Campa mitt i Sveriges glasrike

Campa mitt i Sveriges glasrike

Publicerad

Det är en stilla, ljummen sommarkväll med antydan till skymning. Utanför husvagnar och husbilar på Orrefors Camping syns människor sitta runt dukade bord eller bara med ett glas i handen. En familj har gjort upp en liten brasa som barnen livligt förser med näring.

Läge - 8 poäng
Orrefors Camping ligger vid Orranäsasjön, och det är en otroligt naturskön plats. Campingen ligger i en skogsglänta och det är bara en liten promenadväg som skiljer campingen från sjön. Vid strandkanten skvalpar roddbåtar och kanoter, som kan hyras av gästerna. Ur natursynpunkt är detta en riktig pärla. Det är tre kilometer till Orrefors och du når alla de kända svenska glasbruken inom en timma, precis som Öland eller Kalmar.                                                  

 Service -  9 poäng  
Campingvärdarna Romy och Chris kommer från Tyskland, men talar en utmärkt svenska. Gästen före oss är dansk och får en utmärkt service på danska. Dessutom talas engelska och franska. Atmosfären i receptionen är gemytlig. På morgonen bakas bröd som gästerna beställt dagen in

 

Orrefors Camping

Närmast sjön står tyska husbilar på rad, de vet ju varför de rest till Sverige.

Standard - 5 poäng
I ett litet rött hus finns toaletter, duschar och kök. Det är ett hus som sett sina bästa dagar, men det finns den service man behöver. Köket innehåller fyra diskplatser vid rostfria bänkar, spis med ugn och mikro. Riktigt fin är den nya bastuanläggningen en bit bort. Där finns även en badtunna. Men bastun och badtunnan ingår inte i campingavgiften utan kostar extra. Det finns latrintömning och tömningsplats för husbilar. Receptionen är inomhus och innehåller även kiosk och kaffeservering.

Skötsel - 6 poäng
Ute på själva campingområdet är det riktigt fint, även minigolfbanan är välvårdad. Men städningen av servicehuset känns hastigt gjord och lämnar mer att önska.                                                   

Handikappanpassning - 6 poäng
Det finns ett kombinerat skötrum/handikapptoalett som står öppen utan krav på nyckel. Här som i duscharna kostar det tre enkronor att duscha i fyra minuter. Det är inte så stort utrymme men jag tror ändå att det är lätt att komma in med rullstol. Även till reception och butik finns ramp så att man kan ta sig in. Själva campingen är plan och vägarna fasta. 

 Lekplats - 6 poäng
En lekstuga är ett trevligt inslag på lekplatsen, som i övrigt innehåller sandlåda, pingisbord och gungor. Sedan finns det en gungställning, sandlåda och gungbräda vid badplatsen. Badet är i direkt anslutning till campingen. En typisk svensk insjö med mörkt vatten och lite smågrus på botten. För den simkunnige finns bryggor och stegar. Det står även en färgglad lekbåt inne på campingen. Att kasta hästsko eller spela boule är förstås gratis.

Campingtomt - 8 poäng
Campingtomterna ligger otroligt naturskönt och praktiskt taget alla kan njuta av sjöutsikten. Några campingrutor är det inte tal om, utan man får ta det utrymme man behöver.
                              
Miljö - 4 poäng
Några direkta arrangemang för miljön finns inte på denna lite ålderdomliga anläggning. Soporna läggs i soptunnor och mer konstigt är det int                                                      

 Säkerhet -   7 poäng

Elskåpen är rikligt utplacerade så att kablar inte behöver dras kors och tvärs. En del elskåp är helt nya för europakontakter. Brandsläckare finns ute på campingområdet. Ekipagen står vid vårt besök inte för tätt, och värden säger till mig vid incheckningen, att jag får stå hur jag vill, men att han säger till om det blir fel ur brandsynpunkt. I receptionshuset sover campingvärdarna, så det känns som man har en bra nattvakt. 

 Helhet - 8 poäng

En liten naturskön camping mitt i Glasriket, så kan man beskriva Orrefors Camping. Och även om servicehuset är enkelt, slitet och halvdant städat, så finns här en fantastisk atmosfär. Det är övervägande utländska gäster, de mest sjönära tomterna innehas nästan hundraprocentigt av tyskar. Och det är förstås ingen slump att de kommit hit. Det råder en familjär stämning, och bara en sådan enkel sak som en klädvinda för allas användande, förenar. Det finns fast gemensam grill eller bärbara grillar att låna. Minigolfen kostar 20 kronor per person och det är ett bra pris, för banorna är välvårdade. Vill du fiska kostar det 40 kronor för en dag och fiskekort säljs i receptionen.  Skall du fara till Glasriket är detta en liten camping att lägga på minnet.                                             

Campingpatrullens betyg
Skalan är 1 – 10 och utgör godkänt men inte mer:

Läge - 8

Service - 9

Standard - 5

Skötsel - 6

Handikappanpassning - 6

Lekplats - 6

Campingtomt - 8

Säkerhet - 7

Miljö - 4

Helhetsintryck - 8

Summa poäng: 67

 

FAKTA
FC311 Orrefors Camping Orranäsasjön
380 40 Orrefors

Tel. 0481-304 14, 070-844 16 73
Hemsida: www.orrefors-camping.com

GPS: N 56° 50ʹ 41.28ʺ  E 15° 42ʹ 37.80ʺ

Öppet: 1/5 – 30/9
Pris per dygn: 160 kronor, el 35 kronor (2011)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206