En camping med själ och atmosfär

En camping med själ och atmosfär

Publicerad

Vissa gånger blir man mer glad än andra gånger. Till exempel när man upptäcker något som känns som ett fynd just då. Så var det när vi kom till Vittsjö Camping i Skåne.

Fynd – ja för att det vi fann överträffade våra förväntningar. Det var tidigt på säsongen, vi var på rundresa och kände behov av att komma till en välordnad camping. Men tidigt på våren växer de inte på träd, de platserna. Visserligen är det en del som vaknar när vårsolens första strålar pillar hål på vinterdvalan, men ofta är de liksom nymornade då. Så var det inte på Vittsjö Camping. Låt vara att där var tunnsått med gäster, allt annat hade varit överraskande mitt i veckan en kylig marsmånad. Men campingen var igång, det var det som kändes som ett fynd precis då.

Läge 8 poäng
Vittsjö ligger ungefär 2,5 mil nordväst om Hässleholm. Campingen gränsar mot Vittsjöns strand i en miljö som är både uppiggande och avkopplande. Uppiggande för att där alltid finns något att se eller göra i närheten och omgivningarna. Att samhället är så lätt nåbart är också pluspoäng för läget. Är det avkoppling man är ute efter räcker det långt att bara ta in synintrycken från miljön vid campingen.

 Service 7 poäng
Receptionen var öppen vissa timmar på dagen, och anslag på dörren berättade vilka tider det var. Där fanns också telefonnummer till campingvärden. En bom vid infarten gav upphov till frågor, så vi ringde förstås. På telefon fick vi instruktioner om hur vi kunde öppna bommen, samtidigt som vi fick all information vi kunde behöva tills receptionen öppnade igen.
- Elskåpen är låsta, men behöver ni el? undrade campingvärden.
- Njae, vi klarar oss, det kan i alla fall vänta tills du är här, sa vi.
- Inte då! Jag ringer en av mina vänner. Han kommer och låser upp elskåpen åt er, och ser till att ni inte behöver sakna något.
Det är den där lilla extra omtanken som skapar den varma, välkomnande känslan.  

Vittsjö Camping

Det södra servicehuset har funnits med ett antal år, vilket märks på att standarden inte är av modernaste snitt. Men det man behöver finns där, och oklanderligt välskött är det.

Skötsel av anläggningar 7 poäng
Välvårdat var det såväl i duschar som toaletter och kök, liksom i samlingsrum och övriga gemensamma utrymmen En familjär känsla infann sig när man steg in i lokalerna, som om man gästade någons hem. Aktsamheten kom automatiskt, spontant borstade man av skorna vid dörren och torkade bort vattenskvättet vid tvättstället. Känslan tycktes vara kollektiv, och den bottnade naturligtvis i skötseln som helhet. Undantaget var latrintömningen. Den behövde en ordentlig upprustning, och en mer lättåtkomlig placering. Bättre ordnat och skött här skulle medfört ytterligare någon poäng.

Standard på anläggningar 6 poäng
Servicehuset byggdes när modet på sådana anläggningar var helt annorlunda än idag. Efter hand har de renoverats och moderniserats, så att de väl uppfyller de funktioner man är ute efter, om än i något enkla lokaler.

Handikappanpassning 5 poäng
Campingområdet är plant, huvudstråken är asfalterade, men campinggatorna har grusbeläggning. Till receptionen finns en ramp, men till servicehusen, såväl det södra som det norra, är det ett litet trappsteg. En bagatell för funktionella fötter, men till hinder för den som är rullstolsburen. I det norra huset finns ett separat utrymme för handikappdusch- och toalett.

Vittsjö Camping

Vardagar i mars är det ganska folktomt på campingplatserna, vilket gäller även lekplatsen förstås. Men redskapen finns när gästerna behagar komma, och den omgivande miljön är skön för både stora och små.

Lekplats 5 poäng
Lekplatsen ligger i campingens utkant. De som har sin campingtomt i andra ändan av campingen får således ganska långt till lekplatsen. Utrustningen består av sandlåda, gungor och karusell, plus massor av fria ytor runt omkring. En samlingsplats för campingens gästande barn, där kreativiteten kan få blomma eftersom inte så mycket är tillrättalagt. Om det är till för- eller nackdel, ja det kan de lärde tvista om.

Campingtomt 6 poäng
Eftersom större delen av campingområdet är plant är det lätt att komma till och ställa upp sitt campingfordon. Platser som inte väckte häpnad eller orsakade ovationer, men som inte heller framkallade missnöje.
Marken hade bra bärighet, trots att den sista snösmältningen precis hade hunnit undan när vi var på besök.

Säkerhet 7 poäng
Att tomterna är tillräckligt stora för att säkerhetsavstånden mellan ekipagen ska hållas är den kanske viktigaste åtgärden. Den regeln efterlevdes här. Elskåpen har automatsäkring och jordfelsbrytare. Bommen vid entrén är låst nattetid så biltrafik in på området går inte för sig då, vilket försvårar för eventuella banditer. Att campingvärden går att nå hela dygnet om situationen så skulle kräva, är också en säkerhetsfaktor.

Miljö 8 poäng
Avfallet ska källsorteras i enlighet med kommunens anvisningar, som finns uppsatta vid sopstationen. Elstolparna har elektronisk mätning, så att gästerna betalar bara för den el de förbrukar. Det sporrar till varsamhet med energin, och är på så vis en åtgärd i miljöns tjänst.

Helhetsintryck 8 poäng
Tänk tanken att du tar in på ett exklusivt hotell. Då är det kanske marmor på lobbygolvet, kristallkronor i matsalstaket och receptionisten har uniform. Mottagandet professionellt och integritetsfrämjande opersonligt. Visst kan man känna sig aktad som gäst i en sådan miljö, och blir kanske stärkt i både självkänsla och välbefinnande. 
Tänk sedan tanken att du istället tar in på ett mindre familjeägt hotell, där mannen hälsar välkommen i entrén och hustrun dukar matborden. Tonåringar praktiserar vid inskrivningsdisken och hjälper till att bära upp väskan eftersom huset saknar hiss. Som gäst känner du dig lika respekterad och välkommen som på det flotta hotellet, men på helt andra premisser.
I en sådan tänkt jämförelse ser jag Vittsjö Camping som det senare exemplet. En camping med atmosfär som också skapar välbefinnande, men grundat på andra värden än de exklusiva.
Intrycket vi tar med oss är önskan att komma tillbaka. Besöket har väckt lusten att också få del av aktiviteter som passar under andra årstider än några kylslagna dagar i mars.

Campingkollens betyg
Skala 1 – 10, där 5 utgör godkänt men inte mer.

Läge   8
Service   7
Skötsel av anläggningar   7
Standard på anläggningar   6
Handikappanpassning   5
Lekplats   5
Campingtomt   6
Säkerhet   7
Miljö   8
Helhetsintryck   8

Summa poäng   67

FAKTA
FC424, Vittsjö Camping, Campingvägen 1, 280 22 Vittsjö
Hemsida: www.vittsjocamping.se
Antal platser: 78
Pris per dygn/pris för el per dygn: 160:-/20:- + 1,50 kr/kwh
Öppettider: Året runt
Kort vägbeskrivning: Vid väg 117, en och en halv kilometer norr om centrala Vittsjö.

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206