan promenera in till stan.


Läge 8 poäng
Det känns som man rundar centrala stan när man följer skyltarna till campingen, men det beror bara på en kringgående manöver. När man väl kommer på plats finner man att campingen ligger på bara några minuters promenad till självaste gågatan. Att den också gränsar till Österdalälven betyder att man har tillgång till både stadsmiljö och fin natur, bara att välja efter väder och humör för dagen.

 

Ja, stadsstrosandet är inte så väderberoende förstås. Är det regnigt och trist kan en liten shoppingrunda pigga upp, är det sol och sommarvarmt funkar det fint att sitta på en bänk på gågatan, äta glass och titta på folk.

För de badsugna finns också resurser. En barnvänlig sandstrand finns som i en liten lagun, och en grillplats avslutar det långa sandrevet som sträcker sig ut i älven. En härlig miljö!

Bild 309901

Receptionen är gemensam för både camping- och hotellgäster.

 

Service 9 poäng
Receptionen är gemensam för hotellet och campingen. Proffsiga receptionister tog emot oss med en så frimodig attityd att vi hade vågat ställa vilka frågor som helst. Nu hade vi inga udda spörsmål på lager, utan höll oss strikt till de vanliga incheckningsrutinerna. Däremot hade flickan bakom disken en fråga till oss, en som vi aldrig tidigare fått i en campingreception:

- Vill ni ha frukost levererad till vagnen?
Jojomensan, det går allt för sig det! Hotellfrukost. Man beställer den i receptionen, sedan kan man slappna av och veta att frukosten serveras vid vagnen följande morgon.

Till service får också räknas campingbutiken, som har ett brett sortiment av det campinggäster kan behöva. Även Tingsnässtugan får ingå i avdelning service. Under sommaren erbjuder den mat och dryck - för den händelse man blivit bortskämd med frukostkorgen och vill bli serverad andra mål också.

Standard på anläggningar 7 poäng
Den här ronden är inte lika lättbedömd som de tidigare, eftersom arbete pågick med en systematisk renovering av servicehusen. Ett av dem, vid tennishallen, är helt nybyggt, modernt och superfräscht. Ett har renoverats i vinter, bland annat med fjärrvärme, och ett står på tur för renovering. Det betyder att standarden varierade en del, beroende på vilket av servicehusen vi anlitade.

Separata duschbås, inga mynt, bra varmvatten, så var det dock överallt. Betyget blir godkänt med marginal, som dessutom kommer att öka i takt med att de planerade renoveringarna blir avslutade.

Handikappanpassning 6 poäng
Servicehuset vid tennishallen har en föredömligt välutrustad handikapptoalett och -dusch. De äldre servicehusen, som kallas Småstugorna och Butiken har också handikapptoalett och dusch. Småstugorna väntar på renovering, men Butiken är klar invändigt. Trappsteget till huset, som fanns vid vårt besök, är nu ersatt av en ramp, berättar campingföreståndaren Rolf Hansson.

Eftersom campingområdet är stort, kan det bli ganska lång transport till handikapptoaletten, beroende på var man har sin campingtomt. Området är plant, och i den meningen lättframkomligt. Flera vägar inne på campingen har dock grusbeläggning, vilket kan göra det trögt att ta sig fram med rullstol.

Skötsel av anläggningar 10 poäng
Skötseln var exemplarisk. Vi hade ömsom sol, ömsom regn som stundtals härsknade till ordentligt och brast ut i kraftiga åskskurar. Alla som har varit med om störtregn på campingplatser vet att sådant kan orsaka en hel del sörja på vägar och campingtomter, en sölighet som ofta följer med in i de gemensamma utrymmena.

Eftersom vi besökte campingen under midsommarhelgen var det också mycket folk på campingen, vilket inte precis gör det lättare för personalen att hålla snyggt och prydligt i servicehusen. Trots de här ogynnsamma förutsättningarna, var det föredömligt välvårdat vart vi än kom.

Bild 308930

Mora Parkens Camping har två lekplatser för de yngre gästerna.

 

Lekplats 6 poäng
En lekplats var under uppförande när vi var där, så de avslutande markarbetena var inte riktigt färdiga. Men gungor och klätterställning fanns på plats, och sanden därunder var på inget sätt störande för småttingarna, kan man väl säga. En lekplats till har färdigställts sedan dess, och ytterligare en minigolfbana.

Bild 309900

Campingområdet är varierat och det finns både öppna och mer lummiga tomter att välja mellan.

Campingtomt/uppställningsplats 8 poäng
Som nämndes tidigare är området stort, med generösa gräsytor som ger mycket luft och välgörande rymd åt platsen. Campingtomterna ligger som i grupper, där vissa av dem ligger öppet och fritt, medan andra har mer lummighet i sin närhet. Plant och lättuppställt är det i varje fall vilken plats man än kommer till.

 

Säkerhet 7 poäng
Majoriteten av tomterna är tillräckligt stora för att säkerhetsavstånden ska kunna hållas, men det fanns också ställen där vagnarna hade placerats i tätaste laget. Brandsläckare finns utplacerade på flera ställen. Vid incheckningen fick vi en utförlig broschyr, som bland annat innehöll en karta över campingorådet. Där framgår också tydligt var man hittar brandsläckarna.

Dessutom finns viktiga telefonnummer i broschyren, som till vårdcentralen, tandläkare, veterinär, polis, taxi, bilbärgare, till campingreceptionen och förstås SOS-numret 112.

Miljö 8 poäng
Fullt utrustade miljöstationer finns utplacerade på flera ställen på campingen. I anslutning till ett par av dem finns också tanktömning för husbilar, och latrintömning finns på ytterligare ett par ställen. Välvårdat och omskött var det, inget skräp på marken, inga bortglömda hörn som inte tålde att visas upp.

Bild 309899

Helhetsintryck/välbefinnande 10 poäng
I husvagns- och husbilstester nyttjar vi begreppet "användarvänlig", och den benämningen poppade upp i tankarna upprepade gånger under de dagar vi gästade campingen. Man slår ner sina bopålar för ett tag, sedan finns det massor att använda sig av som tillfällig besökare. Servicen som hör själva boendet till är redan inräknat, så det jag menar är istället allt annat man har tillgång till. Simhall, en båthamn med olika vattenaktiviteter, båtuthyrning, kajakpaddling under guidade turer, fiske "put and take" en mycket fin strandpromenad, à la carte-restaurang, enklare servering och pub, bland mycket annat.

Vill man lämna campingen, så når man centrala Mora inom loppet av bara några minuter, med det varierade utbud som finns där ifråga om både sevärdheter, shopping och allehanda aktiviteter. Att campingen är helårsöppen är också en faktor som bidrar till begreppet användarvänlig.

Midsommar på camping i Dalarna har ibland stått att läsa om i dagspressen, och inte alltid då i så smickrande ordalag. Vi firade vår midsommar på Mora Parkens Camping & Stugby, och helhetsintrycket av de dagarna kan sammanfattas i Lasse Berghagens strof som jag nynnade även när vi lämnade platsen: "Det var sommar det var glädje och de dansade och sjöng".
(Ur H&C nr 6/2009)

 

Campingkollens betyg:
Läge - 9 poäng
Service - 9 poäng
Standard på anläggningar - 7 poäng
Handikappanpassning - 6 poäng
Skötsel av anläggningar - 10 poäng
Lekplats - 6 poäng
Campingtomt/uppställningsplats - 8 poäng
Säkerhet - 7 poäng
Miljö - 8 poäng
Helhetsintryck/välbefinnande - 10 poäng
Summa poäng - 80

Tyck till om Mora Parkens Camping du också!
Till Campingkatalogen

Fakta
Mora Parkens Camping & Stugby
Parkvägen 1
Box 294
792 25 Mora

Tel: 0250-276 00
Fax: 0250-276 01
E-post: info@moraparken.se
Hemsida: www.moraparken.se

Antal plaster: 500, varav 250 med el
Öppet: året runt
GPS-koordinater: N=61 00 619, E=14 31 501

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842