Poppis och badvänligt vid Vättern

Poppis och badvänligt vid Vättern

Publicerad

På en udde i Vätterns nordligaste del, ligger Husabergsudde Camping & Stugor. En plats man blir glad av att komma till, lagom stor med gröna gräsmattor och bara en kilometers strandpromenad till Askersund.

Läge - 9 poäng
Husabergs udde är en sällsynt vacker plats och där finns en campingen med samma namn. Vätterns norra skärgård är känd för sin skönhet och nu befinner vi oss i den allra nordligaste delen. Från campingbryggan ser du Askersunds hamn rakt över fjärden, eller Alsen som denna del av sjön kallas. Det är bara en 1,5 kilometer till torget och ännu mindre till hamnen som på sommaren lever upp med flera restauranger, konsthantverkare och gästande båtar.

Service - 9 poäng
Trevligt bemötande i receptionen och en utförlig och välgjord broschyr över campingen.
Trots närheten till staden finns en servicebutik med det nödvändigaste, och på sommaren finns det nybakat bröd på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
Servicen finns i två byggnader och dessa renoverades år 2005. I det ena huset är det toaletter och duschar i väl tilltagna utrymmen. Fritt varmvatten. Det är fräscht med kakel och klinkers. På husets gavel är ett rum där man tömmer sin egen toalett och även här ser det prydligt ut, men vi saknar tvättmöjligheter för händerna. I hus nummer två är kök, allrum och tvättstuga. Rikligt med diskplatser vid rostfria bänkar, spis och mikro ingår. I ett separat rum bredvid köket finns bord och stolar och därtill en TV på väggen.

Tvättstugan har tvättmaskin, torkskåp och torktumlare. Det finns tömningsplats på lättillgänglig plats för husbilar och där har man även slangar med dricksvatten respektive sjövatten. Särskild rensplats för fisk finns. Receptionen och butiken ryms i ett eget litet hus.

Skötsel - 7 poäng
Nyklippta gräsmattor och blommande pelargonior vittnar om medveten vård av campingen. I servicehusen är det helt okej och vi registrerar ständig tillsyn av papper på toaletterna.

Husabergs Udde

Brandgatorna mellan husvagnstomterna eliminerar att ekipagen står för tätt.

Campingtomt - 7 poäng
Husabergsudde är delvis kuperad och det gör att en del tomter inte är alldeles plana. Nu är detta i sig inget problem, eftersom dessa tomter i huvudsak bebos av säsongsgäster. De flesta rörliga platserna är plana och eller svagt sluttande. De flesta tomterna har dessutom ett bra djup.  Många har förstås sjöutsikt och alla har nära till servicehusen. Miljö - 5 poäng
En liten skylt på duschdörren uppmanar till sparsamhet av varmvatten för miljöns skull. Vid diskplatserna, såväl ute som inne, hämtar du varmvattnet i en framställd hink. Detta eliminerar rinnande varmvattenkranar. Sophanteringen är uppdelad i container plus två glasbehållare.

Handikappanpassning - 6 poäng
Gångarna på campingområdet är grusade och gör det lite besvärligt för rullstolsburna att ta sig fram, men kommer de bara upp för den lilla backen till servicehuset så finns där en riktigt välutrustad  handikappanpassad toalett med larm och dusch. Här finns även skötbord. Några andra arrangemang för att underlätta tillgängligheten i övriga byggnader finns inte, men campingvärden säger att det finns på önskelistan över förbättringar.

Husabergs Udde

Minigolfbanan är välvårdad och "golfrundorna" billiga.

Lekplats - 6 poäng
Lekplatsen består av en klätterställning försedd med rutschkana, gungor, spiraldjur och sandlåda. Inne på campingen finns ett barnvänligt bad med sand att leka i och liten rutschkana. Brygga för de större barnen. Det är gratis att fiska från land och brygga.

Säkerhet - 9 poäng
Vid vårt besök är campingen fullbelagd, men vi ser inte några fällor där ekipagen står för tätt. På det största uppställningsområdet har två så kallade brandgator gjorts mellan raderna och därmed kan man inte stå för tätt med kortsidorna. Det är gott om brandsläckare utplacerade och dessa finns också markerade i broschyren över platsen.
Elskåpen är till 90 procent av typ europakontakt med 10 ampères säkring                               och dessutom är de låsta, något det ofta slarvas med. Campingvärden bor själv i villavagn vid infarten till anläggningen och därmed har de campingen under ständig bevakning medan det också finns någon att vända sig till om något allvarligt händer.

Helhet - 9 poäng
Det känns trivsamt redan när man kommer in i receptionen och mycket beror säkert på Susanne och Per Gustavsson som driver campingen. De är glada och entusiastiska.
- Det är det roligaste jobbet jag haft i mitt liv, säger Per.
Förr var Per och Susanne golfentusiaster, men numera blir det bara i samband med resor utanför campingsäsongen.
-    Men jag tänker på golfarna, skrattar Per, vi ordnar exempelvis golfpaket där det ingår camping, greenfeeavgift, och transport i vår båt till Ommebergs Golfbana. Båtfärden tar cirka 20 minuter enkel resa.
Du kan också själv hyra båt, kanot eller cykel.
Det finns en vacker dansbana i anslutning till campingen och flera gånger på sommaren anordnas dans eller underhållning här. Den största festligheten är midsommarafton, då vandrar campinggästerna runt med den nyklädda stången, ackompanjerade av spelmän. På stranden reses den sedan under högtidliga former.
Minigolfbanan ser välvårdad ut och därtill är avgiften för att använda den human; 20 kronor för stora och 15 kronor för barn (2010). Det fina badet och närheten till Askersund och Tivedens Nationalpark är andra plus.
(Ur H&C 6/2011)


Campingpatrullens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge - 9
Service - 9
Standard - 8
Skötsel - 7
Handikappanpassning - 6
Lekplats - 6
Tomter - 7
Säkerhet - 9
Miljö - 5
Helhet - 9
Summa: 75 poäng

FAKTA
Husabergsudde Camping & Stugby, Stockshammar, FC429
696 92 Askersund
Tel. 0583-711 435
Hemsida: www.husabergsudde.se
Mailadress: camping@husabergsudde.se
GPS-koordinater:
N = 58° 52' 05"  E =  14° 54' 37"
Pris: 170 kronor, el 30 kronor, fritt varmvatten (2011)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Husabergs Udde

En gång om året bjuder Askersund in till fest för gamla bilar, då är det många ekipage som väljer att campa på Husabergs udde

On
Off

9 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206