Gammal goding i modern tappning

Gammal goding i modern tappning

 - Tyvärr, här är fullbelagt, sa receptionisten. Möjligen om ni vill stå på en reservplats tills en ordinarie plats blir ledig.  
Det visade sig vara en höjdare! Campingkollen har besökt Johannesvik Camping i Kungshamn.

 Varför det var en höjdare får jag återkomma till. Bums konstaterade vi i varje fall att campingen har stark dragningskraft på många, att det finns plats för många, och att dessa många kan disponera sina dagar i skön miljö.

 Läge    8       
Campingen ligger på Sotenäset i Bohuslän. Till Kungshamn är det ett par kilometer, till Smögen ytterligare ett par. Sommartid bjuds där ett ständigt skådespel, där aktörerna är havets skiftningar efter väderlek, de omutliga bohusbergen, båtliv, turister, sommarbutiker och lokala kulinariska frestelser. Kommersiellt så det förslår förstås, men också det har sin charm om det intas i måttliga doser.

 Service    9

Öppettiderna i receptionen är generösa under högsäsong, från klockan 8.00 till 22.00. Butik med sedvanligt utbud finns på området. Dessutom finns ett mindre sortiment i receptionen. Praktiskt, då det kan bli långt att gå till butiken beroende på var på området man har sin plats. Johannas Kök & Bar ligger nära badplatsen, och där erbjuds husmanskost, pizza och lite annat smått och gott. Äta på plats eller ta med till vagnen, det är valfritt. Extra plus i serviceronden vill vi ge för att campingen håller öppet hela året. "Vi är ändå här och jobbar, då kan vi lika gärna ta emot de gäster som vill komma in för lite service", sa campingvärden när vi var på besök senaste advent. Då var en del av servicehuset öppet, det var varmt och ombonat och alla faciliteter tillgängliga. Det kallar vi god service, vi som lever campingliv året om.

 Standard på gemensamma anläggningar   7
Eftersom campingområdet är stort finns servicehus på flera ställen. De innehåller bra köksresurser, där även diskmaskin ingår. Likaså tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, plats för handtvätt och strykning. Skötrum med bänk och balja. Servicehusen har grundläggande standard, men ståtar inte med flärd eller ögonfröjd.

 Skötsel av gemensamma anläggningar        7
Vårt besök inföll under högsäsong, när trycket på campingplatserna är som störst. Att städpersonalen inte riktigt hann med överallt kunde vi se, men några stora plumpar i protokollet fanns inte.

 Framkomlighet    4
Campingen är kuperad, så vissa platser är mer lättillgängliga än andra. Servicehusen är inte idealiska med tanke på framkomlighet med rullstol. Ramper finns, men lutningen gör dem arbetsamma att forcera för den som tar sig fram sittande.

Handikappanpassad dusch och toa finns på flera håll. Vi fick nöja oss med att titta in i en av dem, eftersom det var problem med nycklar just då. Flickorna i receptionen försäkrade att dessa utrymmen är identiskt lika, så bedömningen var ändå möjlig. Vi fann att utrymmet är trångt. En avskiljande vägg mellan toalettstol och dusch är till hinder för tillgängligheten. Larmknapp saknas. En camping av den här kalibern, fyrstjärnig enligt SCR:s klassificering (Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation) borde ha bättre kvalitet på handikapputrymmena.

 Lekplats         8
Tre lekplatser finns på området, en stor och välutrustad plus två mindre och enklare utrustade. Bra med den spridningen, så att alla småttingar kan ha hyfsat nära från hemmavagnen till lekplatsen. Om minigolfbanan inte är lekplats, så är den i varje fall till för förströelse. Som sådan var den mäkta populär för alla åldrar, och vad är det som säger att inte vuxna kan leka?

 Campingtomt   8
Campingen grenar ut sig mellan bergen där de ger sin tillåtelse till det. På höjderna har det också ordnats platser. Det ger en härlig dynamik åt hela området. De högt belägna platserna får skapligt branta backar, men som lön för mödan får man finfina vyer. Många platser ligger på plana gräsytor, och känns mer traditionella.

Nu återkommer jag till reservplatsen jag nämnde inledningsvis, höjdarplatsen. Den ligger på en kulle nära receptionen. Visserligen fick vi en präktig backe, men väl däruppe var det en underbar plats. Där fanns rymd, till och med havsutsikt om än på avstånd, och vi som bodde där hade gott om utrymme. Det kändes nästan som en egen liten camping, men med den stora campingens resurser inom räckhåll.

Miljö   9
Sopcontainrar finns utplacerade på flera ställen. Plats för tömning av fasta tankar finns på två ställen, utslagsback på tre.För dusch får man ladda ett plastkort med x antal kronor, och automaten räknar av varmvattenförbrukningen. Beloppet som eventuellt finns kvar på kortet får man tillbaka när man checkar ut. En bra stimulans för att duscha miljövänligt.

 Säkerhet   8
Det oregelbundna området gör att campingtomterna får varierande utformning. I en del fall innebär det bra tilltagna säkerhetsavstånd. På de plana ytorna står vagnarna traditionellt på rad, och mellanrummen motsvarar säkerhetskraven. Men eftersom husvagnsraderna i vissa fall står "rygg mot rygg", blir det ändå tätt på sina håll. Vid receptionen finns en porttelefon där man får direktkontakt med personal när receptionen är stängd. Där finns också telefonnummer till vakt. I den informativa broschyren finns uppgift om hur man når sjukhus, tandläkare, polis, bland mycket annat.

 

Publicerad

Johannesviks Camping

Det känns mer som en stor insjö än en vik av havet vid badplatsen, tack vare de skyddande bergen som omgärdar den.

Helhetsintryck    8
Den här campingen har många år på nacken, ett drygt halvsekel för att vara någorlunda precis. Den utvecklades utifrån ett behov, då cyklister kom och slog upp sina tält. Orsaken var naturligtvis att de hittat en härlig plats att tillbringa sin lediga tid på. Från den spontana starten har campingen sedan växt, både i storlek och kvalitet. Idag är det en modern anläggning som tillfredsställer de flesta önskemål dagens campingmänniskor kan ha, och fortfarande en skön plats att njuta sin ledighet på. Badplatsen ligger inom räckhåll, aktiviteter finns för den som inte vill vara sysslolös, bekvämlighet för den som vill vara det. Slippa laga mat, exempelvis.

Trots att man som campinggäst får sina behov tillgodosedda, känns det inte som något överdåd eller skrytbygge. En befriande avslappnad känsla.  

 

Campingkollens betyg
Skalan är 1 – 10 där 5 är godkänt men inte mer.

Läge   8
Service   9

Standard   7

Skötsel   7

Framkomlighet   4

Lekplats   8

Campingtomt   8

Miljö   9

Säkerhet   8
Helhetsintryck   8

Summa poäng   76

FAKTA
Johannesvik Camping & Stugby
Adress:
Wägga Nordgård 1, 456 91 Kungshamn
Tel:
0523-323 87
Fax:
0523-303 78
Hemsida:
www.johannesvik.se
Mailadress:
info@johannesvik.se
Öppet:
Året runt
Pris:
Från 195 kr, el 50 kr.
GPS: N 58  22`  0.57"   E 11  16` 52.29"

 Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206