Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar

Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar

Publicerad

Den lilla ångbåten "Hamfri" glider förbi, det nypolerade träet blänker och röken stiger ur skorstenen. Strax efter kommer en grupp kanotister i färgglada kläder. Ja, i juli är det fullt liv på Dalslands Kanal. Vi har slagit läger på Håveruds Camping som ligger utmed kanalen.

Läge - 7 poäng
Tittar du i turistbroschyrer om Dalsland, så nämns inte Håveruds Camping, men vi fann den i Campingkatalogen som FC339. Det är uppenbart att fler har informerat sig för när vi kommer hit, så kniper vi en av de sista platserna. Det är dessutom gott om gäster från Holland, Tyskland och Norge. Campingen ligger alldeles vid Dalslands kanal och du har inte bara närheten till den populära vattenvägen utan till en rad turistaktiviteter, såsom hantverk och konst, restauranger och försäljning av lokala delikatesser. Du har cirka fyra mil till Åmål eller Vänersborg, och du befinner dig i ett landskap som kanske mer än något annat satsat på kanotfärder och friluftsliv.

Service - 6 poäng
Campingen drivs av ortens idrottsförening, men någon reception med bemanning har man inte.  På ett anslag på servicehuset berättas att campingvärden kommer förbi varje ekipage på morgonen och på kvällen. Man kan också gå till Turistcentret på andra sidan bron, och där tar man emot betalning. När vi äter middag på kvällen kommer campingvärden förbi, och vi visar vårt kvitto samtidigt som vi får en trevlig pratstund.

Håveruds Camping

Servicehuset är inte stort men rymmer den service man normalt behöver.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Den gemensamma anläggningen består helt enkelt av ett litet rött hus. I detta hus ryms dam- respektive herrtoaletter med duschar. Här finns också kombinerat kök och tvättstuga, latrintömningsrum och handikapptoalett. Invändigt möts vi av vitt kakel och klinkers. Det är mycket fräscht. Det saknas tömningsplats för fasta tankar. Femkronor gäller som betalning i duschen.

Skötsel av anläggningen - 7 poäng
Vad vi förstår så handlar det om ideella krafter som sköter campingen. Men det innebär inte att det sköts sämre. Vid vårt besök är det rent och fint ute på campingen och likadant är det inne i servicehuset.

Håveruds Camping

Tomterna på campingen är rymliga och lättillgängliga tomter. Grill finns för allas trevnad.

Campingtomt - 7 poäng
I princip handlar det om uppställning på grus. Platserna är rymliga och mellan raderna har gräsridåer lämnats.

Säkerhet - 5 poäng       
Vid servicehuset finns en brandsläckare väl synlig från uppställningsplatserna. Elskåpen är låsbara och placerade så att man slipper dra sladdar över området. Campingen är inte inhägnad och har inga vakter, men miljön signalerar en sorts trygghet.

Miljö - 2 poäng   
Några speciella arrangemang för miljön finner vi inte. Men det finns en glasbehållare vid soptunnorna, och det är dessutom rent och snyggt omkring dessa.

Handikappanpassning - 7 poäng
I servicehuset finns en handikapptoalett med dusch och larmanordning. Asfalterad gång fram till huset.

Lekplats - 1 poäng
Akvedukten i Håverud är nog inte ett resmål som lockar barnfamiljer, och det märks. På campingen finns bara en linbana till barnens förströelse. Ett annat trevligt barnnöje är att fiska mört från bron.

Helhet - 8 poäng
Håveruds Camping är en sommaranläggning, och det är som sådan den skall bedömas. Här är nog ganska öde när inte livet på Dalslands kanal är i full gång. Men när vi kommer en dag i juli är det massor av turister och vi förströr oss länge med att bara gå och titta på allt. I det stora Turistcentrat finns Turistbyrån, där du också kan boka kanalturer. I huset som är jättestort är det också en utställning om Västra Götaland och näringar på bygden, butik med souvenirer och fritidskläder, godisförsäljning och ett kommersiellt lekland som består av uppblåsbara hoppborgar av olika slag. "Kämpegöj" säger ett par glada norska guttar när vi tittar in och kollar. Pris för en timma är 50 kronor, fast då ingår en glass också.

Huvudnumret att titta på är förstås slussen och den märkliga akvedukten. Akvedukten byggdes 1865-68 och är en 32,5 meter lång u-formad stålbalk upplagd på plintar över forsen. Det är en märklig syn att kanske se ett husvagnsekipage högt uppe på landsvägen och strax under länståget, samtidigt som en turistbåt glider genom akvedukten. Museet om kanalens historia och livet i Håverud är välgjort och trevligt. Det är också kul att titta in i butikerna med hemslöjd, lokala matspecialiteter och antikt. Och blir du hungrig finns flera restauranger och café.

På kvällen promenerar vi utmed sjön Spången. Det är ett par kilometer till det nedlagda pappersbruket Åsensbruk, där vi vänder. Vi mår så gott i den ljusa sommarkvällen, där vattnet ligger som en spegel och smultronen lockar oss till små stopp. Hade vi gått över bron vid campingen, kunde vi ha gått ända fram till slussen i Upperud. Dit är det cirka två kilometer och hade det varit på dagen kunde vi fortsatt till det fantastiska Hanverksmuseet 500 meter längre bort. Hantverkshuset har produkter från ett hundratal hantverksföretag. Det här är en sommarcamping som du kan trivas på.
(Ur H&C nr 7/2011)


Campingkollens betyg:
Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera
Läge - 7 poäng
Service - 6 poäng
Standard - 7 poäng
Skötsel - 7 poäng
Tomt - 7 poäng
Säkerhet - 5 poäng
Miljö - 2 poäng
Handikappanpassning - 7 poäng
Lek        1 poäng
Helhet - 8 poäng
Summa: 57 poäng

FAKTA
FC 339 Håveruds Camping
Håfreströms IF, Kansliet
464 40 Åsensbruk
Tel. 0530-307 70
Fax 0530-307 70
Hemsida: www.hafrestromsif.se
Mailadress: hafrestromsif@telia.com
Öppet 1/5 – 31/8
Pris: 200 kronor för en elplats

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Håveruds Camping

Akvedukten i Håverud är Dalslands största turistmagnet.

On
Off

2 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842