Campingidyll i Hästriket

Campingidyll i Hästriket

Publicerad

- Jag tröttnar aldrig på utsikten över sjön, säger campingvärden Jan-Olof Colleen. Det är lätt att förstå. Säkert hänförs varje gäst av den natursköna miljön på campingen i Tingsryd, kommunen som kallar sig för centrum i "Hästriket".

Läge 7 poäng
Tingsryd ligger i södra Småland längs väg 30,  bara någon mil till Blekingegränsen. Det lär vara cirka 200 sjöar i kommunen och kombinationen sjö, lövskog och röda stugor präglar omgivningen runt Tingsryds Camping vid Sjön Tiken.  Du har 42 kilometer till Ronneby eller Karlshamn. Även lilla Tingsryd med 3 000 innevånare har ett centrum till vilket du har cirka två kilometer från campingen. Och närmsta matbutik ligger en kilometer bort. Det finns faktiskt ett tjugotal mindre campingplatser i Tingsryds kommun och det vittnar förstås om att naturen gett förutsättningar som lockar turister.

Tingsryd Resort

Det finns båtar att hyra vid campingen och sjön är full av fisk.

Service 9 poäng
Campingen är helårsöppen. Du får en bra informativ campingbroschyr när du checkar in och framför allt ett vänligt bemötande. I receptionen finns ett stort utbud av turistbroschyrer över närliggande resmål. Hela campingen har tillgång till trådlös internetuppkoppling mot avgift.

Standard 6 poäng
Det första du möter är receptionen som inryms i ett långsmalt hus med restaurang i den del som vetter mot sjön Tiken. Det är en modern och fräsch reception precis som Mårdlycke Krog som restaurangen heter. Strax intill ligger det så kallade gamla servicehuset, som också rymmer toaletter för badgäster på sommaren. Nu är detta hus gammalt och slitet men duscharna och toaletterna används fortfarande.

- Vi väntar på att ekonomin skall tillåta en rivning av detta hus, och att vi skall få bygga ett nytt servicehus här, säger Jan-Olof Colleen. Det kan faktiskt bli inom en snar framtid.

Längre in på campingen finns dock ett nyare servicehus med kakel i duschar och vid tvättställ. Här precis som i det gamla servicehuset finns ett kök med diskplatser, spisar och mikro. Det finns även tillgång till TV och ett enklare bibliotek.

Riktigt fina är latrintömningsplatserna i respektive hus, båda två ser helt nygjorda ut med kakel och klinkers och inredda efter konstens regler. I en äldre byggnad ryms en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och strykplats.
Det finns även tömningsplats med färskvattenslang för husbilar.                                                          

Skötsel 6 poäng
Vi besöker campingen i slutet av maj. Om städningen finns inget att anföra, men vi får ändå känslan av att det inte riktigt är öppet. Under taket vid det nyare servicehuset förvaras gamla plastmöbler och en stor grill och utanför knuten ligger diverse bråte.  Ett par blomlådor ser sorgsna ut med sina torkade växter från förra sommaren. Även vid sopcontainern ligger diverse saker som inte borde vara där.                                            

Framkomlighet 7 poäng
Campingen är plan och en del vägar inne på området är asfalterade. Det finns särskild ramp till badet, så att även rullstolsburna kan komma ner till vattnet. Båda handikapptoaletterna lättillgängliga, men man får komma ihåg att be om nyckel.

Det är väl sörjt för att rullstolar och barnvagnar kan komma in i receptionen, butiken och restaurangen.

Lekplats 6 poäng
Sjön är förstås campingens lekplats nummer ett. Badet är barnvänligt och det finns bryggor för den som vill ha djupt vatten direkt. Närmast vattnet är en liten strandremsa med sand, sedan är det härliga gröna gräsmattor att vara på. Här ligger campingens lekplats som erbjuder klättring, gungor och rutschkana.

Campingtomt 8 poäng
Uppställningsplatserna är väl tilltagna i storlek. De är plana och lättillgängliga. De flesta är försedda med europakontakter och av de 191 platserna har 12 vatten- och avloppsanslutning. Några har även tillgång till kabel-TV, men här pågår en utbyggnad. Det finns även platser med 16 ampers säkring. Det är gott om häckar och lövträd som gör campingen lummig och naturskön och alla har förstås nära till badet.

Säkerhet
7 poäng
- Lyckligtvis har vi varit förskonade från bråk och stölder, säger campingvärden, men det känns ändå bra att vi satte upp en bom för två år sedan.

Bommen öppnar campinggästen med ett kort utifrån och inifrån går den upp automatiskt. En säsongsgäst har uppdraget att vara behjälplig om någon incident sker nattetid, och campingvärden Sven-Olof Colleen bor i kommunen och kan snabbt vara på plats. Telefonnummer till campingvärden finns uppsatt på receptionsdörren. Sex brandsläckare finns utplacerade på campingen och avstånden mellan husvagnar och husbilar ser bra ut.

Miljö 5 poäng
Campingen har kommit lite på efterkälken med miljötänk, men vid vårt besök i maj 2011 var det äntligen klart att sopcontainern skulle kompletteras med behållare för returglas och papper. Då hade även en plan om installation av solceller på nya servicehuset börjat ta fart. För reception och restaurang gäller bergvärme.

Tingsryd Resort

Restaurang Mårdlycke Krog ligger alldeles vid stranden.

Helhetsintryck 7 poäng
Granne med campingen ligger ett stort ridhus. Betande hästar bidrar till idyllen och ger möjlighet att rida. Det ligger tre stora tennisbanor mitt på campingen. Det finns tillgång till minigolf, boulebana, beachvolleyplan, kanoter, småbåtar och fiske. Vid dåligt väder finns även ett badhus med äventyrsavdelning i Tingsryd. Campinggäster badar med rabatt. Cirkus är populärt på sommaren, då ett cirkustält sätts upp inne på campingen.  Det finns även en miniklubb för barn och är man med i den väntar en rad aktiviteter. Campingens Restaurang Mårdlycke Krog är känd för sin fina salladsbuffé på lunchen men har även à la carte servering.

                   

 FAKTA
Tingsryds Resort, G8

362 91 Tingsryd

Tel. 0477-105 54
www.tingsrydscamping.se

info@tingsrydscamping.se

Pris: 315 kronor inklusive el (standardplats på högsäsong)
Duschpolletter 5 kronor för 4 minuter.
GPS N56o 31'43-45" E14 57o'41-74"
Öppet hela året

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 7

Service - 9

Standard - 6

Skötsel - 6

Framkomlighet - 7

Lekplats - 6

Campingtomt - 8

Säkerhet - 7

Miljö - 5

Helhet - 7
Totalpoäng: 68

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206