Gammal campinggoding på Öland

Gammal campinggoding på Öland

Publicerad

Sol, vind och vatten, det är Öland. Just därför har människor sedan länge sökt sig hit för att finna ro på sin semester. KronoCamping Saxnäs vid havet mitt på ön är en av Sveriges äldsta semesteranläggningar.

Det finns cirka 25 campingplatser på Öland och hela ön kan bara beskrivas med ett ord, semesterparadis. Vi har dock beslutat oss för att stanna på KronoCamping Saxnäs, som ligger strategiskt med närhet till både Kalmar och Borgholm. Anläggningen är klassad som fyrstjärnig.

 Läge - 9 poäng
När du kört över Ölandsbron tar du till vänster vid Träffpunkt Öland mot Saxnäs och Ölands Djurpark, efter cirka fyra kilometer är du framme. KronoCamping Saxnäs ligger därmed ganska så i mitten på ön med närhet till det mesta, inklusive Kalmar på fastlandet. Det är i princip gångavstånd till Ölands Djur- och Nöjespark och ingen större prestation att cykla till Färjestaden och shoppa. En två kilometer lång badstrand följer campingen.
                  
Service - 10 poäng - 8 poäng
Receptionen påminner i det närmaste om en hotellreception. Två flickor betjänar varsin kund när jag kommer in. De pratar båda en excellent engelska och ler gång på gång under samtalet. När det blir min tur gäller samma vänliga bemötande, samt en utförlig beskrivning om vad som gäller för mig som gäst på campingen. Jag får med mig en karta och veckans program. Receptionen är bemannad 8.00 – 22.00 under sommaren.

KronoCamping Saxnäs

På campingen finns ett poolområde med både en 25-meterspool och en mindre och grundare barnpool.

Standard på anläggningar
När du kommer till KronoCamping Saxnäs kör du först längs ett rödmålat hus som innehåller hemslöjdsbutik, livsmedelsbutik, restaurang och sist reception.Utanför är det planteringar och du får direkt känslan av en camping som håller god klass. Det finns tre väl tilltagna servicehus med duschar, toaletter, kök och diskrum. Tvättstuga finns i ett av dessa. Den är välutrustad med inte mindre än fyra tvättmaskiner och fyra torktumlare samt tvättho och strykplats. Det finns ytterligare en restaurang samt ett café vid poolområdet, som invigdes 2009. Gästerna har tillgång till spisar och mikrougnar och även en liten diskmaskin.                           

 Handikappanpassning - 7 poäng
Det finns handkapptoaletter i servicehusen, framför allt i två av husen är det riktigt välordnat med dusch och larmklocka. Men man måste be om separat nyckel vid incheckningen. Samtliga butiker och restauranger har ramp och är lättillgängliga. Vissa vägar inne på området är asfalterade och praktiska för handikappade, medan andra vid vårt besök hade försetts med ett grovt grus som var svårt att forcera med en rullstol. Någon speciell handikappanpassning vid pool eller havsbad finns inte. En besvärlig trottoarkant vid övergången till affärs- och receptionslängan drar ner betyget.            

Skötsel av anläggningar - 9 poäng
KronoCamping Saxnäs är en i campingsammanhang stor anläggning med mer än 500 tomter och en jättestor strand med rikligt med fria ytor att vara på. Vid vårt besök kunde vi konstatera att det var väl underhållet och mycket sällsynt med skräp. Man har under flera år certifierat sig för Blå Flagg. Även servicehusen syntes välstädade.

Lekplats - 9 poäng
Vid varje servicehus finns en lekplats med sand, gungor och klätterhus med rutschkana. Vid stranden finns en välutrustad lekplats för lite mindre barn. Fotbollsplan, jättehoppkudde, volleybollnät, boulebanor och badflotte med vattenrutschkanor är andra exempel på insatser för barnens bästa. Aktiviteter som fotbollsskola, "Sommarklubben", och "Götas Barnpyssel"  erbjuds under högsäsong.                             

Campingtomt - 9 poäng
Tomterna är normalstora och lättillgängliga. Underlaget är på gräs. Det finns tre olika prisgrupper, men prisskillnaden handlar bara om en tia upp eller ner. På de bästa tomterna finns både va-anslutning och el/tv. Nästa grupp har tillgång till el och tv och den enklaste bara till el. Elskåp vid alla platser.                          

Säkerhet - 8 poäng
Fyrametersregeln påpekas både i broschyr och i receptionen, men vi kan notera att informationen inte respekterats av alla. Som helhet står dock ekipagen "luftigt". Elskåpen är låsta. Brandsläckare finns vid servicehusen och är markerade på kartblad vi fått. Bom med nyckel som ges till varje gäst. Nattvakt kombinerad med jourtelefon.
 
Miljö - 7 poäng
Det finns tre källsorteringsplatser för avfall inom campingområdet. Behållare för glas, tidningar, metall, batterier och grillaska. Man kan även lägga grönsaksskal etcetera i kompostlådan. Den nya poolanläggningen värms upp av solen. Det är bara tillåtet att ha en bil
per  plats. Det finns en miljöpolicy för materialinköp när det gäller renoveringar.

KronoCamping Saxnäs

Minigolfbana är så gott som standard på en bra camping nuförtiden.

Helhet - 8 poäng
KronoCamping Saxnäs har ett fantastiskt läge vid havet med närhet till Borgholm såväl som till Kalmar och Ölands alla sevärdheter. På Saxnäs har man campat sedan 1950-talet men tiden har inte stått stilla, idag finns här allt som en modern camping ska ha. Här finns en välsorterad livsmedelsbutik och det finns två restauranger och ett café. Men vill man äta i lite finare miljö med dukar på borden och ombonad atmosfär, så håller inte restaurangerna måttet.

Spelar man golf är det cirka en kilometer till en 18-hålsbana. Som nämnts är det ett bra utbud för barnens lek. Är du därtill beredd att betala, så finns trampcyklar och trampbilar att hyra och du kan spela fotbollsgolf eller minigolf. Poolområdet med en vuxen- och en barnpool är nytt sedan ett år tillbaka men ingår inte heller i campingavgiften trots att det ligger mitt inne på campingen. Hundarna har egen badplats vid havet. Grillplatser vid havet.
Barnvänligt bad, långgrunt med sandbotten.


Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge - 9
Service - 10
Standard - 8
Handikappanpassning - 7
Skötsel - 9
Lekplats - 9
Campingtomter - 9
Säkerhet - 8
Miljö - 7
Helhet - 8
Summa poäng: 84 poäng

FAKTA
KronoCamping Saxnäs, H25
386 95 Färjestaden

Tel. 0485-35700
Fax. 0485-35664
Hemsida: www.kcsaxnäs.se
e-mail: info@kcsaxnäs.se

GPS: Lat 56 41 209 Long 16 28 952

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs om fler campingplatser här

 
KronoCamping Saxnäs

Infarten till KronoCamping Saxnäs ger ett gediget intryck.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1627 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 584 fristående campingplatser och 689 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 354 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2020-11

  • Husvagn & Camping 2020-89

  • Husvagn & Camping 2020 Special

  • Husvagn & Camping 2020 -10

  • Husvagn & Camping 2020-09

  • Husvagn & Camping 2020-08

  • Husvagn & Camping 2020-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842