En glänta bortom tid och rum

En glänta bortom tid och rum

Publicerad

I hjärtat av Bergslagen där sjöarna klär landskapet i blåblommig klänning ligger Gladtjärns Camping. Dess moderna namn är Barken Camp & Nöje och kanske passar det bättre, för visst är det ett nöje att besöka platsen.

Läge 7 poäng
Vi kommer väg 66 från Ludvika och den 12 kilometer långa sträckan till Smedjebacken är helt otroligt naturskön med sjöar ömsom på ena sidan, ömsom på den andra. Vi svänger av mot Smedjebackens centrum och fortsätter vägen genom samhället tills vi kört cirka fyra kilometer, då ser vi campingskylten. De sista fyra kilometrarna gör oss fundersamma, vägen är dålig och skogen risig. Men så uppenbarar sig den allra ljuvligaste camping i en glänta i skogen vid Norra Barkens mörka vatten.

Service 6 poäng
Campingen är öppen året om och drivs av bredvidliggande konferenshotell. Eftersom vi kommer på kvällen får vi ringa ett angivet telefonnummer. Campingvärden Torbjörn är mycket trevlig och ger oss all behövlig information samt "lotsar" in oss på området. Han säger också att vi är varmt välkomna.

Standard 8 poäng
Det första vi ser är det stora röda konferenshotellet som ser riktigt trevligt ut. Strax intill ligger två mindre röda träbyggnader för service åt campingen. I det ena huset ryms välutrustad tvättstuga, stort kök, samlingslokal och skötrum för barn. Samlingslokalen har TV och trevliga matsalsmöbler. I det andra huset är det toaletter och duschar, handikapptoalett och latrintömning. Det handlar inte om kakel och klinkers i de sanitära utrymmena men standarden är ändå god. Det känns nästan lite familjärt att komma in i byggnaderna. Vi lägger märke till att det finns både tvål och papper vid handfat, såväl i tvättrummen som vid latrintömningen. Det är handslangar, fritt varmvatten och gott om plats i duscharna. Det finns tömningsplats för husbilar och biltvätt.                                 

 Skötsel 7 poäng
Campingen har rikligt med gröna gräsytor, vilka är välklippta. I servicehusen är det städat och snyggt när vi kommer. Minigolfbanorna ser dock övergivna ut och ogräset spelar gratis.                                        

 Framkomlighet 7 poäng
Platsen sluttar svagt ner mot vattnet men alla vägar inne på området är asfalterade och därför känns det praktiskt för rullstolar och barnvagnar. Det är ramp till handikapptoalett och allmänna utrymmen som kök, tvättstuga och allrum. Handikapptoaletten har dusch men man måste säga till om nyckeln.                    

 Lekplats 5 poäng
Mellan hotellet och campingen finns en rejäl gräsyta att springa på. Där står också en studsmatta. Sedan finns det en stor sandlåda, gungor och ett par gunghästar. Badet är barnvänligt med sandbotten och lite grunt i början, så att även de mindre barnen kan leka i kanten.

Campingtomt 7 poäng
Området är svagt terrasserat med rejält tilltagna tomter. Det finns kabel-TV vid varje plats. Det är även grusade ytor att ställa fordonen på vid varje plats.

Barken Camping & nöje

Tomterna på campingen är väl tilltagna och ligger nära sjön.

Säkerhet 6 poäng
Det är rikligt med brandsläckare. Eftersom tomterna är ovanligt stora, så står inga ekipage för tätt. Elanslutning görs i låsbara skåp för vanlig stickkontakt. Det känns mycket tryggt att stå på platsen, där många säsongsboende säkert har koll om någon obehörig tar sig in.                                           

Miljö 7 poäng
Det finns många sätt att ta hjälp av naturen, här värms vatten och hus med hjälp av sjön. Ingen ankring vid stora bryggan, för här ligger kabeln för uppvärmningen. Soporna slipper du dras med inne på campingen, en container står bakom hotellet. Och strax intill finns ett rum med behållare för glas, papper och metall.                                        

Helhetsintryck 7 poäng
Den här campingen ligger lite ensligt, så skall du stanna en längre tid skall du också uppskatta tystnad och vacker natur. Här finns fina promenadslingor, bär och svamp. Vi plockar smultron. Och sjön förstås. Du kan hyra kanot eller eka och ett fiskekort kostar bara 150 kronor för ett helt år, eller 30:-/dygn. Barn under 16 år är gratis. Har du egen egen farkost kan du hyra båtplats och sedan kan du ta dig ända till Kina om du så vill. Det är bara att glida ut genom Norra Barken, gå vidare genom Strömsholms kanal och så småningom möta det stora havet i Stockholm.

Midsommar firar man stort. Först är det klassiskt firande vid Stimmerbo skola på andra sidan landsvägen och sedan fortsätter det med arrangemang genom hotellets försorg. Behöver du proviantera är det närmast att fara till Smedjebacken, 8 kilometer. Positivt med fritt varmvatten.

FAKTA:
Barken Camp & Nöje, FC55
Gladtjärn
777 90 Smedjebacken
Tel. 0240-591 600

www.barkenkonferens.se
Vägbeskrivning: 8 km nordost om Smedjebacken
Året-runt-öppet
GPS-koordinater: 60o09'27"N, 15o30'38"E

Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgöt godkänt men inte mer.)

Läge                                    7

Service                                6

Standard                             8

Skötsel                                 7

Framkomlighet                   7

Lekplats                              5

Campingtomt                     7

Miljö                                   7

Säkerhet                             6

Helhet                                 7

Summa poäng                   67 poäng

 Tyck till Barken Camping & nöje här!


Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

2 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842