Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar

Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar

Publicerad

Den lilla ångbåten "Hamfri" glider förbi, det nypolerade träet blänker och röken stiger ur skorstenen. Strax efter kommer en grupp kanotister i färgglada kläder. Ja, i juli är det fullt liv på Dalslands Kanal. Vi har slagit läger på Håveruds Camping som ligger utmed kanalen.

Läge - 7 poäng
Tittar du i turistbroschyrer om Dalsland, så nämns inte Håveruds Camping, men vi fann den i Campingkatalogen som FC339. Det är uppenbart att fler har informerat sig för när vi kommer hit, så kniper vi en av de sista platserna. Det är dessutom gott om gäster från Holland, Tyskland och Norge. Campingen ligger alldeles vid Dalslands kanal och du har inte bara närheten till den populära vattenvägen utan till en rad turistaktiviteter, såsom hantverk och konst, restauranger och försäljning av lokala delikatesser. Du har cirka fyra mil till Åmål eller Vänersborg, och du befinner dig i ett landskap som kanske mer än något annat satsat på kanotfärder och friluftsliv.

Service - 6 poäng
Campingen drivs av ortens idrottsförening, men någon reception med bemanning har man inte.  På ett anslag på servicehuset berättas att campingvärden kommer förbi varje ekipage på morgonen och på kvällen. Man kan också gå till Turistcentret på andra sidan bron, och där tar man emot betalning. När vi äter middag på kvällen kommer campingvärden förbi, och vi visar vårt kvitto samtidigt som vi får en trevlig pratstund.

Håveruds Camping

Servicehuset är inte stort men rymmer den service man normalt behöver.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Den gemensamma anläggningen består helt enkelt av ett litet rött hus. I detta hus ryms dam- respektive herrtoaletter med duschar. Här finns också kombinerat kök och tvättstuga, latrintömningsrum och handikapptoalett. Invändigt möts vi av vitt kakel och klinkers. Det är mycket fräscht. Det saknas tömningsplats för fasta tankar. Femkronor gäller som betalning i duschen.

Skötsel av anläggningen - 7 poäng
Vad vi förstår så handlar det om ideella krafter som sköter campingen. Men det innebär inte att det sköts sämre. Vid vårt besök är det rent och fint ute på campingen och likadant är det inne i servicehuset.

Håveruds Camping

Tomterna på campingen är rymliga och lättillgängliga tomter. Grill finns för allas trevnad.

Campingtomt - 7 poäng
I princip handlar det om uppställning på grus. Platserna är rymliga och mellan raderna har gräsridåer lämnats.

Säkerhet - 5 poäng       
Vid servicehuset finns en brandsläckare väl synlig från uppställningsplatserna. Elskåpen är låsbara och placerade så att man slipper dra sladdar över området. Campingen är inte inhägnad och har inga vakter, men miljön signalerar en sorts trygghet.

Miljö - 2 poäng   
Några speciella arrangemang för miljön finner vi inte. Men det finns en glasbehållare vid soptunnorna, och det är dessutom rent och snyggt omkring dessa.

Handikappanpassning - 7 poäng
I servicehuset finns en handikapptoalett med dusch och larmanordning. Asfalterad gång fram till huset.

Lekplats - 1 poäng
Akvedukten i Håverud är nog inte ett resmål som lockar barnfamiljer, och det märks. På campingen finns bara en linbana till barnens förströelse. Ett annat trevligt barnnöje är att fiska mört från bron.

Helhet - 8 poäng
Håveruds Camping är en sommaranläggning, och det är som sådan den skall bedömas. Här är nog ganska öde när inte livet på Dalslands kanal är i full gång. Men när vi kommer en dag i juli är det massor av turister och vi förströr oss länge med att bara gå och titta på allt. I det stora Turistcentrat finns Turistbyrån, där du också kan boka kanalturer. I huset som är jättestort är det också en utställning om Västra Götaland och näringar på bygden, butik med souvenirer och fritidskläder, godisförsäljning och ett kommersiellt lekland som består av uppblåsbara hoppborgar av olika slag. "Kämpegöj" säger ett par glada norska guttar när vi tittar in och kollar. Pris för en timma är 50 kronor, fast då ingår en glass också.

Huvudnumret att titta på är förstås slussen och den märkliga akvedukten. Akvedukten byggdes 1865-68 och är en 32,5 meter lång u-formad stålbalk upplagd på plintar över forsen. Det är en märklig syn att kanske se ett husvagnsekipage högt uppe på landsvägen och strax under länståget, samtidigt som en turistbåt glider genom akvedukten. Museet om kanalens historia och livet i Håverud är välgjort och trevligt. Det är också kul att titta in i butikerna med hemslöjd, lokala matspecialiteter och antikt. Och blir du hungrig finns flera restauranger och café.

På kvällen promenerar vi utmed sjön Spången. Det är ett par kilometer till det nedlagda pappersbruket Åsensbruk, där vi vänder. Vi mår så gott i den ljusa sommarkvällen, där vattnet ligger som en spegel och smultronen lockar oss till små stopp. Hade vi gått över bron vid campingen, kunde vi ha gått ända fram till slussen i Upperud. Dit är det cirka två kilometer och hade det varit på dagen kunde vi fortsatt till det fantastiska Hanverksmuseet 500 meter längre bort. Hantverkshuset har produkter från ett hundratal hantverksföretag. Det här är en sommarcamping som du kan trivas på.
(Ur H&C nr 7/2011)


Campingkollens betyg:
Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera
Läge - 7 poäng
Service - 6 poäng
Standard - 7 poäng
Skötsel - 7 poäng
Tomt - 7 poäng
Säkerhet - 5 poäng
Miljö - 2 poäng
Handikappanpassning - 7 poäng
Lek        1 poäng
Helhet - 8 poäng
Summa: 57 poäng

FAKTA
FC 339 Håveruds Camping
Håfreströms IF, Kansliet
464 40 Åsensbruk
Tel. 0530-307 70
Fax 0530-307 70
Hemsida: www.hafrestromsif.se
Mailadress: hafrestromsif@telia.com
Öppet 1/5 – 31/8
Pris: 200 kronor för en elplats

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Håveruds Camping

Akvedukten i Håverud är Dalslands största turistmagnet.

On
Off

2 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206