Poppis och badvänligt vid Vättern

Poppis och badvänligt vid Vättern

Publicerad

På en udde i Vätterns nordligaste del, ligger Husabergsudde Camping & Stugor. En plats man blir glad av att komma till, lagom stor med gröna gräsmattor och bara en kilometers strandpromenad till Askersund.

Läge - 9 poäng
Husabergs udde är en sällsynt vacker plats och där finns en campingen med samma namn. Vätterns norra skärgård är känd för sin skönhet och nu befinner vi oss i den allra nordligaste delen. Från campingbryggan ser du Askersunds hamn rakt över fjärden, eller Alsen som denna del av sjön kallas. Det är bara en 1,5 kilometer till torget och ännu mindre till hamnen som på sommaren lever upp med flera restauranger, konsthantverkare och gästande båtar.

Service - 9 poäng
Trevligt bemötande i receptionen och en utförlig och välgjord broschyr över campingen.
Trots närheten till staden finns en servicebutik med det nödvändigaste, och på sommaren finns det nybakat bröd på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
Servicen finns i två byggnader och dessa renoverades år 2005. I det ena huset är det toaletter och duschar i väl tilltagna utrymmen. Fritt varmvatten. Det är fräscht med kakel och klinkers. På husets gavel är ett rum där man tömmer sin egen toalett och även här ser det prydligt ut, men vi saknar tvättmöjligheter för händerna. I hus nummer två är kök, allrum och tvättstuga. Rikligt med diskplatser vid rostfria bänkar, spis och mikro ingår. I ett separat rum bredvid köket finns bord och stolar och därtill en TV på väggen.

Tvättstugan har tvättmaskin, torkskåp och torktumlare. Det finns tömningsplats på lättillgänglig plats för husbilar och där har man även slangar med dricksvatten respektive sjövatten. Särskild rensplats för fisk finns. Receptionen och butiken ryms i ett eget litet hus.

Skötsel - 7 poäng
Nyklippta gräsmattor och blommande pelargonior vittnar om medveten vård av campingen. I servicehusen är det helt okej och vi registrerar ständig tillsyn av papper på toaletterna.

Husabergs Udde

Brandgatorna mellan husvagnstomterna eliminerar att ekipagen står för tätt.

Campingtomt - 7 poäng
Husabergsudde är delvis kuperad och det gör att en del tomter inte är alldeles plana. Nu är detta i sig inget problem, eftersom dessa tomter i huvudsak bebos av säsongsgäster. De flesta rörliga platserna är plana och eller svagt sluttande. De flesta tomterna har dessutom ett bra djup.  Många har förstås sjöutsikt och alla har nära till servicehusen. Miljö - 5 poäng
En liten skylt på duschdörren uppmanar till sparsamhet av varmvatten för miljöns skull. Vid diskplatserna, såväl ute som inne, hämtar du varmvattnet i en framställd hink. Detta eliminerar rinnande varmvattenkranar. Sophanteringen är uppdelad i container plus två glasbehållare.

Handikappanpassning - 6 poäng
Gångarna på campingområdet är grusade och gör det lite besvärligt för rullstolsburna att ta sig fram, men kommer de bara upp för den lilla backen till servicehuset så finns där en riktigt välutrustad  handikappanpassad toalett med larm och dusch. Här finns även skötbord. Några andra arrangemang för att underlätta tillgängligheten i övriga byggnader finns inte, men campingvärden säger att det finns på önskelistan över förbättringar.

Husabergs Udde

Minigolfbanan är välvårdad och "golfrundorna" billiga.

Lekplats - 6 poäng
Lekplatsen består av en klätterställning försedd med rutschkana, gungor, spiraldjur och sandlåda. Inne på campingen finns ett barnvänligt bad med sand att leka i och liten rutschkana. Brygga för de större barnen. Det är gratis att fiska från land och brygga.

Säkerhet - 9 poäng
Vid vårt besök är campingen fullbelagd, men vi ser inte några fällor där ekipagen står för tätt. På det största uppställningsområdet har två så kallade brandgator gjorts mellan raderna och därmed kan man inte stå för tätt med kortsidorna. Det är gott om brandsläckare utplacerade och dessa finns också markerade i broschyren över platsen.
Elskåpen är till 90 procent av typ europakontakt med 10 ampères säkring                               och dessutom är de låsta, något det ofta slarvas med. Campingvärden bor själv i villavagn vid infarten till anläggningen och därmed har de campingen under ständig bevakning medan det också finns någon att vända sig till om något allvarligt händer.

Helhet - 9 poäng
Det känns trivsamt redan när man kommer in i receptionen och mycket beror säkert på Susanne och Per Gustavsson som driver campingen. De är glada och entusiastiska.
- Det är det roligaste jobbet jag haft i mitt liv, säger Per.
Förr var Per och Susanne golfentusiaster, men numera blir det bara i samband med resor utanför campingsäsongen.
-    Men jag tänker på golfarna, skrattar Per, vi ordnar exempelvis golfpaket där det ingår camping, greenfeeavgift, och transport i vår båt till Ommebergs Golfbana. Båtfärden tar cirka 20 minuter enkel resa.
Du kan också själv hyra båt, kanot eller cykel.
Det finns en vacker dansbana i anslutning till campingen och flera gånger på sommaren anordnas dans eller underhållning här. Den största festligheten är midsommarafton, då vandrar campinggästerna runt med den nyklädda stången, ackompanjerade av spelmän. På stranden reses den sedan under högtidliga former.
Minigolfbanan ser välvårdad ut och därtill är avgiften för att använda den human; 20 kronor för stora och 15 kronor för barn (2010). Det fina badet och närheten till Askersund och Tivedens Nationalpark är andra plus.
(Ur H&C 6/2011)


Campingpatrullens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge - 9
Service - 9
Standard - 8
Skötsel - 7
Handikappanpassning - 6
Lekplats - 6
Tomter - 7
Säkerhet - 9
Miljö - 5
Helhet - 9
Summa: 75 poäng

FAKTA
Husabergsudde Camping & Stugby, Stockshammar, FC429
696 92 Askersund
Tel. 0583-711 435
Hemsida: www.husabergsudde.se
Mailadress: camping@husabergsudde.se
GPS-koordinater:
N = 58° 52' 05"  E =  14° 54' 37"
Pris: 170 kronor, el 30 kronor, fritt varmvatten (2011)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Husabergs Udde

En gång om året bjuder Askersund in till fest för gamla bilar, då är det många ekipage som väljer att campa på Husabergs udde

On
Off

9 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842