Campa mitt i Sveriges glasrike

Campa mitt i Sveriges glasrike

Publicerad

Det är en stilla, ljummen sommarkväll med antydan till skymning. Utanför husvagnar och husbilar på Orrefors Camping syns människor sitta runt dukade bord eller bara med ett glas i handen. En familj har gjort upp en liten brasa som barnen livligt förser med näring.

Läge - 8 poäng
Orrefors Camping ligger vid Orranäsasjön, och det är en otroligt naturskön plats. Campingen ligger i en skogsglänta och det är bara en liten promenadväg som skiljer campingen från sjön. Vid strandkanten skvalpar roddbåtar och kanoter, som kan hyras av gästerna. Ur natursynpunkt är detta en riktig pärla. Det är tre kilometer till Orrefors och du når alla de kända svenska glasbruken inom en timma, precis som Öland eller Kalmar.                                                  

 Service -  9 poäng  
Campingvärdarna Romy och Chris kommer från Tyskland, men talar en utmärkt svenska. Gästen före oss är dansk och får en utmärkt service på danska. Dessutom talas engelska och franska. Atmosfären i receptionen är gemytlig. På morgonen bakas bröd som gästerna beställt dagen in

 

Orrefors Camping

Närmast sjön står tyska husbilar på rad, de vet ju varför de rest till Sverige.

Standard - 5 poäng
I ett litet rött hus finns toaletter, duschar och kök. Det är ett hus som sett sina bästa dagar, men det finns den service man behöver. Köket innehåller fyra diskplatser vid rostfria bänkar, spis med ugn och mikro. Riktigt fin är den nya bastuanläggningen en bit bort. Där finns även en badtunna. Men bastun och badtunnan ingår inte i campingavgiften utan kostar extra. Det finns latrintömning och tömningsplats för husbilar. Receptionen är inomhus och innehåller även kiosk och kaffeservering.

Skötsel - 6 poäng
Ute på själva campingområdet är det riktigt fint, även minigolfbanan är välvårdad. Men städningen av servicehuset känns hastigt gjord och lämnar mer att önska.                                                   

Handikappanpassning - 6 poäng
Det finns ett kombinerat skötrum/handikapptoalett som står öppen utan krav på nyckel. Här som i duscharna kostar det tre enkronor att duscha i fyra minuter. Det är inte så stort utrymme men jag tror ändå att det är lätt att komma in med rullstol. Även till reception och butik finns ramp så att man kan ta sig in. Själva campingen är plan och vägarna fasta. 

 Lekplats - 6 poäng
En lekstuga är ett trevligt inslag på lekplatsen, som i övrigt innehåller sandlåda, pingisbord och gungor. Sedan finns det en gungställning, sandlåda och gungbräda vid badplatsen. Badet är i direkt anslutning till campingen. En typisk svensk insjö med mörkt vatten och lite smågrus på botten. För den simkunnige finns bryggor och stegar. Det står även en färgglad lekbåt inne på campingen. Att kasta hästsko eller spela boule är förstås gratis.

Campingtomt - 8 poäng
Campingtomterna ligger otroligt naturskönt och praktiskt taget alla kan njuta av sjöutsikten. Några campingrutor är det inte tal om, utan man får ta det utrymme man behöver.
                              
Miljö - 4 poäng
Några direkta arrangemang för miljön finns inte på denna lite ålderdomliga anläggning. Soporna läggs i soptunnor och mer konstigt är det int                                                      

 Säkerhet -   7 poäng

Elskåpen är rikligt utplacerade så att kablar inte behöver dras kors och tvärs. En del elskåp är helt nya för europakontakter. Brandsläckare finns ute på campingområdet. Ekipagen står vid vårt besök inte för tätt, och värden säger till mig vid incheckningen, att jag får stå hur jag vill, men att han säger till om det blir fel ur brandsynpunkt. I receptionshuset sover campingvärdarna, så det känns som man har en bra nattvakt. 

 Helhet - 8 poäng

En liten naturskön camping mitt i Glasriket, så kan man beskriva Orrefors Camping. Och även om servicehuset är enkelt, slitet och halvdant städat, så finns här en fantastisk atmosfär. Det är övervägande utländska gäster, de mest sjönära tomterna innehas nästan hundraprocentigt av tyskar. Och det är förstås ingen slump att de kommit hit. Det råder en familjär stämning, och bara en sådan enkel sak som en klädvinda för allas användande, förenar. Det finns fast gemensam grill eller bärbara grillar att låna. Minigolfen kostar 20 kronor per person och det är ett bra pris, för banorna är välvårdade. Vill du fiska kostar det 40 kronor för en dag och fiskekort säljs i receptionen.  Skall du fara till Glasriket är detta en liten camping att lägga på minnet.                                             

Campingpatrullens betyg
Skalan är 1 – 10 och utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8

Service - 9

Standard - 5

Skötsel - 6

Handikappanpassning - 6

Lekplats - 6

Campingtomt - 8

Säkerhet - 7

Miljö - 4

Helhetsintryck - 8

Summa poäng: 67

 

FAKTA
FC311 Orrefors Camping Orranäsasjön
380 40 Orrefors

Tel. 0481-304 14, 070-844 16 73
Hemsida: www.orrefors-camping.com

GPS: N 56° 50ʹ 41.28ʺ  E 15° 42ʹ 37.80ʺ

Öppet: 1/5 – 30/9
Pris per dygn: 160 kronor, el 35 kronor (2011)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842