Dalbergså Camping & Gästhamn

Dalbergså Camping & Gästhamn

Publicerad

Vi tackar slumpen för att vi kom just när det var spelhelg, men särskilt mycket tackar vi slumpen för att den förde oss hit över huvudtaget!

Bild 309819

Solen var på nedåtgående när vi anlände. Campingvärden Bertil Fransson tog emot.
- Har ni bokat?
- Eeehm, nej.
- Då blir det nog svårt¿ ska ni stanna hela helgen?
- Nej, bara en natt. Eller högst två. Möjligen, la vi till, för vi ville gärna visa oss flexibla.
- Ja men då fixar vi det. Ni kan stå på grusplanen vid gästhamnen, det är inget problem, om ni klarar er utan el, erbjöd Bertil till slut.

Det erbjudandet tog vi gärna emot, och tackade därtill. Men slumpen grep in igen, eller rättare sagt Bertil, för han kom på att det fanns ett ledigt hörn längst in på campingen. Utan el där också, men inte lika mycket mitt i smeten.
- Det är nog bättre för er där, menade han.

Värmda av omtanken pallade vi under hjulen, och kom på bra plats trots lutningen på marken. Vi landade efter resan, campingmöblerna åkte ut. Från vår plats hade vi fin sikt över campingen.

Där de generösa grönytorna slutade tog Dalbergså vid. Ett lugnt vattendrag, egentligen en flik av Vänern. Bara man går ner till åstranden, ser man ut mot öppet vatten. En enastående kombination, tänker jag. Den skyddade, lugna viken för båtfolket, campingområdet som omgärdas av lägivande barr- och lövskog - och samtidigt den omedelbara närheten till landets största innanhav.

Det finns en upptrampad stig genom tät granskog, och följer man den når man på några minuter klippor med fri sikt över Vänern. Det går utmärkt att bada från klipporna, men någon ordnad badplats finns inte.

Butiken utanför campingentrén måste få eget omnämnande. Här möts vi av hyllor med och utan glasdörrar, köpmansdisk med femtioelva lådor, målarfärg i grönt som fått behålla ålderns patina. Även hantverk från ortens hantverkare ingår i sortimentet, och att bara titta på det är en fröjd.

Bild 309818

Butiken är en gammal lanthandel med bevarad interiör.


Att det dessutom finns lite dagligvaror som mjölk och bröd är praktiskt när man behöver det, men inte lika underhållande att titta på. Butiken brukar inte öppna förrän frampå dagen, men färskt frukostbröd kan man få ändå. Det beställer man av hamnvakten i gästhamnen, så det finns en lösning på det också.

 

Vi strosar runt och bekantar oss med platsen. Det hejas från höger och vänster, vi känner oss som stamgäster trots att det är vårt första besök. Stämningen är sådan.

Vi tittar in i servicehuset och ser att köket är anpassat till campingens storlek och normala beläggning, och därför inte stort. Men det som behövs, spis, ugn, diskbänk, det finns där. Granne med köket finns tvättstugan, som har tvättmaskin och en särskild plats för handtvätt.

I huset finns också toaletter, duschar och latrintömning.
- Oj! utbrast jag när jag öppnade dörren till en av toaletterna. Det var som att stiga in i badrummet hemma hos vem som helst, med badkar och allt! Man duschar i karet helt enkelt, precis som på många hotell - och utan myntautomattrassel.

Separat handikapptoa med dusch finns i samma byggnad. En ramp leder dit, och rummet har gott om svängrum för både rullstol och medhjälpare. Rampen som hägnar in duschdraperiet mot golvet måste dock vara till hinder för en rullstol, och en stol att sitta på i duschutrymmet hade varit en tillgång, så exemplariskt är det inte för rullstolsburna gäster.

Bild 309817

Skötseln av både sanitetsanläggningar och campingplatsen i övrigt är däremot exemplarisk. Det är rent och fräscht vart vi än går, till och med latrintömningen glänste, välskötta gräsmattor, vårdat helt enkelt.

Lekplats finns inte på campingen.
- Nej, vi har valt att inte ha det. Våra gäster har i de flesta fall vuxit ur barnfamiljsrollen, och har därför helt andra önskemål. Vi försöker tillmötesgå de önskemålen istället, förklarar Bertil.

Frodiga gräsmattor utgör underlag, och campingen ligger på en svag sluttning mellan åstranden och skogsbrynet. I den del av campingen som normalt används, är platserna plana och välordnade. Den som har svårigheter att ställa upp vagn eller bil här, har nog svårigheter vart han eller hon kommer.

Men nu var det som sagt spelhelg och extra många gäster, och då togs även reservutrymmet i anspråk. Det var där vi fick vår plats. Där var också välordnat och fint, men där var så pass lutning att pallning krävdes.

Platserna var så väl tilltagna att säkerhetsavstånden var betryggande, och det gällde såväl för de ordinarie platserna som för platserna på reservområdet. Helhetsintryck - ja gott! En idyllisk plats med mänskligt gemyt och utrymme för både kropp och själ. Möjlighet att få behoven av återhämtning stillade är ett större dragplåster än russel och hålligång här.

Bild 309816

Såvida det inte råkar vara spelhelg, för då är det sång och musik, samvaro och livsglädje som får fullt utlopp.

Fakta
FC45, Dalbergså Camping & Gästhamn
Dalbergså 7, 460 65, Brålanda
Telefon: 0521-330 09, fax 0521-330 09
Antal platser: 50, varav 32 med el.

Pris per dygn: 120 kronor, el 30 kronor
Öppettider: 1/5 - 15/9

Vägbeskrivning: Från europaväg 45 mellan Vänersborg och Mellerud, kör mot Bolstad, Grinstad, och följ sedan skyltar.

Campingkollens poäng:
Läge - 8
Service - 10
Standard på gemensamma anläggningar - 7
Handikappanpassning - 5
Skötsel av gemensamma anläggningar - 10
Lekplats - 0
Campingtomt/uppställningsplats - 8
Säkerhet - 7
Miljö - 8
Helhetsintryck (trivsel/välbefinnande) - 9

Summa poäng - 72

Fler campingplatser som Campingkollen besökt.

On
Off

3 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1662 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-12

  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206