Campingidyll i Hästriket

Campingidyll i Hästriket

Publicerad

- Jag tröttnar aldrig på utsikten över sjön, säger campingvärden Jan-Olof Colleen. Det är lätt att förstå. Säkert hänförs varje gäst av den natursköna miljön på campingen i Tingsryd, kommunen som kallar sig för centrum i "Hästriket".

Läge 7 poäng
Tingsryd ligger i södra Småland längs väg 30,  bara någon mil till Blekingegränsen. Det lär vara cirka 200 sjöar i kommunen och kombinationen sjö, lövskog och röda stugor präglar omgivningen runt Tingsryds Camping vid Sjön Tiken.  Du har 42 kilometer till Ronneby eller Karlshamn. Även lilla Tingsryd med 3 000 innevånare har ett centrum till vilket du har cirka två kilometer från campingen. Och närmsta matbutik ligger en kilometer bort. Det finns faktiskt ett tjugotal mindre campingplatser i Tingsryds kommun och det vittnar förstås om att naturen gett förutsättningar som lockar turister.

Tingsryd Resort

Det finns båtar att hyra vid campingen och sjön är full av fisk.

Service 9 poäng
Campingen är helårsöppen. Du får en bra informativ campingbroschyr när du checkar in och framför allt ett vänligt bemötande. I receptionen finns ett stort utbud av turistbroschyrer över närliggande resmål. Hela campingen har tillgång till trådlös internetuppkoppling mot avgift.

Standard 6 poäng
Det första du möter är receptionen som inryms i ett långsmalt hus med restaurang i den del som vetter mot sjön Tiken. Det är en modern och fräsch reception precis som Mårdlycke Krog som restaurangen heter. Strax intill ligger det så kallade gamla servicehuset, som också rymmer toaletter för badgäster på sommaren. Nu är detta hus gammalt och slitet men duscharna och toaletterna används fortfarande.

- Vi väntar på att ekonomin skall tillåta en rivning av detta hus, och att vi skall få bygga ett nytt servicehus här, säger Jan-Olof Colleen. Det kan faktiskt bli inom en snar framtid.

Längre in på campingen finns dock ett nyare servicehus med kakel i duschar och vid tvättställ. Här precis som i det gamla servicehuset finns ett kök med diskplatser, spisar och mikro. Det finns även tillgång till TV och ett enklare bibliotek.

Riktigt fina är latrintömningsplatserna i respektive hus, båda två ser helt nygjorda ut med kakel och klinkers och inredda efter konstens regler. I en äldre byggnad ryms en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och strykplats.
Det finns även tömningsplats med färskvattenslang för husbilar.                                                          

Skötsel 6 poäng
Vi besöker campingen i slutet av maj. Om städningen finns inget att anföra, men vi får ändå känslan av att det inte riktigt är öppet. Under taket vid det nyare servicehuset förvaras gamla plastmöbler och en stor grill och utanför knuten ligger diverse bråte.  Ett par blomlådor ser sorgsna ut med sina torkade växter från förra sommaren. Även vid sopcontainern ligger diverse saker som inte borde vara där.                                            

Framkomlighet 7 poäng
Campingen är plan och en del vägar inne på området är asfalterade. Det finns särskild ramp till badet, så att även rullstolsburna kan komma ner till vattnet. Båda handikapptoaletterna lättillgängliga, men man får komma ihåg att be om nyckel.

Det är väl sörjt för att rullstolar och barnvagnar kan komma in i receptionen, butiken och restaurangen.

Lekplats 6 poäng
Sjön är förstås campingens lekplats nummer ett. Badet är barnvänligt och det finns bryggor för den som vill ha djupt vatten direkt. Närmast vattnet är en liten strandremsa med sand, sedan är det härliga gröna gräsmattor att vara på. Här ligger campingens lekplats som erbjuder klättring, gungor och rutschkana.

Campingtomt 8 poäng
Uppställningsplatserna är väl tilltagna i storlek. De är plana och lättillgängliga. De flesta är försedda med europakontakter och av de 191 platserna har 12 vatten- och avloppsanslutning. Några har även tillgång till kabel-TV, men här pågår en utbyggnad. Det finns även platser med 16 ampers säkring. Det är gott om häckar och lövträd som gör campingen lummig och naturskön och alla har förstås nära till badet.

Säkerhet
7 poäng
- Lyckligtvis har vi varit förskonade från bråk och stölder, säger campingvärden, men det känns ändå bra att vi satte upp en bom för två år sedan.

Bommen öppnar campinggästen med ett kort utifrån och inifrån går den upp automatiskt. En säsongsgäst har uppdraget att vara behjälplig om någon incident sker nattetid, och campingvärden Sven-Olof Colleen bor i kommunen och kan snabbt vara på plats. Telefonnummer till campingvärden finns uppsatt på receptionsdörren. Sex brandsläckare finns utplacerade på campingen och avstånden mellan husvagnar och husbilar ser bra ut.

Miljö 5 poäng
Campingen har kommit lite på efterkälken med miljötänk, men vid vårt besök i maj 2011 var det äntligen klart att sopcontainern skulle kompletteras med behållare för returglas och papper. Då hade även en plan om installation av solceller på nya servicehuset börjat ta fart. För reception och restaurang gäller bergvärme.

Tingsryd Resort

Restaurang Mårdlycke Krog ligger alldeles vid stranden.

Helhetsintryck 7 poäng
Granne med campingen ligger ett stort ridhus. Betande hästar bidrar till idyllen och ger möjlighet att rida. Det ligger tre stora tennisbanor mitt på campingen. Det finns tillgång till minigolf, boulebana, beachvolleyplan, kanoter, småbåtar och fiske. Vid dåligt väder finns även ett badhus med äventyrsavdelning i Tingsryd. Campinggäster badar med rabatt. Cirkus är populärt på sommaren, då ett cirkustält sätts upp inne på campingen.  Det finns även en miniklubb för barn och är man med i den väntar en rad aktiviteter. Campingens Restaurang Mårdlycke Krog är känd för sin fina salladsbuffé på lunchen men har även à la carte servering.

                   

 FAKTA
Tingsryds Resort, G8

362 91 Tingsryd

Tel. 0477-105 54
www.tingsrydscamping.se

info@tingsrydscamping.se

Pris: 315 kronor inklusive el (standardplats på högsäsong)
Duschpolletter 5 kronor för 4 minuter.
GPS N56o 31'43-45" E14 57o'41-74"
Öppet hela året

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 7

Service - 9

Standard - 6

Skötsel - 6

Framkomlighet - 7

Lekplats - 6

Campingtomt - 8

Säkerhet - 7

Miljö - 5

Helhet - 7
Totalpoäng: 68

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842