En glänta bortom tid och rum

En glänta bortom tid och rum

Publicerad

I hjärtat av Bergslagen där sjöarna klär landskapet i blåblommig klänning ligger Gladtjärns Camping. Dess moderna namn är Barken Camp & Nöje och kanske passar det bättre, för visst är det ett nöje att besöka platsen.

Läge 7 poäng
Vi kommer väg 66 från Ludvika och den 12 kilometer långa sträckan till Smedjebacken är helt otroligt naturskön med sjöar ömsom på ena sidan, ömsom på den andra. Vi svänger av mot Smedjebackens centrum och fortsätter vägen genom samhället tills vi kört cirka fyra kilometer, då ser vi campingskylten. De sista fyra kilometrarna gör oss fundersamma, vägen är dålig och skogen risig. Men så uppenbarar sig den allra ljuvligaste camping i en glänta i skogen vid Norra Barkens mörka vatten.

Service 6 poäng
Campingen är öppen året om och drivs av bredvidliggande konferenshotell. Eftersom vi kommer på kvällen får vi ringa ett angivet telefonnummer. Campingvärden Torbjörn är mycket trevlig och ger oss all behövlig information samt "lotsar" in oss på området. Han säger också att vi är varmt välkomna.

Standard 8 poäng
Det första vi ser är det stora röda konferenshotellet som ser riktigt trevligt ut. Strax intill ligger två mindre röda träbyggnader för service åt campingen. I det ena huset ryms välutrustad tvättstuga, stort kök, samlingslokal och skötrum för barn. Samlingslokalen har TV och trevliga matsalsmöbler. I det andra huset är det toaletter och duschar, handikapptoalett och latrintömning. Det handlar inte om kakel och klinkers i de sanitära utrymmena men standarden är ändå god. Det känns nästan lite familjärt att komma in i byggnaderna. Vi lägger märke till att det finns både tvål och papper vid handfat, såväl i tvättrummen som vid latrintömningen. Det är handslangar, fritt varmvatten och gott om plats i duscharna. Det finns tömningsplats för husbilar och biltvätt.                                 

 Skötsel 7 poäng
Campingen har rikligt med gröna gräsytor, vilka är välklippta. I servicehusen är det städat och snyggt när vi kommer. Minigolfbanorna ser dock övergivna ut och ogräset spelar gratis.                                        

 Framkomlighet 7 poäng
Platsen sluttar svagt ner mot vattnet men alla vägar inne på området är asfalterade och därför känns det praktiskt för rullstolar och barnvagnar. Det är ramp till handikapptoalett och allmänna utrymmen som kök, tvättstuga och allrum. Handikapptoaletten har dusch men man måste säga till om nyckeln.                    

 Lekplats 5 poäng
Mellan hotellet och campingen finns en rejäl gräsyta att springa på. Där står också en studsmatta. Sedan finns det en stor sandlåda, gungor och ett par gunghästar. Badet är barnvänligt med sandbotten och lite grunt i början, så att även de mindre barnen kan leka i kanten.

Campingtomt 7 poäng
Området är svagt terrasserat med rejält tilltagna tomter. Det finns kabel-TV vid varje plats. Det är även grusade ytor att ställa fordonen på vid varje plats.

Barken Camping & nöje

Tomterna på campingen är väl tilltagna och ligger nära sjön.

Säkerhet 6 poäng
Det är rikligt med brandsläckare. Eftersom tomterna är ovanligt stora, så står inga ekipage för tätt. Elanslutning görs i låsbara skåp för vanlig stickkontakt. Det känns mycket tryggt att stå på platsen, där många säsongsboende säkert har koll om någon obehörig tar sig in.                                           

Miljö 7 poäng
Det finns många sätt att ta hjälp av naturen, här värms vatten och hus med hjälp av sjön. Ingen ankring vid stora bryggan, för här ligger kabeln för uppvärmningen. Soporna slipper du dras med inne på campingen, en container står bakom hotellet. Och strax intill finns ett rum med behållare för glas, papper och metall.                                        

Helhetsintryck 7 poäng
Den här campingen ligger lite ensligt, så skall du stanna en längre tid skall du också uppskatta tystnad och vacker natur. Här finns fina promenadslingor, bär och svamp. Vi plockar smultron. Och sjön förstås. Du kan hyra kanot eller eka och ett fiskekort kostar bara 150 kronor för ett helt år, eller 30:-/dygn. Barn under 16 år är gratis. Har du egen egen farkost kan du hyra båtplats och sedan kan du ta dig ända till Kina om du så vill. Det är bara att glida ut genom Norra Barken, gå vidare genom Strömsholms kanal och så småningom möta det stora havet i Stockholm.

Midsommar firar man stort. Först är det klassiskt firande vid Stimmerbo skola på andra sidan landsvägen och sedan fortsätter det med arrangemang genom hotellets försorg. Behöver du proviantera är det närmast att fara till Smedjebacken, 8 kilometer. Positivt med fritt varmvatten.

FAKTA:
Barken Camp & Nöje, FC55
Gladtjärn
777 90 Smedjebacken
Tel. 0240-591 600

www.barkenkonferens.se
Vägbeskrivning: 8 km nordost om Smedjebacken
Året-runt-öppet
GPS-koordinater: 60o09'27"N, 15o30'38"E

Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgöt godkänt men inte mer.)

Läge                                    7

Service                                6

Standard                             8

Skötsel                                 7

Framkomlighet                   7

Lekplats                              5

Campingtomt                     7

Miljö                                   7

Säkerhet                             6

Helhet                                 7

Summa poäng                   67 poäng

 Tyck till Barken Camping & nöje här!


Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

2 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206